25. září 2019

HRAJEME SI: Stavebnice PONY aneb reálné stavění u Vás doma

Stavebnici Pony znám již delší čas. Na sociálních síťích jsem narazila na několik příspěvků, věděla jsem o co přesně jde, ale nijak zvlášť jsem se o ni nezajímala. Byla to spíš jen taková kochačka, že existuje stavebnice, na které se dá reálně jezdit a která se dá reálně používat přímo dětmi.

Když mi před pár měsíci přišla nabídka k otestování jedné z verzí stavebnice, byla jsem nadšená a rozhodli jsme se ji s celou rodinou otestovat ve velkém, abyste v recenzi získali veškeré informace, které by Vás zajímali a abyste také viděli, co se všechno dá postavit.

Cenově je totiž dost vysoko, tak ať si recenzí dokážete udělat pořádný obrázek o tom, co je vlastně zač, jak je bytelná a pevná, co všechno s ní dokážete postavit a jak s ní řádí celá rodina.




O STAVEBNICI PONY

Stavebnice PONY vznikla před rokem 1991 a jejím autorem je akademický malíř Jaroslav Chadima.

Po roce 1991 zahájila výrobu dřevěných stavebnic společnost PONY MIROŠOVICE s.r.o.

V průběhu roku 2012 byla po oboustranné dohodě ukončena spolupráce s autorem stavebnice a firma PONY MIROŠOVICE odkoupila veškerá práva na výrobu i prodej dřevěné stavebnice PONY.

Svým důmyslným provedením stojí stavebnice PONY v popředí kvalitních dřevěných stavebnic a to nejen v Čechách, ale i v celé Evropě.

Je vyrobena z vysoce kvalitního přírodního bukového materiálu a rozvíjí jak jemnou, tak i hrubou motoriku u dětí. Stavebnice se dá označit doslova NEZNIČITELNOU, jelikož je dřevěný materiál používaný k výrobě dokonale vysušený a tím je i po letech tvarově stálý.

Aktuálně se vyrábí v beskydech v malé vesničce Vidče.

Výroba probíhá v areálu dřevovýroby, který má historickou tradici již od roku 1947.




NÁVOD/MANUÁL

Balení obsahuje manuál, ve kterém najdete návody jak na stavebnici 01, tak i na svatebnici 02. My se rozhodli vyhecovat a zkusit s naší stavebnicí 01 postavit i stavby ze stavebnice 02.

Bylo nám řečeno, že by se teoreticky mělo dát postavit vše, co je i v 02, ale praxe je mnohdy jiná, tak jsme se rozhodli vzít recenzi a testování doslova detailně do svých rukou a zjistit, jak to tedy v praxi je.

Zároveň jsme si řekli, že tím pomůžeme třeba i v rozhodování, jestli pořídit rovnou 02, kde je o kus více možností anebo, že by Vám mohla stačit verze 01.




V krabici najdete taky jedno kladívko, u kterého by vůbec nebylo na škodu, aby bylo alespoň 3x, protože jsou o něj opravdu bitky :-D. Na druhou stranu jedno kladívko učí spolupráci a motivuje ke vzájemné pomoci.




PRVNÍ SETKÁNÍ A POCITY

Bez táty by to nešlo.

Já jsem upřímně na všechny možné stavebnice jelito. Mám nápady, mám plán ale v reálu bych nepostavila ani pořádný komín z kostek.

Kdežto manžel, ten se ve stavebnici doslova našel a je schopný postavit i nemožné.

První dojmy byly tedy plné nadšení, kdy holky musely u všeho asistovat a manžel si stavěl v každé volné chvíli.

Jako kdyby hned věděl, co a jak. Já osobně bych musela nejdříve studovat návod, ne-li hledat videa na youtube hahaha.

Víte, co se říká. Chlapi v podstatě nikdy nevyrostou. Neustále mají potřebu si hrát a to se mi s touto stavebnicí potvrdilo snad nejvíc ze všeho.

Otevře se mu nový svět možností. Věděl, že to, co postaví bude reálně fungovat, reálně jezdit a může holkám vytvořit spoustu různých hraček - takový kouzelný tatínek :-D.




NAŠE STAVĚNÍ

Vrhli jsme se na stavění tedy tak, abychom vyzkoušeli vše, co nabízí manuál. Abyste především i Vy viděli, že to, co je v manuálu zvládnete postavit a na to si dát případně třeba i pozor. Ne vše jsme stihli vyzkoušet, protože něco nám holky dlouho nedovolily zbourat anebo daly přednost něčemu jinému.

Takže například místo tříkolky chtěly kolobežku. Klaudinka totiž koloběžku miluje. Dostala ji vloni k Vánocům jako hlavní dárek a zajímalo jí, jaká bude ta dřevěná. No a zároveň jsme tím také vyřešily neustálé boje o tu jednu jedinou.

Zrovna KOLOBĚŽKA je z návodu na stavebnici 02, ale manžel ji naprosto bez problémů postavil i ze stavebnice 01. Tady jsme se pak docela dlouho zasekly, protože ji holky odmítaly rozložit.




Jako další stavbu, když nám holky konečně dovolily zbořit koloběžku, manžel postavil VOZÍK.

Vozík je tedy z návodu na stavebnici 01. Připevnili jsme provázek a holky se vozily po celém bytě až sem tam narazily do futer, skříní apod.

No a opět jsme se zasekly v tom, že jsme dostali zákaz vozík zbourat a postavit něco jiného.




Na to, že máme dvě holky, tak jsou obě milovnice aut a mašinek, proto padla jasná volba na LOKOMOTIVU, kterou nám dovolily postavit jako další v pořadí.

Abych pravdu řekla, tak tuhle jsem pro změnu nechtěla bourat já. Dokázala bych si představit i nějaké vagony a náklad.

Ta se opravdu povedla. Je krásná, pevná, bytelná a šlapala jak měla.





Už když jsem si prohlížela manuál, tak jsem si řekla, že ta stavebnice je přesně pro ty naše cácory, protože nabízí stavět vše, co zrovna milují. Ať už koloběžku, lokomotivu, vozík anebo koníka.

KONÍK PONY je parádní, ten je opravdu parádní!

Kam se na něj hrabou různá vozítka pro děti. Ten byl opravdu báječný a překvapivě jsme se opět zasekly v tom, že ho holky odmítaly zbořit. Vždy jsme jim každou ze staveb nechali několik dní, aby si ji pořádně užili a někdy ani to nestačilo.




RIKŠU manžel upravil tak, aby byla krapet bezpečnější, protože nechat ji s holkama bez dozoru, to by bylo docela o čumák. Takže mimo návod ještě přidělal dvě zadní kolečka. A opět holky řádily po celém bytě, div se nepřerazily v zatáčkách :-D.





LETADLO je další stavbou z návodu pro stavebnici 02, ale manžel se rozhodl postavit ho z naší stavebnice 01. Musím říct, že se mu to podařilo.

Je potřeba ale improvizovat, protože mnohdy nevyjdou díly tím, že je stavebnice 01 menší.

Každopádně letadlo zvládnete a dokonce i s pohyblivou vrtulí :-)






No a došlo na velké přání - KOČÁREK. Kde jsme docela narazili, protože kočárek je zrovna z návodu na stavebnici 02 a v 01 je na něj málo potřebných dílů.

Kočárek tedy z 01 nepostavíte, nebo pokud to chcete nazývat kočárkem, tak postavíte. Vypadá to spíš jako invalidní vozík ( :-D ) ale co no. Panenky si nestěžovaly a ty mají v kočárkovém tématu největší slovo.

I sourozenci se mohou vzájemně vozit, jen dát pozor, aby se dítě neopřelo aniž by kočárek někdo držel, dá si pěkně na záda.





ROBOT JARMIL nebo spíše loutka, jak mu řikaly holky, je také z návodu na stavebnici 02, ale zvládnete ho v odlehčené verzi postavit i s 01.

S nim jsme se hodně vyřádili, protože napobodoval to, co dělaly holky a naopak holky nacvičovaly opičárny a robotem jsme se je snažili napodobit my.

Dokonce ukázal, jak cvičit. Asi uznal, že máme s manželem pupky. Já ho za chvilku shodím, ale s manželem se táhne už dobrých 6 let :-D.






Zkoušeli jsme také sestavit, podle návodu na 01, JEŘÁB. Jenže ten nám jaksi nechtěl vůbec samostatně stát, klátil se a padal. Tak jsem ho nakonec ani nefotila a manžel se už nedostal ke znovusestavení.




BOREC NA KONEC

No a jako třešničku na dortu si manžel připravil skvělou houpačku ať už na panenky, bárbíny nebo ovečku Shaun, kterou tam moc ráda houpe hlavně Sofinka :-D.

Houpačka je veledílo z manželovo hlavy, na které návod nenajdete nikde. Jen jsme tím chtěli ukázat, že můžete krásně stavět i bez návodů a podle vlastní fantazie.

Původně chtěl postavit loď, ale s jeho náročností mu nevystačily díly - s 02 by určitě postavil koráb jak se patří ale ta 01 je o nějakých 80 dílků menší, tak to chce i trochu skromnosti.






ZÁVĚREM

Naprosto bych si dokázala představit mít pořádnou zásobu stavebnice PONY a postavit z toho celé vybavení dětského pokoje.

Pokud máte v rodině 3 a více dětí, tak rozhodně pořiďte stavebnici 02. Nejen, že s ní máte větší možnosti, ale hlavně se Vám třeba podaří postavit 2 stavby najednou.

My s 01 postavíme jednu stavbu a zbyde nám jen pár dílků, proto jsme neustále museli bourat, když jsme chtěli postavit něco jiného. Ale dokážete si představit, když by mohlo být postaveno několik staveb najednou?

Třeba mít koloběžku, tříkolku a káru zároveň?

To by byl prostě ráj! :-)



Stavebnice je opravdu bytelná, jen počítejte s tím, že se používání trochu odrazí na kolečkách, ale nic co by nějakým způsobem narušilo další stavění apod. Jen tím, že se na ní opravdu jezdí plnou dětskou vahou a opravdu se ve velkém používá - zvlášť pokud doma máte jen kusové koberce jako my, tak to na kolečkách bude zlehka vidět.

Je to skvělý tip na dárek k Vánocům pro celou rodinu, pokud se držíte trochu minimalismu nebo nechcete mít plný pokoj hraček - tohle je ideální volba. Zvlášť pokud máte možnost se s celou rodinou složit.

S finální recenzí naše testování rozhodně nekončíme. Určitě budeme pokračovat v dalších stavbách a nápadech a věřím, že vymyslíme spoustu dalších věcí, o kterých Vám ráda opět napíšu.

Více informací o stavebnici PONY najdete na webu www.mojepony.cz, kde se můžete podívat i na další verze stavebnic a také na širší nabídku eshopu.

Můžete mimojiné omrknout také PONY TEE PEE anebo PONY BOX, který vypadá taky skvěle!


Cena: 2985Kč (Stavebnice PONY 01)

Žádné komentáře:

Okomentovat