20. září 2019

VAŘÍME: Polévka z pečené dýně s polibkem slunce

Podzim je už doslova za dveřmi. Sice máme pořád kalendářní léto, ale po ránu už jsou pěkné mrazíky - už by se to proto chtělo zaměřit na podzimní jídla a zahřívací potraviny, ať tomu tělu trochu pomůžeme.

My dýni nijak zvlášť nemusíme, ale stále nám chodí v bedýnkách a stále se s ní snažím vymýšlet nějakou možnost, abychom se ji buď jíst naučili nebo abychom si ji dali alespoň v jídlech, která nám chutnají.

Tento recept jsem v základní verzi vymyslela před čtyřmi lety a až teď jsem si uvědomila, že ho na blogu vůbec nemám. Tak se to chystám napravit a vylepším ho výborným kořením od Sonnentoru :-).




SUROVINY

  • Menší dýně (cca 1,5kg)
  • 500ml vody
  • 2 malé cibule
  • 6 menších stroužků česneku
  • Máslo podle potřeby
  • Koření Sluneční polibek (5g)
  • Himalájská růžová sůl


POSTUP

Nejdříve si dáme rozehřát troubu na 200°C. 

Dýni vydlabeme a nakrájíme na větší kostky tak, jak to vyjde od ruky. Použili jsme dýni hokkaido, která se neloupe. 

Navíc, když ji neoloupete, tak Vám po rozmixování vytvoří miniaturní barevné kousíčky a polévka nebude čistě světle oranžová.

Cibuli s česnekem oloupeme. Cibuli rozkrojíme na čtvrtiny a česnek necháme po stroužkách.

Připravíme si plech vypodložený pečícím papírem a všechnu zeleninu na něj přemístíme.

Nakrájíme si máslo na plátky a vyskládáme na zeleninu, která je připravena na plechu.

Pak už jen posypeme Slunečním polibkem, který máme z poznávací sady koření a celý plech jím zasypeme. Nebojte se nasypat celých 5 gramů, aby byla polévka dobře ochucena - přeci jen se ještě bude ředit vodou. 



Pečeme tedy v rozpálené troubě na 200°C přibližně půl hodiny - zkuste píchnout do dýně, jestli je dostatečně měkká a kdyžtak nechte péct ještě déle.

Po upečení vše přemístíme do stolního mixéru a přidáme vroucí vodu podle potřeby. Je na Vás jakou si určíte konzistenci polévky. 

Vše společně umixujeme a dosolíme.




Přeji dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat