8. listopadu 2020

PEČEME: Tradiční vykrajovátka + slepované sušenky s kořením na koláče a keksy

Vykrajovátek na sušenky (když pominu vykrajovátka na cukroví) není nikdy dost. U nás se často pečou sušenky na různé akce ať už školky, školy, do babyclubu, na oslavy, jen tak na chuť pro návštěvy apod. Mimo sušenek a různých druhů cukroví je také využíváme na modelínu, v dětské kuchyňce na "vaření" a při příprave dortů. Takže jsou u nás využívány opravdu hojně.

Tato tradiční vykrajovátka mě zaujala především proto, že mají nádech podzimu a zároveň jsou mezi nimi i klasické vzory na linecké cukroví. Sadu vykrajovátek můžete mít uschovanou na praktickém kroužku, se kterým je budete mít hned po ruce.

Pro tento článek jsme si připravili klasické máslové sušenky, které jsme slepili marmeládou a ozdobili klasickým cukrovím snehem a čokoládovým zdobením. Těsto jsme ozvláštnili kořením od Sonnentoru, které je na sušenky a keksy.

 

 

DETAIL VYKRAJOVÁTEK

Na zadní straně balení máte krásnou inspiraci, jakým způsobem můžete sušenky nazdobit. Můžete je nechat klasicky jen slepované, můžete zkusit čokoládovou ganache (z mého minulého článku), citronovou polevu, cukrářské zdobení anebo sníh.


 

Můžete vytvořit celkem 12 druhů sušenek - jablko, hrušku, houbu, měsíček, květinu, hvězdu, čtyřlístek, vejíř, srdce apod.


 

Vykrajovátka jsou barevně laděna do podzimního období v barvách žluté, hnědé a červené.



RECEPT NA MÁSLOVÉ SUŠENKY 

Recept je stejný, jako v předchozím článku s oboustrannými vykrajovátky na sušenky. Chtěla jsem zkusit nejakou oblíbenou klasiku tak, jak to jednoduše je a z toho co máte zrovna doma bez ohledu na to, jestli jste zrovna stihli jít do zdravé výživy nebo jestli máte dostatek třtinového cukru či panely. 

Je z webu Laskominy od Maryny a najdete ho přímo ZDE. Nijak jsem ho neupravovala dle svého a nechala jsem ho tak jak je. Jedinou změnu, kterou jsem udělala, byla ta, že jsem nepoužila vanilkový cukr ale místo toho jsem dala koření na keksy a sušenky Sonnentor. 

Sušenky jsou příjemně kořeněné a mají šmrnc. Slepované se doslova rozpouští na jazyku a s cukrovým sněhem jemně křupnou. Mňam!

 


Na ozdobení jsme připravili klasický cukrový sníh, jen jsme ho nechali řidší tak, aby se dobře nanášel štětečkem. Jako cukrové sypání jsme využili čokoládových "hovínek", které jsme nedávno dostali a i když je běžně nepoužíváme, přeci je nevyhodím. To, co vidíte na fotkách, je práce naší sedmileté Klaudinky. Zdobení se nechalo čistě v její režii.






ZÁVĚREM

Využijte tradiční vykrajovátka nejen na podzimní sušenkování, ale rovnou na to nejlepší linecké cukroví podle vašeho rodinného receptu. Zapojíte dítko do tvoření, nachystejte mu zdobení nebo cukrářskou tužku a popusťtě uzdu fantazii i nepořádku v kuchyni.

Ještě bych chtěla vymyslet nějaký věšák, na kterém by všechna vykrajovátka takto na kroužku mohla vypadat moc hezky a nebylo by to jen tak položené v šuplíku. Pověsila bych si tam ty nejčastěji používané.

Vánoční vykrajovátka jsem vám recenzovala v minulých letech a odkážu vás na ně opět na konci článku. Abych vás rovnou i zlehka nalákala na vánoční atmosféru, které se nekompromisně blíží a ať máte prostor se připravit, když je aktuální období jaké je. A nezapomínejte také na štítky, které na blogu najdete. Pod štítkem Tescoma je mnoho další inspirace.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat