17. května 2023

UČÍME SE: My English Song Book (Helen Doron English)

Další mluvící knihou podle metody Helen Doron je kniha My English song book, kterou jsme kupovali Olivce ke 3. narozeninám. Je určena dětem od 2 do 7 let a objevíte v ní celkem 16 veselých anglických písniček, díky kterým se děti snadno naučí anglická slovíčka.

Děti si jimi osloví také jednoduchou gramatiku a mohou vyzkoušet i karaoke verze písniček. Naše tříletá Olivka má hudební knížky z edice Kouzelného čtení od Albi ze všeho nejraději, takže ke všem zpívánkám ale také říkankám se rozhodně musely přidat i anglické písničky.

Tak se na My English song book pojďme podívat blíže :-).

 


ZÁKLADNÍ IKONY

Ikona pro zapnutí je všem určitě jasná. Musíte se jí tužkou dotknout vždy, když chcete konkrétní knihu načíst. Co se ale týče vlajky, česky si poslechnete jakým způsobem s knihou pracovat. Celá kniha je jinak totiž v angličtině. Pokud se informace před prvním použitím potřebujete dozvědět česky, dotknete se tužkou právě této vlajky. Dvě poslední ikony jsou ke zvýšení a snížení hlasitosti.



VYSVĚTLIVKY IKON

  • Kniha - Základní názvy
  • Řádky -  Poslech textu po jednotlivých řádcích
  • Žárovka - Slovo z obrázku použité ve větě
  • Nota - Spustí se písnička
  • Mikrofon - Zazpívej si karaoke
  • Červený puntík - Procvičení výslovnosti (nahrávání)
  • Kostka 1 - Jednoduchý kvíz
  • Kruh se šipkami - Opakování
  • Čtverec - Zastavení čehokoliv, co tužka říká 
 

 

SEZNAM PÍSNIČEK

  • Big and little
  • If you´re happy
  • Choo choo train
  • When the bears come marching in
  • Yes, no, why
  • Red, red
  • Head, shoulders, knees and toes
  • My car
  • Hippety hop
  • I am riding on my horse
  • The wheels o the bus
  • Who says moo?
  • Mouth, nose, knees, toes
  • Sing a rainbow
  • Twinkle twinkle little star
  • Goodbye, goodbye

BIG ANG LITTLE/IF YOU´RE HAPPY

Na této dvoustraně se děti seznámí se základními jednoduchými slovíčky typu mouse, boy, flowers, horse, bush atd. Poslechnou si text písniček po řádcích, následně i s hudbou a dokonce s karaoke bez hudby a v jednoduchém kvízu odpoví na několik otázek - Where is the mouse?, Where is the cow?, Whhere is the horse? a další.


 

CHOO CHOO TRAIN/WHEN THE BEARS COME MARCHING IN

Dále se děti seznámí s jednoduchými slovíčky typu train, bear, tree, driver, track atd. Poslechnou si text písniček po řádcích, celé písničky, zazpívají si karaoke verze a v jednoduchém kvízu odpoví například na otázky: Where is the smoke?, Where is the boy?, Where is the train? a další.


 

YES, NO, WHY/RED, RED

Následující dvoustrana děti seznámí se slovíčky typu question mark, strawberry, banana, leaf, cloud, sky apod. Také si poslechnou text písniček po řádcích, celé písničky, zazpívají si karaoke verze a v jednoduchém kvízu odpoví například na otázky: Where is the girl?, Where is the question mark?, Where is the sky? a další.


 

HEAD, SHOULDERS, KNEES AND TOES/MY CAR

Díky různorodosti písniček se děti naučí opravdu mnoho slovíček. V tomto případě například plane, car, blocks, road či grass. I zde si poslechnou písničky po řádcích jako básničku, následně písničku s hudbou a vyzkouší i karaoke verzi. Zkušení mohou porovnat svou výslovnost s originálem pomocí nahrávacího červeného kolečka a také odpoví na jednoduché otázky v kvízu typu Where is the girl?, Where are the blocks? nebo Where is the car?


 

HIPPETY HOP/I AM RIDING ON MY HORSE

S některými písničkami se, i přes naposlouchané youtube, setkáváme poprvé, což je zajímavé pro mě jako rodiče ale také pro dítě, které objeví něco dalšího, co nezná. Na této dvoustraně se naučí slovíčka watermelon, fig, basket, ball, grocer´s shop apod. Také si poslechnou písničky po řádcích jako básničku, následně písničku s hudbou a vyzkouší i karaoke verzi, pokud písničku zrovna už znají. V kvízu narazíte na otázky typu Where is the apple?, Where is the teddy bear?, Where is the road? atd.


 

THE WHEELS ON THE BUS/WHO SAYS MOO?

Olivka si ze všeho nejvíce zamilovala písničku Who says moo? protože se u ní dělají zvuky zvířat a jí neskutečně rozesmívá, když je trochu hrotíme a přeháníme :-D. V tomto případě se naučí pár slovíček, které se trochu opakují z předchozích stran (což je super na procvičení) a je to duck, cat, hay, bus nebo driver. Ani zde nesmí chybět poslechnutí písničky po řádcích, následně s hudbou a vyzkouší i karaoke verzi. Kvíz se vás zeptá například na otázku Where is the driver?, Where is the hay?, Where is the cow? a pár dalších.


 

MOUTH, NOSE, KNEES, TOES/SING A RAINBOW

Části těla nebo spíš obličeje je také potřeba znát a proto i tato písnička nesmí chybět. Přidá se písnička o barvách duhy. Proto se děti naučí zároveň i barvy a přidají do sloví zásoby slovíčka jako nose, cat, rainbow, girl nebo mouth. Čím více děti s knihou pracují, tím více se zvykají na způsoby použití a už přesně ví, na co kde ťuknout. Písničky s hudbou, karaoke nebo text jako básničku si pak už spouští samy. Jednoduchý kvíz obsahuje otázky typu Where is the rainbow?, Where is the cat? nebo Where is the cloud? apod.


 

TWINKLE TWINKLE LITTLE STAR/ GOODBYE, GOODBYE

Poslední dvoustrana je o písničce, kterou možná znáte ve spojení s uspáváním a také trefně zvolená písnička na rozloučení. Děti se seznámí se slovíčky star, blanket, pillow, bag, sun a dalšími. Písničky s hudbou, karaoke nebo text jako básnička je už jasná věc a v kvízu mají za úkol vyřešit tyto otázky: Whereis the sun?, Where is the grass?, Where is the boy? a další.



 

ZÁVĚREM

Líbí se mi, že i v tomto případě jsou obrázky v knize jednoduché, stránky nejsou přeplněné a pro děti je to úplně akorát kdy celou stranu projdou za chvilku. Některá slovíčka se opakují ale o to víc si je děti procvičují a zapamatují. Co se týče písniček samotných, ufikla bych úvodní znělky, které mi kolikrát přijdou zbytečně dlouhé. Asi by nebylo na škodu rovnou začít textem.

Kniha je určitě fajn i pro malé čtenáře, kdy se mohou učit zároveň slovíčka přímo v textu, který tužka čte jako básničku po řádcích ale také po konkrétních slovech. Knihu má proto po ruce i naše druhačka Klaudinka, která pomalu začíná číst i kompletně anglické knížky, ale vždy jí ráda podstrčim procvičování slovíček v takové podobě.

Poslech v anglickém jazyce je základ. Jakmile se dobře naposlouchá výslovnost je to část celkového úspěchu, proto vždy pouštějte dětem originály nazpívané rodilými mluvčími, aby si děti nezafixovaly špatnou výslovnost, která se později hůře napravuje. Pokud vás kniha My English Song Book zaujala a chtěli byste ji vaším prckům pořídit, najdete ji na eshopu Albi.cz přímo ZDE.

 

Cena: 404Kč (původně 449Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat