25. července 2023

HRAJEME SI: Schovka aneb před pikolou za pikolou se zvířátky

Tahle roztomilá desková hra pro nejmenší se skrývala v recenzním balíčku od Dina pro naší tříletou Olivku. Hru na schovávanou zná každý z nás. Vyrostli jsme na ni a učíme ji i své děti, které ji nadšeně hrají se svými vrstevníky. Ale co taková desková podoba?

"Před pikolou za pikolou nikdo nesmí stát nebo nebudu hrát! Zvířátka si v lese hrají na schovku a hledají ty nejlepší úkryty. Dokážete je všechny najít?"

Hra obsahuje několik variant obtížnosti, aby byla jednodušší i složitější. Tak se na ni pojďme podívat blíž. Věřím, že vás zaujme především pokud vás nebaví klasická pexesa nebo jste jich už přehraní.

 

 

 

OBSAH HRY

  • 1 herní plán
  • 24 kartonových kartiček zvířátek 
  • 2 pytlíčky na kartičky
  • Návod 

 

HRACÍ DESKA

Hrací deska je větší, než byste nejspíš čekali, a dá se složit na užší obdélník. Dobře se bude skládat i dětem, které je už v útlém věku důležité vést k úklidu hraček i her, byť společnému, protože ve dvou se to lépe táhne a (nejen) dětem se uklízí líp, když po ruce vidí toho druhého :-).


 

KARTY ZVÍŘÁTEK

Karty zvířátek jsou kartonové a velké. Fotka určitě zkresluje, ale mají krásných 6,5x6,5cm. Dětem se s nimi dobře pracuje. Snadno je otočí a seberou z hrací desky. Zvířátek je celkem 12 ve dvou barvách (modré a žluté) ale hraje se vždy pouze se šesti, jde tedy především o paměť, které zvířátka ve hře jsou a které nikoliv.


 

PRAVIDLA HRY

Dětské hry mají vždy jednoduchá pravidla, ale já se sama poslední dobou pozoruju, že v nich hledám složitosti anebo naopak je nedokážu pochopit, jak jsem už přesedlala na složitější hry a těžko se mi přepíná na ty obyčejné :-D. Každopádně tohle určitě zvládne naučit starší sourozenec toho mladšího.

V pravidlech jsou zmíněna ta základní, rozložení na hrací desce, cíl hry, odečítání bodů, slovní varianta, možné ztížení i možné zjednodušení.

Tak hurá do hry!

 

 

PŘÍPRAVA HRY

Pikající hráč vybere šest žlutých zvířátek a ty umístí obrázkem nahoru na PIKOLU. Všechny modré kartičky pořádně zamícháte a položíte je na pole označené jako BALÍČEK. Takové jsou první kroky v přípravě hry.


 

SCHOVÁVÁNÍ ZAHÁJENO

Následně otočíte žluté kartičky obrázkem dolů a libovolně přesunete jednotlivé žluté kartičky na schovávací políčka - tedy do dutiny strnu, hnízda, úlu apod. Jedno políčko ale zůstane neobsazené. Víte tedy, která zvířátka jsou ve hře, ale už nevíte, kam byly umístěny. Nebo si to dokážete zapamatovat?


 

HRA MŮŽE ZAČÍT

Postupně se střídají hráči mezi sebou. Hráč, který je na tahu, otočí modrou kartičku a snaží se otočené zvířátko najít mezi žlutými. Pokud ho najde, dvojici si nechá u sebe. Pokud ho nenajde, vrátí otočenou modrou kartičku dospod balíčku a špatně otočenou žlutou kartičku položí na libovolné volné pole hracího plánu. Takhle hrajete všichni dokola až do doby, než se najdou všechna zvířátka.


 

NE VŠECHNA ZVÍŘÁTKA JSOU SCHOVANÁ

Pokud hráč otočí kartičku se zvířátkem, o kterém si myslí, že na hracím plánu schované není, oznámí to ostatním, položí ji obrázkem před sebe a lízne si jinou modrou kartičku, kterou se pokusí najít. Jakmile ale takto vyřadí zvířátko, které je přeci jen někde schované, ubere si na konci hry dva body.


 
 
Takto se střídáte ve směru hodinových ručiček, než jsou všechna zvířátka objevena. Na konec si spočítáte všechny body a ten, který jich má nejvíce, vyhrál. Hrát můžete také s menším počtem zvířátek anebo naopak si hru ztížíte prohozením několika žlutých karet na pikole před tím, než je rozmístíte na hrací plán. Slovní varianta je také velmi zajímavá!
 


 

ZÁVĚREM

Abych pravdu řekla, jako malá jsem pexeso milovala. Měla jsem několik desítek druhů a některé se zachovaly do dnes. Mám je schované jako památku na dětství, ale s dětmi ho téměř nehraju. Pouze zřídka, minimálně. Nebaví mě tolik jako dřív, nebaví mě vůbec. Přijde mi hrozně nekonečné, zdlouhavé a nudné ve smyslu, že jen otáčíte kartičky. 

Možná je to tím, že jsem propadla mnohem lepším deskovým hrám a proto jsem ráda, že se mi do ruky dostala právě SCHOVKA, která v sobě má právě prvky pexesa, ale mnohem rychlejšího a trochu jinak postaveného, protože pracujete i s kartičkami, které ve hře nejsou a musíte si zapamatovat šest konkrétních zvířat. Navíc kvalitní pevné provedení, které se jen tak nezničí. Sice není doslova kapesní, jako je klasické pexeso, ale věřím, že vás i přes to zaujme a svým prťatům ho pořídíte.

Pokud vás hra SCHOVKA zaujala a chtěli byste ji dětem pořídit, najdete ji například na eshopu mojedino.cz přímo ZDE. Je určena 2 až 6 hráčům a časově zabere přibližně 15 minut. To je ve srovnání s klasickým pexesem úplně jiná liga že? :-)


Cena: 289Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat