13. července 2023

UČÍME SE: Už to vím! - Rozvoj logického a matematického myšlení pro předškoláky

Nakladatelství Portál je studnicí publikací nejen pro předškoláky, ale i pro mladší školkové děti i naopak starší školáky na prvním stupni základních škol. Nejlepší na tom všem je, že jsou cenově dostupné pro obyčejné smrtelníky a přitom mají cenu zlata! Zaujmou vás svým provedením a budete s nimi s radostí pracovat.

Další takovou publikaci bych vám chtěla doporučit v této recenzi. Ve spolupráci s nakladatelstvím Portál bych vám ráda detailněji představila publikaci Už to vím!, která je zaměřena na rozvoj logického a matematického myšlené pro předškoláky. Já ji zvolila pro naší předškolní Sofinku, abych měla další inspiraci pro školní přípravu. S Klaudinkou jsem se nijak zvlášť nepřipravovala, ale Sofince byl doporučen asistent, ze kterého nakonec sešlo, ale nechtěla bych nic podcenit a tak se pouštíme do různorodého luštění.

Pojďme si ji tedy společně prolistovat :-).

 

 

 

PRO KOHO JE URČENA

Je určena pro širokou veřejnost, jako pomůcka, která povede děti k samostatnému přemýšlení a zároveň je osloví laskavými ilustracemi, které i přes určitou výtvarnou zkratku neztratí na reálné, skutečné podobě zobrazovaných věcí. 

Podporuje soustředění, rozvíjí logickou úvahu, vědomí počtu, prostorovou orientaci, matematické souvislosti, pomáhá rozlišovat geometrické tvary, rozpoznávat pojmy větší x menší, více x méně a v neposlední řadě slouží k seznámení s čísly 1 až 10.

Vše se děje na základě hravého dokreslování, spojování, škrtání a hledání logických souvislostí.


 

LISTUJEME PUBLIKACÍ

Co strana, to vždy jiný úkol - čeká jich na vás celkem 60! A to je teda pořádná porce úkolů. I když bych vám knihu nejraději nafotila celou, což samozřejmě nejde, máte alespoň každou druhou dvoustranu a věřím, že jakmile recenzi dočtete, hned budete objednávat :-).


 

Na prvních stranách zakroužkujete stejné stíny, vybarvíte všechna zvířátka, pojmenujete, co je nahoře a co dole, najdete chybějící předměty, spojíte páry bot, vytvoříte rýmy a také zakroužkujete dvojice, které v sobě mají stejné slovo.


 

Zakreslíte šipky dle pohybu zvířat, pjmenujete dopravní prostředky a škrtnete ty, které jsou umístěny špatně, pojmenujete prehistorická zvířata a opravíte chyby. Zakroužkujete potraviny k upečení koláče a pojmenujete zvířata, která rozdělíte na žijící ve volné přírodě a domácí.


 

Spojíte zvířata s tím, co nám dávají, vytvoříte slovního hada, vyrobíte si rybník s kačenkou a rybkami a zakroužkujete věci vhodné na školu v přírodě.


 

Pokusíte se zjistit, co všehcno chytli rybáři do sítě, popíšete, co vidíte na obrázku a vymyslíte jednoduchý příběh, prolousknete labyrint s králíkem a spojíte stopy zvířat s tím, kdo ji vytvořil.


 

Najdete všechny rozdíly, pojmenujete profese, ke kterým jsou potřeba zobrazené nástroje, vyškrtáte všechny obrázky, které neslouží jako hračky a vymalujete z dvojic vždy ten obrázek, který je menší.


 

Myška se ztratila a potřebuje najít cestu zpátky, vyjmenujete věci v řádcích a věci ve sloupcích, rozhodnete které věci se vyrábí z jakých surovin a propojíte vzájemně opaky.


 

Pojmenujete všechny obrázky a vytleskáte podle slabik, najdete stejné dvojice obrázků v řadě, spočítáte myšky, a barevně zakroužkujete hvězdičky podle konkrétních pravidel.


 

Vybarvíte tolik předmětů, kolik jich má být na každé poličce dle vyobrazeného čísla, spojíte počet zvířat s počtem teček, barevně odlišíte první, prostřední a poslední obrázek a vybarvíte všechna kuřata.


 

Spočítáte obrázky zvířat a spojíte je s číslicí, spočítáte dopravní prostředky nahoře a dole, z dvojic obrázků vybarvíte ten, který je větší a nakreslíte puntíky podle vyobrazených předmětů.


 

Další obrázky spojíte se stejným číslem, zapíšete shodný počet puntíků podle předmětů, proškrtáte předměty a spočítáte zbývající, rozdělíte obrázky na dvojice a počet dvojic vyznačíte křížky.


 

Spočítáte na každém řádku počítadla kuličky vlevo a vpravo a sečtete je, najdete trojice velikonočních vajíček a vybarvíte je stejnou pastelkou, podle počtu puntíků nakreslíte naopak počet konkrétních obrázků a spočítáte předměty na stole, které jsou na talíři, za talířem a před talířem.


 

Kosmonaut přistál na Měsíci, ale něco se mu tam nezdá - je potřeba škrtnout obrázky, které na Měsíc nepatří. Spočítáte přesměty ve sloupečku a zapíšete jejich počet do tabulky, počítáte obrázky a najdete k nim stejné číslo a také spočítáte a dokreslíte odle vzoru obrázky tak, aby platily výsledné příklady.


 

Ve sloupečcích škrtnete jednu věc a spočítáte, kolik jich zbylo, zároveň výsledek zapíšete. Spočítáte medvídkovi puntíky a podle jejich počtu konkrétní část vybarvíte konkrétní barvou. Ve stejném principu budete vybarvovat také rybku, ale tam se přidá sčítání. V neposlední řadě dopíšete chybějící číslice do řádků.


 

Spočítáte nářadí a zapíšete počet do vedlejší kolonky, spočítáte také obrázky a zapíšete jejich počet do legendy ve spodní části, také spočítáte geometrické tvary, překreslíte je do prostřední tabulky aby byly stejně umístěny a číslicí je zapíšete. Jako poslední úkol bude opět škrtání, kdy jeden obrázek škrtnene a zbytek zapíšete do tabulky.


 

ZÁVĚREM

To je zase paráda co? Já vím, že se opakuju a píšu to snad u každé takové publikace, ale když já si vůbec nemůžu pomoct! Geniální pracovní listy, které děti baví, protože si do nich můžou malovat, čmárat, škrtat a vybarvovat. Není to žádné ukazování, ale aktivní luštění na skvělých 60 úkolech. 

Věřím, že se ani nenadějete a celou publikaci budete mít vyluštěnou. Jsem aktuálně bez skenneru, takže si úkoly přepisujeme vedle, abychom nezasahovaly přímo do publikace, kterou schovám i pro Olivku a uvidíme, pro koho dalšího ještě v budoucnu dle toho, kam mě cesty zavedou. Občas něco ze své sbírky zapůjčím i do naší školky a školy.

U nakladatelství Portál je jedno jasné pravidlo - za málo peněz hodně muziky!

 


 

Pokud vás publikace Už to vím! zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.

 

Cena: 144Kč (původně 169Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat