11. července 2023

UČÍME SE: Chytré kvízy značky Dino

Chytré kvízy od značky Dino někteří určitě už znáte. Já je jednu dobu potkávala přímo v Bille a podobných obchodech a moc se mi líbily, že jsou skladné a vhodné doslova do kapsy - můžete se s nimi učit v autobuse, ve vlaku, v čekárně u doktora apod.

Ve spolupráci přímo s Dinem bych vám v této recenzi s radostí detailněji představila všechny čtyři verze, které jsou zaměřené na děti ve věku mladších předškoláků až po druháky - takže v našem případě zasahují všechny tři cácorky.

Tak se na ně pojďme podívat blíž :-).

 

 

KONCEPCE CHYTRÝCH KVÍZŮ PRO PŘEDŠKOLÁKY

V sérii zaměřené na předškoláky jsou kartičky rozděleny do čtyř kategorií:

  • Smysly a řeč (fialová)
  • Učení a logické myšlení (zelená)
  • Svět, osobnost a sociální chování (oranžová)
  • Fyzický rozvoj a tvořivost (modrá)

Kromě klasických kvízových otázek se dají dokonce i hrát různými způsoby, které najdete také v návodu a kterými se můžete inspirovat.


 

CHYTRÉ KVÍZY MLADŠÍ PŘEDŠKOLÁK

Edice pro mladší předškoláky je zaměřena na děti ve věku 4-5 let, kdy budete při některých úkolech potřebovat tužku a papír. Děti si procvičí vše, co by v tomto věku měly znát a umět.


 

Tato sada obsahuje celkem 60 kvízových karet rozdělených do 4 kategorií. Karty jsou oboustranné, z druhé strany je slovenský jazyk.


 

V kategorii učení a logického myšlení si, mimo níže zmíněné, procvičíte také postavičky z pohádek, průběh dne, řazení dle velikostí, počítání, zvířata žijící v lese, plody rostoucí na stromech, co je ovoce a co zelenina, posloupnosti a mnoho dalšího.


 

V kategorii zaměřené na smysly a řeč si, mimo níže zmíněné, procvičíte slova začínající na konkrétní písmeno, rozpoznání písničky, opaky, barvy duhy, vypávění, přiřazování stínů, vytleskání slabiky i paměť.


 

V kategorii zaměřené na svět, osobnost a sociální chování si procvičíte, mimo níže zmíněné, také dny v týdnu, povolání, hygienu, části těla, etiketu, bydlení zvířátek, hodiny, zvuky zvířátek, dopravní prostředky, prsty na ruce, popis cesty domů apod.


 

Kategorie zaměřená na fyzický rozvoj a tvořivost má mnohem méně kartiček, než předchozí kategorie, ale i tak si s nimi užijete zábavu. Nakreslíte vlastní domeček, zjistíte co chybí panáčkovi, zaskáčete si na jedné noze, uděláte holubičku, dotknete se nosu se zavřenýma očima a uděláte dřepy.


 

CHYTRÉ KVÍZY PŘEDŠKOLÁK

Edice kvízu pro předškoláky je určena dětem ve věku od 5 do 6 let a nenásilnou formou vede děti k procvičení všeho, co by měly v tomto věku znát a umět.


 

I v této sadě najdete celkem 60 kvízových otázek, které můžete následně procvičit i v různých hrách pro menší i velký kolektiv nebo pro dospělého s jedním dítkem.


 

S kategorií zaměřenou na smysly a řeč si, kromě níže zmíněného, procvičíte také slova začínající na konkrétní písmeno, opaky, popis obrázku, směrovky, pojmenování obrázků, rozlišení písmen od číslic, slabiky i počet písmen ve slově.


 

Svět, osobnost a sociální chování je, kromě níže zmíněného, zaměřeno také na světadíly, hodiny, vesmírná tělesa, dny v týdnu, nářadí, povolání, míchání barev, čísla tísňového volání, názvosloví skupiny věcí, měsíce v roce a jehličnaté stromy.


 

V kategorii zaměřené na učení a logické myšlení si, kromě níže zmíněného, procvičíte také rodokmen, posloupnost, tvary, bludiště, počítání, dopravní prostředky, přiřazování stínů, přísloví, skupiny zvířat, chyby v obrázcích a dokonce i vrcholy geometrických tvarů.


 

V kategorii zaměřené na fyzický rozvoj a tvořivost si procvičíte pravolevou orientaci, řazení dle velikosti, zavazování tkaniček, kotrmelce, písničky o koních, skákání snožmo a naučíte se také básničku.


 

KONCEPCE CHYTRÝCH KVÍZŮ PRO PRVNÍ STUPEŇ ZŠ

V sérii zaměřené pro první stupeň základních škol jsou kartičky rozděleny celkem do třech kategorií:

  • Matematika (modré)
  • Jazyk a komunikace (zelená)
  • Všeobecné znalosti (oranžová)

Kromě klasického kvízového odpovídání na otázky si i zde můžete zahrát hru pro menší i větší kolektiv dětí a takypro rodiče s jedním dítkem.


 

CHYTRÉ KVÍZY PRVŇÁK

Edice kvízů pro prvňáky je určena všem dětem v první třídě k nenásilnému procvičené všeho, co by měly v tomto věku umět. Jsou skvělou pomocí také přímo učitelům ve školách.


 

I přes to, že jsou kategorie pouze tři, stále sada obsahuje celkem 60 karet, které si kromě běžného kvízu můžete procvičit také v kolektivních hrách.


 

V kategorii zaměřené na všeobecné znalosti si, kromě níže zmíněného, procvičíte také počet dní v roce, číslo tísňové linky, zvířecí rodiče, dopravní pravidla, zajímavosti v kalendáři, označení skupiny zvířat, barvy duhy zpaměti, třídění odpadků, vyjmenování šelem i sousední státy.


 

V kategorii zaměřené na matematiku si, kromě níže zmíněného, procvičíte také počítání kostek na obrázku, počítání z hlavy, počítání peněz, posloupnost, příklady, řazení dle velikosti, tetris, zlomky apod.


 

V kategorii jazyka a komunikace si, mimo níže zmíněné, procvičíte také spojování slabik, spojování slov s obrázky, skládání slov z písmen, pojmenování obrázků, čtení šifry, počítání slabik, slova končící i začínající na stejná písmena, počítání největšího počtu konkrétního písmene ve větě, rýmy, protiklady, hodiny, pravdivé tvrzení apod.


 

CHYTRÉ KVÍZY DRUHÁK

Zábavná kvízová hra pro druháky, kteří si nenásilnou formou procvičí vše, co by měly umět v druhé třídě. Je skvělá také na procvičování o prázdninách a doporučuje se také učitelům ve škole.


 

V této sadě jsou, stejně jako v sadě pro první třídu, také jen tři kategorie ale karet je opět 60.


 

V kategorii zaměřené na jazyk a komunikaci si, kromě níže zmíněného, procvičíte také orgány v těle, nadřazené slovo, jazykolamy, posloupnost, druhy vět, psací písmena, tvoření slov, čtení, porozumění textu, hledání slov, anglická slovíčka i pravdivost vět.


 

V kategorii všeobecných znalostí si, mimo níže zmíněné, procvičíte také hlavní město, nejvyšší horu republiky, čtení, obydlí zvířátek, co vše může sloužit jako pohon auta, spojení digi a ručičkových hodin, seřazení svátků, planety sluneční soustavy, nejkratší měsíc v roce, nemoci s projevy, skupiny zvířátek, rozklad odpadků apod.


 

Třetí kategorie je zaměřená na matematiku a kromě toho, co je zmíněné níže, si procvičíte také číselnou osu, počítání věku dětí, počítání mincí, seřazení čísel, doplnění čísel do pyramidy, rozdělení zvířat do vyrovnaných týmů, přiřazení čísel, sudá a lichá čísla, počítání nohou zvířat, doplnění příkladů apod.



 

ZÁVĚREM

Tak co na chytré kvízy od Dina říkáte? Za mě parádní aktivity doslova do kapsy, které můžeme mít sebou i na procházkách. V autě sedím většinou v předu a holky společně vzadu, tak jsme je ještě nezkoušely na cestě, ale doma už několikrát a zkouším je s nimi ve skupince. Klaudinka si procvičuje s holkama znalosti, které už má zajeté a mladší holky se učí něco nového. 

Pokud v něčem dítko plave, můžete si vzít čistě jen tu jednu oblast a procvičovat pořád dokola, než se to naučí a než si to procvičí tolikrát, že si vše zafixuje do paměti. Klaudinka jako druhačka se na škole neučí přesně tak, jako se učí ostatní děti, ale díky kvízům jsem zjistila, že má přehled přesně takový, jako by měla mít.

Chytré kvízy jsou skvělou pomůckou i přímo pro učitele na prvních stupních, kdy je mohou využívat v menších i větších kolektivech. Za mě naprosto parádní věc, za kterou jsem moc ráda. A vy si je určitě také pořiďte. Věřím, že vás tato recenze přesvědčila. Pokud vás chytré kvízy zaujaly a chtěli byste je pořídit, najdete je na eshopu mojedino.cz přímo ZDE.

 

Cena: 199Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat