7. července 2023

LUŠTÍME: Únikovky - Speciál časopisu Tečka!

Není to tak dávno, co vyšel parádní speciál časopisu Tečka! zaměřený na únikovky. Objevíte v něm celkem 16 napínavých příběhl, které byly vydané v časopisu Tečka! Některé si pamatujeme, ale na některé jsme úplně zapomněli.

Pokusíte se uniknout z temného lesa, potopené lodi, z divadla, z perníkové chaloupky, z pekla, z trezoru i třeba z hokejové šatny. Speciál ideální na letní zabavení při polední pauze na táboře, při dlouhé cestě vlakem či autem nebo při odpočinku na zahradě.

Tak se na ně pojďme podívat blíže. Jednotlivé únikovky vám představím s jejich příběhy, u jedné z nich uvidíte i průběh luštění a nesmí chybět ani to, jak vypadá takové řešení :-).

 

 

 

JAK NA TO A CO BUDETE POTŘEBOVAT

Každá z únikovek má čtyři úkoly, které jsou očíslované. Procházíte je postupně a průběžně si kontrolujte výsledky, protože pokud budete mít nějakou část špatně, musíte ji vylutit znovu. K ruce si připravíte ještě tužku a papír. U některých únikovek bude potřeba také pravítko nebo pastelky. Pokud chcete hrát na čas, je potřeba únikovku vyluštit do 33 minut. 

 

1. ÚNIK Z PIRÁTSKÉ LODI

Loď kapitána Kulimba přepadli piráti. Všechno zboží ukradli, loď potopili akapitán teď sedí spoutaný v podpalubí. Odbila půlnoc, piráti hrají v kajutě karty, noční hlídka pomalu obchází loď. Kapitán Kulimbus ví, že má asi půl hodinku, než se hlídka vrátí do podpalubí. Rozhodl se, že se pokusí z lodi utéct, ale jak na to?


 

2. ÚNIK Z TEMNÉHO LESA

Sourozenci Honzík a Maruška šli s tatínkem do lesa na houby. Sbírali, sbírali a najednou tatínek nikde! "To je jak v pohádce O perníkové chaloupce, taťka nás nechal na pospas ježibabě!" začal natahovat Honzík. "Ale jdi, to by nám neudělal. Podívej, támhle na stromě něco visí"! Neztrácela hlavu Maruška. Na stromě našli od tatínka vzkaz. Připravil jim totiž bojovku! Musejí se z lesa dostat dřív, než se setmí. Na každém rozcestí na ně bude čekat hádanka, aby zjistili, kam mají jít dál. Problém ale je, že bude každou chvíli tma. Zvládnou to?


 

3. ÚNIK ZE STARÉ PŮDY

Tobíkův starší bráška Tonda si často chodí hrát se svými kamarády na půdu. Tobík by rád chodil s nimi, ale nechtějí ho tam, protože je prý malý a bál by se. Dnes je Tonda u babičky, a tak si Tobík dodal odvahy a vydal se na půdu sám. Otevřel dveře a začal se rozhlížet po půdním harampádí. Najednou vrrrz, dveře se zabouchly! Tobák zpanikařil. Jak se dostane ven? Nikdo neví, že je tady.


 

4. ÚNIK Z METEOSTANICE

Japonka Ómami Tsunami je na stáži v hydrometeorologickém ústavu. Dnes tu byla poprvé a kolegové jí zapomněli dát klíče od kanceláře. Nějakým nedopatřením se stalo, že zůstala v práci úplně poslední, a teď se chuděra nemůže dostat ven: dveře nemají kliku, klíče nemá a kód k elektronickému otevírání zapomněla, protože neumí česky. Pro podobné případy mají kolegové meteorologové po kanceláři poschovávané nápovědy, které jim heslo připomenou. Najde je všechny?


 

5. ÚNIK Z POTOPENÉ LODI

Potápění je Delfíniným velkým koníčkem. Nejraději se potápí k vrakům lodí a zkouší najít dosud neobjevené poklady. Dnes při potápění v Rudém moři objevila obrovskou obchodní loď. Nadšeně proplouvala labyrintem chodeb a kajut, nahlížela do beden a truhel a úplně zapomněla na čas. Najednou si všimla, že jí dochází dýchací plyn, zazmatkovala a zjistila, že neví, jak z vraku ven. Pomůžete jí?


 

6. ÚNIK Z KRÁPNÍKOVÉ JESKYNĚ

Pan krápník miluje jeskyně. V jedné jeskyni v Moravském krasu byl tak zaujatý dokonalostí vápencového útvaru zvaného Venuše, že si vůbec nevšiml, že skupina návštěvníků s průvodkyní dávno odešla. Najednou se v jeskyni zhaslo a pan Krápník se vyděsil. Co teď? Jak se odsud dostane? Vytáhl mobilní telefon a posvítil si kolem. Z jeskyně vedlo několik cest. A mobil mu hlásil, že baterie vydrží sotva půl hodiny. Pan Krápník propadl zoufalství. Jak se nakonec z jeskyně dostane?


 

7. ÚNIK Z DIVADLA

Ne každé představení v divadle se povede. Občas je divadelní kus tak špatný, že by diváci nejraději utekli. Přesně to se stalo panu Fouskovi. Vydal se do divadla Kulich na pohádku Šíleně krutá princezna a už po 15 minutách to nemohl vydržet a rozhodl se, že z divadla uteče. Jenže dveře do sálu byly zamčené a hlídala je přísná paní uvaděčka. Pan Fousek se rozhodl, že uteče zadním vchodem. Proplížil se do zákulisí. Tam je ale hrozný zmatek. Pan Fousek se schoval za rekvizity a rozhlíží se, kudy ven.


 

8. ÚNIK Z DUCHNBURKU

Pan Hradomír je vášnivý návštěvník hradů a zámků. Dnes se vypravil na hrad Duchnburk. V pokladně si koupil tištěného průvodce a vydal se do hradních komnat. Na hradě ovšem bydlí zákeřné strašidlo Sviňušák, které si rádo dělá z turistů legraci. Právě teď zamklo Hradomíra v loveckém salonu a zlomyslně mu špitá do ucha: "Z hradu se dostaneš, jen když vyřešíš moje hádanky, muhahaha!" Hradomír je strachy celý bez sebe, mozek se mu přestěhoval do kalhot, bude potřebova vaši pomoc - jdete do toho?


 

Nebudu vám prozrazovat víc, ať jste napnutí. Ale takto v podstatě vypadá každá únikovka, jen se liší druhy luštění a téma, samozřejmě.


 

9. ÚNIK Z PERNÍKOVÉ CHALOUPKY

Jeníček a Mařenka jsou už měsíc uvěznění v perníkové chaloupce. Ježibaba jim oznámila, že v nejbližších dnech hodlá Jeníčka upéct. A dodala, že už je za ta léta poučená a že v žádném případě nebude sedat Jeníčkovi na lopatu. Děti se shodly, že musejí utéct - a dnes, 30. dubna, je jedinečná příležitost, protože se ježibaba vydala na výroční slet čarodejnic.


 

10. ÚNIK Z HVĚZDÁRNY

Pan Sluníčko miluje vesmír Rád tráí noci pozorováním Měsíce, planet a hvězd. Jenže ve svém malém domácím dalekohledu toho moc nevidí. A tak když byl po dvacáté páté na prohlídce své oblíbené hvězdárny, schoval se ve skříni a počkal, až odejdou všichni návštěvníci i průvodce. Celou noc si potom užíval s obrovským hvězdářským dalekohledem. Jenže nad ránem zjistil, že se z hvězdárny neumí dostat. Co bude dělat?


 

11. ÚNIK Z PEKLA

I mistr čert se někdy utne. Tentokrát se to povedlo čertu Belzeblbovi - místo zlobivého Pepíčka přinesl do pekla hodnou Josefínku. Lucifer byl vzteky rudý. Nakonec Josefínce dovolil z pekla odejít - ale musí sama najít a otevřít čtyři správné pekelné brány a musí to stihnout dřív, než se přesype uhlí v pekelných hodinách.


 

12. ÚNIK Z TREZORU

Pan Straka je bankovní úředník. Každý den chodí uložit do bankovního trezoru důležité dokumenty. Pečlivě za sebou zavírá dveře, aby ho nikdo nerušil. Dnes měl ale velkou smůlu - schránka, kterou potřeboval, byla moc vysoko, vyklouzla mu z ruky a spadla mu přímo na hlavu. Panu Strakovi se zatmělo před očima a v tu ránu zapomněl všechna hesla k trezorovým dveřím. Jak se dostane ven? Za hodinu musí vyzvednout děti ze školky - na to naštěstí nezapomněl. Ale co dál?


 

13. ÚNIK Z HOKEJOVÉ ŠATNY

To je ale pech! Za pár desítek minut začne na olympiádě jeden z prvních hokejových zápasů našeho týmu a českého trenéra, pana Fešáka, někdo omylem zamkl v hráčské šatně! Někde tam bude jistě schovaný náhradní klíč, ale pan Fešák je tak nervózní, že není schopný moc přemýšlet. Bez trenéra budou hráči na ledu úplně bezradní!


 

14. ÚNIK Z BUDOVY TELEVIZE

Pan Křoví vždy toužil hrát v seriálu. Už několik let proto obchází různé konkurzy. A dnes má konečně šťastný den! U konkurzu zazářil a získal malou roli v připravovaném seriálu nejmenované televize. Štěstím bez sebe se vypotácel ze studia a blaženě se vznášel po chodbách televizní budovy. Po chvíli ale zjistil, že zabloudil. Otevřel první dveře, aby se zeptal na cestu, ale našel jen prázdnou maskérnu. Jak se dostane ven?


 

15. ÚNIK Z BOTANICKÉ ZAHRADY

Růženka miluje květiny. Její vášní je navštěvovat botanické zahrady, zejména na jaře, když všechno kvete. Co ale Růženka opravdu ráda nemá, jsou pavouci. A bohužel se jí při návštěvě jedné z botanických zahrad stala nemilá věc: když se v tropickém pavilonu skláněla nad květen bromélie, za krk jí spadl pavouk. Neškodný, ale velký a chlupatý. Růženka hrůzou omdlela, a když se probrala, nevěděla, kde je a hlavně, jak se odsud dostat.


 

16. NOČNÍ BOJOVKA

Jonatán s Rozárkou jsou letos poprvé na táboře. Dnes večer je čeká noční bojovka. Ještě nikdy nebyli sami potmě v lese, a tak se trochu bojí a budou rádi, když jim s úkoly pomůžete. Na konci vás čeká velká odměna - truhla s pokladem.


 

ŘEŠENÍ ÚNIKOVEK

Takto vypadá řešení a správné odpovědi, které najdete podle smajlíku. Únikovky jsou odlišeny barevně a řešení je takhle vyřešeno, že hned nevidíte všechny odpovědi, kdybyste náhodou nechtěli - žádný podvádění samozřejmě!



 

ZÁVĚREM

Povedený speciál, který zabaví děti od 6 let, se kterými můžete luštit i vy. Starší děti už je zvládnou sami, případně jen s dopomocí. Věřím, že nás bude provázet celé léto. 

Klaudinka si naštěstí nepamatuje nic z toho, co už dřív luštila, takže máme o zábavu postaráno :-D.

Můžete ho zakoupit na webu send.cz přímo ZDE.


Cena: 119Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat