27. července 2023

HRAJEME SI: Kvantum aneb vesmírné dobrodružství s procvičováním počtů

Kvantum. Hra, kterou jsem dostala k recenzi od Dina pro Klaudinku. Trochu mi připomíná Spící královny, u kterých je takké potřeba vykládat konkrétní součet a karty mají také své efekty, ale není tolik škodící ve smyslu jakéhokoliv kradení karet apod.

"Neomezujte se při hrách jen na Zemi a vyrazte s dětmi dobývat neprobádané planetární soustavy. Přímo vesmírná zábava vás čeká při hraní rodinné hry Kvantum, kterou vás bude provázet partička mimozemšťanů, kteří vládnou nevídanými technologiemi. Cílem hry je doletět na planetu Kvantum, nejlépe jako první. Cestu k ní najdete, když správně poskládáte navigační kartičky s čísly."

Klaudinka potřebuje matematiku hodně procvičovat a třeba to samé řešíte i s vašimi dětmi. Tak se na ni pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

OBSAH HRY

  • Oboustranný herní plán
  • 112 karet mimozemšťanů
  • 20 navigačních karet s planetami
  • 6 figurek
  • Pravidla


 

NÁVOD NA HRU

Návod na hru je v podstatě dvoulist, jen je ve dvu jazycík, tak se sešil v menší brožurku. Dozvíte se, co znamená Kvantum, co je cílem hry, jak hru připravit, z kolika fází se skládá a jak je postupně vyhodnotit. Hra je opravdu jednoduchá a hlavně chytlavá.



 

OBOUSTRANNÁ HRACÍ DESKA

Hrací deska je oboustranná. Můžete si tak zvolit dvě délky trati - jednu kratší a druhou delší, pokud už hrajete se zkušenějšími děti, které u ní vydrží. Překvapilo mě, jak je deska malá. Ale bohatě stačí. Přeci jen pouze ťapkáte směrem k cíli.



 

HRACÍ KARTY

Karet s planetami je pouze 20 ale karet mimozemšťanů je 112, což je pořádný rozdíl v balíku.


 

Na kartách planet jsou vždy různá čísla, kterých se budete snažit docílit součtem karet ve vaší ruce anebo zvolíte jen barvu karty dle barvy vyložené planety, abyste urvali alespoň jeden posun.


 

Mimozemšťani jsou ve čtyřech různých barvách ale hrají se v balíku řádně zamíchaní. Kombo postupek vám dá bonusy navíc a můžete využít efekty karet. Stejně tak vyložení dvou červených. Co se týče postupek, není je zas tak snadné odchytit, pokud vám nejdou karty do ruky. Těmito kartami tedy tvoříte finální součet vyložené planety, který vás následně posune o tolik polí na hrací desce, kolik jste jich vyložili.



 

HERNÍ FIGURKY

Šest plastových herních figurek až pro šest hráčů. Jsou to takové ty duté, co si děti rády nasazují na prsty a hrají si na vodníky. Já to jako malá taky zkoušela, ale pak se ztrácely figurky, tak holky musim hlídat, protože mají stejný tendence :-D.


 

PŘÍPRAVA HRY

Příprava hry jednodušší už snad ani být nemůže. My hrajeme většinou ve dvou hráčích, já a Klaudinka, tak jsem i přípravu hry zvolila pro dva hráče - to je minimální počet.


 

Zvolíte si barvu své figurky a postavíte je na startovní pole s raketou. Balíčky karet umístíte k hracímu plánu, aby byly dobře dostupné a viditelné a každý hráč si lízne pět karet s mimozemšťany.

 

 

Tohle je vaše ruka, kterou dalším hráčům neukazujete a se kterou budete pracovat.


 

PRŮBĚH HERNÍHO KOLA

Každé herní kolo má čtyři fáze - nastavení kurzu, let, mimozemské technologie a doplnění energie.


 

Nastavení kurzu znamená, že začínající hráč (kapitán) položí ruku na balíček s planetami a jakmile jsou všichni připraveni, otočí vrchní kartu s planetou. Tohle číslo se hráči snaží součtem co nejrychleji nastavit dle svých karet v ruce. Pokud hráč nemůže dát součet dohromady, snaží se vyložit alespoň stejnou barvu karty, jako je barva planety. Hráč, který vyložil karty jako poslední bohužel nestihl nastavit konkrétní kurz a nemůže letět - nepohne se tedy o žádné pole a navíc použité karty zahodí.

Fáze letu znamená, že kapitán zkontroluje všechny vyložené karty, jestli mají správné hodnoty a všichni hráči, kteří je vyložili správně, se posunou o tolik polí, kolik vyložili karet. V této hře se nehraje na vyhazování, takže na jednom poli může stát více hráčů.

Mimozemské technologie jsou fází efektů karet, které mají hráči vyloženy před sebou. Pokud totiž hráč použije čtyři karty stejné barvy s libovolnými hodnotami, posune svou figurku o tři políčka vpřed na hrací desce. Pokud použijete dvě červené karty, můžete sebrat protihráči jednu vyloženou kartu. Dále jsou efekty ostatních barev popsány v tabulce v návodu - můžete se posunout o pět polí, před prvního hráče nebo vyměnit pozici libovolných figurek.

Poslední fází je fáze doplnění energie, kdy můžete odložit libovolný počet karet z ruky na odhazovací balíček, pokud se vám karty nelíbí a následně si každý hráč dobere zase do počtu pěti karet na ruce.

 

 

Vy si totiž v průběhu hry před sebou tvoříte řady karet v konkrétních barvách, ale na konci třetí fáze smíte mít před sebou maximálně šest karet od každé barvy. Zahazujete pouze karty z ruky a pouze, pokud se vám nehodí a nelíbí. Karty vyložené před sebou používáte ve třetí fázi pro jejich efekty a vždy jen ty použité zahodíte na odkládací balíček. Na hrací desce jsou také záchytné body, které vás jen v tu dannou chvíli, jakmile na nich stojíte, chrání vás před efekty červenýh karet a před nechtěným přemístěním.



 

Nezapomínejte na to, že pokud nezvládnete vyložit přesný součet dle hodnoty planety, lupněte tam alespoň stejnou barvu. Někdy ty karty padnou tak nesmyslně, že byste se mohli stavět na hlavu, a součet by nebyl možný uhrát a takto získáte alespoň jeden bod ve smyslu posunu o jedno políčko.

Takto hrajete neustále dokola až do doby, než se někomu podaří dorazit na planetu. Následně dohráváte ještě jedno kolo a máte tak naději dostat se také ještě na planetu Kvantum. Vyhrávají všichni, kteří se na planetu dostali.

Za mě skvělý kompromis pro odpůrce prohrávání :-D.



 

ZÁVĚREM 

Neustále píšu, jak jdu u deskových her hlavně po vzhledu, který je pro mě opravdu důležitý. Jakmile se mi hra nelíbí, nechci ji hrát i když může být sebelepší. Prostě mě to nenaláká a hru si neužiju. Jenže pak přijdou třeba "mačky", které pravidelně nakupuji u Ihryska anebo tajemné balíčky k recenzi a já se musím poprat s tím, co mi přijde.

Ano, tohle je jedna z těch her, kterou bych sama nejspíš nekoupila, protože by se mi vzhledově nelíbila, ale tloukla bych se do hlavy! Klaudinku chytla takovým způsobem, že si jí bere i sama a vytvořila si svojí "solo verzi" kdy si prostě hraje sama za účelem procvičení počtů. 

Nehraje s figurkami ani hrací deskou, ale jednoduše počítá příklady. Což mě překvapilo a koukala jsem na ni v první chvíli opravdu s otevřenou pusou :-D. Spící královny totiž vůbec hrát nechce, to mě naopak mrzí, protože je to moc hezká hra a čekala bych, že jí chytnou víc, než nějací mimozemšťani.

Za nás tedy parádní matematická hra pro hráče od 8 let. Klaudince bude letos 10 ale matika ji nejde tak úpně, jak by měla a takové počítání je rozhodně zábavnější, než když jsou jen příklady na papíře, o tom neni vůbec pochyb. Sama jsem měla od mala problémy s matikou, tak jsem ráda, že v dnešní době existuje tolik zábavných možností, které ji mohou podpořit a motivovat.

Pokud vás tato vesmírná dobrodružná hra Kvantum zaujala a chtěli byste ji vašim školákům pořídit, najdete ji například na eshopu mojedino.cz přímo ZDE.

 

Cena: 369Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat