6. července 2023

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - červenec/srpen 2023

Letní dvojčíslo časopisu Tečka! je zaměřeno na Austrálii, Afriku a mořská témata. Máme ho doma už nějakou chvíli, ale stejně jsem ho s Klaudinkou nestačila projít. Takže recenze bude tentokrát z pohledu Sofinky a mě. Na Klaudinku si počká ještě víc jak týden.

Vytvoříte si podmořský svět, pročtete si mořské malované čtení, projdete si oceánskou hledačku, vyluštíte křížovku, stanete se strážcem majáku, doplujete bezpečně na ostrov, poznáte Austrálii, podíváte se pod hladinu, seznámíte se s pradávnými kmeny, zasmějete se s Dubánky, vyrobíte si klokana a bumerang, zjistíte kdo nebo co je tasmánský čert, vyzkoušíte pokus s člunem, zamilujete si australské chlupáče, připravíte si dort Pavlova, dozvíte se jak se chovat bezpečně u vody, uniknete z australského pralesa a čeká vás toho ještě mnohem víc.

Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).

 

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. MŮJ OCEÁN

Moc hezká oceánská aktivita, kdy z posbíraných listů a květin můžete vytvořit různorodé rybky. To se mi líbí i pro děti do babyclubu, chodí kolikrát pěšky, tak cestou můžou posbírat, co jim padne do oka a vyrobili bychom si společně podmořský svět.

 

 

2. OTA A VIKY U MOŘE

Sofince stačí opravdu málo k tomu, aby se rozchechtala až celá září :-D. Stačí jí k tomu i to, když napíše písmeno oobráceně. Takže malované čtení jí doslova rozsekávalo při každé větě. Tohle je vžycky sázka na jistotu ve smyslu zábavy a smíchu :-).


 

3. HLEDAČKA

Oceánská hledačka s hledáním obrázků v legendě, kde je navíc upozornění, že mohou mít jinou barvu, což je trochu složitější ale zároveň si děti mnohem lépe procvičují postřeh a představivost. Myslela jsem si, že to na Sofinku bude dlouhý úkol a že jí po pár minutách přestane bavit, ale vydržela, což mě samotnou překvapilo.


 

4. KŘÍŽOVKA

Klaudinka už křížovku zvládá s přehledem, Sofinka sice zná písmena, ale ještě nenapíše ceý slovo zpaměti, takže jí ho diktuju po písmenech. Je to ale stejně neuvěřitelný, že už Tečku luštím se Sofinkou, která ještě nedávno byla nadšená z Puntíku. Takhle ani nemrknu a už budu luštit i s Olivkou. Takové křížovky jsem, jako malá, taky měla moc ráda, tak mám radost, že se líbí i holkám.


 

5. LABYRINT STRÁŽCE MAJÁKU

Labyrintů není nikdy dost, však to píšu neustále. Tentokrát se pokusíte opravit maják, který naviguje lodě, a musíte jednat rychle, aby se loď dostala do bezpečí a neztratila se ve zrádných oblastech. Tak co? Dostane se loď bezpečně na ostrov? Labyrinty jsou spíš pro Klaudinku, která je cíleně vyhledává, než pro Sofinku,která už od pohledu řekla, že to je těžký :-D.


 

6. POZNÁVÁME AUSTRÁLII

Jak to vypadá na opačné straně zeměkoule? V deseti bodech se dozvíte základní informace o Austrálii, které jsou navíc očíslované a detaily si můžete najít na mapě. Dočtete se například o národním parku, nejdelším korálovým útesu na světě, posvátné hoře apod.


 

7. POD HLADINOU

Podél australského pobřeží v Korálovém moři vyrostl Velký bariérový útes, který je nejdelším korálovým útesem na světe. Tvoří jej až 400 druhů korál a je útočištěm pro stovky druhů ryb a dalších vodních živočichů. K těm všem informacím máte za úkol začmárat v rybce všechny předměty, které do moře nepatří.


 

8. HORA, KTERÁ VYPRÁVÍ

Téměř uprostřed australského kontinentu se rozprostírá tajemná hora Uluru. Je posvátným místem, kde prý sídlí duchové původních obyvatel, Aboridžinců. Tyto pradávné kmeny neznaly písmo, a tak své příběhy zobrazovaly pomocí obrázků na stěnách jeskyní. Za úkol zde máte vytečkovat zvířata a přeměnit je na barevné obrazce.


 

9. DUBÁNCI

Dubánci na cestách. Kromě návštěvy koaly si zasurfovali v moři, projeli Austrálii  a chodili dokonce i hlavou dolů. Mrkněte na domorodého Dubánka, ten se povedl! A vyluštěte křížovku. Dubánci jsou báječní. Vždycky si řeknu, že už to víc vyšperkovat nemůžou a pak přijde nějaká další pecka - jako třeba zrovna tenhle domorodec :-D.


 

10. U KLOKANŮ

Moc hezká tématická vystřihovánka, kdy si vyrobíte klokaní maminku s malým klokánětem. Klokaní maminka by měla být schopna skákat, tak můžete doskákat rovnou do Austrálie hahaha :-D.


 

11. VÝROBA BUMERANGU

Bumerang byl původními obyvateli Austrálie vytvořen jako nástroj, který jim měl pomoci k lovu nebo v boji. Ale my ho známe především jako hračku. Hračku, která se většinou vůbec nechtěla vracet. Tak to jsem zvědavá, jak bude fungovat tento, který si vyrobíme hned, jak se Klaudinka vrátí z tábora.


 

12. CO NEBO KDO JE TASMÁNSKÝ ČERT?

Další vtipná rubrika, která se u nás uchytila s nadšením. Tentokrát si rozebereme, co nebo kdo je tasmánský čert. Je to druh tornáda? Vymetač komínů v Tasmánii? Pekelně pálivá paprička? Dokážete vymyslet ještě další nápady, co by to mohlo být? Samozřejmě se také dozvíte, jak je to doopravdy.

 

 

13. VYPLOUVÁME, JOHOHO!

Pokus v podobě člunu vyrobeného z houbičky a balonku. Takový pokus jsem ještě neviděla, tak jsem ráda, že jsem anrazila na něco nového, co můžeme vyzkoušet třeba zrovna s prcky v babyclubu nebo v bazénu u kamarádky na zahradě.


 

14. AUSTRALŠTÍ CHLUPÁČI

V Austrálii žijí zvířata, která nikde jinde ve volné přírodě nepotkáte. Je to klokan, koala a vombat. Na této dvoustraně se dozvíte víc o jejich životě - jako třeba to, že vombat má hranaté bobky :-D.


 

15. NADÝCHANÉ DORTÍKY

Upřímně, abych pravdu řekla, tyhle dortíky moc dobře znám a už jsem je i několikrát ochutnávala, ale přišlo mi to hrozně složité na výrobu. Jenže když to takhle vidím v dětském časopisu, tak se teda budu muset hecnout a vyzkoušet je, protože jsou opravdu dokonalé!


 

16. BEZPEČNĚ U VODY

Moc hezký tématický kvíz ohledně pravidel chování u vody, které je velmi důležité dodržovat. Celkem šest otázek, které by děti měly znát.


 

17. MIS3 SPORTU

Klaudinčin oblíbený komix je tu s dalším dílem. Tento díl se nazývá Fata morgána. Víte co to je? A jakým způsobem vzniká? Hrdinové Hugo, Málka a Vápno se vydají s trenérem na výlet. Uvidí opravdovou Fata morgánu?


 

18. ÚNIKOVKA

Pan Ježura se vydal do Daintree, nejstaršího pralesa na světě. Jenže na přívozu, který ho do pralesa přepravoval, mu vítr odfoukl mapu, ta spadla do vody a sežral jí krokodýl. Pan Ježura si s tím hlavu nelámal, vydal se do divočiny i bez mapy, pěkně po cestě. Ta ale po chvíli skončila v říčce a pan Ježura zjistil, že vůbec neví, kam dál ani jak zpět. Pomůžete mu vymotat se z pralesa včas, aby stihl poslední přívoz toho dne? Únikovky nově vznikly jako samostatný časopis! :-)



 

ZÁVĚREM

To je ale zase skvěle naučné letní dvojčíslo, do kterého tedy pomalu začíná proplouvat i Sofinka - je určený dětem od 6 let, ale Puntík je pro Sofinku pořád srdcovka. Tečku luští Klaudinka, která si ji bere i do postele, kde luští kolikrát i přes den nebo před spaním a pročítá si všechny příběhy většinou už samostatně.

V trafice stojí Tečka! 59Kč ale předplatné, třeba i sourozenecké, je mnohem výhodnější. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat