3. července 2023

UČÍME SE: Časopis Ahoj Divočino - Léto 2023

To vždycky tak uteče a najednou je ve schránce nové číslo úžasného časopisu Ahoj divočino, který se hojně používá u nás na škole ve třídě třeťáků a doporučuji ho všude, kde chodím!

Přečtete si dopis z divočiny a seznámíte se se smraďochem Tomem :-D, zjistíte kde probíhá hnízdění papuchalků, rozeznáte samce a samici, dozvíte se co se děje v létě, prohlédnete si mez, získáte tipy jak si zamilovat přírodu v létě, na sraz dojdete za kudlankou nábožnou, přečtete si pozoruhodný příběh perlorodky říční, vystřihnete si lososa, pstruha a perlorodku. Čekají na vás plakáty kudlanek i tchoře, zajímavý je taky život pod hladinou, opět jsou připraveny krásné pohlednice, pročtete si informace o pstruhovi i lososovi a prozkoumáte vodní plže i mlže, projdete si svět bezobratlích, představí se vám mateřídouška a zdaleka to není vše, co vás čeká.

Tak si tohle skvělé letní číslo pojďme prolistovat blíž :-).

 

 

 

DOPIS Z DIVOČINY

V dopisu z divočiny se vám představí Tom, ale tentokrát ne ten můj :-D Je to smraďoch Tom, tchoř tmavý, který je na svou přezdívku náležitě hrdý. Tekutina, kterou dokáže vystříknout ze žláz u zadečku je pro něj velmi důležitá, protože dokáže zahnat predátora. Je nebojácným lovcem a dokáže zaútočit i na tvora většího, než on. Žije  v křovinách na břehu potoka, na okraji lesa nebo na louce a loví převážně v noci - loví hraboše, potkany i myši.


 

KDO JE SAMEC A KDO SAMICE?

Až dočtete vedlejší stranu, na které se dozvíte jak a kde probíhá hnízdění papuchalků severních, můžete přejít na stranu, kde se pokusíte uhádnout kdo je samec a kdo samice.


 

CO SE DĚJE V LÉTĚ

To by se člověk divil, co všechno se děje v létě, to mě pořád překvapuje. Stejně jako se toho mnoho děje i v jiné roční období. V létě kvetou mrkve obecné, miříkovité rostliny navštěvují kněžnice pásované, někteří ptáci pečují již o druhou letošní generaci, se soumrakem vylétají netopýři a jak už jsme zažili poměrně nedávno, přicházejí bouřky.


 

LÉTO NA MEZI

Sluncem vyhřátá mez láká k odpočinku, a tak můžete zblízka pozorovat svět mezi stébly trávy. Číhá na vás v trávě nějaké nebezpečí? Někteří obyvatelé se nebezpečnějen tváří, ale stejně je lepší dávat si pozor, kam si sednete a také, jestli jste si nepřinesli klíště. Krásná dvoustrana plná různých detailů k prozkoumání a naučení se něčeho nového.


 

KUDLANKA NÁBOŽNÁ

Báječné povídání s kudlankou nábožnou, ve kterém se dočtete o jejím loveckém umění, jak se maskuje, před kým musí být na pozoru, jak to je s jejími křídly, jestli je pravda, že při páření jí samečky a co má ještě za další zvláštní schopnosti. Kudlanky jsou opravdu zajímavé a fascinující.


 

Následující dvoustrana vám představí detaily kudlanky nábožné, jestli je zelená nebo hnědá a jaký má životní cyklus. Dožívá se pouze 6-7 měsíců, ale samečci o měsíc méně - před zimou dospělci hynou.


 

PERLORODKY ŘÍČNÍ

Jedná se o velkého černého mlže s odřeným hřbetem, který dorůstá délky okolo 13cm a dožívá se uctihodného věku, klidně i sto let. Je to náš nejdéle žijící živočich. Mají opravdu pozoruhodný příběh - musí se totiž uchytit v žábrách pstruha, jinak uhyne. Na jaře pstruhy opustí a osamostatní se. Mladí dospívající se objevují na povrchu. Dospělosti se dožije asi jedna ze sta. Potřebují velmi čistou vodu, které je u nás ale málo a tam kde ji najdou, nemají dostatek potravy - jsou tedy vzácné.


 

VYSTŘIHOVÁNKY LOSOSA, PSTRUHA A PERLORODKY

To jsou zase skvělé vystřihovánky! Tentokrát si vystřihnete lososa obecného, pstruha obecného i perlorodku. Můžete si s nimi pročítat časopis a prozkoumávat je blíže.



 

PLAKÁTY ZVÍŘAT

Plakáty jsou vždy tématicky o těch, o kterých se v časopise píše. Tentokrát nesmí chybět smraďoch Tom a nádherná fotografice kudlanek. Na kudlanky se upřímně v tomto případě nemůžu vynadívat, to je dokonalost sama :-).


 

ŽIVOT POD HLADINOU STŘEDOZEMNÍHO MOŘE

Než dostaneme příležitost podívat se podhladinu s potápěčskými brýlemi, můžeme ji prozkoumat díky této kapitole. Seznámíte se s obladou obecnou, mořanem obecným, mořanem okoounovitým, slizounem, hvězdicí, sasankou koňskou, krabem i přílipkou. Není to ale vše, také nesmí chybět svijonožec, ježovka, sumýš, kreveta, krab poustevníček a ještě několik dalších živočichů.


 

DALŠÍ VÁRKA POHLEDNIC

Překrásné pohlednice se tentokrát týkají kudlanky nábožné, lososa obecného, potápky roháče a bylinek mateřídoušky, dobromysly obecné a tymiánu obecného. Pohledy kromě názvu živočichů či bylinek obsahují také základní a zajímavé informace.


 

PSTRUH OBECNÝ A LOSOS OBECNÝ

Tato dvoustrana porovnává pstruha obecného a lososa obecného. Jsou si totiž podobní, ale přesto jsou jiní. Pstruh je lovec a živí se především vodními bezobratlími. Má tečky černé a červené se světlým lemem. Losos u nás býval běžnou rybou. Má protáhlejší hlavu a žije až 13 let.


 

ZKOUMÁME VODNÍ PLŽE A MLŽE

Klaudinka byla před pár týdny na přírodovědeckém programu, kde zkoumala obsah jezírek a vod. To mě vždycky hrozně zajímalo, ale nikdy jsem neměla odvahu něco sama zkusit. Tentokrát můžete zkoumat vodní měkkýše - mlže a plže. Každý nález zakreslit, zapsat a zkusit si o něm i něco vyhledat, aby byl opravdu správně pojmenovaný.


 

MATEŘÍDOUŠKA

Následující dvoustrana je zaměřena na mateřídoušku, kterou všichni určitě dobře znáte. Léčivá bylinka vhodná na kašel, trávení i žaludeční obtíže. Její vůně také údajně odpuzuje moly. Najdete ji na okrasných skalkách i v zahradách.


 

BEZOBRATLÍ V LÉTĚ

Tak koho můžeme v létě potkat? Letní spáče plže suchomilky, motýl okáč skalní také v letním spánku, žábronožku, listonoha letní či amerického, tořiče hmyzonosného i čmeláky. Někteří z nich vypadají opravdu jako z pravěku.


 

Ne každé setkní je ale příjemé. Bolest nám mohou způsobit ploskočelky, včely, samičky kodulek, vosík francouzský a extrémně silnou bolest může způsobit hrabalka. Na této dvoustraně je zmíněný také recept na domácí repelent - hned na několik druhů.


 

BEZOBRATLÍ POMÁHAJÍ

Krásná dvoustrana zaměřená na pomoc bezobratlích - opylují rostliny, chrání rostliny před škůdci, šíří semena, pomáhají tvořit půdu, jsou potravou pro ostatní živočichy, udržují rovnováhu ve vodním prostředí a v neposlední řadě jsou krásní a inspirují.


 

MRAVENČÍ STOPOVÁNÍ

Abych pravdu řekla, už dlouho jsem nenarazila na pořádné mraveniště. Většiou jen shluk mravenců ale mraveniště jako takové, které bylo v mém dětství kolikrát větší, než jsem byla já sama a nosili jsme jim tam dobroty, to už jsem neviděla ani nepamatuju. Hned jak na nějaké narazíte, začneme vyplňovat tohle parádní stopování - místo, pohyb i potravu.


 

DIVOKÁ DVOJKA

Šestý díl Divoké dvojky, tentokrát s názvem Žahavé moře aneb joo kopřivy jsou svinstvo, pardon!, zvlášť když do nich zahučíte. Jauvajs!


 

ZÁVĚREM

Mám velkou radost, jak se časopis chytnul na naší škole, kde žáci třetí třídy dokonce vyhráli jarní soutěž! Takový časopis nikdy neomrzí a budete se k němu pravidelně vracet. Měl by být součástí výuky na všech školách. Čísla už opravdu brzy rozložím dle ročních období a budu je tahat na naší poličku ročního období. Kde mezi knihami vyniknou.

Jedná se o čtvrtletník, který vezme děti do přírody a baví i dospělé. Jeho roční předplatné (4 čísla) stojí 400 Kč a objednávat můžete přes email obchod@ahojdivocino.cz.

Těšíme se na další a klobouk dolu za takovou práci :-).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat