29. června 2023

MÁMY SOBĚ: Menstruace ekologicky s látkovými vložkami Bamboolik

Co si budeme povídat, dnešní doba je poměrně velkým boomem různých ekologických pomůcek pro zdravější a pohodlnější menstruaci. Já sama už několik let nosím menstruační kalhotky, ale nepsala jsem o nich zatím článek. Víte, že jdu vždycky proti proudu a davům, takže jsem měla úplně jinou značku, než ta, která se nejvíce objevuje na internetu. Čekala jsem na vhodnou příležitost, jenže mi zrovna nedávno jedny lehce protekly, tak musím zjistit co to proč to, a pak o nich možná napíšu anebo si pořídím jiné a tyto si nechám jako rezervní.

Ale abych vám přiblížila dnešní článek - v loňském roce, někdy kolem podzimu, jsem dostala na vyzkoušení látkové vložky z eshopu Bamboolik. Vybrala jsem si tři kusy denních černých vložek a jednu nádherně červenou noční vložku, která je mnohem větší. K tomu ještě velmi praktické bambusové látkové ubrousky v šedé barvě a jako bonus jsem dostala na vyzkoušení odličovací tamponky. Látkové vložky mi šly do rány, protože abych pravdu řekla, v menstruačních kalhotkách mi nebylo pohodlné chodit venku. Mám totiž vysoké a navíc slyším, jak šustí. Ne, že bych tedy ve svých dnech nechodila ven, ale řešila jsem to kompromisem ekologických vložek. No prostě nic u mě neni tak jednoduché, jak se může zdát.

Tak se vám o tom pokusím více rozepsat, abyste si udělali svůj obrázek, pokud ještě nic takového nepoužíváte, možná i váháte, jestli do toho vůbec jít. Abyste se inspirovali, objevili třeba nové vzory (ta červená je opravdu nádherná) a rozšířili své obzory.


 

LÁTKOVÉ VLOŽKY

Otázku ekologie zde asi rozebírat úplně nemusím. Kromě toho nejde jen o ekologii jako takovou, ale také o zdraví. Jednorázové vložky (u tamponů si vyhledejte syndrom toxického šoku) jsou většinou bělené a parfemované a tím mohou dráždit sliznici, skrze kterou se mohou vstřebávat do těla. To vše může vést k dlouhodobým zdravotním problémům a bolestem břicha při menstruaci.

Kompromisem na cesty nebo dovolené jsou ekologické jednorázové vložky, které jsou běžně dostupné, ale v ostatních případech jsem si zamilovala látkové vložky, které v podstatě nikdy nedojdou - pokud vám zrovna po praní neuletí z balkonu (nebudeme rozebírat! :-D). Já je používám právě na střídačku s menstruačníma kalhotkama, když musím jít pryč někam mezi lidi a je mi to takhle pohodlnější. Nebo takhle v teplejších dnech mi jsou pohodlnější vložky, než kalhotky.

Kamarádka používá látkové vložky (také od Bambooliku) v kombinaci s menstruačním kalíškem, kdyby něco náhodou. Jsou vyráběny z certifikované biobavlny evropského původu a vyráběny jsou v sociální dílně v ČR. Všimněte si, že narozdíl od jiných látkových vložek, nejsou šité z jednoho kusu s křidélky, ale křidélka jsou na nich našita zvlášť.


 

NOČNÍ/POPORODNÍ LÁTKOVÁ VLOŽKA

Tahle noční nebo poporodní vložka mě zaujala svým vzorem. Je vyrobena z kombinace saténu a biobavlny. V nabídce mají i jiné barvy včetně modré, ale ta červená mi přišla už i kvůli údržbě nejlepší. Kdyby zůstal flíček, nebude to vidět a i proto jsem si později doobjednávala ještě menší ve stejném vzoru, protože je to prostě krása pohledět. Můžete ji používat v šestinedělí nebo na noc, kdy je většinou potřeba vyšší ochrana.


 

Je tedy na patentek, který drží dobře a nemám pocit, že by se vložka posouvala nebo krabatěla - u jednorázových vložek mi vadilo, že se při chůzi nebo spaní různě deformují a lezou mimo kalhotky. I proto jsem pak začala nosit menstruační kalhotky především na noc a spánek, protože to je za mě jistota nadevše, která mě ještě přes noc nezklamala.


 

Při výměně, když zrovna nejste doma a nemůžete je hned vymáchat a připravit na praní, se složí takto do balíčku, který si vložíte do uzavíratelného sáčku nebo jiného pytlíčku, který máte zrovna po ruce, než se dostanete domu. Každý z nás potřebuje výměnu po jiné časové době. Mně kolikrát stačí, než dojdu domu, protože nikde nikdy dlouho nesedím. Doporučují se před vypráním odmočit, ale já to beru všechno v ruce, nechám je uschnout a pak dám stranou na praní.


 

SADA DENNÍCH VLOŽEK

Sadu tří denních vložek jsem vybrala černou a to z podobného důvodu, jako jsem vybírala vrchní červenou, jakékoliv flíčky se v ní ztratí i když mám ale i zkušenost s menstruačníma kalhotkama, že i přes tu černou byla krev v tom období nejspíš agresivní a mám na nich flek jako od sava. Jsou vyrobeny z biobavlněného froté. Zmíním to ještě v závěru, ale počítejte s tím, že se praním trochu srazí. Není to ale nic, co by ubralo na funkčnosti nebo kvalitě. Ještě se mi nestalo, že by mi protekly.


 

U těchto denních vložek si můžete vybrat mezi patentkem a suchýhm zipem. Já volila patentky, které mi přijdou jistější, než suché zipy. U látkových plen jsem měla naopak většinou suchý zip, který můžete povolovat po milimetrech, kdežto patentky jen po určených místech, což našim holkám nevyhovovalo a měly je buď malé nebo velké. Tady ale nic takového neřešíte, takže doporučuji patentky jako sázku na jistotu.


 

I tyto látkové vložky můžete složit jako kapsičku. Sadu si můžete pořídit i zvýhodněnou v počtu 5 kusů, která obsahuje zároveň i růžový pytlík, ve kterém je můžete uskladňovat, než se dostanete domu k praní. Tyto vložky jsou menší, než ta noční/poporodní a proto jsou i skladnější.




BAMBUSOVÉ LÁTKOVÉ UBROUSKY

Bambusové ubrousky jsou tak neuvěřitelné příjemné na dotek, že se stanou doslova nepostradatelnými pomocníky jak doma, tak i na cestách, v autě, v kočárku, kabelce atd. Nejčastěji je používám při ranním a večerním omýváním obličeje a krku. V autě jsou skvělé jako osvěžující ubrousky, které pravidelně políváte vodou nebo rozprašovačem. Na miminka si je dovedu představit při koupeli. Můžete je koupit ve variantě menších a větších. Já mám 20x20 a stačí to bohatě.

 

 

Jsou mazlivé a příjemné, dají se proto určitě používat i v kombinaci s látkovýma vložkama, když se krev dostane nečekaně až na stehna a vy zrovna po ruce nemáte kapesníček ani vlhčený ubrousek - pak už ho jen složíte do pytlíčku a doma hodíte do praní.


 

Tím, že jich je v sadě dost, můžete mít opravdu kdekoliv nějaký a to dokonce i v kuchyni jako utěrku nebo ubrousek při stolování. Zvolila jsem šedou barvu také z praktičnosti, kdyby byly nějaký fleky nevypratelný, aby na něm nebylo všechno vidět.



 

ODLIČOVACÍ TAMPONKY

Ještě jsem dostala na vyzkoušení odličovací tamponky, které jsou velmi příjemné na dotek. Já se nijak zvlášť nelíčím, až na obočí a řasy, což si většinou smyju právě bambusovými ubrousky. Můžete je zakoupit v sadě 10 kusů a to i s pratelným pytlíkem. Jsou z biobavlny a kromě odličování je můžete využít také na nanášení pleťové vody nebo mléka - ale vždy je nejdříve namočte a vyždímejte.


 

ZÁVĚREM

Moje menstruační výbava se tedy skládá ze tří menstruačních kalhotek, u kterých bych chtěla vyzkoušet i jiné druhy pro srovnání a lepší pohodlí, a látkových vložek, kterých mám celkem víc ale stačí mi tři tyto froté černé a noční červená, pokud se mi kalhotky sejdou v prádle. Takto v letním období je ale vše extra rychle suché, naštěstí. Počítejte, že se po vyprání vložky trochu srazí, s tím počítají i ve výrobě ale víc by se srážet neměly. 

S menstruací to mám jako na houpačce. Většinou první den nic nepotřebuju, druhý den mi stačí látková vložka, třetí a čtvrtý den kalhotky, pátý den zase vložka a někdy je dojezt ještě šestý, kdy zase nic nepotřebuju. Jsou ale dny, kdy je to přepadovka hned od první chvíle. Zatím mi takto výbava stačí, spíš mě láká zvědavost a srovnání.

Je silné období kalíšků, ale to třeba neni nic pro mě a nechystám se je zkoušet. Co mě ale ještě láká, je menstruační houba, ale spíš bych si chtěla udělat ještě porovnání v těch kalhotkách, které mám s vysokým pasem a chtěla bych jiný střih a možná i barvy. 

Jak jste na tom s menstruačními pomůckami vy? Dopracovali jste se k nějaké ekologické alternativě nebo v tom ještě plavete a nevíte s čím vůbec začít? Víc, než to všechno přepočítávat na peníze jde z mého pohledu mnohem víc o pohodlní a zdraví, než úsporu. Ale když si vezmete ekologické hledisko ve smyslu kolik by se za jeden cyklus nahromadilo vložek a tamponů, to je až děsivý.

Ve všem je dobré mít zlatou střední cestu tak, aby to každému vyhovovalo jak nejlépe to jde. Není dobré něco hrotit jen proto, že by se to mělo. Každý dozrajeme do nějaké fáze v určitý čas, jen se toho nebát, nemít předsudky a udvážit se udělat krok do neznáma :-).


!!! SLEVOVÝ KÓD: "Karol" pro 15% slevu !!!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat