19. června 2023

ZA VÝLETEM: Rozhledna Krásenka na Krásenském vrchu

Rozhledna Krásenka tyčící se na Krásenském vrch je opravdu krásná. Já se na ni nemůžu vynadívat a je to (zatím) jediná rozhledna, kterou se opravdu kochám.

Když jsme vymýšleli další výlety v okolí, inspirovali jsme se cestovním deníkem od Albi a rovnou jsme výlet zkombinovali i s výlety s tajenkou, které píše Lucka Nachtigallová po celé republice, aby to holky měly zpestřené a dozvěděli jsme se o kus víc informací.

Vydejte se s námi k této kráse, která jako kdyby vypadla z pohádky o princeznách :-)


 

CESTA A PARKOVÁNÍ

Možnosti parkování jsou v podstatě dvě - jedna je hned u cedule Krásno, kde to střihnete do prava k těmto popelnicím tříděnéno odpadnu, u kterých zaparkujete. Další parkování je za kostelem o kus dál, ale stejně sem musíte dojít. My parkovali za kostelem, protože jsme tuhle zatáčku přejeli a Tomovi se nechtělo vracet - pak toho litoval, když jsme tudy stejně šli.


 

A pak už stačí jít po směru kam vás nohy ponesou. Nikde nejsou žádné zatáčky, jdete opravdu jenom rovně v klidném tichém prostředí podél potůčku.


 

V dáli uvidíte i včelín, tak si můžete popovídat o včelkách.


 

Na informační tabuli se dozvíte zajímavosti o západní části Krásna, o milíři na dřevěné uhlí u pily, jak se přepravovala dřevěná vlna apod. Je to součást turistické trasy města Krásno, kterou jsme ale celou nešli - šli jsme čistě na rozhlednu.


 

Jeden úsek je trochu víc do kopce ale nic náročného, pokud by se dětem nechtělo ťapkat, zkuste s nimi "Arizonu", ta vždycky zabere i na ty moje cácorky.


 

Tato cesta vás provede až téměř k rozhledně, následujte ji. Vzhledem ke stromkům bude poměrně nová, ale až alej zaroste, bude perfektní na romantickou procházku. Takto už vypadá dobře i pro kočárky, i když první úsek budete trochu drkotat, pokud nemáte přímo terenní kočárek.


 

Rozhledna je opravdu kousek od Krásna, to vidíte i na rozcestníku. Holky byly sice zrovna v náladě, kdy by nejraději vystoupily rovnou u rozhledny, ale ve finále jim cesta vůbec nevadila. Během chvilky jsme byli nahoře.


 

Není sáhodlouze vysoká, takže do poslední chvíle zůstává ukryta v lesích. Jen co dojdete k prašné cestě směřující vlevo, jste na místě.


 

ROZHLEDNA KRÁSENKA

Není se čemu divit, že je řazena mezi nejkrásnější rozhledny v republice. V roce 2011 byla dokonce vyhlášena za opravdu nejhezčí rozhlednu republiky. Pro mě možná tou ze všech nejkrásnější zůstane trvale. Je vysoká 25 metrů a má 120 schodů. Stavěna byla v letech 1933-1935 a inspirace byla dle Babylonské věže. Jedním z důvodů pro stavbu rozhledny, bylo zajistit práci v období krize a obyvatelé, kteří se podíleli na stavbě, byli placeni z místní pokladny. Několik historických fotek pro představu a zajímavost najdete ZDE.



 

Pokud dorazíte na místo, historické fotky z průběhu stavby objevíte i na další informační tabuli, která je hned kousek od vstupu na Krásenku. Během stavby rozhledny byl poblíž postaven také hostinec, který se ovšem nedochoval. V jednu dobu byla rozhledna využívaná také československými ozbrojenými složkami jako pozorovatelna. Také byla po okupaci, na počest Adolfa Hitlera, přejmenována a po druhé světové válce byl výstup na rozhlednu, kvůli nulové údržbě, životu nebezpečný. Velkých oprav se rozhledna dočkala až v roce 1996 a ke slavnostnímu znovuotevření došlo až v polovině roku 1997.


 

Snažíme se jezdit na výlety podle Zážitkového deníku od Albi. Takže ho bereme pravidelně s sebou a Klaudinka ho na místě vyplňuje. Ještě musíme doladit turistické vizitky, aby se nám zaplňoval i tímto způsobem. Obsahuje různé úkoly a také kreslení ať už konkrétních objektů nebo panoramat.


 

Na ceduli se dále dočtete, že zde býval také taneční parket. To musela být paráda, hlavně vše pozorovat z výšky rozhledny.


 

Kousek opodál je další informační cedule u které je piknikový stolek s lavičkami, tato část je ve stínu, jinak je tam v prostoru čistě slunečno a schovat se můžete jedině do altánku poblíž ohniště, kde jsou jen lavičky bez stolku. Na této informační tabuli jsou i kompletní technická data.


 

Pokud rádi opékáte buřty, zde máte krásnou příležitost. Kromě dostatku dřeva a velkého ohniště je hned vedle zastřešený altánek v případě nepřízně počasí a odpadkové koše tu mají taky vyřešeny.


 

Vyšlápnout na rozhlednu se třemi dětmi a Tomem, který se bojí výšek, byl pro mě docela adrenalin - s těmi dětmi má najednou člověk strach v situacích, které si jinak neuvědomí. A já si řikala několikrát po cestě nahoru, že je tam brát nechci, že se o ně bojim a vrátíme se dolu, že jim to bude stačit vidět zespod. Pak jsem si uvědomila, že na rozhledny chodí i školky - sice na větší a možná i bezpečnější ale chodí, tak jsem se kousla, že to zvládnu.

Holky schody pomalu vyběhly a nahoře jsem je hned zastavila, aby si sedly na zem a já mohla bezpečně vyfotit okolí. Stejně se mi pořád klepaly kolena z toho pocitu, že jsou holky tak vysoko. Ach jo. Jednotlivě jsem je pak zvedla, aby se podívaly do okolí, společnou fotku jsme taky fotili při zdi a pak jsme šli pomalu zase dolu, holky chtěly zase svačit :-D.

Jako jste určitě zvyklí na jiných rozhlednách, tak i tady je vždy na cedulích popsáno na co se konkrétně díváte a co můžete v pozadí vidět.




 

Směrem dolu holky počítaly schody, protože cestou nahoru zapomněly. Stejně se v tom ale ztratily, za to já jsem předem nevěděla, kolik má rozhledna schodů a ani jsem je nepočítala, jen tak jsem plácla, že to bude tak 120 a trefila jsem se doslova přesně :-D.


 

Zde můžete vidět altánek, který má kolem dokola lavičky, ale neni v něm žádný stůl. Druhý piknikový stůl je na fotce kousek vlevo vedle mě. Jsou od sebe kus, ale zase je alespoň ve stínu. Ohniště s prvním piknikovým stolkem je přímo na sluníčku.


 

Sváča v plném proudu. Jednou jsem prohlásila na výletě, že sváča bude až najdou lavičku, a od té doby by svačily na každé lavičce, kterou potkají :-D. Na krátké výlety sebou máme hlavně ovoce ať už broskve, banán nebo hroznové víno. Někdy nakrájíme okurku, kterou holky rády chroupou. A sladkost v podobě sušenek taky nesmí chybět. Delší výlety jsou o několikanásobně větších svačinách :-D.


 

ZÁVĚREM

Jakmile budete v Karlovarském kraji, vzpomeňte si na tuto nádheru, rozhlednu Krásenka. Vezměte sebou buřty a udělejte si pohodový den. Lidi tu potkáte v různý čas ale místa je dost pro všechny - případně si vezměte piknikovou deku. Rozhledna je volně přístupná v jakémkoliv ročním období a neplatí se na ní žádné vstupné.

Pokud si budete chtít výlet zpestřit o úkoly a další zajímavé informace, mrkněte na web VELKÁ DOBRODRUŽSTVÍ, kde najdete za 100Kč výlet s názvem Jeřabinovou a malinovou cestou na rozhlednu Krásnou. Získáte tak povídání, několik úkolů pro vyplnění tajenky a pokud ji odešlete, jste ve slosování o malou odměnu.

Zpátky jsme to vzali druhou stranou protože jsme chtěli zjistit, kudy vede. Je to cesta podél silnice, takže nic moc, co se týče bezpečnosti, ale pro nás, parkující u kostela, byla kratší. Pokud ale budete parkovat u popelnic, jak píšu ze začátku, budete mít cestu zpátky parádně z kopce.



Jakmile se rozhodnete výletem inspirovat, napište mi, jak se vám líbilo, i třeba jestli jste využili Zážitkový deník nebo výlet s tajenkou :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat