13. června 2023

ZA VÝLETEM: Geopark a arboretum Lesná

Geopark a arboretum Lesná mě lákalo už několik let, když jsem si vyhlížela výlety v okruhu Kadaně, kde trávíme čas u mamky, ale nedařilo se nám vyjet, tak to byla pořád jen položka na wishlistu. Letos se ale konečně podařilo využít čas, který nám zbyl po návštěvě zooparku v Chomutově a vyrazili jsme Lesnou omrknout.

Celý prostor je jako velké dřevěné hřiště s kamenitou stezkou kolem dokola, která je skvělá pro bosou chůzi. Podél stezky jsou všelijaké kameny s tabulemi, kde se dočtete, o který kámen se jedná a pár řádků o něm. Stejně tak jsou kolem také tabule s názvy stromů - proto geopark a arboretum.  

Tak si ho pojďme společně projít :-).

 

 

 

PARKOVÁNÍ A BLÍZKÉ OKOLÍ

Zaparkujete na vydlážděném parkovišti hned u informačního centra, kde si můžete přečíst několik cedulí s různými zajímavými informacemi.


 

Hned poblíž parkoviště mělo být moc hezké dřevěné bludiště, které jsme ale vychytali rozložené - přitom bych v květnu čekala už vše po zimě zase sestavené ale asi ne všude. To mě zklamalo, když jsme se vezli takhle cestu a tohle měla být špička na dortu.


 

Uprostřed bludiště, před měsícem rozestavěného, se nachází seznam zaniklých obcí, osad a samot.


 

Cestou přímo do arboreta, které se nachází jen několik desítek metrů za infocentrem, projdete ještě kolem jedné informační tabule s textem ohledně budoucnosti na Lesné a také o arboretu jako takovém.


 

VELKÉ DŘEVĚNÉ HŘIŠTĚ

Do arboreta a geoparku (pro děti spíše na velké dřevěné hřiště) vstoupíte po příjemném dřevěném chodníčku, jak je vidět hned na úvodní fotce tohoto článku. Hned můžete nechat děti rozprchnout se, protože je prostor orámovaný nejen chodníčkem ale doslova přírodou, takže děti jen tak někam neutečou a neustále je máte pod dozorem.


 

Při větším počtu dětí mě moc baví pozorovat, jak se každá rozprchne úplně jinam a že těch možností najednou mají nespočet. Postupně zkoušely jednu atrakci za druhou.


 

Holky bavily všechny houpacíjí se a pohyblivé prvky. U něčeho si vystačily samy a u něčeho potřebovaly asistenci.


 

Téměř ve středu prostoru najdete také pískoviště, takže pokud vozíte v autě třeba nějaké bábovky, využijete je. Já se furt chystám do auta vytvořit nějaký box se všim pro všechny případy ale furt se mi to nedaří časově vyřešit :-D.


 

Prostor na lezení je pro malý i velký. Takže se vyřádila jak 3letá Olivka, tak i 9letá Klaudinka. Každá si tam našla to svoje, co je konkrétně bavilo. Olivku nejvíc chytla tato sestava, kde mohla lézt různými směry za asistence Toma.


  

Lanovka bohužel byla taky mimo provoz. Zcela chybělo sedadlo na ježdění. Holky tyto lanovky mají moc rády a nemáme je zrovna po ruce, tak byly trochu zklamané, ale rychle si našly jinou zábavu.


 

Lezecká deska byla docela výzva, protože je opravdu zkosená ale ne zas tak, jak může fotka působit,, každopádně nic co by zdatnější děti nezvládly. Líbí se mi využití kopce. Klaudinka by ráda chodila na lezení, tak uvidíme, jestli vměstnáme nějaký další kroužek.


 

Dřevěných prvků je opravdu mnoho a nesmí chybět ani tyhle skvělé tyče, na kterých jsme řádili už my jako děti. Rychle jsme se naučily viset za nohy a dělat i kotrmelce.


 

Kromě velkých dřevěných prvků objevíte taky klasického dřevěného koníka na pružině.


 

Tahle houpačka byla skvělým relaxem pro mě. Jen tak se houpat ve větru a koukat po holkách jak řádí okolo. Vypnout hlavu a nechat se vést. Nedivim se, že děti houpání tak moc baví.


 

Na kolotoč se vejde dětí dost. Holky tam byly nejdřív ve dvou, pak s Olivkou a nakonec i s Tomem, aby se točili společně. Takové kolotoče mi na sídlištích dost chybí.

 

 

Tahle prolejzačka se líbila nejvíc pro změnu Sofince, která ji přebíhala několikrát neustále dokola.



Hromada kamenů se nachází i ze začátku vstupu, jako další přírodní prvek.


 

Lavičky k posezení jsou celkem myslím dvě takové piknikové, což je bájo ale prostor svádí i k posezení na dece. Jen ten den bylo dost větrno, takže by piknik mohl pěkně lítat.


 

V zadní části se nacházel zajímavý kruh z polen, u kterého je kmen stromu. Působí až magicky, ale nezkoumala jsem přímo, co znamená nebo co vyznačuje.Ohniště je trochu bokem, tak mi sem moc nepasovalo, spíš asi nějaké povídací kruhy mě napadaly.


 

Výhled ze zadního rohu je taky zajímavý .. najednou je celý prostor mnohem větší, než se na první pohled z druhé strany zdá a doufám, že přibyde třeba i několik dalších dřevěných prvků.


 

BOSÁ CHŮZE KOLEM DOKOLA

Jak už jsem zmínial na začátku článku, kolem dokola je kamenitý chodníček, po kterém můžete celý geopark a arboretum projít, protože veškeré cedule jsou právě u tohoto chodníčku. Abych pravdu řekla, měla jsem své milované Skinners ale stejně jsem ten okruh neušla úplně celý naráz. Člověk si uvědomí, že v přírodě střídá pod nohama mnoho povrchů ale chodit dlouho po takových kamínkách mi nebylo úplně příjemné a to se snažím bose chodit už několik let. Určitě ale jako masáž skvělá a nohy si to zasloužily!


 

ARBORETUM A GEOPARK

Konečně se dostáváme k tomu, proč je to geopark a arboretum. Kolem dokola totiž můžete objevovat různorodé kameny mnoha velikostí. Jsou očíslované a vždy se dozvíte, o který kámen jde - tedy jak se nazývá a základní informace o něm.







 

To samé kolem dokola najdete se stromy. Takže procházíte kamenitým chodníčkem s tím, že na jedné straně máte geopark a na druhé straně je arboretum. Takové dvě mouchy jednou ranou zatímco si děti hrají uprostřed, tak máte na veškeré pročítání klid.



 

POSEZENÍ KOUSEK VEDLE

Po levé straně, když jdete chodníčkem do geoparku, najdete posezení u ohniště, kde je vedle i zastřešené posezení na kožené sedačce.


 

Zajímavostí kousek od ohniště je tato stěna plná dřevin v podobě kůlů a jejich řezů. Bylo to zajímavé na zkoumání detailů mezi nimi.


 

I kdyby se sešlo více lidí najednou, je to tam velké, prostorné a vždy budete mít možnost se někam posadit a odpočinout si.


 

INFORMAČNÍ CENTRUM

Pokud vás přepadne potřeba WC, najdete ho zpoplatněné na informačním centru, kde si můžete zakoupit i domácí výrobky v podobě sirupů, medu, šťáv apod. Na děti čeká několik panelů ať už naučných anebo klasických provlíkaček, které známe většinou z větších dětských center.




 

ZÁVĚREM

Tento výlet je spíš takovým naučým, aby si děti osahaly i jiné druhy kamenů, než potkávají na běžných hřištích. Kameny byly zajímavější, než stromy, ale až ty stromy vyrostou víc, bude to určitě ještě zajímavější.

Dřevěné hřiště je parádní, jen škoda nedokončených nebo spíše rozebraných kousků, se kterými by si holky celý výlet užily mnohem více. Cíleně jen kvůli arboretu, geoparku a hřišti bych asi už znovu nejela (pokud to nemáte vyloženě za humny) protože mi to přišla delší cesta jen takhle "za hřištěm", ale ve finále to byl hezký výlet. Neplatí se vstupné a přístupný kdykoliv. Pokud ale máte cestu kolem a projíždíte, určitě se zastavte a užijte si příjemnou pauzu. Kdyby počasí víc přálo (foukal dost vítr), vydržely bychom déle.

Zpětně jsem se dozvěděla, že kdybychom jeli ještě dál dozadu, nachází se tam krušnohorský lidový dům a měly by tam být i zvířata - to je škoda, že jsem nevěděla dřív ale ani cedule nikam nenaváděly, jinak bychom to spojili. Tak třeba někdy příště, jestli budeme projíždět :-).



Žádné komentáře:

Okomentovat