12. června 2023

ZA VÝLETEM: Naučná stezka skřítka Hrobčíka s mýtinkou Fantazie

Pokud máte rádi vycházkové trasy v přírodě, navíc zpestřené naučnými tabulemi a pohádkovými postavičkami, naučná stezka skřítka Hrobčíka v Hrobčicích je přesně pro vás. Sice si nejdříve vyšlápnete trochu kopec a zafuníte si, ale není to nic, co by nezvládlo tříleté dítě a pokud máte sebou terenní kočárek, s ním trasu zvládnete taky.

My si tuto stezku vyhlídli, když jsme byli u mamky na prodlouženém víkendu a věřím, že bude letní inspirací nejen pro lidi z okolí Teplic ale i ostatní, kteří budou poblíž třeba na dovolené a bude se jim hodit odpočinková procházka lesem.

Tak si ji pojďme společně projít blíže :-).

 


POJĎME SPOLU NA PROCHÁZKU

Parkovat je nejlepší doslova u školky, která není nikterak malá, takže ji rozhodně nepřehlídnete. My parkovali naproti školce u trávy podélně. Pak už uvidíte šipky vedoucí k začátku stezky, kde se nachází také kasička, kam můžete přispět dobrovolnou částkou. Peníze budou použity na opravy trasy a mýtinky Fantazie - je tam toho opravdu dost k opravě.


 

Následně už volně navážete na stezku, na které budete postupně potkávat různé postavičky, tváře na stromech i naučné cedule. Je to trasa pro děti, nic není tedy strašidelné nebo něco, čeho by se měly děti bát i když některým stačí opravdu málo, ale většina výrazů byla veselých a srandovních.


 

Naučné cedule jsou různorodé ale celkem zašlé, takže sice text si přečtete pořád ještě dobře celý, ale obrázky se už ztrácejí, že občas ani není poznat, co je vyobrazeno. Název konkrétní květiny je občas taky pryč, ale pořád se dá přečíst minimálně dospělým. Klaudinka na něco vůbec neměla šanci vidět.


 

Jak se všude jinde nesmí na nic sahat, tak v tomto případě si holky neustále potřebovaly sáhnout - asi jestli je to opravdu jen socha nebo nevím. A taky se u všeho fotit. V tom byla přebornicí Olívie, která vždy zapózovala, až jsem slzela smíchy :-D. Vodník se moc povedl a škoda, že na celé trase byl v takové velké podobě jen on.


 

Holky nejvíce bavilo pexeso, které se na trase ukázalo několikrát a vždycky jsme se u něj zasekli, protože si ho potřebovaly zahrát. Přitom doma co? NIC! :-D Že by si spolu hrály pexeso nebo cokoliv jiného, ani náhodou! Asi nemáme to správné .. dřevěné :-D.


 

Moc se mi líbily různé detaily typu motýl apod. takto na stromech. Byl tam dokonce i šnek. Trasu to zpestřilo a přidalo na atmosféře. Ani jsem je nefotila všechny, bylo jich tam dost a přišlo mi to i jako hezká "výzdoba" v podobě lesních dekorací.


 

Budku pro ptáčky jsme taky potkali několikrát, ale jestli třeba v tomto případě ten dřevěný ptáček neděsí ostatní menší ptáčky a jestli vůbec není ta budka tedy úplně mimo, aby tam vůbec ptáčci na krmení chodili.


 

Procvičili jsme si také dopravní výchovu ve smyslu značek, které si nedávno procvičovaly školkové holky na dopravním hřišti a obě dostaly svůj řidičský průkaz.


 

Holkám takové pohádky vůbec nepouštím. Ne, že bych nechtěla, ale ony u toho pořád nevydrží, nebaví je to a odběhnou pryč. Takže sice znají postavičky z různých pohádkových lesů, ale pohádky jako takové neviděly a u Klaudinky si už myslím, že asi ani neuvidí, však jí bude už 10 a zájmy jdou rychle kupředu jiným směrem.


 

Některé naučné cedule byly pro starší holky a někdy jsme využili čistě Olivku, třeba zrovna na zvířata, kdy jsme si řekli název, zvuk i "rodinku", která k nim patří. Takže se zabaví děti různého věku.


 

Dokonce potkáte i velké modré oči. I na ty si Olivka, aka Tarzanka vylezu kde můžu, musela sáhnout a bylo jí jedno kam až musí vylézt :-D.


 

Naučné tabule se prolínají mezi různými postavičkami, odpočinkovou lavičkou a dřevěnými ozdobami na stromech, takže je cesta opravdu různorodá. A pokud má te malé zvědavé nadšence, budete je mít neustále před sebou, protože budou zvědaví, co bude dál.


 

Tohle je asi jediný zamraračený případ, jinak jsou všechny opravdu veselé a usměvavé :-).


 

Sova se holkám líbila, že vypadá jak opravdová.


 

Mezi posledními naučnými tabulemi, na které narazíte, jsou houby, stromy a lesní zvířata. Takže opravdu úplný základ celkově na všech tabulích po trase.



 

Ještě se vyfotit u dřevěného domečku, který je větší jak samotná Olivka.


 

Narazíte taky na placatou berušku a možná už budete mít pocit, že se blížíte do světa Fantazie.


 

Jestli se už blížíte k Mýtince Fantazie se dá těžko říct, protože je opravdu prakticky uprostřed lesa a není tak úplně vidět předem. Najednou se v ní ocitnete a jen koukáte, co se tam za pohádky všechno nahromadilo. Je to jako jedno velké hřiště plné pohádek a taky lidí :-D. Za celou trasu jsme potkali třeba pět lidí včetně dětí ale tady, jako kdyby se rozdávalo něco zadarmo :-D. Je to taové speciální hřiště ve stínu uprostřed lesa, to se musí uznat.


 

Tak schválně, poznáte všechny postavičky? Je jich tam opravdu mnohem více, jen bych to tu měla doslova zahlceno, tak jsem vyfotila to nejzajímavější.










 

Pro děti je tam spousta houpaček, klouzaček i dokonce lanová dráha.


 

Všimněte si krásně vyřezaných postaviček Hurvínka, Taťuldy i Máničky.


 

Tahle klouzačka je lehce zabijácká, klouzala až moc, takže děti naberou rychlost a pokud jsou lehčí, tak dopadají o kus za klouzačku, takže je nejlépe chytejte.


 

Narazíte také na farmu, kde si děti mohou procvičit domácí zvířata jako krávu, koně, osla apod.


 

Pozdravíte veselého kominíčka :-).


 

A povšimnutí neunikde ani velbloud.


 

Popojdete kopcem dolu, kde jsou další houpačky - dvě klasické a jeden takový ten kruh houpací, kam se vejde dětí víc.


 

A z pohádkového lesa jste najednou přeskočili do úplně jiné doby. Jakmile projdete mamuta, u kterého je hezké svačinkové posezení, dostanete se do doby dinosaurů.


 

Prozkoumáte období třetihor i druhohor a k tomu nesmí chybět další naučné tabule společně s dinosaury kolem vás. Někteří jsou jen namalovaní/nalepení na prknech ale setkáte se taky s většími druhy, které jsou pro děti ještě zábavnější.







Jednomu dinosaurovi taky můžete strčit hlavu do pusy, jako to udělala naše Olívie. A kousek za ním je další posezení, pokud by vám ještě jednou vyhládlo. Naše holky musí svačit pomalu na každé lavičce, kterou potkají :-D.

 


Chvíli jsme si přišli jako v dinoparku, na který holky rády vzpomínají.




 

Nezapomeňte ještě mrknout na žabku ale vaše pohádková cesta již brzy končí.


 

Za žabkou se dostanete k silnici, kde ještě potkáte tohoto zvláštního skřítka a pak podél silnice dojdete zpátky ke školce, kde budete mít nejspíš zaparkované auto. Takže vytvoříte jeden velký procházkový na pohodu okruh.


 

ZÁVĚREM 

Na trasu jsme vyrazili s mamkou, takže za nás to byl moc hezký rodinný výlet nebo spíše procházka přírodou, která byla v klidu a pohodě. Není to na celý den, ale spíš na několik hodin. Te den jsme stihli dva výlety, první byl menší jen podívanná v Panenském Týnci a pak jsme vyrazili sem. Určitě by se to ale dalo protáhnout na mnohem dýl, pokud byste chtěli.

Za nás tedy jeden z dalších hezkých procházkových okružních výletů, které se nám chodí nejlépe, protože jdete v podstatě okruh a nemusíte se nikam vracet stejnou cestou. Okruhy baví i děti, pořád jdete rovně a najednou jste zase zpátky u auta :-D.

Dejte mi vědět, jestli tento výlet znáte nebo jestli se na něj teprve chystáte vydat.


Žádné komentáře:

Okomentovat