21. června 2023

ZA VÝLETEM: Farmapark u Toma aneb vstup ke zvířatům povolen

Farmapark u Toma jsem začala sledovat na Instagramu před několika týdny. Zaujal mě především proto, že v něm máte povoleno vstoupit do ohrady ke zvířatům a tak s nimi mohou děti přijít do přímého kontaktu na delší čas a ne jen pohladit přes plot.

Nachází se poblíž Plzně a my to ze Sokolova měli kolem hodiny cesty, takže delší, než jezdíme ale nic náročnýho. Jen u nás se prostě holky dohadují i o to, kdo komu kouká do okýnka, takže máme výživný i krátký cesty hahaha :-D.  

Holky se těšily na zvířata, ale zatajili jsme jim možnost, že s nimi budou přímo ve výběhu. To jsme jim nechali jako překvapení. Pojďte si s námi farmapark užít, věřím že vás naláká a naplánujete si ho do letních výletů také :-).

 

 

 

RAČTE S NÁMI NA PROCHÁZKU

Parkoviště u Farmaparku je poměrně veliké. Větší, než jsme vůbec očekávali a hned kousek od parkoviště jsou veřejné toalety - dámy mají 2x WC a přebalovací pult, tak případně zbytečně nečekejte venku myslící si, že je plno ale prdlajs. Je tam místa dost :-D. Je to jediné WC, které potkáte, takže využijte možnosti, než abyste pak pendlovali mimo areál.

Vstupné můžete zakoupit elektronicky na jejich webu anebo koupit na místě. My na místo dojeli kolem půl 11 a žádná fronta nebyla. Platili jsme rodinné vstupné 2+3 za 350Kč. U pokladny si kromě lístků můžete koupit také krmení pro zvířata, ale já osobně doporučuji spíše rozměnit drobné na desetikoruny a vytočit si krmení v automatu. Nejednou jse viděla, jak koza vyskočila po pytlíku a strhla ho, takže bylo po zážitku z krmení i po penězích.

Dostanete také lístek se stezkou, který když pak vyplníte a odevzdáte, dostanete sladkou odměnu.


 

PRVNÍ ZASTÁVKA - KRÁLÍCI

U králíků jsme začínali a téměř i končili, ale tady jsem fotky shrnula do jenoho tématu. Proto jsou na některých holky v mikině a později umáčené z osvěžovacího tunelu.

Králíci pocházejí ze starého francouzského rodu, proto jsou takto velcí. Nesmí se zvedat, přenášet a nesmí se ani vstupovat do většího přístřešku. Já holkám ale řekla, že i když si někam zalezou, tak chtějí mít klid a aby k nim nestrkaly ruce, aby hladily jen ty, kteří pobíhají okolo.

A to byl teda zážitek nad zážitky, že bychom se do farmaparku vraceli už jen kvůli těm králíkům.




 

Olivka se mezi nimi pomalu ztrácela. Však je měla skoro ke kolenům. Z jejího pohledu to muselo být něco neuvěřitelnýho, co bych snad taky chtěla zažít .. mít králíka až ke kolenům :-D.


 

U králíků není vyloženě žádný přístřešek. Můžete si sednout na lavičku, ale takto v letním období je to po chvíli k nevydržení. Takže jsem holky posílala víc do stínu, aby nebyly tak dlouho na prudkém sluníčku navíc v čase, kdy je nejsilnější. Dost ale foukalo, to pomáhalo hlavně, když jsme se osvěžili sprškou.


 

Můžete si přečíst, co do klece králíků nepatří a co je naopak základním vybavením každého ušáka - i králíci si užívají hračky, ale ve smyslu broušení zubů.


 

Velká prolézačka s tunelem se nachází uprostřed výběhu králíků a ta holky teda taky náramně bavila - o to bylo náročnější je dostat k jiným částem farmaparku.



 

Morčátka jsou v klecích, takže bez možnosti hlazení, což byla škoda, protože já zrovna takový typ mám nejraději. Jedno je v otevřeném výběhu za rohem ale to bylo věčně zalezlé, taky čemu se divit, že. Na webu jsem se zpětně dočetla, že kdyby se poprosil ošetřovatel, daly by se i z klece vyndat. 


 

Mají dlouhosrsté a takové ty rozčepířené. Jako malá jsem měla morčat několik a ještě když byla na světě Klaudinka, tak jsme měli dlouhosrstou Amálku. Byli to úžasňáci, ale přijdou mi náchylní na různé nemoce a breberky - tak máme jenom rybičky :-D.


 

SMĚROVKY KDE CO NAJDETE

Poblíž občerstvení najdete směrovky kde se které zvíře nachází a také máte rovnou přehled, která zvířata můžete potkat. Dole pod kopcem je navíc jízda na poníkách a také lišky, které jsme neviděli ani na chvilku, byly celou dobu schované.


 

VČELÍ STEZKA

Včelí stezka je soubor úkolů, které je potřeba splnit k vyluštění tajenky na kartičce, kterou dostanete na pokladně. Úkoly jsou jednoduché a tužka je na každém stanovišti, takže nepotřebujete mít žádnou po ruce. Úkolů je celkem myslím 11 :-).


 

Mezi králíkama a kozama je jezírko se zlatýma rybkama, které jsou teda pořádnými kusanci. Poblíž plavala plastová loďka i nějaké kachničky či co, to bylo pro holky srandovní :-D.


 

Schválně, jestli by dokázaly splnit nějaké přání :-D.


 

LAMA SEM LAMA TAM

K lamám se do ohrady nechodí ale rády vám zapózují :-D. Jmenují se Karel a Pepina. Představte si, že Karel byl nevhodný dárek a tak si ho zali do farmaparku. Aby nebyl sám, dojeli si na druhý konec světa pro Pepinu.


 

Jsou to lamy krotké. Věděli jste, že se jejich trus používá jako palivo?


 

KOZÍ RODINKA S KOJENÝM MLÁDĚTEM

Tuhle rodinku potkáte za králičím výběhem, ještě předtím, než dorazíte k lamám. Nekrmí se a nechodí se k nim. Je to rodinka s kojeným mládětem.


 

SCHODY K VYHLÍDCE

Farmapark je krásným přírodním prostorem plným zeleně. Neprochází se kolem dokola ale spíše chodíte jako po křižovatce. Nahoře nad jezírkem je odpočinkové místo, kde si můžete odfrknout a natáhnout se na lehátka. Kousek od nich je cesta na pískovou horu, která je už mimo areál ale dveře jsou otevřené - pokud byste chtěli výlet zpestřit ještě pískovým sjížděním :-D.


 

NAVŠTIVTE KOZY A ZKUSTE SI PRÁCI VE FARMAPARKU

Kozí výběh je dvojitý, protože jsou kozy rychlé a hbité, tak aby jednoduše neutekly a byly ještě jedny vrátka k zadržení. Můžete si je hladit a dokonce po nich můžete uklízet! Jsou rychlejší a občas i srandovnější, než králíci.


 

Doporučuje se k nim chodit bez krmení, jinak jsou opravdu schopné skočit na kameny a prostě vám ten pytlík vykousnout z ruky, i když se tváří jako nejhodnější na světě :-D.


 

Holky se nadchly pro sbírání bobků. K dispozici totiž máte kolečka, hrábě i lopatky, abyste posbírali co nejvíce a odvezli do na hromadu hnoje, který je také přímo ve výběhu a vzhledem k tomu, kdo drží lopatu a kdo kolečko, je vidět, jakou mají holky hierarchii :-D.


 

VÁLEJTE SE S PRASATY

Co mě teda překvapilo, bylo to, že můžete vlézt i k prasatům. K prasátům, kde jsou louže, bahno a kam bych teda já osobně holky pustila, ale nesměli bychom mít před sebou hodinu cesty a musela bych mít náhradní oblečení a to včetně bot :-D.


 

Zdá se, že se ani nehnou z místa ale na webu píšou, že už jim jedno při ranním krmení uteklo a je pravda, že takovýho macka muselo být těžký dostat zpátky. Každopádně mají rádi drbání, ale připravte se, že zrovna nevoní :-D.


 

COŽE? WALLISERSKÁ OVCE?

Tento druh ovcí je horské plemeno původem ze Švýcarska a jsou známé tím, že mají milouo a přátelskou povahu. Jsou věrné svému místu - v horách se pasou na volno a pak se samy vrací domů. No zrovna, když jsme procházeli kolem, měla plnou pusu práce, tak jsme si ji nepohladili ale holkám se líbilo, jak má černou tvář :-D.


 

KOUKEJTE, PRASE DIVOKÉ!

Kromě prasat mazlíků a mini prasátek, nad kterými se roztajete, narazíte také na divoká prasata, která se do farmaparku dostala od myslivce. Ten je našel zraněná a opuštěná v lese. Nechodí se k ním do ohrady a nekrmí se přímo z ruky, ale tak, že krmivo koupíte v automatu a hodíte jim to do ohrady.


 

OSLÍKU TY SE NEOTŘESEŠ?

K oslíkům se také nechodí přímo do ohrady, ale mají rádi drbání, hlazení, mazlení a můžete je nakrmit. 


 

ZA SLEPICEMI I HUSAMI

Když půjdete dál za oslíky, narazíte na husy landeské, ke kterým se taky přímo nemůže. Mají parádní výběh se slepicemi a s menším jezírkem, kde se mohou smočit.


 

ODPOČINEK JAKO NA UVÍTANOU

Jen co jsme zamířili na druhou stranu, zakempili jsme na svačinovou pauzu a natáhli se na lehátkách, kde se dá snadno a rychle usnout, zvlášť v takovém horku! :-D


 

NAUČNÉ TABULE A PLAKÁTY

Abyste se dozvěděli ještě více, jsou po celém areálu rozmístěny naučné tabule a plakáty. Hlavně tedy cedule Ateliéru v lese (druhá a třetí fotka), který poznám už na dálku - taky u nich hodně nakupuji :-).



 


MLÁĎATA DAŇKŮ

Malí daňci jsou teda neskutečně rozkošní a ta bříška, jak mají naplněná. Plot má hezky vytvořený prostor pro krmení, takže sice nemůžete do ohrady, ale můžete je nakrmit krmením z automatu, které jsem na jedno zatočení rozdělila všem holkám.


 

No, já bych si ho hned odvezla domu, mazlíka krásnýho :-D.


 

RUČIČKY SI UMYJEME VODOU

Když se vrátíte k ovečce, poblíž je možnost vody, pod kterou si můžete umýt ruce (hlavně od písku v pískovišti) nebo se jen tak lehce osvěžit.



VÍTEJTE VE SKŘÍTKOVĚ

Další směr z křižovatky vede dolu z kopce, kdy projdete kolem jízdy na ponících - tam jsme nešli, protože jsem se dočetla v komentářích u nějaké diskuze nebo hodnocení, že uvezou děti pouze do 25Kg tak jsem nechtěla, aby případně Klaudinka byla zklamaná. Zamířili jsme kolem lišek dál do Skřítkova.


 

Krásně vyřešený prostor, který zatím není obsazený. Kolem je mnoho materiálu, tak jsme využili pobytu ve stínu a nechala jsem holky vytvořit další domeček. Domečky můžete stavět vlastní anebo opravit ty, které spadly.


 

Dílo tak nějak v rámci možností "co les dal" postaveno :-). Porozhlédněte se také okolo, všude je plno lesních jahod!


 

KRÁVY TU JSOU TAKY? NO JASNĚ!

Tyto krávy pocházejí ze skotska. Do farmaparku se dostaly jako malá telátka a protože byly smutné, že se jim stýskalo po mamince, pouštěli jim videa se zvukem z jejich rodného kravína. Jsou to krávy plemene Galloway a Highland.


 

A jak se jmenují? U čtení jmen jsem šla do kolen :-D.


 

ANGLUBIJSKÁ KOZA/KOZEL

Tento kozlík se jmenuje Joe a neustále utíkal za návštěvníky po parku, tak je separován a zabezpečený způsobem, že už utíkat nemůže. Chce být ale pořádně drbán a mazlen, tak mu dejte pořádnou péči. Tyto kozy jsou velmi inteligentní.


 

ROZKOŠNÁ MINI PRASÁTKA

Jája a Pája, mini prasátka, která byste nejraději umazlili a odvezli si je domu v kabelce! Věřte nevěřte ale mini prasátko je snadno ochočitelné a může se naučit pokyny jako pes. Dokonce si dokáže zvyknout na kočičí záchod. Ty jo, já ho snad cci domu :-D. Třeba jednou, až bude barák, protože potřebuje rýt a mít kontakt s hlínou.


 

Ňůňa malinkej, to se tak krásně pozoruje .. takový mimina prostě :-D.


 

Mít ho doma, tak mi rozhodně taky bude spát v posteli a ještě bych se ho naučila nosit v šátku, hahaha!


 

KOČIČÍ KRÁLOVSTVÍ

Poslední stanoviště je kočičí království. Většinu dne kočky ale spaly - což je obecně známo, že naspí opravdu dost. Tak jsme si počkali, až budou vzhůru a šli na ně mrknout.


 

Holky jsou na kočky zvyklé od babičky, která má dvě ale mazlivá je z nich jen jedna. Tak si užívaly hlazení koček, které se nechaly.


 

Ne, že bych se v kočkách vyznala ale mám vysněnou Ragdollku, což tohle vypadá přesně na ni - jsou to mazlové, gaučáci a miláčci. Mamka takovou taky měla a byla pro mě zlomová, protože až s ní jsem ve svých tehdy 24 letech zjistila, že kočky nejsou zlé. Do té doby jsem se setkávala jen s útočnými kočkami, které po vás skočí kdykoliv se pohnete. Takže jestli někdy kývnu na nějaké zvíře, chtěla bych takovou číču :-).


 

Kočičí prostor je vyřešený tak, že mají vysoká škrabadla, kam na ně lidi nedosáhnou a pak mají prostor, který je oplocený a tam se za nimi taky nesmí. Jinak si je můžete hladit, jak chcete a tahle je tuplem přítulná .. miláček.


 

K OBĚDU ČI VEČEŘI BUŘTY

Možnosti občerstvení jsou různorodé - hranolky, cukrovou vatu, zmrzlinu, hamburgry, pizzu, tousty a takové to klasické fast food občerstvení společně s různými druhy pití jak alkoholických, tak i nealkoholických. Ale hlavně si můžete opéct buřty - dají se zakoupit za 40Kč kus + hořčice a chleba.



 

VELKÉ HŘIŠTĚ U OBČERSTVENÍ

Kolem občerstvení je velké hřiště a prostor na řídění dětí. Pískoviště jsou dvě, několik motorek na ježdění okolo, bábovek pro všechny děti světa i domeček na hraní. Takže zatímco opékáte buřty nebo čekáte na jídlo či naopak po jídle odpočíváte, děti si hrají a vy na ně dobře vidíte.




 

OSVĚŽENÍ VE SPRÁVNÉM TVARU

Jako borce nakonec bych chtěla vypíchnout tento parádní tunel se sprškami, který holky probíhaly způsobem, že byly celé promáčené. Což ale bylo dobře, protože do Sofinky v tom tunelu narazil chlapeček se zmrzlinou, tak se aspoň dala dobře smýt. Před cestou domu si tam holky ještě namočily čepice a Tomáš klobouk. Tohle je opravdu parádní a trefné!



 

ZÁVĚREM

Za málo peněz hodně muziky, co vám budu povídat. Jdete v pěti a platíte 350Kč, což je skvělý. Sice je park menší a projdete si ho lážo plážo za hodinu a půl, ale pak si můžete vysedávat u buřtů nebo delší dobu u králíků a dá se to natáhnout na mnohem déle. My přijíždeli kolem půl 11 a odjížděli jsme v 15h, protože jsme se chtěli cestou ještě stavit u našich kamarádů na zmrzlinu a dojet pak rozumě domu.

Parkování je zdarma, psi jsou zdarma a děti do roka jsou taky zdarma. Sice asi dost utratíte za jídlo a pití, ale to si můžete nabrat sebou a na místě si dát jen buřty třeba. Holky v tomhle vedru stejně moc nejedly a jen se osvěžovaly pitím.

Překvapilo mě, že farmapark vznikl teprve v roce 2021, takže je poměrně čerstvý a doufám, že se bude vesele rozrůstat. Určitě tam časem zavítáme zas, protože ten kontakt se zvířaty je k nezaplacení. A školky v okolí mají úžasnou výhodu, být to tady poblíž tak věřím, že i od nás tam jsou pořád.

Holky pořád vzpomínají na králíky a chtějí vidět neustále dokola fotky. 

Jakmile se vydáte na cestu, dejte vědět, jak se vám líbilo!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat