15. června 2023

ZA VÝLETEM: Nedostavěný gotický chrám v Panenském Týnci

Nedostavěný gotický chrám v Panenském Týnci je mystické místo, které láká nejen turisty, ale také lidi zajímající se o taková místa, cítící různé energie a konají se tam také svatby.

Na místo se chtěla jet podívat hlavně mamka, kterou pdoobná místa lákají, zajímají ji a je tím typem, který chodí nacítit energii .. prostě naše rodinná čarodejnice :-D. A jelikož jse o místu věděla a svými fotkammi mě lákalo, neváhali jsme a naplánovali si cestu.

O nedostavěném chrámu se toho píše tolik, že by se mi to sem sand ani nevešo, ale shrnu základní informace a ty nejlepší zajímavosti. Pojďte s námi na prohlídku místa, které ač vypadá klidně a tiše, je to vytížené turistické místo. 

 

 

 

PROHLÍDKA MAGICKÉHO MÍSTA

Zaparkovali jsme hned u silnice, po které jsme přijeli. Byl svátek, ale volných míst bylo dost - netušíme tedy, jak je to s parkování v bežné dny ale místo byste měli bez problémů najít. Přeběhli jsme silnici a vydali se k vstupní bráně.

Chrám je v podstatě uprostřed městečka v parku. Jsou tedy kolem dokola stromy, stín, zpívající ptáci ale také budovy i dětské hřiště. Což mi přijde, že atmosféru chrámu docela kazí, protože jsme čekala, že se bude nacházet více o samotě a ne doslova v centru dění.

I přes to, že byl svátek, mělo otevřeno občerstvení i krámek se suvenýry - asi je to tak vytížené turistické místo, že se vyplatí mít otevřeno kdykoliv. Prostor před branou k chrámu byl tedy plný lidí a jinak tomu nebylo i uvnitř.


 

Bylo slunečné poledne a jakmile na vás nedostavěný chrám vykoukne, řeknete si "wooow", tak takhle to vypadá, tak takové to je. Je opravdu kouzelný, magický a vy se snažíte prohlédnout každý detail a kousek. Zkoušíte si představit, jak to celé rostlo a jak by asi vypadal, kdyby se dostavěl. Pak si ale řeknete, že by to snad byla i škoda, kdyby se ho povedlo dostavět. Všude lítá mnoho holubů, kteří se vám budou připlétat na fotkách a kteří tomu všemu přidají na atmosféře.


 

"Chrám stojí na silně léčivé pozitivní zóně, která má tvar kříže. V místech, kde se dvě zóny kříží, se násobí síla léčivé energie. Tato pozitivní energie chrámu má schopnost odstraňovat depresivní stavy, přinášet optimismus, dobrou náladu a radost ze života. Pobyt na tomto místě je doporučován zejména lidem trpícím maniodepresemi, nedostatkem sebevědomí, lidem přecitlivělým, se sklony k sebevraždě. Energie vyzařující na tomto místě posiluje obranyschopnost organismu. Dlouhodobější pobyt nebo časté návštěvy, posezení uprostřed chrámu doporučují lidem po mozkové obrně, mozkové mrtvici a po veškerých úrazech hlavy." (zdroj:https://www.panenskytynec.cz/nedostaveny-goticky-chram)


 

Údajná spirituální síla se skrývá právě ve zdech kostela a známý psychotronik Stanislav Brázda naměřil v prostorách gotického chrámu tu nejsilnější uzdravující energii - tedy pozitivní zónu číslo 8. Proto se doporučuje delší a dlouhodobější nebo pravidelný pobyt v prostorách gotického chrámu - což se ale zároveň vylučuje s návalem turistů. Nejsou to davy jako u pražského Orloje, ale je to větší množství lidí, kteří jsou všude. S tim je potřeba počítat a nahodit trpělivost.


 

Chrám se skládá z kněžiště, které je dlouhé 2 metry, široké 9 metrů a přes 20 metrů vysoké. Zbyly pouze jižní zeď s portálem, polovina západní zdi a základy ostataních zdí. Lodní pilíře byly zbořeny a zůstal jeden, na kterém částečně spočívá baroní zvonice. V nové zvonici je v přízemí umístěn krámek s upomínkovými předměry.


 

Sice není známo, kdy byl přesně založen ale důvodem jeho nedostavění byl požár kláštera v roce 1382. - tedy až po více než 50 letech od jeho započaté stavby a od té doby zůstal nedostavěn. Možná kvůli financím, možná kvůli smrti investora, to se již neví.


 

Klášter, který je hned vedle chrámu, je bývalý klášter klarisek, které tam měly hospodářské zázemí, prodávaly také léčivou vodu z pramene a měly tam i školu. Klášter požár přežil ale jeptišky se stáhly do Prahy a vrátily se zpět až o téměř 300 let později. Klášter následně fungoval ještě přibližně 150 let, než byl zrušen císařem Josefem II.


 

TROCHA REALITY ANEB NEVĚŘTE FOTKÁM

Tahle fotka holek je doslova vydřená. Chtěla jsem je rychle vyfotit v prázdném chrámu, což několik lidí kolem pochopilo, protože jsem seděla na zemi před holkama asi deset metrů a sami jsme nejdříve byli stranou, aby se mohli fotit ostatní, ale jeden pár to vůbec neřešil. Přišli později, než co jsme tams táli my a chodili hrozně pomalu, kámen po kameni a nakonec zůstali zády nalepení na zdech chrámu dlouohé minuty.

Holky už po několika minutách na místě začaly poskakovat, byla jim zima (foukalo) a my trpělivě čekali, až dvojice nasaje energii a popojde. Uplynulo dobrých deset minut, hromadily se další lidi a já si myslela, že se fotky nedočkám. Přitom jsem chtěla jen pár vteřin, abych ji nacvakala. Když dvojice stále nepopocházela, nastavila jsem holky tak, aby dvojici zakryly, ale než jsem namířila foťák, dvojice se posunula každý o několik metrů do stran (tohle v první moment působilo jako naschvál) a zase byli vidět. Tak jsem stále trpělivě čekala a uklidňovala hopsající holky, že už to za chvilku bude.

Nebyli to cizinci, kteří by netušili (slyšeli jsme je v obchůdku pak mluvit česky), jen to prostě absolutně neřešili. Já jsem ten typ člověka, který je v tomhle dost ohleduplný, možná mnohem víc než ostatní, a sleduje, jestli nestojí někomu v záběru a dokonce i fotí ostatní, když vidím, že potřebují pomoct (zrovna v chrámu jsem fotila pár, který byl rád že konečně bude mít společnou fotku a ne samá selfíčka) a sami jsme několikrát uhýbali, protože když už jedete na takové místo, nechcete mít za zády grupu lidí. Takže počítejte i s případnou neochotou. Vyfotit prázdné místo je opravdu náročné, chce to ochotné lidi, kteří počkají nebo se posunou ale jak jsem psala výše, ono se to pak docela kříží s tím delším nasáváním energie a čerpáním v té pozitivní zóně, protože by člověk neustále překážel.


 

POHLED Z DRUHÉ STRANY

Když vyjdete schůdky za chrám, můžete ho vidět v celé své kráse z venkovní části a to je opravdu nádhera, až jsem měla pocit, že jsem o tisíce let v historii, jakou na mě dýchnul atmosféru - snad silnější, než uvnitř. Já osobně mám ráda různé zříceniny. Nechodím na prohlídky hradů a zámků, ale zříceniny mě fascinují.




 

DĚTSKÉ HŘIŠTĚ OPODÁL

Jakmile vyjdete z chrámu po schůdkách do zadní části a popojdete si do prava, objevíte hezké hřiště, kde jsme taky strávili nějakou tu chvíli. Bylo sice větrno ale hezky. Prohlídka chrámu není na moc dlouho, tak jsme si to protáhli na hřišti, než jsme vyrazili na další výlet.


 

Klouzačka s několika možnostmi lezení, houpačka ve tvaru koníků, klasická houpačka, pískoviště s erárníma hračkama pro děti i kolotoč. Základy každého parádního dětského hřiště. Poblíž lavičky pro rodiče a v pozadí menší altánek, kde později rozdělávala parta lidí oheň na buřty.





 

VSTUPNÍ BRÁNA A OBCHŮDEK SE SUVENÝRY

Vstupní brána, za kterou se hned po pravé straně skrývá nedostavěný gotický chrám, má také své kouzlo a energii. Najdete u ní vyřezanou sochu ze dřeva, ke které jsem ale nenašla bližší informace. Co se týče obchůdku se suvenýry, ten najdete hned těsně za branou, jako byste vcházeli do budovy. Můžete tam zakoupit pohlednice, magnety a jiné upomínkové předměty. Obchůdek je malinký a sotva se tam otočíte, tak musíte dávat větší pozor kolem sebe.




 

ZÁVĚREM

Moje očekávání ohledně tohoto místa byly o kus větší, ale to dělá ten turismus, který je zvlášť na takových místech silnější. Myslela jsem si, že bude na víc opuštěném místě a ne takto ve středu městečka. Možná to dělalo i to, že jsme narazili zrovna na ne úplně ohleduplné lidi, kteří mi tu náladu a natěšení trochu pokazili. 

Necítila jsem tam osobně žádnou energii, nejspíš proto, že jsem měla trochu nervíky :-D ale mamka ji cítila jak v chrámu, tak i u brány. Mnohem větší sílu pro mě měl Sauersack, třeba jsem citlivější jen na tu negativní, než pozitivní. Určitě ale místo stojí za návštěvu, vidět ho na vlastní oči je parádní, jen ať jste připraveni, že to není ve skutečnosti úplně takové, jako na fotkách.

Asi tam úplně nemusím jet znovu, ale jsem ráda, že jsme tam byly a že jsou holky ve věku, kdy si to (až třeba na Olivku) budou pamatovat. Ne, že by je to vyloženě zajímalo, byly mnohem víc času na hřišti, ale aspoň se jim snažíme ukazovat krásy Česka :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat