16. června 2023

ZA VÝLETEM: Údolí mlýnků Jáchymov

Tak krásné místo uprostřed přírody a tak málo se o něm stále ví. Údolí mlýnků je kouzelným místem pro malé i velké. My se tam byli poprvé podívat před šesti lety. Od té doby přibylo mnoho dalších mlýnků, které podtrhli atmosféru celého místa ale pořád mám pocit, že by si zasloužilo, aby se o něm vědělo mnohem víc.

Doporučujeme jet podle navigace, která vás zavede až k tenisovým kurtům, kde je několik míst k zaparkování. Jinak byste museli parkovat na placeném parkovišti a jelikož je Jáchymov lázeňské město, placené parkování nebo rezervace je doslova všude.

Pak už se vydáte směrem nahoru po lesní cestě, která vás zavede až k údolí mlýnků - to už ale uslyšíme mnohem dříve. Zvuky klapajících mlýnků jsou naprosto kouzelné až pohádkové. Tak si pojďte místo projít alespoň takto na fotkách :-). 


 

 

PROCHÁZKA LESEM

Cesta do údolí mlýnků je zpestřena dřevěnými pohybovými prvky, kterým děti urychlí cestu a zabaví je, i když naše holky jsou vždycky extra rychlé, protože chtějí být co nejdříve na místě. Kromě dřevěných kůlů vás čeká také pískoviště, do kterého holky psaly klackem.




 

Potkáte také tabuli s křídami, na kterou můžete napsat nějaký vzkaz nebo namalovat obrázek.


 

Ohniště je vylepšeno o rožeň ale lavičky okolo dost vysoké a úzké, takže je lepší případně sedět na zemi na nějaké dece, mikině nebo podprdelníku.


 

INFORMAČNÍ CEDULE

Jakmile dojdete na místo, přejděte lávku a pročtěte si informace na tabuli. Dozvíte se nejen zajímavosti o místě, ale také zjistíte, jaké jsou legendy. Například, že "mlýnky začali na potok umisťovat hlavně lázeňští hosté. Věřili totiž, že když jejich mlýnek bude pravidelně klapat, jejich hříšný život a milostné pletky v lázních budou odčiněny a jejich život půjde bez poskvrny dál."

O údržbu mlýnků se po dlouhá léta starají jejich autoři. Ruku k dílu ale často přiloží také návštěvníci. Každoročně tu také probíhá oblíbená akce „Otevírání mlýnků“, při které umisťují obyvatelé města na vodní tok mlýnky nové.

Letos bylo otevírání mlýnků 14.5. Každý kdo si doma vyrobí svůj mlýnek, instalujte ho přímo na potůček a může soutěžit o nejhezčí mlýnek. Snad na to budu myslet příští rok a zapojíme se konečně s vlastním mlýnkem.

 

 

DOBRODRUŽSTVÍ S MLÝNKY

Když jsme v údolí mlýnků byli poprvé, holky byly malé. Sofinka byla v nosítku, takže Klaudince bylo zhruba 3,5 roku. Výlet si tedy prdlajs pamatovaly, proto jsem toho využila takhle komplet. Sice je teď Olivce skoro 3,5 roku ale tam se vyplatí vracet zas.


 

Holky zahodily svoje Skinnersky a cachtaly se kompletně bosky celé nadšené. Byl opravdu teplý den a i když zapadalo slunce, pořád bylo dost teplo. Společně jsme se snažili najít ten úplně první mlýnek, který je teda pěkně vysoko. Vůbec jsem nečekala, že půjdeme až tak daleko a navíc je malinký - hned za pár fotek ho uvidíte. Malá modrá vrtulka úplně nahoře, že se snad už ani výš jít nedá, protože je tam spadlý strom.


 

Nadšeně si smáčely nohy jedna po druhé a cachtaly se zkoumající jeden mlýnek za druhým. Prostoru je u mlýnků dost, takže jen tak nehrozí, že by se mohly poničit. Naopak jsme jich několik opravili, aby skrze ně mohla proudit voda.


 

Tady je, úplně první mlýnek, který v údolí mlýnků objevíte, když půjdete proti proudu pramene. To teprve uvidíme, jak dlouho vydrží být prvním :-).


 

Holky si prohlížely každý jednotlivý mlýnek od začátku až do konce, a že jich je teda pořádně velké množství. Klaudinka na nich četla i vzkazy. Holky odjakživa milují jakékoliv hraní s vodou, takže tento výlet byl na Den dětí trefným dárkem a překvapením.


 

Výhodou proudící vody je i to, že se dají jednoduše umýt ruce.


 

PROHLÍDKA MLÝNKŮ V ÚDOLÍ

Do své sbírky jsem fotila 99% mlýnků ale sem vám vložím jen výběr, abych vás namotivovala a vyjeli jste na výlet. Stojí za to a pokud ho spojíte i s buřty, máte výlet na celé odpoledne i večer.








 

Mlýnky jsou malé i velké, plastové i kovové, dokonce objevíte i dřevěné. Jsou opravdu vymakané i obyčejné z hračkářství, ale každý má své kouzlo a své poselství klapat společně s ostatními. Přijde mi to jako kdybyste zacvakli zámek na most lásky, ale tady si postavíte svůj mlýnek. To mi přijde o kus romantičtější dokonce, ale i víc rodinné, když zapojíte do tvorby děti.









Narazíte na opravdu veledíla, která jsou spíš už osobním projektem. Potkáte různé chaloupky či chatičky a všímáte si, jak je důležité, aby spolu kooperovaly a fungovaly, protože přeci chceme, aby jich klapalo zároveň co nejvíce. Vnímejte, jak každý vydává jiný zvuk - tlumený, cinkavý, jemný i hlučnější.








 

Líbí se mi, jak jsou plastové mlýnky mezi těmi velkými výrazné díky barvám. Člověk si řekne hele blbina za pár korun ale přitom v tom potůčku jsou tak kouzelné, že mají najednou nevyčíslitelnou hodnotu a hodí se tam stejně, jako každý jiný.


 

Mlýnky na potůček pokládají dokonce i celé školky. Objevila jsem mlýnek od školky až z Chomutova, což je parádní a nápad mi přijde faktastický i jako památka pro děti, které mohou mlýnek chodit navštěvovat ještě další roky. To by byla i pro mě zpětně silná nostalgie.


 

Poslední mlýnek je zlatý jako takový borec na konec. Ten najdete dole, když půjdete po proudu ale ne tak daleko, jako byl ten první. Můžete ho vidět i z lávky pokud se dobře pamatuju.



Kousek od lávky je lavička, vedle které je na stromě tento prazvláštní výtvor, u kterého ale není žádný popis, tak to bude možná skřítek nebo stvořeníčko, které to tam celé chrání.


 

ZÁVĚREM

Kdokoliv se mě zeptá na nějaký výlet tady u nás na Karlovarsku, posílám ho do údolí mlýnků. Je to krásná procházka nejen pro rodiny s dětmi, ale také pro páry.

Líbí se mi, že se mlýnky tak moc rozrostly a doufá, že postupem času ještě přibudou. Je škoda, že jeden z největších mlýnků již na potůčku není. Byl úžasný a měl snad metr na výšku. Třeba časem přibyde znovu anebo přijde něco lepšího.

Pokud máte rádi klidná a nepřeplněná místa, tak tohle je pro vás to pravé ořechové. Místo je opravdu nasáknuté kouzelnou pohádkovou atmosférou a zvuk klapajících mlýnků je příjemně relaxační :-). My nejraději ze všeho v létě utíkáme právě na místa, kde není moc lidí a kde se navíc můžete osvěžit.



Pokud se do údolí mlýnků někdy vydáte, určitě mi napište, jak se vám líbilo! :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat