1. února 2024

ČTEME: Celestýnčiny kouzelné kuličky - Homeopatický pohádkový příběh

Desetiletá Celestýnka žije na jižní Moravě a nečekaně stráví velkou část letních prázdnin u své tety Dobromily na Šumavě. Teta Dobromila je totiž léčitelka, homeopatka. Celestýnka, díky své zvědavosti, začne do světa homeopatie proplouvat a teta ji zasvětí do tajů přírodního léčení.S pomocí očarovaných kuliček si Celestýnka dokáže hravě poradit v různých situacích. 

Kniha má celkem 21 kapitol a obrázky obsahuje spíše menší, květinové, bylinkové, než celostránkové ilustrace. Veškeré obrázky jsou z ruky mladičké patnáctileté Bětky. Kapitoly jsou kratší, takže si je můžete lépe rozložit do dnů a nejste tolik vytrhávaní z příběhu, pokud byste si dělali čtecí přestávky v průběhu. 

Téma homeopatie je mezi lidmi pořád takové věřím/nevěřím ale je dobře, že o něm někdo dokáže tak hezky povídat a že vznikají takové pohádkové příběhy, které nejen rodičům al hlavně dětem přiblíží kouzlo homeopatie. Tak si pojďme knížku společně prolistovat :-).

 

 

 

LISTUJEME KNIHOU

První kapitola je přípravou na cestu Celestýnky za tetičkou na Šumavu. Celestýnka z toho měla obavy, protože tetu viděla snad jen dvakrát a ještě si vzpomněla, že o ní maminka mluvila jako o podivínce a čarodějce ale z babiččina vyprávění věděla, že je teta moc hodná a dokonce se při tom celém balení začala k tetičce těšit.


 

Po přivítání se s tetičkou Dobromilou a rozloučení s rodiči Celestýnce začaly prázdniny na Šumavě rovnou návštěvou lesa, kam zašly s tetou na houby a jak jistě můžete předvídat, cesta je zavedla až na louku plnou krásných květin a bylin. Celestýnce se líbily snad úplně všechny, ale vůbec netušila, jak se jmenují. To se ale tetička dostala do svého živlu a ochotně Celestýnce všechny pojmenovávala a to i latinsky, až se nakonec dostaly k tématu homeopatie. Povídaly si také o tom, že se dříve při léčení využívaly různé praktiky, se kterými tehdejší lékař nesouhlasil a rozhodl se začít léčit jinými způsoby - pozoroval, že některé bylinky způsobí průjem ale pro některé mohou být lékem.


 

Celestýnka byla ubytovaná v pokoji pro hosty, který vzhledem vypadal jako její notýsek - herbář. Ten v tu ránu začala okamžitě hledat, aby si mohla napsat první bylinku a hned se šla pochlubit tetičce, jak se pustila do vymazlování svého herbáře. Teta Celestýnku vzala na průzkum její pracovny, o které si myslela, že bude temné doupě ale nakonec byla velmi překvapena, co všechno uviděla. První noc u tetičky byla plná zážitků a dokonce se Celestýnce začaly zdát zvláštní sny.


 

Celestýnka si prázdniny užívala plými doušky, hlavně na louce mezi různými druhy trav a bylinek - dokonce už od sebe rozeznala chrpu polní a chrpu luční. Čas jakoby se zastavil ale přitom tam trávila celé odpoledne bez jakékoliv pokrývky hlavy nebo pití. A to nebylo dobré, ach jo. Nějakým způsobem se dopotácela do chaloupky, kde usnula.


 

Po probuzení měla horečku a dokonce začala blouznit. Jak se to pokusí vyřešit? Myslíte si, že kouzelné kuličky existují i na horečku? A co ty zvláštní sny, které se Celestýnce u tety začaly zdát? Ty taky nejspíš nebudou jen tak. Homeopatika se dají využít na mnoho různých způsobů a jedním z nich je také úžeh ze sluníčka, který může přepadnout i dospělého, pokud podcení svou výbavu a možnosti.


 

Celestýnčiny sny byly mlhavé ale občas si něco zapamatovala. Měla pocit, že spolu květiny mluví a že se snad i dohadují. Zdá se jí vždy o nějaké homeopatické květině, které musí přijít na jméno a naučit se o ní co nejvíce jde. Celestýnka byla z vyprávění tetičky naprosto paf a hltala každé slovo. Vše si chce zakreslovat, zapisovat a lepit do svého herbáře.


 

Celestýnka ale nebyla u tetičky sama, našla si tam kamarádku Klárku, za kterou šly na návštěvu a se kterou se vydala na louku. Jenže je přepadlo nepříznivé počasí, zmokly a musely se schovat do blízkého posedu. Klárka se začala třást, ale jinak .. byla protivná, změnila se jí nálada a pomalu na Celestýnku spustila, jako kdyby za bouřku mohla sama. To už ale Celestýnka věděla, jak vyřešit. Co myslíte? Co jí napadlo? Co začala nosit v lahvičce na krku?


 

Celestýnka si každý den vymazlovala svůj parádní herbář a zaznamenávala si do něj nové objevy - tentokrát za nimi dojede pak Švehla, který bude řešit dříví na zimu. Což se taky neobejde bez nějakého maléru, ale to už se začtěte .. nebudu vám přeci prozrazovat všechno. Co asi tentokrát kouzelné kuličky vyřeší, hmm?


 

Celestýnce se ale ne vždy zdá čistě o rostlinách či bylinách, někdy se jí zdá také o broucích - tentokrát byl sen o zeleném broučkovi, kterého společnými silami pojmenovaly jako puchýřníka lékařského, který je v homeopatii znám jako španělská muška. Tekutina, kterou v obraně vylučuje, se používá především na popáleniny druhého stupně při kterých vznikají puchýře. Dostaly se ale také k nepříjemnému tématu, kdy se většinou nikomu při výrobě homeopatik neubližuje, ale tady je to trochu jinak. Nakonec se vydaly do lesa nasbírat nějaké poklady a seznámit se s dalšími bylinkami či květinami, které ještě Celestýnka nezná.


 

S každým dalším snem byla tetička zvědavější, co ještě dalšího přijde, co Celestýnka ve vlastních snech objeví a co dalšího se společně naučí. Dokonce už by se měl ukázat ui Matěj, který by měl být u pana Švehly na prázdninách, tak bude mít Celestýnka dalšího kamaráda a vyrazí spolu na vejlet na koloběžkách.


 

Výlet na horských koloběžkách byl parádní a Celestýna vyrazila z kopce jen s Matějem. Sedli si doslova okamžitě a zdálo se, že z nich budou fajn kamarádi. Matěj si ale dělal srandu z jejích kouzelných kuliček, což se Celestýnce vůbec nelíbilo. 


 

Ale nebyl by to náš příběh, kdyby ani takový Matěj nedostal příležitost vyzkoušet doslova na vlastní kůžu Celestýnčiny kouzelné kuličky. Matěj byl samozřejmě nazlobený, že neni schopný pomoct si sám a Celestýnka si říkala, jestli nejsou všichni kluci takoví. A jsou? Nechá si Matěj od Celestýnky vůbec pomoct anebu bude bručoun a odmítne vyzkoušet kouzelné kuličky? To už nechám na vás.


 

Hmm perník s borůvkami, ten musí být báječný! Teta s Celestýnou ho zrovna cukrovaly pro Vladimíra, kde se znovu Celestýna měla setkat s Matějem. Ten si pro ní připravil překvapení v podobě nového malého kamaráda žabáka. Jenže to by nebyla Celestýnka, aby nevypozorovala, že je s žabákem něco špatně a že by nejspíš neměl být zavřený ve sklenici. To zase Matěj vymňouknul. Místo, aby na Celestýnku zapůsobil, tak ji rozzlobil.


 

Co s nim? Jak ho zachrání? Zkusí mu z hlubokého talíře udělat bazén, naplní ho vodou, a budou doufat, že to pomůže. Celestýny bylo ropuchy moc líto a zlobila se na Matěje. Žabák nevypadal, že by mu to k něčemu bylo a že by mu to k něčemu pomohlo. Ach jo. Co když .. co když je v šoku?! To by mohla kouzelné kuličky vyzkoušet i na žabáka! To je nápad! Nakonec se na Matěje už tolik nezlobila, protože to napadlo právě jeho, ale doporučila, aby ho nechal odskákat do přírody.


 

Když není možnost nasypat kuličky přímo do úst, rozpustí se ve vodě. Tak jsem dávala homeopatika maličké Klaudince, když jí trápily zoubky. U starších holek jsem to ale řešila už jantarovými korálky ale s homeopatiky se stále setkávám jako doporučením po porodu a při kojení. Ještě za ní zaskočila kamarádka Klárka, se kterou se vydaly na louku. Ani na louce nebyl úplně klid a čekalo tam na ně ještě jedno překvapení, ne úplně příjemné.


 

A je tady poslední kapitola. Nakonec ty prázdniny byly mnohem lepší, než si vůbec mohla a sama dokázala představit. Už dnes odjíždí domu a vůbec jí to neláká. Raději by zůstala u tetičky a užívala si přírody a šumavského vzduchu. Půku prázdnin má sice ještě před sebou ale kde jinde zažije tolik dobrodružství. Maminka těm kouzelným kuličkám totiž moc nevěřila a spíš si z toho dělala srandu, proto bylo Celestýnce dobře u tetičky, kde viděla, jak to všechno funguje. A úplně na konci knížky vás čeká ještě tajenka a autorčin závěr.



 

ZÁVĚREM

Příjemné pohádkové dobrodružství desetileté holčiny Celestýny, která zažije jedinečné prázdniny u tety na Šumavě. Takové, ze kterých se jí nebude chtít zpátky do běžného života za rodiči. Najde si několik nových kamarádů, vylečí nejednu bolístku a naučí se homeopatické účinky mnoha různých rostlin, bylin i třeba brouků.

Pro někoho jsou homeopatika jen placebo efektem, pro někoho je to drahý cukřík ale kdo má zkušenosti, tak ví, co a jak funguje. Já věřím v sílu bylinek, kterými se při nemocech léčíme nejvíce a věřím také na léčivou sílu horečky, kterou (dle indivduálního přístupu) nechávám projít, aby si tělo vytvořilo protilátky. Příroda je silná a kouzlo bylin je podloženo mnohokrát. Celestýnčiny kouzelné kuličky krásně přibližují téma homeopatie u dětí a je jen na vás, co si z toho vezmete .. jestli necháte pohádku pohádkou anebo jestli je pustíte do svého života více.

Autorka knížku začala tvořit svým dětem, aby jim o kus více přiblížila homeopatii jako takovou. Pokud vás knížka zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji přes Heuréku v několika různých eshopech přímo ZDE.


Cena: 399Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat