13. února 2024

MÁMA ČTE: Nápadníček 2 - Celoroční plán aktivit pro mateřské školy

Nápadníček 2 navazuje na stejnojmenný první díl Nápadníček, na který jsem také psala recenzi, a zaměřuje se také na široký repertoár různých druhů činností jako jsou například témata pro ranní kruh, výtvarné práce, hry s písmenky a textem, manipulační stolní hry, hudební aktivity, pokusy a objevy, konstrukční hry, sebeobslužné dovednosti, práce s pískovničkou a mnoho dalšího.

Slouží jako soubor nápadů, jakým způsobem dané aktivity provádět a že jich je obsaženo opravdu mnoho. Můžete využít všechny aktivity nebo jen některé. Každé téma je na úvod opatřeno charakteristikou v rámci RVP a na závěr kapitoly přehlednou tabulkou, kterou můžete umístit na nástěnku pro rychlejší a přehlednou orientaci rodičů.

Tak se na tohle parádní pokračování Nápadníčku, který bych vám ráda představila ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

OBSAH A KAPITOLY

Kniha je stejného rozměru, jako první díl. Je to A5 o 160 stranách, na kterých je podrobně rozepsáno 8 rozsáhlých a velmi inspiračních kapitol. Každá z kapitol má i zde několik svých podkapitol na témata například - ateliér, manipulační a stolní hry, pokusy a objevy, domácnost, dílna, pískovnička a několik dalších.


 

ÚVOD DO KNIHY

Úkolem pedagoga je příslušné činnosti, aktivity a hry připravit takovým způsobem, aby děti měly možnost volby, a zajistit k nim vhodné podmínky. Nápady jsou přímo ověřené z praxe a vycházejí z RVP PV. I v druhém díle jsou témata rozdělena podle ročních období, zde ale především pro období jara a léta, a také podle vzdělávacích oblastí jako například dítě a společnost, dítě a ten druhý, dítě a jeho tělo apod.


 

1. KAPITOLA - POVOLÁNÍ

První kapitola je zaměřena na povolání a dočtete se, že záměrem je seznámit se s některými povoláními, uvědomit si, že manuální práce je užitečná a žádný člověk se bez ní neobejde. Děti se také seznámí s terminologií jednotlivých povolání.

 

 

Kromě činností řízených pedagogem v ranním kruhu získáte inspiraci na téma povolání pro ateliér, kde si zahrajete například na prodavačku. V části knih a písmen vyzkoušíte bankovky, jídelníček či pohled pro kamaráda. Manipulační a stolní hry ukrývají účty, preclíky či obálky a v hudbě vás čeká poštovský panáček.


 

Pokusy a objevy zahrnují například přírodní barvení či kynutí a podkapitola kostičky a autíčka obsahuje cestu pro pošťáka nebo obchodní dům. 


 

V domácnosti se setkáte s tabulí pro kamaráda, poštou či přišíváním a v pohybu a relaxaci si užijete párovou masáž, pošťácké cesty nebo tkaní.


 

V dílně vyzkoušíte šéfkuchaře, v dramatice si zahrajete na obchod, restauraci nebo poštu a v pískovničce potrénujete míchání v hrnci.

 

 

2. KAPITOLA - PRVNÍ POMOC NENÍ VĚDA

Cílem tohoto bloku je dětem přiblížit poznatky týkající se ochrany zdraví a blíže je s nimi seznámit. Ani zde nechybí inspirace na činnosti řízené pedagogem. S dětmi můžete navštívit také lékárnu.


 

V ateliéru si vyrobíte kosti, sanitku či lékařské pláště. Knihy a písmena zahrnují dobarvování tabletek, jíme zdravě nebo rozcvičené panáčky. V manipulačních a stolních hrách budete skládat kostru člověka či injekční stříkačku.

 

 

Hudba zahrnuje zvukové pexeso, duhovou písničku nebo zvuky. V pokusech a objevech budete rozdělovat pipetou, ošetřovat zlomeninu nebo připravovat injekce a podkapitola kostičky obsahuje stavbu nemocnice, sanitky či operačního sálu.


 

V domácnosti si připravíte zdravé smoothie, srdíčka nebo červený kříž a pohyb s relaxací zahrnuje veselé míčky, zdravé potraviny či opičí dráhu - všimněte si Muffika na fotce! :-)


 

V dílně opravíte sanitku, navléknete stetoskop nebo postavíte nemocnici s heliportem. V dramatice si zahrajete na operační sál, lékárnu a ošetříte vaše hračky. No a v pískovničce vás nakonec čeká ještě rentgen, hledání kostry či srdíčko.


 

3. KAPITOLA - S KNIHAMI SE KAMARÁDÍM

Záměrem tohoto bloku je vytvořit kladný vztah dítěte ke knihám a čtenému slovu. V rámci bloku můžete navštívit knihovnu, knihkupectví nebo knihařství.


 

V ateliéru si vyrobíte papírový svitek, ilustraci knížky či si vyzkoušíte malování poslepu.


 

Knihy a písmena zahrnují písmenkovou doplňovačku, kartičky s piktogramy nebo leporelo. Stolní a manipulační hry obsahují obal na knihu, seznam knih či hlliněné destičky a v hudbě si vyzkoušíte rytmizaci slov, barevné hraní nebo hru co to slyším.


 

V pokusech a objevech vyrobíte hmatovou knížku, vyzkoušíte si tajné písmo anebo budete poslepu skládat. Kostičky zahrnují stavbu knihovny či Braillovo písmo vytvořené z Lega a v domácnosti se objeví oprava knihy, sladká knížka či pečená abeceda.


 

Pohyb a relaxace ukrývá cestu do knihovny, písmenkovou jógu nebo krokování slov a v dílně už na vás čeká kartonové maxileporelo, nápis do knihovny či zarážka do knihovny. V dramatice si zkusíte hrát na knihovnu či knihkupectví anebo si vyzkoušíte čtení před spaním a v pískovničce vymyslíte například kamínkové psaní.


 

4. KAPITOLA KAM, KARKULKO, KAM?

V této kapitole je záměrem seznámení se s pohádkou O Červené Karkulce, rozvíjet fantazii, socilní cítění, emoční dovednosti a podporovat rozvoj předčtenářské gramotnosti.


 

V ateliéru se zaměříte na papírové loutk, vlka i strom. Knihy a písmena zahrnují leporelo, vyprávění pohádky či nápis Karkulka. Manipulační a stolní hry obsahují Karkulku s kamínky, korále pro maminku či košíček pro babičku.


 

V hudbě vás čeká lesní muzika, dřevěné nástroje či barevná slova. V pokusech a objevech vyzkoušíte kytičky pro babičku, voňavé kelímky či hmatové zkoumání. Kostičky zahrnují květiny z víček, cestičkuk babičce nebo babiččinu chaloupku a v domácnosti je připravena postýlka pro babičku, bábovka pro babčku či korále pro maminku.


 

V pohybu a relaxaci je připravena překážková dráha, šplhání na strom či vlk chodící po lese. V dílně vás čeká tvorba kytiček pro babičku, lesní zátiší anebo vlčí zuby. Dramatika zahrnuje pohádkové pexeso, divadlo O Červené Karkulce nebo hru Babičko, proč?


 

Poslední pohádková podkapitola, pískovnička, obsahuje bábovky pro babičku, vlčí chlupy či například utopená písmenka.


 

5. KAPITOLA - ŠEL ZAHRADNÍK DO ZAHRADY

Tentokrát se zaměříte na pozorování probouzející se zahrady, seznámíte se s klíčením a růstem rostlin ze semínka a také se naučíte rozpoznat známky jara v přírodě.


 

V ateliéru si vytvoříte květinu snů, domalujete se jako květina nebo můžete vytvořit například zahradu se zahradníkem. Knihy a písmena zahrnují písmenkové košíčky, květinovou řadu nebo zahradnický plakát a v manipulačních a stolních hrách si vyzkoušíte osobní květinu, aranžování květin či zahradnický náramek.


 

Hudba zahrnuje obrázky, semínková vajíčka či počáteční hlásku. Pokusy a objevy jsou zaměřeny na bylinkový květináč, čichové pexeso nebo jak jsou těžká semínka. V kostičkách budete stavět záhon, květinu či slovo podle vzoru a v domácnosti vás čeká zalévání květin, pampeliškový med a přesazování květin.


 

Pohyb a relaxace obsahuje zahradníka, slabikování a počítání i kolečkovou dráhu. V dílně vyzkoušíte plot, květiny i cedulky do květináčů. Dramatika má přichystané zahradnické práce, oblečení pro zahradníka nebo hru na trhy.


 

A v pískovničce si na téma zahradničení vyzkoušíte zahradníka, květinu či záhon.


 

6. KAPITOLA - TÝDEN PLNÝ RADOSTI

V týdnu plném radosti je záměrem rozvíjet emoční inteligenci. Podporovat duševní pohodu, psychickou zdatnost a odolnost dítěte. Rozvíjet schopnost vyjadřovat emoce, rozvíjet city i vůli dítěte, jeho sebepojetí a nahlížení, kreativitu a sebevyjádření.


 

V ateliéru si vytvoříte mandalu radosti, veselé postavy či obrázek pro radost.


 

V podkapitole knih a písmen si také vytvoříte mandalu radosti a dále ještě vizitku radosti a podle obrázků ukážete co se vám líbí. Manipulační a stolí hry zahrnují barevné postavy, barevné bublny či emoční bingo.


 

Hudba obsahuje padákovou mandalu pro radost, písničku pro radost a taky předávání radosti. Pokusy a objevy jsou plné příjemných dotyků, plovoucích smajlíků a srdce plného emocí.


 

Ani kostičky by se neobešly bez mandaly radosti ale přibyde také náladová stavebnice či barevný kamarád seskládaný z různých druhů kostiček. V domácnosti nesmí chybět veselý talířek, nápoj radosti nebo party stolování. Pohyba relaxace zahrnuje ódu na radost s duhovými šátky, masáž ve dvojicích či radosti pro tělo. Dílna je plná panáčků emocí a srdce pro radost. V dramatice vyzkoušíte veselé převleky, jak vypadáte a jak asi zní pocit. No a pískovnička pro radost má nachystáno například lovení emocí.


 

7. KAPITOLA - RODINA

Rodina je integrovaným blokem zaměřeným na seznámení dětí s rodinou, její funkcí, pochopení postavení jejich členů a vztahů mezi nimi. Zakomponujte rodinné fotografie dětí a můžete vyrobit třeba i rodokmen.


 

Ateliér obsahuje začarovanou rodinu, činnosti co společně rádi děláte a také nakreslení maminky. V knihách a písmu můžete očekávat razítkování, hledání i rodokmen. Manipulační a stolní hry zahrnují kolíčkování, korále pro maminku i plácanou.


 

V hudbě se podíváte na rýmy, rytmizaci a zazpíváte si Mám tě rád.

 

 

Pokusy a objevy mají v zásobě čchové pexeso, jak jsou velcí členové rodiny a povoucí rodinu. V kostičkách nechybí dům snů, společné bydlení nebo rodina z písmen.


 

Domácnost je zaměřena na věšené prádla, rodinnou svačinu či srdíčka pro rodiče ale také si upečete srdíčka pro domácí pohodu. Pohyb a relaxace zahrnuje jógovou abecedu, počáteční hlásku nebo hru na třetího. V dílně nechybí roličková rodina, rámečky či domečky. V dramatice bude jasná hra na maminku, na tatínka nebo postarej se o miminko. No a pískovnička je jasnou volbou pro jízdu v terénu, umývání nádobí č vykoupání miminka.


 

8. KAPITOLA - NA SILNICI POZOR DEJ

Poslední kapitola je zaměřena na seznámení dětí s různorodými činnostmi souvisejícími s dopravním pravidly, která vedou k jejich bezpečnosti. Je důležité rozvíjet vlastnosti, které ovlivňují reakce dětí při chování v určitých dopravních prostředcích - pozornost, paměť, soustředěnost, ohledupnost, vnímání nebezpečí apod.


 

V ateliéru vyrobíte semafor, namalujete dopravní značky nebo sestavíte auto. Knhy a písmena zahrnují hledání v časopisech, výběr stejných čísel či pracovní list kudy správně do zoo. Manipulační a stolní hry jsou zaměřeny na hledání druhé poloviny, modelaci dopravního prostředku či sestavení přechodu pro chodce. A v hudbě si vyzkoušíte písničku Autobus, vytleskávání či jaká barva svítí.


 

Pokusy a objevy jsou zaměřené na barevný semafor, poměřování či objevování principu pumpičky. A v kostičkách sestavíte semafor, garáž ze dvou druhů kostek nebo město podle zadání. Následuje domácnost, kde připravíte značku, zkontrolujete helmy a dopravní testy nebo vyrobíte lentilkový semafor. V pohybu a relaxaci si vyzkoušíte nákladní dopravu, chůzi přes přechod i rozcvičku pro dopravní složky.


 

V dílně si vyrobíte závodní auto, hasičský vůz nebo závodní dráhu. V dramatice vyrazíte autobusem na výlet, převedete kamaráda nebo si zahrajete na dopravní křižovatku.


 

Pískovnička zahrnuje ztracené předměty, geometrické tvary či ztvárnění značky dle vlastního výběru ať už předměty nebo přírodninami.

 

 

PŘÍLOHY V ZÁVĚRU KNIHY

V závěru knihy najdete několik příloh, které využijete v průběhu práce s Nápadníčkem. Jsou to přílohy jak textové, tak obrázkové ale i písničkové.




 

ZÁVĚREM

Tak malý, nenápadný Nápadníček a kolik toho obsahuje! Wooow! I toto pokračování je dílem čtyř autorek - ředitelky MŠ, učitelek MŠ i metodičky a lektorky programu Začít spolu. Klobouk dolu za geniální práci. Zvlášť, když se jedná o druhý díl. Tolik toho vymyslet a předat ostatním takto doslova na zlatém podnose.

Knihu si užijete nejen jako učitelky mateřských škol, ale také doma jako rodiče nebo jako vedoucí různých klubíků či kroužků pro malé děti. Je to neuvěřitelná inspirace, kterou jsem se vám v recenzi snažila předat jak nejlépe jsem mohla.

Já ani sama nevím, co dřív bych chtěla vyzkoušet ale inspiruju se moc ráda, stejně jako jsem se inspirovala prvním Nápadníčkem, který jsem si zamilovala a nemohla jsem se dočkat druhého dílu.



Pokud vás Nápadníček zaujal, najdete ho na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE a určitě si počkejte i na druhé vydání, na které mám samozřejmě taky spadeno.


Cena: 229Kč (původně 269Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat