28. září 2017

NAKUPUJEME: Himalájská růžová sůl

Himalájskou růžovou sůl jsem si oblíbila již před pár lety. Bylo to hlavně z důvodu, že dle mé chuti solí o dost víc, než sůl klasická rafinovaná - tím pádem solím méně a hlavně je zdravější. Stačí jen špetka a jídlo je dostatečně slané. Také mě baví její růžové zabarvení, i přes můj odpor k růžové barvě :-D No a od té doby je jednou ze surovin, které nám opravdu nesmí v kuchyni chybět.

Když napíšu přímo to, co má na webu countrylife, jelikož sůl kupuji hlavně jejich, tak je tedy nerafinovaná -  což znamená, že nebyla upravena chemickými látkami a zachovala si tak svou podobu z přírody. Neobsahuje tedy konzervační ani protispékavé látky, jako soli rafinované. 

Pochází z Pákistánu ze solného dolu Khewra v provincii Punjab. Svůj název získala díky Himálajím, které se nachází jen 200 kilometrů od dolu. Jedná se o druhý největší solný důl na světě a již od 16. století se odtud sůl vyváží do světa. Himalájské pohoří se táhne celým asijským kontinentem, přes Čínu až po Indii.


VZNIK

Himalájská sůl vznikla odpařováním a krystalizací evaporitových ložisek mořské vody. Následně byla pokryta vrstvou lávy a tak si zachovala svoji krystalickou čistotu až do doby, kdy ji objevili lidé a začali těžit. Dodnes je ručně těžena a poté prodávána na trzích a vyvážena do světa.

Růžová je kvůli příměsi čistého železa, které má původ v lávě.


OBSAHUJE

Celkem 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví.

Například:

  • Horčík
  • Mangan
  • Draslík
  • Železo
  • Vápník
  • Fosfor
  • Selen
  • Zinek
  • Měď
  • Jód

Jód je do klasické rafinované soli přidáván uměle. V této soli je sice přirozeně, ale i tak je lepší ho doplňovat také dalšími potravinami - mořské ryby, mořské řasy, višně, třešně, vejce, fazolky, rajčata apod.

Také například Vincentka je plná jódu :-)


POZITIVA

  • Hydratuje
  • Zesiluje kosti
  • Snižuje krevní tlak
  • Odstraňuje překyselení
  • Podporuje a posiluje metabolismus
  • Podpora cévního a dýchacího systému
  • Rozpouští a odstraňuje z těla toxiny 
  • Předchází onemocnění štítné žlázy
  • Stimuluje oběhovou soustavu
  • Podporuje zdravý spánek
  • Vyživuje ledviny a žlučník


POUŽITÍ

  • Do vaření/pečení
  • Do koupele (ekzematici)
  • Dekorace do svícnů či váz




Růžová sůl je také výborným prostředkem proti astmatu a alergiím. Mívá jedinečnou schopnost uvolňovat zahuštěné sekrety z plic a zastavovat nadměrnou vodnatou sekreci hlenu z nosu. Lze ji užívat také pro léčebné účely – působí totiž jako přírodní antihistamin. Doporučuje se pít 2-3 sklenice vody s malým přídavkem růžové soli.

Z mého pohledu by se to, i přes volbu této soli, nemělo se solením přehánět a stále by měly být zachovány původní chutě potravin.

U dětí je solení vhodné kolem 1. roku života ale pokud ho odložíte, tak se určitě nic nestane. Sůj je všude možně - od pečiva až po tvrdé sýry. Proto na to berte ohledy a zbytečně nesolte.


Zdroje informací:

Žádné komentáře:

Okomentovat