11. září 2020

VAŘÍME: Extra hustá kulajda

Vůbec nevím, jak je to možné, ale už víc jak 4 roky si vychutnáváme jeden konkrétní recept na kulajdu a když jsem si ho chtěla připomenout, protože nás poslední dny soused úžasně zásobuje houbami, tak recept na blogu neni.

Tak to hezky napravíme, protože jak tak koukám, tak na to, jaký jsem milovník polévek, tak je na blog snad vůbec neukládám Asi by to chtělo zamakat, protože polévky se u nás doma jí ve velkém a když už nějakou uvařím, tak nahradí i hlavní jídlo.

Tato kulajda je podle receptu z Apetitonline.cz jen jsem si ji upravila podle sebe. Já osobně nemám ráda takové ty klasické vývary a vodové polévky. V mých polévkách musí ideálně stát lžíce. Taky proto nejíme polévky a následně hlavní jídlo, ale máme buď hustou polévku anebo hlavní jídlo. A když už vařím polévku, její pěkný hrnec. To platí i o této extra husté kulajdě. 




SUROVINY

  • 2 litry vody/vývaru
  • 5 velkých brambor 
  • 2 hrsti sušených hub (hříbků)
  • 400ml zakysané smetany
  • 400ml smetany na vaření
  • 3 lžíce celozrnné mouky
  • 3 vejce 
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Lžíce másla
  • Koprové výhonky
  • Sůl

POSTUP

V první řadě přemístíme houby do misky, zalijeme horkou vodou a necháme chvilku stát, aby změkly. Zalité horkou vodou zmkěnou rychleji, než kdybyste je namočili do studené.

Mezitím si nasekáme cibuli na drobno a na másle ji necháme zesklovatět.

Z hub zcedíme vodu a přidáme je k cibuli. Promícháme a společně chvíli restujeme. Mezitím si oškrabeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Následně je přihodíme k cibulce a houbám a prolisujeme stroužky česneku.

Zalijeme 2 litry vroucí vody, osolíme a necháme vařit dokud brambory dostatečně nezměknou. Já mám ráda brambory celkově rozvařenější, takže je na vás jak dlouho je necháte vařit.

Jakmile jsou brambory měkké, rozmícháme si celozrnnou mouku ve smetaně a nalijeme do polévky.

Hned na to přidáme zakysanou smetanu a řádně rozmícháme.

Pak už jen stačí rozklepnout a rozmíchat vajíčka, přidat kopr (čerstvý či sušený), nechat provařit a máme hotovo.




Abych pravdu řekla, tak já houby nejím, ale soused nás poslední dny dost slušně zásobuje hříbky a já dostala chuť právě na kulajdu, kterou miluju i přes ty houby. Takto hustou jsem ji ještě nedělala, ale od teď už ani jinou dělat nechci.




Dobrou chuť přeji.

Žádné komentáře:

Okomentovat