9. září 2020

ZA VÝLETEM: Cesta za pokladem - Stříbrná studánka u Karlových Varů

Kvído a jeho Zážitkové deníky nebo Cesty za pokladem mi přijdou úplně geniální v tom, že dokáží zpestřit i to, co máme prošlé už natisíckrát. Ve spolupráci s Albi jsme dostali možnost vyzkoušet Cestu za pokladem, která se nachází kousek od nás - ve Varech. Na našem oblíbeném místě, které se nazývá Svatý Linhart.

Principem Cesty za pokladem je najít celkem 10 schovaných schránek, splnit všechny úkoly a najít ukrytý poklad. Vždy po splnění úkolu si dítko ze schránky půjčí razítko a otiskne si ho na zadní stranu Cesty za pokladem.

Kvído letos otevřel již 29 zážitkových cest za pokladem, které jsou udržovány v období od 1.5 do 31.10 tedy do konce října. Tak se na tu naší Cestu za pokladem pojďme podívat a doufám, že se inspirujete a také na nějakou vyrazíte, než skončí :-).





OBSAH ZÁŽITKOVÉHO POUKAZU

  • Průvodce trasou 
  • Podrobná mapa
  • Tajná obálka




PRŮVODCE TRASOU

V průvodci se seznámíte v úvodu s tím, jak bude vaše Cesta za pokladem probíhat, kde trasa startuje a kudy se máte vydat. Také se dozvíte co sebou všechno potřebujete a že je trasa vhodná pro kočárky i odrážedla.




Na následujících stranách je už mapa. Ještě dřív, než jsme si vůbec přečetli úvod, jsme poznali, že se jedná právě o Svatý Linhart a jsem za to moc ráda, protože lepší trasu zde u nás tým Kvída snad vybrat ani vybrat nemohl. Tato trasa je velmi oblíbená a prostě skvělá.




Na poslední straně průvodce je místo pro razítka, která cestou nasbíráte.




PODROBNÁ MAPA K POKLADU

Mapa je, narozdíl od ostatních částí zážitkové cesty za pokladem, z více odolnějšího papíru. Koukali jsme do ni docela často, abychom měli přehled za jak dlouho bude další schovaná schránka a kudy to vlastně půjdeme.





TAJNÁ OBÁLKA

Tajná obálka je pouze pro dospělé průvodce dětí na cestě za pokladem.




Skrývá pohádku o stříbrné studánce, kterou si můžete v průběhu cesty číst. Holky byly neustále na kilometry daleko, takže nějaké čtení pohádky se moc nedařilo :-D.




U každého stanoviště je potřeba splnit nějaký úkol - odpovědět na otázku, vyluštit bludiště atd. Ty úkoly jsou rozděleny pro mladší a starší děti, takže určitě cesta za pokladem zaujme i školáky.




Na konci této pohádky jsou správné odpovědi, které si můžete následně zkontrolovat.




DETAIL ZÁŽITKOVÉHO POUKAZU

Zážitkový poukaz je na suchý zip, takže ho otevírejte opatrně, ať si ho zbytečně neroztrhnete. Suchý zip je praktickým řešením, kdy celá sada zážitkového poukazu drží hezky zavřená.




NAŠE CESTA ZA POKLADEM

Holky tohle místo již dobře znají, takže se těšili, že uvidí zvířata v oboře a hlavně je to opravdu skvělá procházka po celou sezonu. I v parném létě se tam krásně schováte do stínu stromů. Já osobně ale výlet doporučuji spíš na jaře nebo takto na podzim, kdy zvířata nejsou schovaná ale máte je doslova na dosah ruky :-).




Nastudovat úvod, trasu, příběh a můžeme vyrazit. Olivce se v nosítku líbilo, všichni měli dobrou náladu, tak to vypadalo na povedený výlet :-).




Hlavně hned na začátku nejít špatně! My vždy chodíme cestu, na které jsou siluety zvířat, tentokrát se ale šlo tou druhou, kterou se jinak vracíme zpátky okruhem.




Schránky jsou očíslované. Jsou to takové malé krabičky se samolepkou, takže hned poznáte, že jde o tu, kterou hledáte. Někdy jsou vidět hned na první pohled, jindy musíte trochu více zahrabat ale neměly by být určitě schované tak, abyste je nenašli vůbec. Pokud nějakou nenajdete, pravděpodobně ji někdo z místa odnesl.




Místo, kde by měla schránka být schovaná, obejděte ze všech stran a pořádně prohledejte.




Ve schránce se schovává malé razítko, které razítkuje hodně! Celkově všechny razítkují opravdu hodně, takže se snažte netlačit na papír. Vždy jen zlehka ťukněte. A taky nerazítkujte dětem na ruce, hned se to setře - Sofinka chtěla razítko na ruku a já jí ho hned vzápětí nechtěně setřela. Takže byl problém, že. Tak jsem jí řekla, že zkusíme další .. a to jsme zrovna nenašli. Razítka na ruce nezasychaj (alespoň v našem případě). Tak jsme vysvětlili, že jsou jenom na papír.




Zrovna tady u studánky měla být jedna schránka ale bohužel jsme ji nenašli. Nenašli jsme ji ani v blízkém okolí. Co jsme našli byl jen obal od nějaké tyčinky. Holky byly zklamané, ale nechaly si vysvětlit, že se tohle může bohužel i stát i přes to, že se na schránce píše, aby se neodnášela z místa.




Daňky můžete vidět i mimo pozorovací lávky takto u plotu. Stejně tak i divoká prasata. My viděli, jak po dvou měsících malincí divočáci vyrostli a jak jsou z nich už pěkní mackové.




Tuto chatku jsem si pojmenovala jako kojící. Vždy, když na Linhartu jsme, tak sem chodím kojit a dáváme si tam i pauzu na svačinu. Příroda kolem je okouzlující a s blížícím se podzimem, kdy se pomalu začne zbarvovat listí, to bude zase jiný pohled.




Cestou potkáte dvě studánky, které jsou v parních letních dnech úžasným osvěžením. Voda z nich ale není pitná, takže spíš jen jako opláchnutí těla a obličeje. Takhle, když už se blíží podzim, tak holky posílaly lístky jako lodičky.




Pak jsme se dostali k daňkovi, který byl z mého pohledu hodně ochočený. Asi ho i přes zákaz chodí někdo krmit, bůh ví, ale takhle doslova nadosah jsme tam ještě žádného nezažili. Nebyl ani plachý, nebál se. Čekal, že od nás něco dostane a holky z toho mají asi ten největší zážitek :-).




U čísla 4 jsme narazili na hnízdo sršňů, kterého jsme si všimli až pozdě. To už jsme u schránky stáli, ale najednou nás manžel vyplašil a my s Klaudinkou honem rychle utíkaly pryč. Uff, tohle byl docela adrenalin. Já tu schránku prostě chtěla. Nemohla jsem odejít bez toho, že tam to razítko necháme

Chtěla jsem, aby jich holky měly co nejvíce, když jsem věděla, že nemusíme najít všechny. Počkala jsem, až se roj uklidní a vběhla tam pro schránku. Rychle ji vyndala a utíkala. V klidu jsme si dali razítko, pak jsem si zase počkala až roj usedne a schránku rychle vrátila.

Byla ze zadní strany tohoto stromu. Na Albi jsem vše nahlásila a doufám, že brzy bude schránka přemístěna na bezpečnější místo.




Já plánovala ulovení schránky a holky si neustále užívaly přítomnost daňka.
 




Po adrenalinovém zážitku se naše cesta za pokladem zase uklidnila a tentokrát nechala Klaudinka objevit schránku Sofinku. Sofi má povahu takovou prazvláštní a jen tak jí něco nebaví pokud sama nechce a je tak nějak jako počasí. Každou chvíli jiná i během pár minut. V půlce pak řekla, že jí to nebaví a že chce spát .. blondýna naše :-D.




Lávky si určitě projděte úplně všechny. To ještě dopíšu na konci článku. Jen se vždy vraťte na to původní místo, ať se v mapě neztratíte a ať neminete třeba i nějaké schránky. Na tomto místě měla být další a zase bohužel neobjevena.




Cestou potkáte několik naučných tabulí, u kterých se můžete zastavit a pročíst si zajímavé informace o přírodě, dravcích, daňcích, prasatech apod.




Na mapu koukejte pořádně, co se týče cesty jako takové. Nekoukejte na záchytné body nebo detaily, jako například položené klády. Na fotce v průvodci jsou sice klády, ale na místě už nejsou vůbec žádné, takže kdyby se cesta takto nerozdvojovala, tak bychom ji nepoznali.




A takto krásně se nám povedlo nasbírat razítka. Dvě jsme tedy bohužel nenašli vůbec, ale upřímně řečeno mohlo být ještě hůř. Tak jsme měli radost, že jsme je našli a doufala jsem, že najdeme v pořádku i poklad.




Cestou k poslední části - pokladu, jsme narazili i na takto velké mraveniště, které bylo oploceno, aby nebylo vandaly poničeno. Stejně je to krásný, jak tak maličký hmyz dokáže něco tak velikého. Na první pohled vidíte jen mraveniště, ale když se zakoukáte, tak se to tam hemží pracovitými mravenci.




No a poklad? Nalezen naprosto v pořádku! Byli jsme ale pro jistotu zkontrolovat i druhý, který se nacházel o docela velký kus dál. Ten byl zatopen, tak jsme ho očistili, vylili z něj vodu a vrátili zpátky. V tom druhém je ale méně odměn, takže pokud se na cestu vydáte, zvolte tento první.




TIPY NAVÍC

  • Lávka u prasat i daňků
Určitě si projděte veškeré lávky u zvířat a pokochejte se bližším pohledem. Všechny lávky jsou opravdu nádherné a vhodné i pro kočárky. Najednou budete mít pocit, že jste úplně v jiném světě - a to obzvlášť na lávce u daňků. Ticho, příroda, ptáci .. západ slunce do toho. Nádhera.
  •  Lanové centrum
Až si v klidu projdete celou cestu za pokladem a budete mít ještě čas anebo pokud bude ještě otevřeno, určitě si vyzkoušejte lanové centrum, které je vhodné pro děti. Rodiče mohou dole posedět a dát si něco dobrého k pití.
  • Vyhlídkové domky v korunách stromů
Když už tam budete a pokud bude stále ještě otevřeno, určitě vyzkoušejte i vyhlídkové domky v korunách stromů. To musí být také parádní zážitek.



ZÁVĚREM

V první řadě bych ráda řekla, že máme Linhart prochozený už několikrát a to i dokonce až na Dianu, ale touto cestou jsme ještě nikdy nešli a děkujeme Kvídovi za takovou možnost. Je to moc hezký okruh, na kterém jsme objevili třeba zrovna to krásně velké mraveniště.

Doufám, že tým Kvída tyto Cesty za pokladem ještě více rozšíří a že se nějaká vyskytne zase někde poblíž nás, třeba na naučné stezce Kladská anebo někde poblíž Kadaně, abychom se na ni mohli vydat společně i s mamkou.

Byl to parádní zážitek. Já různé takové hledačky a cesty za pokladem miluju, takže jsem si to užila i jako dospělá mnohem víc, než kdyby šlo o běžnou procházku.




Tuto zážitkovou Cestu za pokladem najdete na eshopu Albi.cz přímo ZDE a opravdu s rozhodnutím neváhejte moc dlouho. Trasa je udržovaná pouze do konce října, tak ať si ji stihnete užít.


Cena: 224Kč (původní cena 249Kč)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat