25. září 2020

ZDRAVÉ NÁKUPY: Klíčící miska a semínka z Goorganic.cz

Klíčení semínek zná každý, ale ne každý se do toho vrhá, protože si myslí, že to nebude umět, že mu to nepůjde, že něco zkazí a tak. Alespoň tedy u mě byl ten zádrhel v tom, že jsem si mysla, že to nepůjde, že to zkazim. Mně totiž nezvládají růst ani bylinky v bytě.

Už jsem se ale lámala, že to prostě risknu. Že nemůžu být sto let za opicemi a neklíčit, když to v dnešní době dělá snad každý druhý a já jsem úplně mimo. No a jak už to tak bývá, stačí si jen přát. V srpnu se mi naskytla příležitost vyzkoušet si klíčení.

Ve spolupráci s goorganic.cz jsem dostala klíčíci misku a semínka dle vlastního výběru. Snažila jsem se vybírat pestře a barevně a byla jsem zvědavá, jak to všechno půjde. S klíčením totiž nemám absolutní zkušenosti. A v dnešním článku se dozvíte jak nám to tedy šlo, nebo spíš nešlo .. a jak to taky celé nakonec dopadlo.

 


ZÁKLADNÍ INFORMACE

Tento papír je kolem klíčící misky. Ne, že ho hned vyhodíte, když vám dorazí. Zkuste ho otočit na druhou stranu a pročíst si základní informace a pokyny.

 


Pokyny si pročtěte v klidu a celé! Žádné takové, že návod nepotřebujete. Hezky si k tomu sedněte a pročtěte si bod po bodu. A hlavně to chce mít na to klíčení čas a nezapomínat. To jsme si taky přímo neuvědomili. Ono se sice klíčí samo, ale taky je potřeba se o semínka starat.



SEMÍNKA NA KLÍČENÍ

Jak už jsem psala výše, semínka jsem si vybrala tak, aby byla různorodá, barevná a každé tak nějak i jinak rostlo. Vybrala jsem si tedy brokolici, červené zelí, řeřichu, ředkvičku a hořčici.

Klíčky řeřichy jsou bohatým zdrojem vitaminů C, PP, P, B, a minerálních látek, jako je draslík, hořčík, vápník, síry a stopových prvků. Klíčky obsahují silný antioxidant, přispívají k posílení organismu, zlepšení stavu pokožky, nehtů a vlasů. Klíčky také blahodárně stimulují zažívací trakt a povzbuzují chuť k jídlu.

Klíčky brokolice jsou zdrojem hodnotných živin pro tělo, jako vitaminy A, C, B1, B2, PP, stopové prvky (vápník, železo, fosfor, hořčík), enzymy a další prvky. Nejdůležitější je ovšem Sulforafan, což je látka proti rakovině - koncentrace v klíčcích je 200 krát vyšší než v samotné brokolici.

Klíčky ředkvičky obsahují vysoké množství vitamínu C, (2 x více než u kořenové ředkvičky). Je to skvělý lék na nachlazení, posiluje imunitu, vhodné taky jako prevence proti nachlazení.

Klíčky červeného zelí jsou vynikajícím zdrojem vitaminů A a C a B, E, H, K, PP, také obsahují velké množství vápníku, železa, hořčíku, draslíku, síry a mnoha stopových prvků, jako je jód, mangan, selen a lithia.

Klíčky hořčice obsahují fytoncidy, které mají schopnost ničit bakterie a podporují dobré fungování střev. Klíčky obsahují řadu prospěšných vitamínů zejména vitamín B2, dále A, B1 a C, dále flavonidy, saponiny, vlákninu.

Semínek ke klíčení je neuvěřitelné množství a my se určitě našimi nezdary nevzdáváme. Naopak nás to nakoplo, nadchlo a chceme zkoušet další a další. Mrkněte na eshop https://www.goorganic.cz/kliceni/, kde najdete i další druhy.



KLÍČÍCÍ MISKA

Klíčit se dá mnoha způsoby - můžete klíčit ve sklenici, ve vatě anebo můžete vyzkoušet právě klíčíci misku. Klíčících misek se také prodává několik druhů. Tato od Goorganic.cz je třípatrová + má spodní odkapávací nádobu.



Takto vypadá kompletně rozdělena na všechny díly včetně víka. To červené jsou odkapávací regulační průchodky, které zajišťují souměrný odtok vody a regulují vlhkost.



Takto už vypadá sestavená klíčící miska, která je připravena na nasypání semínek. Je potřeba dát si pozor, aby červené odkapávací průchodky nebyly nad sebou.



CHYSTÁME SE KLÍČIT

Druhů semínek jsme měli na zkoušku celkem 5, ale jelikož je miska 3 patrová, začali jsme nejdříve se třemi .. následně jsme se pokusili klíčit i zbylé dva druhy. U některých druhů vysypete celý sáček ale někdy stačí jen polovina. No a někdy jich je v sáčku i méně, takže nezabydlí ani celou plochu klíčící misky.







Semínka řádně rozložte tak, aby se co nejlépe rozprostřely a poskládejte misku na sebe.



Nezapomínejte na to, že červené regulační průchodky nesmí být nad sebou. Červená barva je zvolená skvěle, protože jdou dobře vidět i přes patra.



VYTVÁŘÍME SPRÁVNÉ PROSTŘEDÍ

Teď už jen do vrchní misky nalijeme přibližně půl litru vody, přiklopíme a pozorujeme, jak pomalu protéká do dalšího patra. Jakmile proteče všemi patry, tak ji slijeme - můžeme ji použít na zalití pokojových rostlin. Pozorování baví hlavně děti, tak se je nebojte do celého procesu zapojit.





JAK SE DAŘÍ V DALŠÍCH DNECH?

Musím říct, že je opravdu skvělé pozorovat, jak to roste, jak se to chytá, jak se vyvíjí. Je to chce nezapomínat a 2x denně opravdu prolít čistou vlažnou vodou nebo postříkat rozprašovačem - to mi bylo doporučeno od kamarádky a to mi taky vyhovovalo. 

Přišlo mi totiž, že některé semínka jsou opravdu velmi suchá ale ta další mají vlhkosti dost. Takže pro mě bylo lepší použít rozprašovač, než je kompletně prolívat. Voda zase protekla postupně a jakmile byla všechna v odkapávací misce, tak jsem ji zase vylila.

Některá semínka tvoří chloupky a bylo mi řečeno, že to je hlavně, když jsou suchá. Mně to nejdříve dost vylekalo, ale plíseň to opravdu neni. Ta vypadá jinak. Jakmile jsem semínka prolila, tak se jim zase začalo dařit. Chce to opravdu nezapomínat a my v té době měli tak moc nabito, že ta péče nebyla taková, jaká byla potřeba. Teď ale už všechno víme a hned jak se do klíčení znovu pustíme, vše se určitě vydaří.






MÁME NAKLÍČENO

Bohužel ale musím říct, že z 5 druhů se nám povedlo vyklíčit pouze tři. Jeden druh nám vůbec nezačal klíčit ani po týdnu, tak jsme to odpískali. No a další druh vyběhl jen malinko a to bylo už taky po týdnu, pak mi přišlo, že to stejně začíná plesnivět i přes pravidelné prolévání. Tak jsme odpískali i ten.

Každopádně tři úspěšně vyklíčené zelené druhy jsme si užili. Překvapilo nás, jak jsou pikantní jako taková jarní cibulka z mého lajckého přirovnání. Manžel byl samozřejmě nadšený, protože cokoliv pikantního má moc rád.

Podařilo se nám tedy vyklíčit řeřichu, hořčici a brokolici.







KAM VLASTNĚ KLÍČKY DÁT?

Až po ochutnání jsem si řekla, že je nesmysl vymýšlet nějaké recepty, protože by opravdu stačilo, zamíchat vše do tvarohu nebo nasypat na namazané pečivo a máte hotovo. Byla by škoda to zbytečně překombinovat a schovat tu chuť do něčeho jiného.

Určitě bych si dokázala představit zamíchat klíčky do nějakého salátu ale v jednoduchosti je krása a takto čistě na pečivu a tvarohu nebo zakysané smetaně nám chutnali moc. Ráda bych je také zkusila do polévek.

Co se týče dětí, tak tyto druhy klíčků byly dost pálivé i na mě. Takže pokud by šlo o čisté jemné dochucení jako třeba s pažitkou, tak v pohodě. Samy o sobě ale pálí překvapivě dost.





ZÁVĚREM

V první řadě děkuji týmu Goorganic.cz, za tuto příležitost a nakopnutí k něčemu, co dlouhé roky odkládám. Děkuji také za trpělivost a rady, když jsem nevěděla co a jak.

Už nastal podzim a já se kdysi dočetla, že klíčení je nejlepší právě v chladném zimním období nebo s příchodem podzimu, kdy už není tolik dostupné čerstvé ovoce a zelenina. Klíčením doplníte mnoho hodnotných vitamínů a minerálů a je v podstatě jedno, jestli si s klíčky sednete k televizi nebo jestli je zamícháte do salátu či pomazánky.

My se tedy určitě chystáme klíčit dál a věřím, že to vychytáme do bodu perfektního a že nám to pak půjde jako po másle bez komplikací. Já osobně třeba vůbec nejím fazole, tak bych se mohla hecnout s zkusit naklíčit třeba zrovna mungo, které jsou všemi tak oblíbené.

Některá semena klíčí tři dny, některá chtějí delší dobu. Následně je můžete uchovávat v lednici ale doporučuji co nejrychleji spotřebovat.

Více informací najdete na webu https://www.goorganic.cz/.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat