29. září 2020

UČÍME SE: Časopis Ahoj Divočino - Podzim 2020

Časopis Ahoj divočino je stále poměrně novinkou na trhu, i když se o něm dozvídá už víc a víc lidí.

U mě jste mohli před nedávnem, díky spolupráci s autorkou, číst recenzi letního čísla, kterou zpětně najdete ZDE. Časopis Ahoj divočino je čtvrtletník, který poprvý vyšel s jarním číslem - to jsem bohužel nezaznamenala. Vždy je zaměřený na konkrétní roční období a já si troufám říct, že se jedná o jediný časopis takového druhu.

V dnešní fotorecenzi vás provedu tím, co nás nejvíce zaujalo v podzimním čísle. Čeká vás například rozcvička v podobě přiřazení lebky ke zvířeti. Dále se dozvíte, co se děje na podzim a vyrobíte si svůj vlastní atlas stromů. Také zkusíte zapátrat, která přírodnina na obrázcích chybí. Dozvíte se velmi zajímavé informace o netopýrech, jejich ročním cyklu a jaké u nás můžete potkat druhy. Zapátráte si v netopýří hledačce a vyrobíte si netopýří girlandu. Stejně tak se dozvíte zajímavé informace o ježcích a porovnáte ježka západního s ježkem východním. Vyrobíte si ježka z přírodnin a tak dááále.

 

 

POZNÁŠ, JAKÉMU ZVÍŘETI PATŘÍ LEBKA? 

Hned na úvod moc hezká aktivita v zajímavém rozpoznávání lebky zvířat. Musím ocenit originálitu, protože jsem se ještě s ničím takovým za ty roky na "těch internetech" nesetkala. Všude možně jsou aktivity na přiřazování srsti, které jsou už okoukané, ale tohle ne. Tleskám!

 


CO SE DĚJE NA PODZIM

Na podzim se děje tolik věcí, to by člověk nevěřil. Odlétají vlaštovky, kvetou ocúny, probíhá jelenní říje, hranostaj se převléká do zimního šatu, přilétají havrani, křečci a krtci si dělají zásoby na zimu, dozrávají plody na stromech v lese a mnoho dalšího.



ATLAS STROMŮ

Vyrobte si svůj vlastní atlas stromů. Stačí se jen vydat do přírody, nasbírat listy od každého stromu, nabarvit je štětcem a otisknout. Vznikne vám tak veselý atlas stromů. A pokud ho budete chtít rozšířit, vytvořte si další strany dle libosti. Zase parádní nápad!



JAKÁ CHYBÍ PŘÍRODNINA?

Hledačka, která zavaří mozkové závity nejen dětem, ale také dospělým. A nezoufejte, pokud nemůžete záhadu vyřešit, na konci časopisu najdete správné řešení.



NETOPÝŘI

28.8 je mezinárodní noc pro netopýry. Na různých místech v Evropě se konají akce, které lidem přiblíží život netopýrů. V tomto čísle časopisu Ahoj divočino se dozvíte co netopýři jedí, co znamená echolokace, jaký je roční cyklus netopýrů.


 

Jaké druhy netopýrů vůbec existují a jak se od sebe všechny odlišují.



NETOPÝŘÍ HLEDAČKA

Netopýři se schovali na dvaceti místech. Musíme je najít všechny. Klaudinka různé hledačky miluje a já jsem za to ráda, protože to má po mně - užívám si je s ní :).


 

DETAIL NETOPÝRA

Tyto detaily mám ráda celkově u různých zvířat, která se díky tomu dají detailně prohlédnout a popsat, takže ráda uvítám i další podrobný popis. Já osobně budu asi teď za pako roku, ale netušila jsem, že mají netopýři takhle kosti. Karol, Karol, Karol.



NETOPÝŘÍ GIRLANDA 

Krásná netopýří girlanda, kterou si můžete vyzdobit dětský pokoj anebo ji využít na pomalu ale jistě blížící se Halloween. Netopýři na girlandě jsou různého druhu a dokonce na sobě mají i popis, takže přesně zjistíte, který je který. Girlanda je z pevnějšího papíru.




JEŽEK ZÁPADNÍ

Rozhovor je tentokrát s ježkem západním. Dozvíte se jak dlouho ježek bdí, kolik toho ujde za noc, co dělá ve dne, co vůbec loví, jaký je ježkův rodinný život, co dělá v zimě a tak dál. Na fotce vpravo dole vidíte nepřátele ježka a také jak vypadá několikadenní ježčí mládě.

 

 

Také se dozvíte rozdíly mezi ježkem západním a východním. Zjistíte, jaké jsou legendy a mýty a také moc důležité informace o tom, kdy ježky zachraňovat.



JEŽEK Z PŘÍRODNIN

Krásná inspirace na podzimní tvoření. Vyrobíte si ježka z přírodnin a je na vás, jestli zvolíte klacíky, mech, obilí, sušené květiny atd. Dokonce se můžete zapojit do soutěže s vaším jedinečným ježkem z přírodnin. Soutěž je uvedena na zadní straně časopisu.



PODZIMNÍ PTAČÍ TAH

No a v neposlední řadě se naučíte něco nového o tom, jak je to s ptáky mířícími v hejnech do teplých krajin. Zjistíte jaké mají načasování, podle čeho se orientují, co všechno je ovlivňuje a kdo kam vlastně míří.



PLAKÁT JEŽKŮ

Na konci časopisu je plakát ježků. Já si vzpomínám jak jsem jako malá sbírala plakáty všech různých kapel, zpěváků, osobností a moje ségra sbírala plakáty právě zvířat. Tyto plakáty můžete krásně využít také u nejmenších dětí, které se teprve zvířata učí.



ZÁVĚREM

Podzimní číslo zase skvělé! Klobouk dolu. Přijdu si, jako kdybych pročítala encyklopedii a dozvídám se sama spoustu nových věcí Mrzí mě, že nemám to jarní, které muselo být taky perfektně zpracované.

Časopis dětem představuje rozmanitost a krásu přírody, láká je k jejímu zkoumání a objevování. Součástí jsou vystřihovánky, tvoření, zábavné úkoly, pracovní listy na ven.

Časopis Ahoj divočino si můžete předplatit za 320 Kč ročně (4 čísla). V ceně je zahrnuto i poštovné. Objednávky posílejte zatím na e-mail obchod@ahojdivocino.cz. Postupem času se chystají webové stránky.

Žádné komentáře:

Okomentovat