30. července 2020

UČÍME SE: Časopis Ahoj divočino - Léto 2020

Ráda bych Vám představila novinku na trhu, časopis Ahoj divočino, který mi byl zaslán k recenzi a se kterým se u mě na blogu díky spolupráci budete setkávat pravidelně.

Časopis Ahoj divočino je čtvrtletník - tedy vychází 4x ročně. Vždy je zaměřený na konkrétní roční období a tohle číslo je letní. Je absolutně bez reklam a celkem má 36 stran.

V tomto letním (tedy druhém) čísle Vás čeká například seznámení se syslem, co se děje v létě, čaj z letní louky, devatero bylin, páskovka keřová, sbírka ulit, vystřihovánka - sbírka brouků, brouci kolem nás, životní cyklus modráska bahenního, zubři a bizoni, jak chytit, prozkoumat ale neublížit a mnoho dalšího.




Tato recenze bude spíše fotorecenzí ať máte představu, co takový časopis obsahuje a co všechno se v něm můžete dozvědět.




DOPIS Z DIVOČINY

Hned v úvodu se seznámíte se Standou - syslem obecným, o kterém se dozvíte kolik měří, kde žije, čím se živí, kolik měsíců v roce prospí a mnoho dalších zajímavých informací.



MOHOU SE POTKAT?

Dále si vyzkoušíte zajímavý přírodovědný test, jestli se konkrétní dvojice mohou potkat. A nebojte, pokud si nebudete jistí, správné výsledky najdete na konci časopisu.




CO SE DĚJE V LÉTĚ

Na další stranách se dozvíte, co všechno se děje v létě - že probíhá srnčí říje, mechy a kapradiny tvoří výtrusy, zraje obilí, housenky jsou všude kam se podíváte, kvetou vlčí máky atd. Zajímavé informace, které vedou k pozorování přírody. Vše si společně přečtěte a zaměřte se následně, že to tak doopravdy je.




HLEDÁNÍ ROZDÍLŮ

Aby byl časopis pro děti zábavnější, nesmí také chybět luštěné, úkoly, pracovní listy apod. Tady zrovna děti musí najít celkem 21 rozdílů.




ČAJ Z LETNÍ LOUKY

Inspirace na výrobu čaje z letní louky s tipy ohledně sběru a sušení bylin. Připravenou směs můžete označit originální cedulkou. Tohle je tak nádherný tip na dárek pro babičku nebo třeba také paní učitelky. Nápad se mi moc líbí.




DEVATERO BYLIN PRO VOŇAVÝ ČAJ

A ať máte ucelené informace abyste přesně věděli, která bylinka je výborná na co konkrétně, můžete si vystřihnout sešítek. Zjistíte, že hluchavka bílá pomáhá při nespavosti, že jetel luční je přílohou do salátů, že u jitrocele sbírat mladé listy a mnoho dalšího. Tady jsem nadšená a vůbec by nebylo na škodu, kdyby někdy bylo nějaké podobné pokračování.




PÁSKOVKA KEŘOVÁ

Několik následujících stran je zaměeno na Páskovku keřovou, o které se dozvíte co jí, kde se schovává, co má nejraději, z čeho je její domeček, jak dlouho žije, komu slouží prázdné ulity, jak to dělají v zimě a mnoho dalšího. Tohle jsou pro mě osobně velmi zajímavé informace. Nikdy by mě nenapadlo zajímat se o šneky takovým způsobem, ale je to opravdu zajímavé počtení a nejraději bych to dala přečíst tchýni, která se ke šnekům chová nelidským způsobem.




Nakonec se dozvíte rozdíly mezi páskovou hajní a žíhanou a můžete si vystřihnout sbírku ulit.




ZAHRADA S PÁSKOVKAMI

Tuto dvoustranu můžete pojmout jako omalovánku, dokreslovačku i doplňovačku. Popuste uzdu fantazii a dokreslete ulity, šneky a cokoliv Vás ještě napadne.




SBÍRKA BROUKŮ

Krásná vystřihovánka, kterou mi je upřímně líto vystřihat. Vystřiženým broukům můžete vyrobit stojánek a zarámovat si je hromadně anebo jednoho po druhém anebo si jen připravte nějaký podklad a brouky nalepte jako kdyby byli v přírodě.




PODIVUHODNÝ VZTAH MODRÁSKŮ A MRAVENCŮ

Kdo by to řekl, že mravenci budou s modrásky nějakým způsobem propojeni. To jsou věci, že? Co já se na stará kolena nedozvím. Všechno je na světě tak dokonale propojené, až je to k neuvěření.





VYSTŘIHOVÁNKA A ŽIVOTNÍ CYKLUS MODRÁSKA BAHENNÍHO

Levá část obsahuje vystřihovánku modrásků, kde vždy vidíte jejich horní část a vedle, jak vypadají zespod. Což je taky zajímavý, protože většinou vidíme motýly jen z té barevné vrchní části. No a na následující straně mrkněte na jeho životní cyklus, kde je zase propojení s mravenci.




PODOBNÍ A PŘESTO JINÍ

Tato dvoustrana nám představí rozdíly mezi zubry a bizony.  Dozvíte se který z nich má o jede nobratel víc, který z nich má kratší ocas i nohy, který má delší rohy atd. Díky tomu, že každá strana obsahuje informace vždy o jednom z nich, můžete je krásně porovnat- Opět skvělé zpracování, které zaujme nejen děti ale také rodiče.




JAK ZVÍŘATA NA PASTVĚ POMÁHAJÍ CHRÁNIT MOTÝLY A VZÁCNÉ ROSTLINY?

Zase zázraky přírody. Všechno se sebou souvisí, vše je tak krásně propojené a člověk stejně neustále zasahuje do tak dokonalého světa zvířat. To je prostě kouzelné.




JAK PROZKOUMAT, ALE NEUBLÍŽIT

Co že je to ta smýkačka, planktonka nebo exhaustor? A proč si z kuchyně vypůjčit vidličku, cedník nebo bílé plastové misky? Hned jsem se musela začíst. A zase krásné propojení, tentokrát s dalším webem, který si často ráda pročítám - tento článek byl připraven ve spolupráci s martinem Křížem z www.ucimesevenku.cz.




CO - KDY - KDE

Také dostanete tip na pozorování planet, které se nachází blízko mléční dráhy a nezapomeňte také na mezinárodní noc netopýrů.




PLAKÁT

Tady jsem si vzpomněla na mé časopisy v dětství, kdy jsem sbírala různé druhy plakátů. Poslední strana časopisu je totiž také plakát k vystřižení případně zarámování. Krásný nápad na výzdobu nejen dětského pokoje malého milovníka přírody. 




DOPORUČENÝ VĚK

Doporučený věk je pro děti od 7 let, ale pokud máte malé milovníky přírody, tak určitě zkuste dřív.


JAK OBJEDNAT

Časopis Ahoj divočino si můžete předplatit za 320 Kč ročně (4 čísla). V ceně je zahrnuto i poštovné. Objednávky posílejte zatím na e-mail obchod@ahojdivocino.cz. Postupem času se chystají webové stránky.


ZÁVĚREM 

Děti zjistí, co mohou pozorovat v přírodě v každém ročním období, čeho si všímat, co zkoumat. Seznámí se se zvířecími sousedy pomocí rozhovorů, dopisů od zvířat, kvízů a tvoření. A když budou vědět, na co se dívat, uvidí dvakrát tolik. Časopis dětem představuje rozmanitost a krásu přírody, láká je k jejímu zkoumání a objevování. Součástí jsou vystřihovánky, tvoření, zábavné úkoly, pracovní listy na ven.

Abych pravdu řekla, tak jsem z letního čísla tak nadšená, až mě mrzí, že jsem prošvihla to první, jarní číslo. Přijde mi to naprosto dokonale vyřešené a přesně takto bych si představovala časopis, který toho (nejen) děti mnoho naučí a zároveň si z něj něco vystřihnou, vyluští a vyzkouší různé experimenty s pozorováním. Ke konci si ještě vyluštíte křížovku, ve které se dozvíte, který živočich nás čeká příště.

Já jsem nadšená snad jak nejvíc nadšená být můžu a už se nemůžu dočkat dalších čísel. A co na časopis říkáte Vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat