16. července 2020

HRAJEME SI: Příšerky ze skříně

Co se Vám vybaví při názvu "Příšerky ze skříně"? Já si vzpomenu na pohádku Příšerky s.r.o, kterou mám ráda především kvůli té malinké roztomilé holčičce. A mám takový pocit, že se právě touto pohádkou ve hře inspirovali.

Hra je údajně vhodná před spaním, prý aby se děti nebály a samy viděly, že jsou opravdu všechny příšerky zahnané. No, u nás se žádné příšerky ani nic podobného naštěstí nekoná ale hra mě zaujala především svou roztomilostí a před spaním může být i proto, že jde o společnou kooperativní aktivitu a když to zrovna odsejpá, tak i rychlovku.

Byla nominována na hru roku 2014 v kategorii dětských her a upřímně řečeno jsem se v tomto případě nechala strhnout davem ve smyslu "všichni jsou nadšení, tak ji chci taky" :-D. Recenze vznikla ve spolupráci s Funkids.cz a pojďme se na hru tedy podívat blíž.





"Jak se stíny prodlužují,
do koutů se vkrádá tma,
už ze skříně vykukují
příšerky a strašidla!

K posteli se tiše plíží,
oči poulí, špulí ret.
Nám však pranic neublíží - 
zaženem je zpátky hned!"


OBSAH HRY

  • Návod (česky/slovensky)
  • 20 karet příšerek
  • 10 žetonů hraček
  • 2 žetony průšvihů
  • 3 části Chvostozubky
  • Skříň



NÁVOD

Hra obsahuje návod jak v češtine, tak i ve slovenštině a dozvíte se v něm základní informace o hře, jak hru připravit, jaký je průběh hry, konec hry a jaké jsou další varianty.




V návodu je přesně zobrazeno správné rozložení hry.




CHVOSTOZUBKA 

Chvostozubka je zákeřná příšerka, která přivolává další příšerky a hru Vám bude tak trochu kazit a lišácky se u toho tvářit.




Jakmile totiž hračkou nevystrašíte žádnou příšerku, musíte otočit jeden dílem Chvostozubky - začíná se od spodní části. A jakmile po třech neúspěšných pokusech otočíte všechny díly Chvostozubky, přichází do hry nová příšerka.




ŽETONY HRAČEK

Žetonů hraček je celkem 10. Jsou z pevnějšího kartonu a mají za úkol vystrašit příšerky a zahrat je zpátky do skříně.





ŽETONY PRŮŠVIHŮ 

Tyto žetony jsou dalšími zákeřnými prvky hry.

Ponožka totiž nevyděsí žádnou příšerku a navíc ještě v pokojíčku naděl nepořádek. Hráč ji musí otočit obrázkem dolu a vyměnit ji s jiným otočeným žetonkem a navíc ještě musí otočit jednu část příšerky Chvostozubky.

Příšerka pod prostěradlem je taky pěkný záškodník. Hráč musí otočit všechny doposud neotočené části příšerky Chvostozubky, tím pádem se hned objeví nová příšerka. Pak hráč žeton otočí obrázkem zpátky dolu a hra pokračuje dál.



KARTY PŘÍŠEREK 

Karet příšerek je celkem 20 po 10 různých druzích. Každá příšerka je tam tedy dvakrát jen vždy s jiným barevným podkladem a jinou hračkou, které se bojí.







Karty příšerek jsou oboustranné. Z druhé strany jsou 4 druhy dětí v postýlkách.




SKŘÍŇ

Krabice od hry tedy slouží jako skříň, kam budete příšerky úspěšně "uklízet" - samozřejmě za pomocí kouzelného zaříkávadla!






PŘÍPRAVA HRY

Přímo v návodu máte i fotku toho, jakým způsobem je potřeba hru rozložit a připravit.

Promícháte karty příšerek a položíte je před sebe do středu tak, abyste koukali na obrázky dětí v postýlce. Žetony hraček společně s žetony průšvihů rozmístíte kolem balíčku karet.

Příšerku Chvostozubku otočíte modrou stranou k Vám a položíte ji někam poblíž.

Skříň si nechte po ruce nebo tak, aby byla na dosah všech.

Teď už jen stačí otočit první kartu příšerky a položit ji nad postel.



PUSŤME SE DO HRANÍ

Vše je připraveno, můžeme hrát. Hra je snadno pochopitelná i menšími dětmi. Dokonce i Sofinka, která je takový ten "pravidlový břídil" hraje tak, jak se má.



Hráči se střídají v tazích a snaží se co nejrychleji zahrat příšerku zpátky do skříně. Musí najít stejnout hračku, jako má příšerka u sebe - jedině tak ji zaženou. A u toho musí odříkávat kouzelní zaříkávadlo, které zní "ZPÁTKY DO SKŘÍNĚ, PŘÍŠERKO!"




Pokud ale stejnou hračku nenajdou, otáčí se jeden dílek potvůrky Chvostozubky, jak jsem zmínila už výše u fotky s Chvostozubkou. A takhle hra pokračuje až dokud nezaženete všechny příšerky. 


I ZDE SE MŮŽE PROHRÁT

Prohrajete v případě, kdy se příšerkám podaří obsadit všechna čtyři místa kolem postele. Mnoho dětí má v útlém věku (ale i později) problém prohrávat a tohle je kooperativní prohra, takže prohráli všichni. Tím pádem to dítě může i lépe nést a hned se můžete pustit do pořádné odvety a tentokrát opravdu vyhrát.


DALŠÍ VERZE HRY

Snadná hra pro nejmladší hráče 

Hra probíhá podle základních pravidel, jen vyřadíte příšerku Chvostozubku. Ve hře budete mít tedy vždycky jen jednu příšerku a hráči tím pádem ani nemohou prohrát.

Krotitel příšerek

V této variantě se nejedná o kooperativní hru ale soutěží se o titul Krotitele příšerek. Vždy, když nějakou příšerku zaženete, tak ji nedáte zpátky do skříně ale necháte si ji před sebou. Zvítězí ten, kdo jich získá nejvíce.

Příšerky ve skupině

Tohle je nejobtížnější varianta hry, kdy musíte příšerky zahrat všechny najednou. Tuto variantu hry najdete ke stažení ZDE v odkazech.


DOPORUČENÝ VĚK A POČET HRÁČŮ

Příšerky ze skříně jsou oficiálně doporučeny pro děti ve věku 3-8 let. Holky jsou tedy věkově tak akorát a musím říct, že je hra opravdu baví (ne tak extrémně jako Věž čarodejnic - Bože díky! :-D) ale nasmějeme se u ní až až.

Naráz může hrát až 6 hráčů, takže můžete smíchat různou věkovou skupinu a procvičit si kooperativní hru. Zároveň pokud dítko neumí vyslovit "skříň" tak je to výzva, kdy slovíčko skvěle potrénuje. Klaudinka slovo "skříň" docela komolila ale už ho vyslovuje hezky, jen ještě vychytat to Ř, ale na to je ještě chvíli čas.

Můžete ale hrát i solo hru! Tato hra umožňuje prostor i pro jednoho hráče.


ZÁVĚREM

Holky jsou milovnice Halloweenu a různých druhů strašidel, ale já jsem za ty roky asi vyměkla a už ta úvodní básnička sama o sobě na mě nepůsobí zrovna nejlíp :-D.

Hra je ale jinak sama o sobě roztomilá a příšerky nejsou nijak strašidelné - naopak by je člověk spíš rád pomazlit :-D.

Holky moc baví, že ji hrajeme pravidelně. Vtipné je, že si na ní vzpomenou opravdu většinou před spaním, takže je to takový náš spánkový rituál.

A hlavně je skvělé, že se dá hrát na více způsobů, takže jen tak neomrzí a pokud by děti už nebavila klasická verze, mohou zkusit náročnější. Takže opravdu tomu věkovému rozmezí odpovídá.

Pokud Vás hra zaujala, najdete ji na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.


Cena: 295Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat