6. července 2020

HRAJEME SI: Logická hra Meta - Forms

Meta - Forms je logická hra určena pro předškoláky i dospělé. Nám byla doporučena před několika měsíci na třídních schůzkách, že ji děti mají v družině a že s ní pracují jak předškoláci, tak i starší děti a dospělí.

Když mi několik týdnů na to byl od majitelky eshopu Booksforjoy.cz poslán odkaz s produkty, jestli bych si z těch konkrétních her nevybrala něco k recenzi, byla to doslova trefa do černého, protože jednou z nich byla právě tato logická hra Meta Forms.

Zajímavostí je, že se jedná o celosvětově oblíbenou hru, která získala několik ocenění a na trhu je již více než 25 let. Tak se na ni pojďme společně podívat.




Na zadní straně krabice najdete základní popis hry, způsob hraní a také co všechno hra obsahuje. Je to v angličtině, ale jednoduše pochopíte co a jak i když anglicky neumíte.




Hra má vnitřní část z kartonu, kde je žlábek na tvary, které můžete mít jak v opakovaně uzavíratelném praktickém sáčku nebo jen tak vysypané a umístěné bokem. 




OBSAH BALENÍ

  • Návod
  • Hrací plocha
  • 80 úloh v 6 úrovních obtížnosti
  • 9 dřevěných tvarů ve třech barvách



NÁVOD

Návod je v několika různých jazycích, ale česky ne. Každopádně vše je dokonale popsáno obrázky, že anglicky vůbec nepotřebujete umět. Vše hned pochopíte. Já v podstatě ten návod ani nijak nezkoumala, jen jsem mrkla na základní pravidla a začala jsem hrát. Klaudinka hru zná ze školky, takže ta si hrála po svém.




Troufám si říct, že i kdyby to bylo napsané korejsky, tak všichni snadno princip hry pochopí.




Líp to snad ani vysvětlené být nemůže. Tohle pochopí opravdu každý - nemusíte se bát, že byste hru nepochopili. Já nemám vůbec logické myšlení a proto mě paradoxně takové hry baví :-D.





DŘEVĚNÉ TVARY

Hra obsahuje celkem 9 dřevěných tvarů - trojúhelník, čtverec a kruh. Jsou ve třech různých barvách, červené, modré a žluté. 





HRACÍ PLOCHA

Hrací plocha je papírová ale velmi odolná. Řekla bych, že by ji vůbec neuškodilo, kdyby se polila a působí na mě jako takové ty psací tabulky smazatelné. Opravdu pevná, odolná tabulka na přikládání tvarů. Dole vidíte malé znaky tvarů - ty mějte vždy takto dole před sebou.





LOGICKÉ ÚLOHY

Čeká Vás celkem 80 logických úloh v šesti různých úrovních obtížnosti, takže je opravdu co dělat a my jsme ji ani po těch několika měsících, co ji máme doma, nedohráli. Takže to je zároveň hra, kterou neodehrajete za hodinu, ani za den nebo týden. Je to hra, která trvá :-D. Ale zároveň neomrzí, protože Vám bude vrtat hlavou a budee mít chuť ji pravidelně hrát i když se budete hůře dostávat na další úroveň.




Ještě než se pustíte do hry, narazíte na stranu s přesným popisem úlohy a jakým způsobem se hraje - ať přesně víte co a jak. Ujistíte se, že hru dobře chápete.




Úrovní obtížnosti je tedy celkem šest a jsou odlišeny barvami - žlutá, oranžová, zelená, modrá, fialová a červená.









Ve většině podobných typů her najdete správné řešení hned na následující straně. V tomto případě jsou až na konci a navíc ještě napřeskáčku.




ŽLUTÁ ÚROVEŇ

15 úloh na Vás čeká v první obtížnosti. 




ORANŽOVÁ ÚROVEŇ

Dalších 15 úloh na Vás čeká v druhé obtížnosti.




ZELENÁ ÚROVEŇ

Pouze 10 úloh je ve třetí obtížnosti.




MODRÁ ÚROVEŇ

Ve čtvrté obtížnosti je opět 15 úloh.




FIALOVÁ ÚROVEŇ

Dalších 15 úloh v páté obtížnosti.




ČERVENÁ ÚROVEŇ

A v poslední fázi Vás čeká 10 úloh.




ZÁVĚREM

Zatím jsem hrála jen samé dětské verze logických "smart games" ale tuhle bych se nestyděla dát ani nadšenému dospělákovi. Člověk u ní skvěle vypne a po několika úůohách začne cítit, jak mu ten mozek pracuje a jak se zavařují mozkové závity. Přestanete vnímat svět a snažíte se přijít na kloub úloze a když mrknete, jak by měla vypadat, tak se pro změnu snažíte pochopit jak a proč.

Tuto logickou hru bych doporučila do každé družiny, kroužku deskovek i do domácnosti se staršími dětmi bez ohledu na to, jestli jde o kluky nebo holky. Tohle chytne každého, kdo má rád jakékoliv luštění a řešení různých úloh a hlavolamů.

Logickou hru Meta - Forms zakoupíte na eshopu Booksforjoy.cz přímo ZDE.


Cena: 549Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat