29. července 2020

MÁMY SOBĚ: Lyonis - Plánovací kalendáře pro děti i rodiče

Tyto kalendáře jsem obdivovala už dávno předtím, než mě oslovila přímo Adéla z firmy Lyonis, jestli bych nechtěla pro holky kalendáře k recenzi. Chvíly jsme si psaly, upřímně a otevřeně. Nakonec jsme se domluvily na týdenním plánu pro Sofinku a klasickém kalendáři pro Klaudinku. Chtěla jsem detailní recenzí ukázat obě verze nejen proto, abyste viděly rozdíly, ale taky je každá z holek úplně jiná a jinak i přistupují k plánování jako takovému.

Já, jako vodnářka, se v plánování vyžívám a miluju různé "to do" listy, zapisování, lepení a potřebuju mít ten přehled co bude následovat. Jenže můj problém je v tom, že jakmile to nemám na očích, tak na to zapomínám. I mně by se hodila nějaká tabule s (ideálně) měsíčním plánem, který budu mít v rámci možností na očích a který mi bude připomínat vše důležité - zatím k tomu využívám právě kalendáře holek.

Kamarádky se k nám na kalendáře chodí koukat osobně - ano, doslova návštěva hlásí, že jde omrknout kalendáře :-D. Což mi potvrdilo, že jde hlavně o to detailní omrknutí všeho, co kalendáře nabízí a proto tato recenze bude nabitá fotkama, abych Vám navodila pocit, že máte kalendáře doslova v ruce.




SOFINČIN TÝDENNÍ PLÁN


Pro Sofinku jsem tedy vybrala týdenní plán "chodím do školky", který si můžete vybrat ze dvou barev - růžové a modré anebo můžete zvolit šedou verzi, která je graficky zase trochu jiná. Týdenní plán jsem zvolila proto, že mi na Sofinku přišel klasický kalendář ještě náročnější a že by ji tohle pro představu a pomoc v základním plánování mohlo stačit. Přeci jen je ve školce teprve prvním rokem.


TABULKA NA LEDNICI

Možností, kam kalendář umístit, máte mnoho a pokud se Vám nejlépe vše organizuje u lednice a je pro dítko i dobře dostupná, můžete mít kalendář na ni.

Překvapilo mě jak dobře na ní drží, jak se dobře chytne a jak je magnet silný ve smyslu, že můžete přenést celý vyplněný kalendář z místa na místo aniž by magnetky popadaly.

Stejně tak můžete kalendář umístit na jakoukoliv magnetickou tabuli ať už na chodbě nebo v dětském pokoji. Možností je opravdu nespočetné množství a je jen na Vás, kam je umístíte.




TABULKA V RÁMEČKU

Z mého pohledu je ale v rámečku mnohem hezčí. Rámeček můžete zavěsit kamkoliv ať už k posteli v dětském pokoji, na zeď v obýváku nebo třeba v chodbě či u postele. Vypadá moc hezky také jako dekorace a ozdoba Vašeho domova. Z rámečků jsem sama nadšená. Můj osobní pocit je ten, že samy o sobě ty tabulky nemají takové kouzlo jako právě v rámečku.




ZÁKLADNÍ MAGNETKY

Týdenní plán si můžete zakoupit bez magnetek anebo se základní sadou 22 magnetek.

Základní sada obsahuje 21 magnetek, které krásně zobrazují jednotlivé aktivity - 5x školka, výlet, babička a děda, hraní doma, hraní venku, sport, návštěva, hraní s kamarády, hřiště, čtení, hraní s mámou, doktor, nákup, tvoření, plavání, narozeniny, hraní s tátou a 1 magnetka “dnes”, která velmi usnadní orientaci.

K tomu si můžete dokoupit ještě další, které Vám v té základní sadě chybí a máte pocit, že je také nutně potřebujete k doladění Vašeho plánu k dokonalosti. 



DETAILY TÝDENNÍHO PLÁNU


Nadpis

Do této kolonky můžete napsat buď datum toho konkrétního týdne, jméno dítěte anebo jiný název, který Vás napadne - třeba prázdninový týden, týden u babičky, palačinkový týden apod.




Výzva

Každý týden si můžete vymyslet nějakou výzvu - třeba roztřídit hračky, uklidit pokojíček, chodit včas spát, výlet každý den a mnoho dalšího. Můžete tam taky dát magnetku ročního období. Když bylo období roušek, tak jsme tam měly magnetky "nosím roušku" a "umýt ruce", aby se to pravidelně dětem připomínalo. Je to výzva, na kterou jste ten konkrétní týden zaměření.




Dny v týdnu

Dny v týdnu jsou v tomto případě psané celým názvem. Víkend je označen v celém sloupci růžovou barvou, takže si dítko snadno zapamatuje, že když je "růžový den" nejde například do školky.

To byla jedna z věcí, kterou jsme řešili před několika lety u Klaudinky, která se často ptala, kdy půjde zase do školky - tenkrát jsem si vyrobila kalendář jen ve smyslu toho, aby odlišovala všední dny a víkendy. Víkendy pro ni totiž byly utrpení, chtěla neustále do školky.

Zde je vše krásně vyznačeno.




Úkoly

Do kolonky s úkoly můžete přidávat "úkolové" magnetky anebo jednoduše napsat fixou co má dítko za úkol nebo pokud zadáte úkol, na který není magnetka vyrobená.




Poznámky

Poznámky můžete využít pro drobnější popisky, jako například že bude ve školce divadlo, nezapomenout na hezké oblečení (jo, píšu z praxe .. na tohle jsem taky expert) anebo si tam zapsat blížící se dny volna a prázdniny. Naše školka mívá i ředitelská volna, kdy se paní učitelky jezdí společně vzdělávat.




PROSTOR POD TABULKOU

Pod tabulkou Vám v rámečku vznikne praktický prostor, kde můžete mít magnetky připravené na plánování anebo si tam můžete dopisovat různé tabulky či další informace a poznámky, které se Vám nevešly třeba výše.

My prosto využíváme právě na magnetky - jako odkládací plochu těch aktivních, které využíváme pravidelně. Takové ty "jednou za rok" mám schované bokem a připravuji je až, když se blíží jejich aktuálnost.

Můžete si také třeba dokreslit kolonky pro jednotlivéí druhy magnetků, pokud je chcete mít přehledněji rozdělené. Nebo můžete prostor využít pro připevnění vzkazu.




KLAUDINČIN KALENDÁŘ


Klaudinčina verze kalendáře je "Chodím do školky", pak jen stačí dokoupit magnetky pro školáka a máte se základní verzi vystaráno na spoustu let a věřte, že je to myšleno třeba i přes celou základní školu. Pak si troufám říct, že jen stačí případně sundat magnety nebo využívat jen některé a kalendář můžete používat navěky věků. Není to tedy nic z čeho by dítě doslovně vyrostlo. Dá se přizpůsobit různému věku.


TABULKA NA LEDNICI

Abych pravdu řekla, tento kalendář na lednici z mého pohledu vypadá skvěle! Ten týdenní plán se mi na lednici tolik nelíbil a byla jsem ráda, že jsem zvolila rámeček. Ale tento kalendář je pro lednici naprosto dokonalý jakože opravdu dokonalý! Ani nevím, jestli se mi líbí víc tady nebo v rámečku.




TABULKA V RÁMEČKU

Každopádně mám ale oba kalendáře pro holky v rámečku a to cíleně za účelem, aby měly své kalendáře a plány po ruce v pokojíku a každý den s nimi mohly pracovat. V pokojíku tráví nejvíc času, takže je to ideální umístění.




ZÁKLADNÍ MAGNETKY

Tento kalendář obsahuje základní sadu magnetek v počtu 80 kusů. 

Sadu nejčastějších aktivit malých předškoláčků - 21 magnetek: 5x školka, výlet, babička a děda, hraní doma, hraní venku, sport, návštěva, hraní s kamarády, hřiště, čtení, hraní s mámou, doktor, nákup, tvoření, plavání, narozeniny, hraní s tátou

Dále sadu počasí - 6 magnetek, sadu ročních období - 4 magnetky, sadu emoce - 5 magnetek, které znázorňují nejčastější nálady, sadu čísel - 12 menších magnetek s čísly, které jsou barevně odlišené podle Montessori pedagogiky, sadu měsíců - 12 obdélníkových magnetek s měsíci v roce, které jsou barevně odlišené podle Montessori pedagogiky, sadu povinností pro malé školkáčky - 10 magnetek: úklid, ustlat postel, uklidit oblečení, pomoc mámě a tátovi, koupel, jít včas spát, prostřít stůl, uklidit stůl, uklidit hračky a čistit zoubky, 5 magnetek s hvězdičkami na označení splněných úkolů, 3 magnetky s roky 2020, 2021, 2022 a 2 magnetky s nápisem “speciální den” a “dnes”, což velmi usnadní orientaci.


DETAILY KALENDÁŘE


Název/jméno
Na eshopu najdete možnost nechat název jako Můj kalendář anebo si můžete nechat vyrobit kalendář pro konkrétní dítko, takže například Klaudinčin kalendář, Sofinčin kalendář. Já ho nechala neutrálně, aby se mohl případně předávat po rodině.




Konkrétní nálada

Tohle je skvělé na vyjádření emocí. Dítko si vybere, jakou má zrovna ten den náladu a tu přidá do této kolonky. Klaudinka tam přidává smutný výraz, když se ji stýská třeba po babičce nebo po nejstarší Monče, jinak je většinou usměvavá a vysmátá. Ale když se nafoukne nebo urazí, tak hned běží změnit smajlíka - to je kolikrát až vtipné :-).




Konkrétní počasí

To samé platí i u konkrétního počasí. Buď můžete využít předpověd a podle ní určit, jaký ten den bude počasí anebo se stačí podívat z okna - i když většinou je ráno jiné počasí, než pak odpoledne. To už je ale na Vás, jakou cestou se vydáte.




Datum

Datum je zároveň skvělým pomocníkem v procvičení toho, jak jdou čísla za sebou. Každý den si dítko změní číslici, takže si lépe zapamatuje posloupnost. Zároveň přidá i měsíc, rok i období. Takže pozoruje, jak se měsíce mění a stejně tak, jak se mění také roční období. A když je zima, po Vánocích a blíží se Silvestr, tak ví, že se mění rok. Sledují, jak je vše vzájemně propojené.




Dny v týdnu

Dny v týdnu jsou označeny zkratkami - stejně, jako to děti později uvidí v rozvrhu hodin, což je taky z mho pohledu super na takovou tu "zvykačku". Víkend je odlišený barevně, takže i když dítko ještě neumí číst, snadno rozpozná kdy se blíží víkend a kdy místo školky pojede třeba na výlet nebo tak.




Průběh dne

Tady se přiznám, že mi tento krásný detail docvaknul až po pár měsících a to jsem u kalendáře seděla tolikrát a nevšimla jsem si toho - přitom je to naprosto geniální. Dítko s tím, jak jdou magnetky za sebou pozná, že už se blíží večer. Díky tomu se učí co je ráno, odpoledne a večer.




Čísla

Čísla pro datum jsou barevně odlišena. Stejná čísla jsou stejnou barvou, ostatní se odlišují jemnými pastelovými barvami. Takové barevné kódování najdete například u perlového materiálu, což je jedna ze základních Montessori pomůcek




Měsíce

Obdélníkové magnetky rozdělené podle ročního období. Tedy vizuálně skvěle oddělené a dítko si snadněji uvědomí a zapamatuje kdy je jaké roční období a jak dlouho bude ještě pokračovat nebo kdy se změní v jiné.




Počasí

Magnetky s různými typy počasí, díky kterým si dítko uvědomí, jak je počasí proměnlivé, jak je každý den jiný .. jednou slunce, druhý den prší, pak fouká vítr apod. U starších dětí si můžete počasí zapisovat podle dnů a pak porovnávat jestli ten týden bylo víc slunce, víc větrno a tak.




Nálady

Když jsem si s Adélou domlouvala spolupráci, napsala jsem jí, že se mi tak úplně nelíbí standardní magnetky nálad, kterými jsou lvíčci (symbol Lyonis kalendářů) a dohodly jsme se na originálních náladách v podobě těchto smajlíků. Pokud se Vám líbí více lvíčci, jsou v kalendářích opravdu standardně ale pokud byste chtěli také tyto nálady, zkuste se domluvit přímo s firmou :-).




Úkoly

Magnety s úkoly jsou důležité jak pro rodiče, tak pro dítko. Rodič nemusí pravidelně připomínat dítku, co je potřeba udělat a dítko to všechno přehledně vidí na svém kalendáři.

My z těchto úkolů využíváme nejvíce magnetek "Jít včas spát" a to vždy, když druhý den někam vstáváme. Jakmile neni magnetek využit, tak Klaudinka ví, že může trochu ponocovat, než půjde spát.

Společně s dětmi si můžete naplánovat úkoly na celý týden a to nejen ve smyslu dětského pokoje a dětské skříně ale kompletně pro celý byt. Například úklid nebo uklidit oblečení, které je třeba čerstvě sundané ze šňůry atd.




Roční období

Magnetky ročního období pomáhají dítku v přehledu o tom, jaké roční období zrovna aktuálně je a starší děti už vnímají více i čas, jak dlouho trvá, než nastoupí nové roční období.




Aktivity

Mezi aktivity, které v kalendáři můžete využívat, patří v podstatě cokoliv, co s dětmi podnikáte - ať už se jedná o návštěvu doktora, cukrárny, logopedie, kina, tak si můžete naplánovat výlety, tvoření, plavání, nebo nějaké překvapení. S magnety se dá vymýšlet opravdu cokoliv. Podpoříte tím natěšení nejen to dětské, ale také své. Vív se začnete těšit jako rodič. To je opravdu má osobní zkušenost, že jsem na sobě to "těšení se" začala mnohem víc pozorovat, co jsme začaly plánovat s kalendáři opravdu každý týden.




Roky

Mimo roků si můžete naplánovat také nějaké speciální den. Speciální den, který bude do poslední chvíle tajemstvím a děti budou napjatě očekávat, co jste si pro ně připravili. Speciální den má své kouzlo a může to být i den, na který nemáte magnetku
.



SPLNĚNÉ ÚKOLY

Jakmile dítko naplánované úkoly splní, může si k nim přidat hvězdičku. Úkol je tím odškrtnutý jako splněný. Úkoly múžete naplánovat po celý den anebo si vybrat třeba jen dva nebo tři a ty na kalendář umístit třeba k večeru nebo odpoledne. Můžete je ale umístit celkově bez ohledu na časové rozmezí či průběh dne. Hvězdička dětem odliší úkoly již splněné a úkoly, které ještě musí splnit.




DOPLŇKOVÉ MAGNETKY

Pokud by Vám základní sada přestala stačit, nebo byste si na kalendáře zvykly způsobem, že byste začali vyhledávat další a další magnetky, na eshopu jich najdete velké množství pro každou příležitost a to doslova do posledního puntíku.

Můžete využít magnetky pro různé sváteční příležitosti. Tím, že magnete bude připravený u kalendáře, dítko ví, že se už blíží Halloween, Velikonoce nebo Vánoce. A když následně přejdete s magnetem na konkrétní den, tak už dítko ví, že se ten den opravdu blíží.

Naše holky jsou milovnice Halloweenu, to je pro nás velká událost.




Další magnetky, které často využíváme, jsou tyto. Angličtinu má Klaudinka ve školce už cíleně, dříve byla v průběhu celého dne. Dále chodí na Pionýra, se kterým jezdí na menší tábory a nesmí chybět ani hřiště, pouť nebo narozeninové oslavy, na které holky rády chodí (stejně jako já kvůli dortu hahaha). No a magnetka "Táta přijede" nás držela nad vodou v době karantény, kdy jsme bez manžela byly dva měsíce. Neustále se ptaly, kdy už přijede a díky magnetce to věděly a moc se těšily.




Můžete si také dokoupit celé sady - toto je například sada domácích prací pro věk 2-5 let. Můžete si dokoupit ale sadu s názvem Užívám si léto, Domácí práce 6-10 let, Moje výzvy nebo například Učíme se doma.




VÝHODY MAGNETEK

  • Omyvatelné
  • Voděodolné 
  • Nerozbitné 
  • Ručně vyráběné
  • Kvalitní 

Magnetky jsou v podstatě nezničitelné. Vůbec se nebojte, když se Vám některá namočí, když dítko něco vylije nebo když mu spadne třeba do kýble s vodou na vytírání. Jsou to silné magnetky, které Vás svojí odolností opravdu překvapí. Jsou ručně lepené a celé vyráběné v ČR. Moc hezký je také sladěný roztomilý design. Holky obrázkům dobře rozumí, všechny pochopily hned na poprvé.

DALŠÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ

Když mrknete na eshop do kolonky příslušenství, zjistíte, že si zároveň můžete zakoupit také silné a slabé křídové popisovače, malou tabulku (vzkazy, menu, poznámky ..), magnetické popisovače anebo přímo magnetickou tabuli.


DALŠÍ TABULKY/KALENDÁŘE

Firma Lyonis nevyrábí pouze týdenní plán či kalendář pro děti. Najdete u nich také "to do" tabulky, rodinné kalendáře měsíční i týdenní, ale také denní režim pro nejmenší děti.


UMÍSTĚNÍ KALENDÁŘŮ

Tohle jsme řešili celou dobu, co kalendáře máme. Kam s nimi tak, aby to bylo dostupné a hlavně praktické? Aby se s nimi holkám dobře pracovalo a zároveň aby na ně dobře dosáhly a magnetky nikam nezapadávaly, když jim vyklouznou.

Původně jsem chtěla, aby ho Klaudinka měla u sebe na posteli - na palandě. Jenže jsme jí pak vytvářeli takový "rádoby" kosmetický stolek a kalendář měla vedle zrcadla. Sofinka ho donedávna měla opřený o zeď nebo o skříň v obýváku, aby byl dostupný. Nakonec se místo vyřešilo samo, protože nám právě to zrcadlo na tom kosmetickém stolku prasklo a teď se tam vejdou kalendáře vedle sebe. Sice to už moc není kosmetický stolek, ale kalendáře tam vypadají naprosto dokonale.

A hlavně holky jsou spokojené, že je mají vedle sebe a každé ráno, když vstanou z postele, si jdou hned posunout magnetek "dnes" a Klaudinka mění i datum.


NAŠE PRVNÍ DOJMY

Kalendáře jsme holkám "nadělili" k Mikuláši. Nejprve je okoukávaly, zkoumaly, různě si s nimi hrály a přesouvaly mi magnetky z místa na místo nebo z nich dělaly kytičky či rámeček kolem dokola.

Tím bych Vám chtěla říct, že je v pořádku, pokud se s nimi děti nejdříve seznamují po svém a pokud Vám ten Vás vyladěný plán týdne přeskládají. Každé dítě, když dostane něco nového, tak si to potřebuje nejdříve vyzkoušet, osahat, pohrát si s tím a až pak začne věc sloužit tak jak má.

Pokud se budete rozhodovat kolik magnetek pořídit, můžete nejdříve zůstat u základní sady anebo pokud chcete zkusit objednat najednou vše, co se Vám líbí, dítku to zkuste dát postupně anebo pokud byste měli pocit, že si s kalendáře více hraje, než aby ho opravdu používalo, zkuste magnetky ubrat a schovat. My jich taky máme několik schovaných - především ty svátky, které jsou jednou za rok.

Určitě je dobré, aby u toho plánování a přípravy byly děti s Vámi a podílely se na té činnosti a přípravách - i to by jim mohlo dát takovou zodpovědnost a můžou mít i pocit, že se podílejí na něčem tak velikém jako plánování.

Můžou pak chodit jako páni domu, že si dobře ten týden naplánovali a mnohem více se na ty naplánované činnosti budou těšit, protože to byli právě oni a ne Vy jako rodiče :-).


KARANTÉNA A PLÁNOVÁNÍ

U karantény by naopak člověk čekal, že toho moc plánovat nemůže, zvlášť v případě kdy je "uvězněn" doma. Byla jsem v tom období dva měsíce bez manžela a musím říct, že mě kalendáře držely nad vodou. Využila jsem totiž magnetky "Táta přijede" a každý den jsem plánovala několik činností, takže kalendář byl naopak zaplněný mnohem víc, než mimo karanténu.

A to byl i mnohem větší zlom u holek, které kalendáře začaly používat mnohem víc a kolikrát, když jdeme něco dělat nebo něco plánujeme, tak se zeptají, jestli na to máme magnetek, že si ho do kalendáře připraví.

Takže vlastně i díky karanténě začaly brát kalendáře naprosto přirozeně jako běžnou součást dne. Viděla jsem, jak s ním pracují, jak mě informují o tom, který úkol splnily, co bude následovat zítra a na co se nejvíce těší.


O FIRMĚ LYONIS

Rodinná firma, která byla založena před třemi lety. Nejdříve to byl jen koníček, ale už po roce a půl začala živit celou rodinu. To je prostě nádhera, když se z koníčka stane hlavní práce a obživa. Moc jim v tom fandím, mají mojí velkou podporu a pokud by Vás o firmě zajímalo víc, mrkněte na článek https://maminkatelky.cz/rozhovory/po-roce-a-pul-zivi-jeji-kalendare-celou-rodinu/. Sny jsou totiž od toho, aby se plnily a být neustále s dětmi, to je snad ten nejkrásnější sen :-).


EMAILOVÝ MINI KURZ

Pokud kliknete na rubriku "Příprava na školku", můžete se zapojit do emailového mini kurzu Jak připravit dítě (i sebe) na školku. Každý den Vám v emailové schránce přistane jeden email s inspirací, tipy a pomocí pro přípravu na nástup do školky.


BLOG NA WEBU LYONIS

Když se na webu vedle rubriky "eshop" prokliknete na "blog" najdete tam spoustu inspirativních článků - například proč jsou pro děti důležité domácí práce nebo jak zvládnout nástup do školky anebo 42 věcí, které děti opravud potřebují a to nejen k Vánocům.


ZÁVĚREM

Projížděla jsem kompletně celý eshop, jestli mě nenapadne něco, co by tam ještě chybělo. A víte co? Nechybí tam nic. Mají magnetky naprosto na vše, co Vás napadne a ještě mnohem víc. Můžete se snažit vymyslet něco, co v nabídce nemají .. ale je to marné :-D. Za to opravdu klobouk dolu. Smekám.

Překvapilo mě, jak je magnetická plocha silná a pevná. Jak rychle přilne třeba zrovna na lednici a jak se dá dobře přenést i s naplánovanými magnetkami.

Holky přesně ví, co bude následovat. Přesně ví, co bude zítra, to bude pozítří, co bude o víkendu, že přijde návštěva, že pojedeme za babičkou, že nás čeká výlet nebo nějaké překvapení.

Stejně tak ví, kdy se blíží nějaký větší den jako Halloween, Vánoce, Velikonoce anebo jejich vlastní narozeninový den.

Společně se domlouváme, kdy budeme tvořit, kdy půjdeme na hřiště, jestli chtějí tehdy nebo v jiný den. Jsou mnohem víc součástí celkového plánování. Dřív jsem jim všechno říkala jen tak v mezi řečí nebo jsem jim řekla co bude zítra ale ta jejich hlavička to (věřím tomu) hned zase zapomněla. Takhle mají vše na očí a přesně ví co kdy jak.

No a jelikož jsem sama hlava děravá, tak je kalendář i pro mě přehled toho, co bude následovat.

Veškeré informace o kalendářích, týdenních plánech, doplňkových magnetkách apod. najdete na webu www.lyonis.cz, kde se dozvíte spoustu dalších zajímavých informací.

A mně nezbývá nic jiného, než popřát mnoho spokojených zákazníků a nekonečné množství nápadů pro další rozvíjení kalendářů. Ať je podnikání úspěšné a ať se jen daří :-).

Děkujeme za vše!

Žádné komentáře:

Okomentovat