10. února 2021

HRAJEME SI: Hravý vesmír pro malé dobrodruhy

Hru Hravý vesmír, jsem měla vyhlídnutou už poměrně dlouho, protože mám sedmiletou milovnici vesmíru a planet. Nikde jsem ale nenarazila na detaily kartiček s úkoly, tak jsem si nebyla jistá, jestli je to vůbec dobrá volba. Graficky na mě hra působí, jako kdyby byla spíš pro malé děti a přitom je doporučována školákům. Nakonec jsem dostala doporučení, že je hra báječná a že baví kluka ve stejném věku, jako je Klaudinka.

Když jsem tedy vybírala, ve spolupráci s 4kids.cz, produkty na další měsíc, rozhodla jsem se, že hru tedy vyzkoušíme a sama jsem byla zvědavá, jak se u té naší vesmírné milovnice uchytí.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat.

 

 

 OBSAH HRY

  • Herní plán
  • 31 kartiček s úkoly
  • 4 figurky
  • 1 bodová hrací kostka


 

NÁVOD

Návod je oboustranný - z jedné strany česky, z druhé slovensky. Dočtete se v něm co hra obsahuje, přípravu hry, pravidla hry, pravidla pro získání karet a také zjistíte odkaz, na kterém si stáhnete prázdnou (oboustrannou) hrací kartu pro další úkoly.


 

FIGURKY A KOSTKA

Figurky jsou klasicky plastové, ale takové ty s dutým spodkem, které si děti rády nasazují na prsty a hrají si na vodníky (jo, taky jsem to jako malá dělala). Jsou ve čtyřech různých barvách a líbí se mi, že to není klasika základních barev, ale že je to laděno do toho vesmírného schématu. Kostka je dřevěná se zlatým vyznačením bodů.



 

KARTIČKY S ÚKOLY

Kartiček je celkem 31. Z jedné strany mají ilustrace různých objektů společně s konkrétními názvy a na druhé straně jsou úkoly - česky i slovensky. Ilustrace by mohly být přesnější, abych pravdu řekla, protože už Země sama o sobě nedává moc smysl a myslím si, že když je určena školákům, mohlo by tam být víc přesností.

Moc se mi líbí, že jsou využita i znamení zvěrokruhu, která Klaudinku baví, pozoruje je v mobilní aplikaci ale ještě si je tolik nepamatuje.

Mimo úkolů můžete kartičky využít i bokem pro rozšíření slovní zásoby.






 

PŘÍKLADY ÚKOLŮ

Úkoly mi už zaměřené pro předškolní/školní děti přijdou zaměřeny mnohem víc. Jsou různorodé ať už na vědomosti, pohyb, malování/kreslení, matematiku, fantazii apod. 

Jakmile vám nějaké úkoly přijdou už třeba jednoduché a přitom hra bude stále děti bavit, využijte odkazu, který je zmíněný v návodu a stáhněte si prázdné kartičky pro nové úkoly dle vašich potřeb.

Pokud narazíte na odpověd, kterou neznáte, můžete si ji společně vyhledat v encyklopedii či na internetu a třeba se naučíte i něco dalšího. Navíc dítě zjistí jakými způsoby může hledat další odpovědi, které nezná. To se mu bude ve škole chodit.







 

HRACÍ PLÁN

Hrací plán je rozkládací o velikosti přibližně pro představu asi jako člověče nezlob se. Je pevný a matný. Obsahuje mnoho šedivých vesmírných kružnic, které zahrnují také planety sluneční soustavy. Jak už jsem zmínila výše, tak grafika hry není úplně přesná, ale pokud to neřešíte nebo pokud ukážete dítěti srovnání, co jak má vypadat, tak bych to nijak nehrotila, protože je hra cenově poměrně nízko.








 

PŘÍPRAVA HRY A PRAVIDLA

Nejdříve se doporučuje projít všechny ruby karet a společně s dítětem pojmenovat, co na nich vidí. Ty se pak zamíchají a položí k rozloženému hracímu plánu obrázkem nahoru. Hráči si rozdělí figurky, které položí na jakékoliv šedí políčko na té největší kružnici. Hra tedy nemá jednotný start.

Po herním plánu postupujete střídavě podle hodu kostkou. Můžete se pohybovat v libovolném směru a k přesunu můžete využívat červí díry, které fungují obousměrně. Na políčku může stát jenom jedna figurka, ale nevyhazuje se. Hráč, který má obsadit stejné políčko, postupuje dopředu na nejbližší volné pole. 

Pokud stoupnete na černé políčko, střetli jste se s meteorem a jedno kolo stojíte. Pole s planetou značí, že si bereje jednu kartičku a plníte úkol. Během hry je vaším cílem nasbírat celkem 4 kartičky. Když se vám to podaří, vydáváte se cestou ke Slunci. Vítězí ten, kdo stoupne na Slunce jako první.


 

ZÁVĚREM

Oficiálně je hra určena 3-4 hráčům od věku 6 let a v průměru trvá 20 minut. I když ji hrajeme ve třech, tak si myslím, že by se dala úplně v pohodě hrát i ve dvou. Nemůžu nějak přijít na to, proč by se nemohla hrát ve dvou. To musím ještě prozkoumat až se mi zase všichni vrátí domu a opět si zahrajeme. Zrovna tuhle hdu jsme ve dvou vůbec nezkoušeli, ale kdybych na něco přišla, tak to dopíšu

Líbí se mi, jak jsou úkoly různorodé, že se zaměřují jak na kreslení, tak i vědomosti a pohyb. Klaudinka je na tom s kreslením tak nějak nijak, ale když měla malovat mimozemšťana, tak to se jí líbilo a to jí bavilo. Jen jsme ho museli nejdřív vygooglit, aby měla představu.

Možnost nových karet s těžšími úkoly nebo nápady, které vám ve hře chybí je taky skvělá a takhle si hru můžete rozšiřovat do nekonečna a třeba ji i přizůsobovat tomu, co se zrovna ve škole učí a tím vědomosti trénovat a doplňovat.



 

Hru Hravý vesmír pro malé dobrodruhy můžete zakoupit na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.

 

Cena: 189Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat