4. února 2021

MÁMA ČTE: Rok stromů - Celoroční program pro MŠ

Nakladatelství Portál miluju především v tom, jak jsou zaměření na mateřské školy. To je moje oblíbené téma. Já totiž vždycky chtěla být učitelkou ve školce, ale kvůli okolnostem a důvěře k třídní na prvním stupno jsem věřila, že se školky ruší (a ony se tehdy opravdu rušily) a že budu bez práce. Tak jsem od toho upustila. Stejná třídní zmařila můj pokus přejít v půlce základky na gympl, prej je to ztráta dětství a já se od té doby plácala v tom, co bych kdy chtěla dělat. Prošla jsem zdrávku, sociálně právní školu a upřímně jsem se v tom plácala ještě nedávno. Než se mi naskytla možnost otevřít babyclub, který se pokusím udržet zuby nehty i přes tohle šílené období a i přes to, že nemám zdroj financí na placení nájmu.

Téma předškolní výchovy mě ale stále baví a snažím se o něj aktivně stále zajímat. Věřím, že těmito recenzemi pomůžu ve výběru i právě pedagogům i nadšencům pro tuto pedagogiku. Tentokrát bych vám ráda, díky dlouhodobé spolupráci s nakladatelstvím Portál, představila knihu Rok stromů, což je celoroční program pro mateřské školy.

Já si každou takovou publikaci naprosto fascinovaná užívám. V této najdete mnoho inspirace na tvoření, povídání, počítání, cvičení, zpívání apod. Tak se na ni pojďme podívat.

 

 

"Představte si na jedné straně les a na druhé straně třídu dětí. Na první pohled obě společenství vypadají jako velmi nesourodá a nezkrotná, ale při hlubším pohledu uvidíte jejich harmonii a lad. Kniha je rozdělena do deseti celků podle deseti školních měsíců a deseti stromů. Jednotlivé stromy jsou rozpracovány do témat tak, aby vždy naplnily všechny oblasti RVP. Součástí plánu jsou básničky, písničky, pranostiky, přísloví, náměty k výtvarné činnosti, pohybové hry, tipy na výlety apod."


 

OBSAH PUBLIKACE

  • Co vypráví starý dub
  • Silák kaštan
  • Tajemství kouzelné lísky
  • Co se děje pod jedlí
  • Jak se hraje na modřín
  • Jasan, ten nás ochrání
  • Bez bílé břízy jaro nebude
  • Pod vrbou, za vrbou, co se bude dít?
  • Javor, strom nakloněný lidem
  • Pod lipovou ochranou
  • Seznam použité literatury

 

CO VYPRÁVÍ STARÝ DUB

Dub je symbolem síly, mohutnosti a dlouhověkosti.

Naučíte se básničky (dub, žaludová, poddubáci), přečtete si příběh, popovídáte si o školce, rodině, dubu, podzimu. Tvořit budete jak skupinově tak i jednotlivě (kamarády, dub, veverku i myšku). Zacvičíte si například ručkovanou a zazpíváte písničky, které budete vytleskávat a vydupávat. Naučíte se mnoho nových slovíček (kořeny, ohleduplnost, bratranec, rodina odvar), porozumíte přísloví a zrekapitulete si celou kapitolu

Odnesete si z ní například to, že je dub národním stromem Německa, že je často označován za krále lesa a třeba i to, že u nás je nejstarší dub Žižkův v Náměšti, který má 900-1100 let.

 

 

SILÁK KAŠTAN

Kaštanovník jedlý je symbolem odolnosti, sebevědomí a síly.

Naučíte se básničky (kaštan, ježčí, lístek), přečtete si příběh, popovídáte si o kaštanovníku jedlém, o zdraví a zdravém životním stylu ale i o jídle jako takovém. Vytvoříte si kaštanovník jedlý, otisky listů, pavoučky, ježky i podzimní závěs z listí. Zacvičíte si štafetu, podávanou, zazpíváte si a vytleskáte správně slabiky a slova, naučíte se počítat s kaštany, naučíte se nová slovíčka (odolnost, síla, recept, čistota, zdraví), porozumíte přísloví a získáte tipy na činnosti.

Z této kapitoly si vezmete například to, že nám kaštanovník může způsobit silnou alergickou reakci, proto si ho nevysazujeme do zahrad, že patří mezi dlouhověké stromy a může se dožít až 1000 let, že to je také medonosný strom, že existuje kaštan koňský (jírovec maďal) a že pokud chceme mít pevné zdraví, měli bychom se správně stravovat, hodně pobývat venku a dostatečně spát.


 

TAJEMSTVÍ KOUZELNÉ LÍSKY

Líska je symbolem moudrosti, poezie a tajemství.

Naučíte se básničky (líska, o lese, lískový oříšek), přečtete si příběh, popovídáte si o lísce, o tajemství, ročních obdobích i oblečení. Vytvoříte hromádky z listí, oblečení z papíru, lískový oříšek a ve skupinové práci lísku. Zacvičíte si hrátky s oříšky, podzimní fujavici či oříškovanou, zazpíváte si a vytleskáte správně slabiky a slova. Budete počítat s oříšky, naučíte se nová slovíčka (tajemství, moudrost, verše, báseň, nálada), porozumíte přísloví a získáte další tipy na činnosti.

Z této kapitoly si vezmete například to, že je líska keř, který se často používá ke zpevnění břehů a svahů, že v Rusku nosili lidé v brašně dva oříšky, protože jim přinášely bohatství a dokonce pokud budeme pobývat v blízkosti lískového keře, měli bychom mít jasnější a veselejší mysl.

 

 

CO SE DĚJE POD JEDLÍ

Jedle je symbolem státnosti, trpělivosti a síly.

Naučíte se básničky (jedle a zimní), popovídáte si o adventu, mikuláši, Vánocích, dobrém skutku i vánoční besídce. Vytvoříte si andělíčka a ve skupinové práci jedli a upečete si vánočku. Zacvičíte si jakoby v lese a vytvoříte překážkovou dráhu putování sněhové vločky. Také nesmí chybět zdobení vánočního stromečku. Procvičíte počítání s cukrovím a naučíte se nová slovíčka (advent, dobrý skutek, radost, slavnostní tradice, tabule) a získáte tipy na další činnosti.

Z této kapitoly si zapamatujete například to, že je jedle považována za královnu lesa a je symbolem síly, protože odolá každé bouřce, je choulostivá na znečištěné ovzduší, pokud někde v lese roste, je to dobré znamení, protože je tam ovzduší čisté. Má šišky, které se podle počasí buď otevírají nebo zavírají.




 

JAK SE HRAJE NA MODŘÍN

Modřín je symbolem obnovy, anděje a lásky.

Naučíte se básničky (modřín, kapela, modřínová kapela), přečtete si příběh, popovídáte si o modřínu, o přírodě v zimě, o hudebních nástrojích. Vytvoříte si modřín, kytaru i flétničky, cvičení je ve formě koulovačky a cesty za modřínem, u zpívání potrénujete motoriku mluvidel, počítat budete s notami či sněhovými koulemi, naučíte se nová slovíčka (muzikant, orchestr, dirigent, nota, etiketa) a získáte tipy na další činnosti.

Tato kapitola vás naučí, že modřínové pryskyřici se říká benátský balzám a přidává se do houslařského laku, aby byl pružný a nepraskal. Také, že modřín roste do výšky 50 metrů a dožívá se i 500 let. No a také se dozvíte, že nám poslech hudby může zlepšit náladu a rozveselit duši.



 

JASAN, TEN NÁS OCHRÁNÍ

Jasan je symbol rozhodnosti a síly vůle.

Naučíte se básničky (jasan, sáňky z jasanu, pro sportovce), přečtete si příběh, popovídáte si o jasanu, o sportu a sportování a zimních olympijských hrách. Ve skupinové práci si vytvoříte jasan, dále budete tvořit tenisovou raketu a lyže. Cvičení bude zaměřeno na výcvik sportovců a hokej. Počítat budete sportovce v týmu. Nová slovíčka budou v podobě vytrvalosti, rychlosti, fair play, rozhodčího nebo hymny.

Zapamatujete si, že se z jasanového dřeva vyrábějí lyže a další sportovní náčinní. Čaj z květů pomáhá při zápalu plic a kašli. Jasany jsou často napadány škůdci. Patří k největším listnatým stromům, vyzařuje z něj klid a majestátnost.



 

BEZ BÍLÉ BŘÍZY JARO NEBUDE

Bříza je symbolem světla, čistoty, svěžesti a naděje.

Naučíte se básničky (bříza, o jaru, jarní, přišlo jaro, přečtete si příběh, popovídáte si o bříze, jaru, bylinkové zahrádce i o herbíři. Vytvoříte si fialky, jarní obrázek nebo školkový herbář či tinkturu z květů sedmikrásek proti nachlazení. Cvičení bude v podobě sluneční pouťi, jarního záhonku a jarní cestičky. Při zpěvu zkusíte pracovat s emocemi. Počítat budete kytičky. Nová slovíčka budou například hyacint, sněženka, sedmikráska, léčení, vernisáž. Získáte tipy na další činnosti.

Z toho, co byste si měli zapamatovat bych vypíchla například to, že březové dřevo hoří i mokré, že je to rychle rostoucí strom, který se dožívá až 150 let a že se využívá k výrobě přípravků na vlasy a pleť.



 

POD VRBOU, ZA VRBOU, CO SE BUDE DÍT?

Vrba je symbolem smutku, ochrany, víry ve znovuzrození, moudrosti a inspirace.

Naučíte se zase několik básniček (vrba, velikonoční, pomlázka, velké putování), přečtete si příběh a popovídáte si o vrbě, Velikonocích, vodě a vodních tocích a také o domácích zvířatech a jejich mláďatech. Tvoření bude v porobě květináčku s osením, společná práce bude tvoření vrby a vytvoříte si také ovesky na zeleném kopci. Cvičení bude se švihadlem jako tůňka i si zacvičíte ve stylu "na mláďata a zkusíte i cvičení rychle domů. Při zpívání budete vyťukávat prstíky slabiky a slova. Počítat se budou obrázky mláďat. Nová slovíčka kraslice, blankytný, jehně, hřábě, tůňka. A opět získáte několik dalších tipů na činnosti.

Zajímavosti na zapamatování jsou tyto - vrba je medonosný strom, nesmírně důležitý pro včely. I když je symbolem smutku, je zároveň symbolem víry ve znovuzrození. Vrba poskytuje domov celé řadě živočichů - hmyz, houby, ptáci, netopýři, myši i kuny.



 

JAVOR, STROM NAKLONĚNÝ LIDEM

Javor je symbolem harmonie, víry, otevřenosti a poctivosti.

Naučíte se básničky (javorová, říz a ťuk), přečtete si příběh, popovídáte si o javoru, řemeslech, jak se staví dům. Ve skupinové práci si vytvoříte javor a dále samostatně obrázek z javorových listů, pečivo z papíru a ovesné placičky s javorovým sirupem. Zacvičíte si jako kuchaři, zkusíte i pantomimu a zahrajete si na řemeslníky. Při zpívání budete bubnovat na buben a zkusíte pracovat s tempem a silou hlasu a rukou. Počítat budete cihličky, polínka, komíny i koláče. Nová slovíčka jsou například zedník, projekt, architekt, javorový sirup nebo košíkář. Porozumíte přísloví a získáte tipy na další činnosti.

Z této kapitoly si odnesete informaci, že javorové listy připomínají lidskou dlaň, že pokud hledáte duševní klid a harmonii, měli byste se posadit pod javor. A že je javor národním stromem Kanady, kde ho mají i vyobrazený ve vlajce.




 

POD LIPOVOU OCHRANOU

Lípa je symbolem ochrany, přívětivosti, smíření a laskavosti.

Naučíte se básničky (lípa, pro radost, děťátko), přečtete si příběh a popovídáte si o lípě, o sázení stromů, o národních stromech, putování za deseti stromy a o tom, že všechny věci na světě mají svůj začátek a konec. Ve skupinové práci budete tvořit vesnici, dále samostatně lípu a papírovou koláž v podobě národního stromu. Také vyrobíte lipový lístek a květ. Cvičení bude v podobě foukané a cestováním mezi státy. U zpívání budete trénovat vše, co jste se doposud naučili. Počítat budete stromy, listy, sklenice. Nová slovíčka se naučíte například erb, prezidentská standarta, kroj, posvícení nebo lipová ratolest. Porozumíte přísloví a získáte další tipy na činnosti.

Pro zapamatování je zajímavé například to, že lípa je náš národní strom, že lipová ratolest je vyobrazena na prezidentské standartě, vyznamenáních, bankovkách i státní pečeti a že lípy jsou často vysazovány na návsi, ke křížkům, kapličkám, jako aleje apod. aby chránily vodu.




 

ZÁVĚREM

Po takové vyčerpávající recenzi nikdy nevím, jak to shrnout.

Já jsem zase nadšená. Tato publikace je malá, o velikosti A5 ale je tak nabušená informacemi, nápady, tvořením, že vůbec nechápu, jak se to do ní všechno vešlo. Spoustu věcí využiju i v babyclubu - pokud ho ještě někdy otevřu, ach jo. Takže i když je to určeno pro MŠ spoustu věcí se může využít i u mladších a naopak i u starších dětí

Líbí se mi propojení se stromy i to, že tak malá publikace obsáhne celý rok. V podstatě každý měsíc máte krásnou inspiraci nejen pro školku ale i pro domácnost - zvlášť teď v období, kdy jsme víc doma, než venku a kdy ta inspirace už jisto jistě dochází.

Zahrnuje i spoustu zajímavých myšlenek, u který se musí dítě zamyslet a může dojít i k různorodým závěrům. Ty možnosti komunikace a podpory toho, aby dítě komunikovalo, vyprávělo a zapojovalo fantazii, jsou parádní. Tolik témat k povídání.

Autorka Vladimíra Ottomanská vystudovala předškolní a speciální pedagogiku a také FTVS. Řadu let působila jako učitelka MŠ a v současné době je ředitelkou MŠ Ottománek.

Rok stromů najdete na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 159Kč (původně 199Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat