22. února 2021

HRAJEME SI: Ronieland hry - Farma

Ronieland mě zaujal především proto, že se jedná o originální hry s hrdinou Zajdalenem, který řeší různé problémy a zažívá dobrodružství. Tyto typy her mě vždycky bavily, už jako malou, a rády s holkama zkoušíme různé druhy podobných "bojovek". Můžete je hrát jak venku, tak i doma, což je pro aktuální situaci hodí o to víc.

Dnes bych vám chtěla detailně představit hru s názvem FARMA, která je pro děti od 4 let a je to první hra, kterou jsme od autorů Ronielandu dostali na vyzkoušení. Zapojila se jen Klaudinka. Sofinka má povahu, že u ní nikdy nevíte a když nechce, tak nechce. Klaudinka tedy nadšeně luštila a společně bychom vám o hře chtěly napsat.

Tak se na ni pojďme podívat :-).

 

 

OBSAH HRY

  • Návod ke hře
  • Deník pro dítě
  • Úvodní dopis
  • Odznáčky
  • 10 stanovišť s úkoly


 

STANOVIŠTĚ S ÚKOLY

Úkolů je celkem deset a každý z nich bude dítě hledat na konkrétním stanovišti, na které ho navede nápověda z úkolu předchozího. Úkoly jsou poměrně jednoduché a odpovídající pro daný věk, až na jeden, který byl těžký i na 7 letou Klaudinku, ale o tom si povíme až za chvíli.


 

ÚVODNÍ DOPIS

V úvodním dopise se dozvíte celý příběh o tom, co se Roniemu stalo a s čím potřebuje pomoct. Dostal se totiž do pěkné bryndy a sám se z ní vyhrabat nedokáže. Hned dole je prostor pro první nápovědu, kde bude dítě hledat svůj první úkol.


 

DENÍK

Deník má z druhé strany obrázek farmy, na které je několik částí nevybarvených. Těch částí je deset, stejně jako úkolů. Za každý splnený úkol si dítě vybarví jednu konkrétní část obrázku. Na konci úkolu jste vždy informováni, která část to bude.


 

ŠUP S TÍM DO OBÁLKY

Úvodní dopis společně s popsanými deníky, pro Klaudinku i Sofinku, jsem šoupla do obálky a obálku jsme dali do schránky. Holky jsem s manželem vyhnala na hodinku ven, abych doma mohla všechno připravit a cestou zpátky si vyzvedli dopis přímo ve schránce. Hra může začít.


 

SCHOVÁVÁNÍ ÚKOLŮ A NÁPOVĚDY

Doma jsem různě poschovávala všechny úkoly, na které jsem napsala nápovědu, ať víme, kde hledat ten další úkol. Nápovědu jsem psala například ve smysl "tam, kde je hodně jídla" (lednice) anebo "u vodního světa" (akvárko) a taky třeba "ve světě Dupla" (šuplík s Duplem). Psala jsem je tužkou, protože jsem si myslela, že hru třeba ještě někdy znovu použijem, ale s postupem vyplňování úkolů bylo jasné, že znovu použít nepůjde.

Jenže to by nebylo jen tak, abych si nevymyslela také "tam, kde je horko" (trouba). V troubě byl plech, tak jsem jeden úkol s nápovědou položila na ten plech. Jenže on se manžel rozhodl, že v mezičase, co budeme luštit, upeče bábovku a nepodíval se do trouby. Zrovna jsme byly u předchozího úkolu, kdy jsme hledali tento. Měli jste vidět Klaudinčiny oči a výraz, když si všimla, že se v troubě svítí a že se rozpaluje. No a můj stál taky docela za to.

Naštěstí jsme si toho všimli včas. Jen se musel úkol nechat vychladnout. Byl už docela dost rozpálený, ale nijak neponičený. Koho by to napadlo. Tak jsme to měli i s takovým dobrodružstvím - pokud nemáte aktivní kuchtící manželi, nemusíte se asi bát, ale jinak troubu nedoporučuju :-D. 

 

VRHÁME SE DO HRY

Dopis s deníkem tedy čekal v obálce ve schránce, kde si ho nadšená Klaudinka vyzvedla. Alespoň jedno z dětí bude po mně a bude tyto bojovky milovat. A snad se časem přidá i Olivka. Sofinka je holt povahy alá vůbec nevim po kom to má.




Když přišli domu, v chodbě jsem jim přečetla úvodní dopis. To Sofinka už utíkala, že hrát nechce, že se bude jenom koukat a dole u schránky se tvářila jako největší kakabus. První úkol byl v předsíni přímo za mnou a tam tedy hra začala. Klaudinka se s nadšením vrhala do luštění.



I když na ní byly úkoly už opravdu lehké, přeci jen nám nějaký ten čas zabraly. Na každém z úkolů si dala záležet a každý si užívala i přes tu jednoduchost. Každý úkol má svůj příběh a zároveň je na konci strany i další otázka nebo informace, takže se i dítě dozví něco, co třeba ještě neznalo.


 

U čeho jsme se ale zasekly, bylo stanoviště číslo 3. Když to vezmu z pohledu 4 letého dítěte, tak mi to přijde jako náročná grafomotorika. I Klaudinka, která je předškolák, měla s tímto úkolem problém a nechtěla ho ani dokončit. V tomto případě bych doporučila k ruce pravítko, aby byl snadnější.

 


Skvěle jsme se ale pobavily u origami pejska, jen jsem musela trochu hledat, abych doma našla oranžový barevný papír. Abych pravdu řekla, úkoly jsem předem nezkoumala. Chtěla jsem mít taky trochu překvapení. Takže spíš doporučuju si úkoly projít, ať pak nic nehledáte (barevný papír, nůžky, pastelky apod.). Tento úkol byl skvělý a předškolák už pejska dokáže poskládat jen s malou pomocí rodiče. Ve 4 letech by byla pomoc trochu větší.





S každým splněným úkolem běžela ke stolu do kuchyně, kde měla takové své útočiště a tam si vybarvovala obrázky ve svém deníku. Sofi celou dobu bojkot a hrála si po svém. Párkrát jsem ji zkoušela nahodit do hry i s tím, že je na konci poklad, ale nemám očůratelné uplatitelné děti, takže to bohužel (bohudík?) nezabralo.



Tím, že byly pro Klaudinku některé úkoly otázkou minuty, snažila jsem se ji ještě zdržet tím, že jsme si obrázek rozvedly ještě dál. V tomto případě jsme mluvily ještě o dalších zvířatech a jejich stravě a dělaly jsme si i srandu z popletených dvojic.



Abych pravdu řekla, tak závidím všem, co mají zahradu. Hra je v bytě hratelná bez problémů a schovky najdete, ale když jsem si představila, jaké by to bylo venku, to by mělo zase úplně jiný nádech. Chtěla jsem původně zariskovat, že bych hru připravila někde za městem, ale počasí tomu moc nefandilo. Tak jsem si řekla, že tohle bude alespoň inspirace pro ty, co musí držet karanténu doma.



Pro schování úkolů jsem využila všechny možné prostory včetně postele, kde byl schovaný pod polštářem a jeden jsem dala i na balkon a doufala jsem, že neodletí. Chtěla jsem, aby je musela vyloženě hledat a nebyly všechny tak úplně vidět. 



 

Pomalu jsme se blížily ke konci a Klaudinka se samozřejmě nemohla dočkat pokladu. Poslední nápověda byla schovaná v knize kouzel, abych dodala i takovou tu tajemnou atmosféru. A v ní se dočetla, kde může hledat poklad.


 

POKLAD

V bojových domácích podmínkách nemusíte vymýšlet kdejaký poklad. Schovala jsem tam pro obě holky dva odznaky, za splnění této bojovky a přidala jsem drobnosti, které mám maličko nahromaděné u sebe ve skříni. Jednou z drobností byla guma na skákání, která chytla obě holky až jsme si zavzpomínali všichni, jak se skáče. Můžete tam ale dát třeba křupky, sušenky, lyofilizované ovoce apod. Cokoliv vás napadne.


 

ODZNAK

Mezi materiály, které máte k dispozici je i několik odznaků, které můžete použít pro sourozence i malou skupinku dětí. Pokud máte chuť a čas na přípravu, můžete je třeba i zalaminovat a zavěsit na provázek, aby vznikla památeční medaile.


 

KLAUDINČINA RECENZE

Nejvíc se mi líbil poklad, na ten jsem se moc těšila. Nejtěžší byl úkol s plotem, ten jsem moc neuměla a nejlehčí byl úkol s pomíchaným stádem. Bavilo mě hledání úkolů, které byly poschovávané ale bála jsem se, že se nám jeden úkol spálí, když táta rozpálil troubu a nepodíval se do ní. Chtěla bych vyzkoušet ještě další takové hry.

 


ZÁVĚREM

Co se týče doporučeného věku, tak 4 roky odpovídají ve většině úkolů, jen u toho plotu a také u úkolu, ve kterém se kreslí druhé poloviny zeleniny, je to už hodně individuální a záleží na konkrétním dítěti a jeho povaze i schopnostech. Je dítě, které ve 4 letech splní všechno jako nic a je dítě, které ve 4 letech u všech úkolů třeba potřebuje pomoct. 

Hra je nápaditá, příběh Ronieho zábavný a časově nám zabrala tak hodinu a půl. Snažily jsme s nepospíchat, jinak by to bylo rychlejší. Ještě máme v záloze jednu hru, která je pro děti od 7 let, tak se těším, až ji zase vyzkoušíme. A doufám, že autoři časem přijdou ještě s dalšími nápady a tématy :-).

Více informací o zajdalenovi Roniem, o dalších hrách a o všem, co se Ronielandu týká, najdete na webu ronieland.com a tuto konkrétní hru farma najdete ZDE.

Mrkněte i na mini hry typu pexeso, hledačka či zábavníček.

Děkujeme autorům za možnost vyzkoušení a těšíme se na další dobrodružství!

 

Cena: od 149Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat