23. února 2021

HRAJEME SI: Karetní hra Magic school aneb Škola kouzel

Karetní hry od značky Djeco jsou u dětí velmi oblíbené. Mně se na nich líbí mimojiné také praktické balení, které se dobře otevírá dětem a které je pevné, že se hned tak neponičí. Před pár měsíci jsem psala recenzi na karetní hru Diamoniak a protože nás velmi zaujala, chtěli jsme vyzkoušet ještě další dětské karetní hry této značky.

Ve spolupráci s 4kids.cz bych vám dnes ráda představila karetní hru Magic school, při které si procvičíte pamět. Na první pohled se zdá jednoduchá, ale ono to zas tak snadno ve skutečnosti nepůjde.

Pojďme se na ni podívat blíž :-).



BALENÍ HRY

Balení hry je tedy praktické s vysouvacím šuplíčkem, který má v přední části prostor na jednoduché vysunutí. Nehrozí tak natržení nebo roztržení krabičky dětmi, jak to bývá u klasicky balených karetních her. Karton je navíc opravdu pevný, takže se jen tak neponičí.


 

NÁVOD

V návodu češtinu nehledejte, ale pokud alespoň trochu rozumíte anglicky, určitě hru snadno pochopíte anebo holt mrknete ke mně do recenze :-P. Není to složitě napsáno, ale pokud pro vás angličtina není, můžete zkusit němčinu, italštinu, španělštinu, ruštinu a další z řady jazyků, které se ve hře nabízejí, hahaha.



 

HRACÍ KARTY

Hracích karet je celkem 32 a jsou tedy komplet v čarodějnickém tématu. Zadní strana je černá s hvězdama a přední strana je plná čarodějnických obrázků, které spolu nějakým způsobem souvisí a tím tvoří dvojice - přesně to bude vaším úkolem, ale nebude to zas tak snadné.




DETAIL HRACÍCH KARET + DVOJICE

Dvojice jsou tvořeny vždy postavou a konkrétním předmětem, který postava většinou drží v ruce anebo s ní je jakkoliv spojen. Všimněte si, že dvojice spolu souvisí i barevným pozadím - když si nebudete jistí, zkuste si zapamatovat i barevné pozadí. Ideální by bylo, abyste si před hrou nejdříve dvojice pečlivě prohlédli a spojili k sobě. Tím si je lépe zapamatujete.






PŘÍPRAVA HRY A POSTUP

Příprava hry je naprosto jednoduchá. Stačí, když pečlivě zamícháte všechny karty a postavíte balíček před sebe obrázky dolu.

Takto připravení balíček střídavě snímáte. Jedná se o kooperativní hru, takže hrajete všichni spolu za jeden tým. Vždy ten, který sejme kartu, ji ukáže všem ostatním tak, aby si ji zapamatovali a následně ji položí obrázkem dolu na hrací plochu.

Je potřeba tvořit čtyři řádky o čtyřech sloupcích.

Další hráč si vezme opět kartu z balíčku. Znovu ji ukáže všem ostatním, aby si ji zapamatovali. Pokud se shoduje s první otočenou kartou, položí ji na ni obrázkem nahoru. Pokud se ale neshoduje, položí ji vedle první karty obrázkem dolu.

Takto se hraje až do poslední karty v balíčku. Je to tedy trochu jiné pexeso, kdy musíte spojit dvojice a pamatovat si, kde je co schované. První dva řádky jdou docela dobře, ale pak už to začíná skřípat a je dost možné, že vám karty ani nevyjdou, protože popletete už ty otočené karty.



KONEC HRY + BODOVÁNÍ

Konec hry je tedy v případě, kdy odložíte poslední kartu z balíčku a nastává finální hodnocení a kontrola stejných dvojic. 

Za každou dvojici si přičtete jeden bod - nejvíce můžete získat 16 bodů.

  • 15-16 bodů - Výborně! Stáváte se mocným čarodějem a získáváte tak medaili Merlinova řádu
  • 10-14 bodů - Dobrý výsledek! Stáváte se mocným čarodějem
  • 7-9 bodů - Škoda! Byli jste blízko. Zkuste to znovu
  • 0-6 bodů - Ups! Konec hry, ale skutečný čaroděj se nikdy nevzdává



 

ZÁVĚREM

Holky mají rády téma čarodejnic a Halloweenu, to byl hlavní důvod, proč jsem se pro tuto karetní hru rozhodla. Dálší důvod byl ten, že kromě klasických karet jako černý Petr nebo kvarteto moc dětských karet nemáme a chtěla jsem k Diamoniaku něco dalšího, zajímavého, co je bude bavit. 

Navíc, když chtějí nějakou hru sebou k babičce, tak se karty balí mnohem lépe, než krabice :-).

Co se týče hry jako takové, musím říct, že jsme ji zkoušeli hrát i ve dvou s manželem a není to zas taková sranda na paměť. Děti si mnohdy pamatují víc, než dospělý. První dva řádky jsou tedy většinou bez problémů a pak už to začne být náročnější.

Doporučený věk je od 5 let, což by tak nějak i odpovídalo. Chce se to ale opravdu soustředit a být doslova vžitý do hry, abyste si pamatovali všechny karty. Jakmile dítko odbíhá nebo je neposedné, není to zrovna dobrá volba. Jakmile se nesoustředíte, není ta paměť taková a dítko může být frustrované, že mu hra nejde.

Pokud vás tato čarodějná karetní hra Magic school aneb Škola kouzel zaujala, najdete ji na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.

 

Cena: 219Kč


1 komentář:

  1. Zdravím,Djeco mám také ráda.Děti rády hrají Červenou Karkulku. Máme i Maxamatou, to je vlastně prší.Ale asi nejvíc frčí Čarodějnice ��

    OdpovědětVymazat