16. února 2021

HRAJEME SI: Karetní hra PEVNOST (FORT!)

Ve spolupráci s eshopem 4kids.cz bych vám dnes chtěla představit zajímavou a hlavně velmi odolnou karetní hru s názvem Pevnost/Fort.

Hra Pevnost mě zaujala především svojí grafikou, kdy se mi líbí jakým stylem je ilustrovaná. Také se v poslední době snažíme zaměřovat spíš na karetní hry, které jsou skladné, dobře přenosné a začaly nás hodně bavit. Také se mi líbí, že hra učí děti posloupnosti, jak jdou čísla za sebou ale zároveň je náročná na pamět i pro dospělého. Velkou výhodou je kovová krabička s plastovými voděodolnými kartami.

Tak se na ni pojďme detailně podívat.



BALENÍ HRY

Hra je zabalena v plastovém pouzdře, ze kterého ji jednoduše vysvobodíte. Plechová krabička je praktická v tom, že ji jen tak neponičíte a můžete ji s sebou jednoduše brát kamkoliv vás napadne - i třeba k bazénu či vodě. Krabička je o něco větší než dlaň, pro představu velikosti.




NÁVOD

Návod, narozdíl od karet, voděodolný není. Takže si ho buď vložte do pevnějšího pouzdra anebo si hru co nejdříve zapamatujte, abyste návod nemuseli brát s sebou. Laminace by v tomto případě nebyla na místě, protože byste ho nevrátili zpátky do krabičky. Jedině polepit izolepou, aby se dal opět složit.


 

HRACÍ KARTY RUBOVÁ STRANA

Hracích karet je celkem 46 + jsou k tomu ještě 4 očíslované karty s věží a barevnou vlajkou pro každého hráče jako startovací. Velikostně jsou menší, než klasické hrací karty - mám je přesně jako svoji dlaň. Rubová strana má vyobrazenou pevnost.





HRACÍ KARTY LÍCOVÁ STRANA

Každá karta má své číslo - konkrétně je to rozmezí čísel 2 - 46. Některé z karet ukrývají zvláštní bonusy, které můžete v průběhu hry strategicky využít anebo které vám pak nasbírají bonusové body na konci hry. Jak můžete vidět, převažuje nízká stavba pevnosti, ale sem tam se mihne i věž.




BONUSOVÉ KARTY

Zde je přehled všech bonusových karet, které vám přinesou výhodu - věž, vrána, kanon, kouzelních, král, královna, princ, princezna. Liší se i v počtu.




PRINCEZNY A PRINCOVÉ

Každý princ a každá princezna přináší 1 bonusový bod. Navíc každý pár prince a princezny přináší další body - za každou postavu 1 bod a za pár taky 1 bod. Tedy 1 bod princezna, 1 bod princ a 1 bod za pár. Princové jsou spíše rytíři, tady možná došlo k chybě v překladu.




KANÓN

Nepřidávají žádné body navíc, ale umožňují hráči sebrat kartu ze soupeřova opevnění. Nesmí si ale vzít karty, které se nacházejí mezi věžemi a nesmí si vzít ani věž samotnou. Věží si tedy svou pevnost chráníte. Tato akce je povinná a provádí se okamžitě, jakmile si hráč kartu kanónu vybere z hracího pole a zařadí do své zdi. Kartu, kterou sebere soupeři vyřadí ze hry.


 

VĚŽE

Nepřidávají žádnou bodovou hodnotu ale chrání vám postavenou zeď. Takže v podstatě pokud věž postavíte co nejdříve a povede se vám druhou vložit ke konci, jste chráněni komplet. Záleží pak kdo bude mít kdy štěstí na ten kanon. Protihráč vám tedy nesmí pomocí kanonu vzít jakoukoliv kartu, kterou máte umístěnou mezi věžemi a ani tu věž samotnou.


 

VRÁNY

Každá vrána má hodnotu 1 bodu, jakmile jsou na kartě dvě vrány, jsou body 2.

 

 

KRÁL A KRÁLOVNA

Král má bodovou hodnotu 3 bodů, královna má též bodovou hodnotu 3 bodů.


 

KOUZELNÍK

Kouzelník nepřidává žádný další bod, ale umožňuje hráči vložit kamkoliv do své zdi kartu, i když má nižší hodnotu, než poslední karta v řadě. Může tuto akci provést kdykoliv a s jakoukoliv kartou ale pouze 1x za celou dobu hry.



OSTATNÍ KARTY

Zbylé karty mají pouze hradbu s číslem a dále čistá nebesa.



KARTY HRÁČŮ

Karty hráčů jsou celkem čtyři a každá má jinou barvu - hráč si zvolí barvu a použije ji, jako svou startovací kartu.



PŘÍPRAVA HRY

Hra se připraví způsobem, že všechny karty rozložíte na stůl - všechny kromě startovacích. Je to opravdu rozsáhlé a nám se to pořádně nevejde ani na stůl v obýváku a ani do kuchyně, kde jsem fotila a bylo to jen tak tak. Pak už se jen střídáte v tazích a snažíte si zapamatovat kde co je. Protihráč musí vždy vidět dobře tu kartu, kterou otočíte.



KONEC HRY

Hra končí, jakmile některý z hráčů dokončí řadu o DESETI kartách, počítá se i první startovací karta, kterou má každý z hráčů. 

Další možnost je ta, že hra končí v případě, kdy na stole nezůstane žádná další karta, kterou by některý z hráčů mohl použít - jsou tam pouze nižší čísla. V tomto případě vyhrává hráč, který má nejdelší zeď.

První možnost hry je dosáhnout co nejdříve deseti karet v řadě a druhá možnost hry je započítávat i ty konkrétní body, takže nakonec může vyhrát úplně někdo jiný, než ten, který jako první postavil celou řadu o deseti kartách.



PŘÍKLAD VYTVOŘENÉ ŘADY

Finální řada může vypadat například takto, anebo se vám třeba nepovede nasbírat žádný bonusový bod navíc. Kartu kanonu bereme tak, že ji zahrát můžeme ale nemusíme. Zvlášť, když na ni narazíte moc brzy a nemáte svému soupeři co vzít.




PEVNOST A ODOLNOST KARET

Co máme tu naší třetí aktivní malou pažravku, tak jsem ráda za cokoliv, co nesní, nerozkouše, nezmluchlá a nezničí. Což tato hra prošla (až na návod) kompletně. Nerozkouše ani karty, ani krabičku a navíc když se karty polijí, tak se taky nic nestane. Jen ale pozor na ohýbání, aby vám nezůstaly zohýbané tím, jak je sbíráte ze stolu.




DOPORUČENÝ VĚK

Doporučený věk je oficiálně od 6 let. Z mého pohledu je hra opravdu náročnější na pamatováka, ale mám zkušenost, že si děti pamatují mnohem lépe, než dospělí. Pro čistou hru je potřeba, aby dítě znalo jak jdou čísla za sebou - větší, menší. Což se na hře může i zároveň učit. Doporučovala bych ji pro předškoláky i prvňáky a třeba i druháky, které by mohla pořád ještě zaujmout.


ZÁVĚREM

Hrací doba je odhadem dvacet minut, což by docela i odpovídalo, pokud jste plně soustředění a opravdu dáváte pozor, kde je jaká karta. 

Společně se Spícími královnami, je to další karetka, která děti procvičuje v matematice - což se v aktuálním distančním období docela i hodí a dokonce jsou podobné typy her i vyhledávány na procvičování právě čísel nebo sčítání.

Pevnost sebou určitě budeme brát na stanování, k vodě, na zahradu apod. Tím, jak je prakticky nezničitelná se nebojím, že by se s ní něco stalo a na odpočinek z vody se bude rozhodně hodit.

Pokud vás karetní hra Pevnost/Fort zaujala, najdete ji na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.

Opevněte svůj hrad, vybudujte zeď a vyhrajte nad ostatními :-).


Cena: 189Kč (původně 349Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat