13. července 2021

LUŠTÍME: Časopis Puntík - červenec/srpen 2021

Letní dvojčíslo časopisu Puntík vás zaujme nejspíš především velkým loutkovým divadlem s hrdiny časopisu, které si snadno doma sestavíte a je i dobře přenosné a skladné. 

Dále vás čekají Mylišáci s medvědicí Máňou, panda Švanda spící pod širákem, základní informace o netopýrech, svět pohádek, zmatky, průzkumník Žárovka v krápníkové jeskyni, stolní hra a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme detailněji podívat.

 

 

OBSAH

V obsahu se vždy dozvíte co vás čeká a kdo ty konkrétní postavičky ilustroval. Obsah je zároveň pokaždé tématicky vyladěň - v tomto čísle jako bublinky :-).


 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. CHLUPATÁ MEDVĚDICE

Chlupatou medvědici Klaudinka vybarvila a další možnost je přetřít ji lepidlem a vytvořit ji srst kmínem nebo suchou trávou. To jsme ale už nedodělávaly. Už jsme takhle měly kmínový obrázek a kmín nacházíme ještě dnes. Tak spíš když už, zkusit tu trávu ale víc lepidla a větší kusy, aby to neopadávalo.


 

2. DOKRESLI STROM

Kromě dokreslení stromu podle šipek ho můžete také vybarvit, nakreslit jehličí a Klaudinka ho dokonce i stínovala přesně tak, jako je na předloze.


 

3. PANDA ŠVANDA

Pandu Švandu si tentokrát Klaudinka užila opravdu hodně. Ne vždy chce přečíst celý text, ale tentokrát jsem jí ho četla i několikrát. Stanování a celkově kempování jí moc baví. Dokreslila Švandovi sprchu, spacák, zhasnula mu lampičku na dobrou noc a smála se, že má panda Švanda taky plyšovýho Puntíka na spaní, jako ona :-D.


 

4. KRESLÍME NETOPÝRA

Já osobně nemám ráda kreslení podle předloh, ale s tím, jakou cestu za kreslením a malováním má Klaudinka za sebou a jak se dostala do fáze z odmítání jakéhokoliv kreslení do kreslení několikrát denně, ji jednoduše nechávám. Sama začala vyhledávat kreslení podle předlohy a tak jsme jednu dobu vytáhly všechna starší čísla Puntíka a všechny zpětně dokreslila. Netopýr jí proto udělal velkou radost.



 

5. OLÍK A LILI

Olík a Lili jsou pro změnu moji oblíbenci. Ty jsem si zamilovala hned na první dobrou a Klaudinka už zase víc a víc zkouší číst, takže jí to šlo doslova do rány. 


 

6. VYSVOBOĎ PRINCEZNU

Bludiště a navíc s počítáním a čísly. To Klaudinku bavilo, i když v bludišti trochu zavrávorala a smála se proč by tam měla být jednička, že přece nepotká jenom jednoho :-D. Tak jsem si vysvětlila, že se obtahuje jen správná odpověď.


 

7. TO JE ALE ZMATEK

Zmatku je tentokrát pouze jedna strana, ale hlavně, že alespoň nějaká. Divadlo je obsáhlé a tak se ho víc nevešlo. My jsme vždycky rády alespoň za kousek nesmyslů :-).


 

8. PUNTÍKOVO DIVADLO

Puntíkovo divadlo s hromadou postaviček, které z Puntíka už znáte. K tomu nějaké další doplňky jako křeslo, stůl, strom, liška apod.




 

Doporučení je sice napíchnout na bramboru, ale já zkusila ruličku od toaletního papíru a funguje to poměrně dobře. Vychytáte si stabilitu a divadlo stojí hezky. Přeci jen brambora je sice pevná, ale není tak praktická a trvanlivá. Divadlo je oboustranné - z jedné strany červené a z té druhé modré.



 

Postaviček je opravdu spousta a kdybyste si náhodou nepamatovali, jak se jmenují, na zadní straně je vše popsané. Také je můžete připevnit na špejli nebo jim vyrobit stojánky z papíru.


 

9. PRŮZKUMNÍK ŽÁROVKA

Průzkumník Žárovka se s Edisonem vydává do krápníkové jeskyně. Když dvoustranu prosvítíte, tak zjistíte, kdo tam dělá ty prapodivné zvuky.


 

10. STOLNÍ HRA

Stolní hry jsou v Puntíkovy docela pravidelně, což je fajn. Tato hra je výletem za permoníky a je pro dva hráče, kteří hází barevnžm kamínkem či mincí a postupuje vždy ten, jehož strana padne. Ten ale zároveň musí pojmenovat, co je na obrázku a vyhrává ten, kdo dojde k permoníkům.


 

11. PUNTÍKOVY NÁPADY

Puntíkovy nápady jsou zase skvělou inspirací na letní tvoření - tématicky si vyrobíte hopsající žábu anebo plující loďku po moři.


 

12. POČÍTÁNÍ PRO STARŠÍ

Sčítání a odčítání se sice zdá být složité a pro starší děti, ale náhodou nás to mile překvapilo a potěšilo a možná i proto Puntík baví pořád Klaudinku, i když ji je 7,5 let. Vždy si v něm najde spoustu luštění, které ji baví a které je pro ni zajímavé. Přesně tak na tom byly i počty, které jí bavily.


 

13. PROCVIČ SI RUKU

Poslední, co nás zaujalo, je úplně na konci Puntíku a je to zajímavé procvičování ruky, připomínající geoboard, na který se nasazují barevné gumičky a vytváří se tím tvary. Pro děti je to skvělá aktivita na prostorovou orientaci a přenos obrázků do dalšího jen pomocí nápovědy v puntících. A také mohou obtáhnout a vybarvit loď.



 

Můžete si ho předplatit na webu https://send.cz, kde můžete omrknout i jednotlivé bonusy zasílané k předplatnému. Určitě doporučujeme předplatné už kvůli tomu, že chodí pohodlně do schránky a můžete využít sourozenecké předplatné společně s časopisem Tečka!


Cena: 49Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat