15. července 2021

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - červenec/srpen 2021

U časopisu Tečka! nás baví reálná zvířata na titulní straně a jsem ráda, že se toho drží. Ilustrovaných je nespočet a tohle mi přijde originální a zaujme na první pohled. 

Letní dvojčíslo časopisu Tečka! je ideální na cesty. Najdete v něm prázdninový kalendář, rozmarné léto, vtipy, hledačku, křížovku, komiks, labyrint, slavící emotikony, emoce s mapou pocitů, Dubánky, bingo na cesty, omalovánku, pokusy, náladová zvířata, únikovku a mnoho dalšího.

Tak se na ni pojďme podívat detailněji :-).


 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?  

 

1. MOJE PRÁZDNINY

Veselý letní kalendář, na dva měsíce prázdnin, je připravený hned na první straně. Sbalte si Tečku a zaznámenávejte si všechny zážitky i pocity. Klidně podle obrázků emotikon. 


 

2. ROZMARNÉ LÉTO

V tomhle vtipném čtení děti vybírají vždy správný obrázek z dvojice a kolikrát z toho vznikne i zajímavá debata. Proč bychom se nemohli koupat v penězích? Mně by se to líbilo, i když bych z toho moc čistá asi nebyla :-D. Spaní pod traktorem taky může být zajímavé ale pozorvat padající domy bych teda vůbec nechtěla.


 

3. HLEDAČKA

Já jsem ten typ, co si hledačky užívá. Ze všeho nejraději je mám jako počítačové hry a jedna hra mi (za bezdětných časů samozřejmě) trvala třeba kompletně 3 dny. Pak jsem hledačky přenesla do deskovek, únikovek a baví i Klaudinku, která si je užívá právě v Tečce.


 

4. LABYRINT

Zase jiný druh labyrintu, ať to taky není pořád dokola že? Tentokrát pozorujte okolní zvířata a přírodu, ale pozor, ať nepádlujete proti proudu (proti šipce). Cestou sbírejte písmena a zapisujte je do tabulky, ve které zjistíte, kde si Viky s Otou užívají vodní dobrodružství.


 

5. OBRÁZKOVÉ EMOCE

Smajlíky všeho druhu používáme den co den a znají je s přehledem i děti. Svátek slaví 17. července a víte, který z nich je nejoblíbenější? Ten kterému smíchy tečou slzy. Můžete si zkusit vyluštit emotikony v tajence a zjistit tak, jak říkáme člověku, který umí dobře poznat emoce.


 

6. PRÁZDNINY SNŮ

Je možné domluvit se beze slov, jen pomocí usměváčků nebo gest? Projdi smajlíkovský test, kde najdeš pouze emotikony. Dozvíš se tak, které prázdninové místo se pro tebe hodí nejvíce.


 

7. MAPA POCITŮ

Nádherně přenádherná knížka, ze které až přechází zrak a která je tak barevná, až vás bude fascinovat - přesně taková je kniha s názvem Mapy mých pocitů, kterou jsem před několika týdny recenzovala. Ty barvy, ta energie, ilustrace. Moc mě potěšila celá dvoustrana v tomto čísle Tečky. 


 

8. DUBÁNCI

Další parádní dvoustrana Dubánků, kteří na vás dýchnou dovolenkovou až přímo doslova mořskou atmosféru. Slyšíte šum moře? Cítíte písek a sůl mezi zuby? :-D S Dubánky proberete vaše plány na prázdniny a vyluštíte osmisměrku, ve které se dozvíte, co říká Dubánek duběnce.


 

9. NAFOUKNI MĚ

Znáte rybu čtverzubce? A víte, co se stane, když ho někdo naštve? Nafoukne se jako balon a vy si ho můžete vyrobit. Nalepíte do něj brčko a pak už jen fuuuuu. 


 

10. BINGO NA CESTY

Inspirace na cesty. Pozorujte, co kolem sebe míjíte ať už na kole, autem, vlakem a škrtněte všechno, co jste vypozorovali. Vyhrává ten, kdo jako první najde všechny objekty v řádku. Bingo je oboustranné a z druhé strany jsou obrázky jiné.


 

11. OCHLAĎ SE

Rádi si určitě vyzkoušíte ledový pokus díky kterému si vytvoříte třeba zrovna ledovou tříšť - skvělý tip je podávání zmrzliny či tříště ve slupce od citronu, pomeranče ale také třeba v kokosovém ořechu. 


 

12. NÁLADOVÁ ZVÍŘATA

Každé zvíře reaguje na změnu nálady jinak. Některé změní barvu, jiné se nafoukne, mávají křídly, vrčí, syčí apod. To vše si můžete přečíst na této dvoustraně. A asi vás nepřekvapí, že některá zvířata radostí skáčou - i my kolikrát radostí skáčeme až do stropu :-).


 

13. ŠIFROVANÁ

Stačí vám jen stejné dva papíry, bílá svíčka a barevné křídy, abyste mohli vyzkoušet tajnou šifru anebo tajný milý letní vzkaz pro někoho dalšího. Stejně tak vás může inspirovat také vyžehlená zpráva s pomocí citronové šťávy. Dobře na to funguje i trouba. Můžete si takhle posílat vzkazy mezi kamarády, aby je nikdo jiný nedokázal rozluštit.


 

14. MŮJ SKATE

Klaudinka je skejťačka a než okusila inline brusle, skate byl jejím kámošem ze všeho nejvíc. Jezdí s ním i doma a brala si ho všude možně. Dokonce s ním ni na něm spala, jak ho měla a pořád má ráda. Takže tématická letní omalovánka s pokreslením skatu je trefa! A co tam rozhodně nakreslí? No přece její milovanou hru Among Us, o které jsem donedávna neměla páru :-D.


 

15. ÚNIKOVKA

Tradičně v našem výběru nesmí chybět ani únikovka. Tentokrát se pokusíme uniknout z potopené lodi, kde je čas naším nepřítelem, protože dochází vzduchu. Tak kudy ven? Zjistila jsem, že ilustrátorem únikovek v Tečce je Jakub Cenkl, který ilustruje i Skryté příběhy - ty jsme si nedávno vyzkoušeli přímo v Lokti podle aplikace :-).



ZÁVĚREM

A to bylo vše z letního dvojčísla časopisu Tečka! Tentokrát jsme nestihli přímo tvořit, ale většinu čísla máme za sebou. A je docela i dobře, že nám tentokrát vydrží déle, než na jeden zátah tužkou .. hahaha!

V trafice stojí Tečka! 57Kč ale s předplatným vyjde na 49Kč. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík. 

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz.


Žádné komentáře:

Okomentovat