7. července 2021

ZA VÝLETEM: Stezka krušnohorských pověstí

Na tuto stezku, která se nachází kousek od areálu Plešivec, jsem narazila úplnou náhodou při pátrání po zajímavých výletech. Nechystáme se na žádnou dovolenou, ani pod stan. Letošní výlety budou jednorázové a rádi bychom to tady u nás na západě ještě víc prozkoumali. Docela mě překvapilo, že jsem na stezku narazila až letos, když je otevřena už snad víc jak 8 let.

"Připravili jsme pro vás mýtickou stezku odrážející bohatý duchovní život lidí, kteří inspirováni zdejším krajem a lidským údělem, dráždili svou fantazii a obohacovali nejen dětský pohádkový svět. Věříme, že se vám stezka bude líbit a dýchne na vás svým magickým kouzlem a troškou historie Krušných hor. Příběhy jsme posbírali od zdejších starousedlíků a jiných milovníků starých příběhů." (https://plesivec.eu/atrakce/myticka-krusnohorska-stezka).

Vypadá krásně, seznámíte se s několika novými bytostmi, a navíc to není žádný náročný výlet co se týče času a počtu kilometrů. Je to takový okruh neokruh, kdy se vracíte stejným směrem. Tak se na stezku pojďme podívat blíže. Na konci článku navíc najdete video, pro lepší představu a atmosféru krušnohorských lesů :-).



Sice jsem si říkala, jestli to má smysl, když pojedeme 45 minut, na místě budeme hodinu a zpátky pojedeme dalších 45 minut .. ale ano! Vyplatí se to. Přeci jen je čas s malými dětmi úplně jiný a nejen, že se courají a všechno zkoumají, ale taky chtějí neustále svačit. Holky vyskočily z auta a hned si sedly na lavičku, že chtějí svačinu :-D. Takže výlet nakonec zabere víc času a pokud se chcete zastavit mnohem déle, využijte přímo areál Plešivec kde jsou různé druhy atrakcí.

Věděli jsme už předem z různých článků, že trasa bude krátká a proto jsme Olivce nevzali ani nosítko a ani RS šátek - nosí se jen v místech, kde víc jezdí auta, kde je víc lidí anebo kde jsme delší čas a nejsou to čistě stezky s bezproblémovou cestou.

Hned na začátku omrkněte mapku a ideálně si ji vyfoťte, ať víte kdy co bude následovat a kdy správně zatočit. Ale taky se může stát, že i přes to všechno zatočíte špatně a vydáte se směrem Boží dar. Což se povedlo právě nám. Naštěstí jsme ale potkali cyklisty, kteří nás nasměrovali správně - to bychom si tedy dali do nohou :-D.



PERKMON

Hned kousek za hlavní cedulí narazíte na Perkmona. To je nejznámější z krušnohorských skřítků - jsou to důlní skřítkové, kteří stráží doly a pomáhají najít nové žíly zlata či stříbra. A jelikož jsou postavou poměrně malí, je postaven na dřevěném sloupu, ať ho máte blíž u očí.




ČERT 

Další příběh je o čertu a lakomém sedlákovi z Hroznětína. Sedlák Flaschner byl prý chamtivný, zlý, protivný a kvůli tomu, aby mohl nahromadit ještě víc majetku, upsal duši ďáblu. Když ale nastal jeho den a čert si ho měl odnést do pekla. Statkář se ho snažil uprosit, že ještě nemá sepsanou poslední vůli a chtěl by ji připravit. Čert souhlasil a sedlák utekl do kostela, kam na něj nemohl. Čerta to rozčílilo, že dupnul kopytem a veškerý majetek schoval pod velkou skálu. Ze statkáře byl najednou chuďas a jediné, co mu zbylo, byla ta skála.




MARZEBILLA

Marzebilla je patronkou a ochránkyní krušných hor a povídá se o ní několik legend. Byla překrásná a proto se o ní ucházelo mnoho mládenců, jenže ona se zamilovala do jednoho jediného a všechny ostatní odmítala. Svatba byla veliká a Marzebilla se provdala za rytíře z Výsluní (původně hradu Suniperk). Na počest novomanželů byl uspořádaný turnaj, kterého se účastnil i jeden odmítnutý ctitel. Turnaj skončil jako krvavý souboj, který skončil smrtí  rytíře z Výsluní. Marzebilla jako nešťastná nevěsta spustila kletbu na viníka. Chodí po krušnohorských lesích se srdcem v rukách. Dobrým lidem pomáhá a zlým zlo oplácí.

 



OHNIVEC

Ohnivec mění své podoby - jednou chodí s pochodní, jindy je jako skřítek s hořícími vlasy a někdy dokonce jako divoká zvěř. Ohnivec si liboval v plamenech, ale nikdy přírodě neublížil. Naopak byl zmiňován jako pomocník v zimě. S Ohnivcem nejspíš souvisí také "krušení" což je způsob lámání skal - a proto jsou možná Krušné hory právě krušné.




LOUPEŽNÍCI

Dva kamarádic loupežníci, kteří s lesích nad Jáchymovem začali loupit společně až se stali postrachem všech cestujících kupců a nikdo proti nim nic nezmohl. Až na ně král povolal celé vojsko, aby bylo loupení ukončeno. Loupežníci byli potrestáni na Šibeničním vrchu u Horního Slavkova.




ŠRAKAKAL

Malý domácí krušnohorský šotek s rozcuchanými vlasy (popis sedí na naší Sofii :-D)¨. Hospodářlm pomáhal tím, že jim hlídal děti, neustále je česal (sebe ale nečesal) a bavil je různými šprýmy. Dokázal ale natropit taky pěkný zmatek. Začal se totiž bát a mstít, jakmile se v domě začalo klít a tak rozvázal krávy, zacuchával vlasy nebo rozbíjel věci.




PENZION ŠVÝCARSKÁ BOUDA

Stezka vás zavede až k penzionu Švýcarská bouda, což je turistická ubytovna a měla by být stále plnohodnotně funkční. Nepůjdete ale úplně k ní ale zatočíte směrem zpátky do lesa a lehce do kopce.



RYTÍŘ

Rytíř mě upřímně od pohledu děsí ale Sofince se pro změnu děsně líbil. Rytíř nebyl opravdovým rytířem. spíš jen rád chodil v kovovém oblečení a nosil meč. V kraji loupil, přepadával a doslova budil hrůzu. Veškeré jmění si schovával ale nic netrvalo věčně a i na něj došlo. Byl popraven. Jeho duše se ovšem stále toulá krušnohorskými lesy v podobě černého psa a prý tomu, kdo se ho nelekne a dá mu najíst, ukáže kde má schované poklady.




STROMOVÉ ŽENY

Takové lesany, že?! Ty se povedly a doufám, že mi to nebude zcenzurováno ani tady, ani na Youtube nebo bych se naštvala! :-D Holky se na ta prsa nemohly vynadívat .. holt u mě už zdaleka tak hezká prsa neuvidí no :-D.

Existuje zmínka o dvou stromových ženách, které si užívaly, když děsily a strašily hlučné houbaře. Prý dokonce nastražily lebku do mechu a houbaře tak děsily k smrti, že ti zahodili košík a utíkali pryč - jenže se většinou ztratili.

Ale těm hodným naopak pomáhaly a zavedly je například někam, kde je větší množství hub.




POMALU ZARŮSTAJÍCÍ VÝHLED

Na stezce narazíte na několik laviček, na kterých můžete posvačit anebo se kochat výhledem, který pomalu ale jistě zarůstá.



HEJKAL

Hejkal má bohužel svůj příběh spálený a co jsem tak koukala, je to dlouhodobě neopraveno, což je škoda, protože by mě zajímal i jeho příběh ale ani zagooglení mi moc nepomohlo. Hejkal ale určitě hejkal a taky si musel nacpávat pupek pěkně.




VIDEO NA YOUTUBE



ZÁVĚREM

Moc se mi líbí, že vzniklo něco, co dětem přiblíží historii místa, kde žijí, a výletníci mají zase krásný tip na výlet. Je to kousek od Plešivce, tak můžete spojit celodenní řádění v areálu Plešivce anebo si zajít na příjemnou procházku do krušnohorských lesů. Údajně by měly sochy postupem času ještě přibývat a stezka se nejspíš časem i protáhne.

Cesta je schůdná snad pro každého .. viděla bych to i na kočárek bez problémů a na nohách jsme měli Slipstopy, které do lesa využíváme většinou na rovné lesní cesty a ne žádné štreky. Chodilo se v nich hezky, i když sem tam kamínek zazlobil. 

Časově, když to vezmi těžce na pohodu, tak sotva dvě hodinky s pauzami na svačinu a na kojení + když navíc všechny příběhy u dřevěných soch čtete. Je to takový ten typ výletu, kdy si někam chcete zajet ale nechcete nic únavného či náročného.



Opatrujte se a výletům ZDAR! :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat