14. července 2021

LUŠTÍME: Časopis Ben Já Mína - Pirátský sen + Ekohrdinové

Časopis Ben Já Mína vychází 5x ročně a je určen dětem ve věku 4-7 let. Hlavní hrdinové jsou Ben a Mína, kteří se svou skautskou družinou Benjamínků zažívají různá dobrodružství. Je plný obrázků s minimem textu a vydává ho Junák - český skaut.

Ke každému číslu je také ke stažení zdarma metodická příručka pro dospělé, aby z časopisu vyždímali co nejvíce to jde. V metodice, kromě námětů a nápadů na aktivity s dětmi, najdete také doplňující informace k jednotlivým programům.

My jsme dostali příležitost vyzkoušet dvě čísla časopisu Ben Já Mína, která jsem si vybrala a vybírala jsem i ze starších čísel. Zaujaly mě tyto dvě a tak se na ně podrobněji podíváme :-).

 

 

BEN JÁ MÍNA A PIRÁTSKÝ SEN

Tohle je 5. číslo ze 4. ročníku a vybrala jsem ho proto, že mají holky rády především mořské panny ale Klaudinku zajímají i piráti. Má dokonce i pirátský kostým, který chce využít letos na halloween.


 

Jako první se podíváme do pirátského snu, což si můžete povyprávět jako příběh s tím, že budete nejdříve vyprávět dítěti a ono vám to následně převypráví. Anebo ho můžete nechat celý příběh vymyslet a pak ho společně probrat.


 

Následují průzkumníci pod vodou, kteří zkoumají sépii a také zkouší pokus míchání barev, hlesají rozdíly, vyrobí čtverzubce a vytvoří krystal soli.


 

Další je ponorka, kde vás čeká opět spousta úkolů, jako například najít rybičky označené puntíky a spojit je s číslicemi. Také objevíte pokusy s potapěčem a propustnosti látek.


 

Chobotnice umí měnit barvu podle prostředí - zde je proto potřeba vybarvit chobotnice správnou barvou dle toho, kde se nachází. Můžete si chobotnici vyrobit i z PET lahve anebo obkreslíte papouška, který vám díky kolíčku bude držet na rameni.


 

Pirátské loutkové divadlo - to je výzva. Postavičky jsou na pevné čtvrtce a pokud namalujete na velký formát pirátskou loď můžete ji využít i jako pozadí.


 

V podmořské kuchyni se naučíte připravit sushi.


 

Neposedný vítr je ve smyslu hudebně dramatické dvoustrany, kde najdete rozdíly u mořské pany, pokusíte se rozeznít vodu, přiřadíte tóny ke květinám a mimojiné také zjistíte, kdo co ztratil pod hladinou.


 

Další dvoustrana je na koupališti, kde zkusíte vysledovat cestičku, kudy se veverka dostala na strom, také vyrazíte prozkoumat vodu, abyste zjistili, kteří živočichové tam žijí, prozkoumáte bosonohou stezku a můžete si popovídat o převleku vašich snů.


 

Předposlední aktivitou je dělení pokladu, u kterého příslušnou barvou vybarvíte správný počet toho, po čem každý z pirátů touží.


 

Pirátský poklad je deskovou hrou, kterou najdete na úplném konci časopisu - přímo na jeho zadní straně a budete k němu potřebovat figurku a kostku. Vypadá parádně! 


 

BEN JÁ MÍNA EKOHRDINOVÉ

Téma ekohrdinů jsem vybrala proto, že mi přijde aktuální a zajímavé. Procházíme si zrovna knihu s názvem Bez vody to nejde a celkově je potřeba o tématu ekologie mluvit - čím víc, tím líp.


 

Jako první se podíváme do krajiny snů, kde si opět můžete vyprávět příběh, který necháte převyprávět dítě anebo ho necháte úplně samotné vymyslet příběh dle obrázků. Zároveň je potřeba namalovat krajinu snů. Jak by asi mohla vypadat? A co by v ní nesmělo chybět?


 

Jaro je tu a na jaře je počasí poměrně aprílové. Vyrobíte si měřič srážek, najdete rozdíly v přírodní klimatizaci, dozvíte se, co se stalo s bramborami, co jak klíčí a jak se pěstuje ze zbytků v kuchyni.


 

Cesta vody je docela fascinující, nemyslíte? Popíšete si jednotlivé zastávky vody na její cestě k lidem a zpátky do řeky. Také si popíšete společně koloběh vody v přírodě. Můžete si vytvořit jednoduchý filtr vody a pozorovat v jakých vrstvách se zachytí nečistoty při čištění vody.


 

Příroda je zdrojem energie, to se ví. Ale jakou energii nám dokáže příroda dát? Co všechno využíváme jakým způsobem? A jakou energii nám dává les? Najdete tu krásný tip na vytvoření sluníčka z barevného papíru a tácku. A můžete zkusit vyrobit i meteorologickou stanici nebo třeba vodní mlýnek ze dřeva.


 

Bylinky pro zdraví. Poznáte je všechny? A víte, na co se používají?


 

Všichni určitě znáte karetní hru Dobble, která je skvělá na tisíce různých témat. Zde si můžete vystřihnout tuto zaměřenou na ekologii a přírodu.


 

Další krásné tipy nna tvoření a výrobu. Příprava sirupu, vití věnečku nebo náramkový herbář.


 

22. dubna měla svátek naše planeta a v ten den si připomínáme všechno, co nám dává a jak je potřeba se o ni starat. Vymyslete, jak byste využili odpadky, které jinak končí v moři nebo přírodě. Obtáhněte světadíly a zkuste si udělat módní planetární přehlídku.


 

Další dvoustrana je zaměřena na bydlení. Najděte rozdíly na obrázcích a vyjmenujte, co je citlivější k planetě. Co vše je pěstováno na zahrádce? Máte nějaké oblíbené jídlo z těchto surovin? A víte k čemu jsou dobré nabíjecí baterie?


 

Spojte suroviny s Českou republikou a porovnejte, která cesta je nejdelší a jakým způsobem se k nám ty suroviny musely dostat? Jestli autem, vlakem nebo lodí.


 

Desková hra s názvem Úklid parku. Tu můžou hrát 1-4 hráči a bude potřeba kostka a figurka pro každého z hráčů. Vystřihnete odpadky a nepořádně je rozházíte po parku. Úkolem je sebrat odpadek a vyhodit ho do správného koše. Každý z hráčů unese pouze jeden. Hra končí, když jsou všechny odpadky uklizené.



 

ZÁVĚREM

Časopis Ben Já Mína má celkem 8 dvoustran + vystřihovánku, která se nachází uprostřed časopisu a také obsahuje deskovou hru, která je na zadní straně časopisu. Je to na jednu stranu málo stran, ve srovnání s jinými časopisy, ale jak můžete vidět v recenzi, dvoustrany jsou plné úkolů i obrázků.

Pokud hledáte časopis pro předškolní děti, určitě na něj mrkněte. Věřím, že děti chytne a bude je bavit a navíc ho vyluštíte do posledního bodu. Ilustrace jsou moc hezké, zapamatovatelné a pro děti zajímavé - rychle se s Benem a Mínou zkamarádí.

Můžete ho krásně využít také ve skupinách nebo na kroužcích i v mateřských školách. Více informací najdete na webu benjamina.skaut.cz,kde se můžete prokliknout také na způsoby předplatného.


Cena: Roční předplatné 350Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat