12. července 2021

UČÍME SE: Časopis Ahoj divočino - Léto 2021

A je tu další nabušené číslo časopisu Ahoj divočino, který je vždy doslova přeplněný zajímavými informacemi o zvířatech i přírodě pro konkrétní roční období.

V letním čísle se seznámíme s našimi hady i vzdušnými akrobaty a na louce prozkoumáme hmyz i květiny. Také se dozvíte, co v letním období pozorují ornitologové a na konci čeká opět další plakát do sbírky.

Pokud vás zajímají starší čísla, detailněji zrecenzované je najdete ZDE. A teď už se pojďme vrhnout na to, co nás čeká v létě.

 

 

DOPIS Z DIVOČINY

Dopis z divočiny píše štika Šárka, královna českých vod. Dozvíte se, jak vypadá, čím se vyznačuje, kde je můžete potkat, jaká je jejich potrava, kolik měří centimetrů, jakými způsoby loví apod.


 

ROZCVIČKA

Na prvních stranách se dozvíte, co vše se v letních měsících děje na planetě zemi a jako rozcvičku můžete vyzkoušet přiřadit larvy hmyzu k jejich dospělým jedincům. Larvy často vypadají naprosto jinak, než dospělí jedinci a tak to nebude zrovna lehký úkol :-).


 

CO SE DĚJE V LÉTĚ

Pozorujte přírodu a zjistěte, co vše se děje v létě. Rojí se mravenci a můžete se dočíst jak je to s okřídlenými královnami. Také je živo pod vodní hladinou, kde se to hemží podivnými bytostmi. Ve stojaté vodě se mrskají larvičky komárů, rozkvétají lekníny, padají hvězdy a mnoho dalšího.


 

BÁDÁME V LÉTĚ

Co vše se dá v létě probádat? Příroda je plná zvuků, barev, chutí a vůní. Sbírají se rostliny do herbářů a pořizují se ty nejkrásnější fotografie a kresby. Zkuste probádat které listy, plody, kořeny nebo květiny rostlin barví nebo jestli lépe chutnají plody červené či modré? A kolik barev má hlína? Zkuste odpovědět na všechny otázky na této straně a vše si zapište :-).


 

UŽOVKA HLADKÁ

V každém čísle najdete rozhovor s nějakým tvorem - tentokrát je to užovka hladká aneb nenápadná lovkyně. Dozvíte se, jakým způsobem čeká na kořist, čím zachytává okolní pachy, kde všude ji můžete potkat, jak tráví zimu, jak je to s háďaty a co malá háďata jí no a nesmí chybět ani informace o tom, jak se k ní chovat, když ji potkáme v přírodě.


 

Dozvíte se detaily jejího těla a také jak ji rozpoznat od zmije obecné.


 

Mezi naše užovky patří užovka obojková, užovka hladká, užovka podplamatá a užovka stromová.


 

PRAVĚCÍ DRAVCI NAD HLADINOU

Létaly tu už v prvohorách, před 320 miliony let, ještě než se objevili první dinosauři. Mezi vážkami najdeme nejrychlejší a nejobratnější hmyzí letce. Můžou totiž každé kříslo ovládat samostatně a umí dokonce i couvat. Z hmyzí říše mají největší oči. Už i malé larvy jsou velmi dravé a zdolají i drobné rybičky. Kde jsou vážky, tam se přírodě daří.


 

Můžete si vážky dokreslit a případně i vybarvit.


 

VÝVOJ ŠÍDLA MODRÉHO

V tomto čísle vás čeká krásná vystřihovánka vývoje šídla modrého, který si snadno vyrobíte.



 

HMYZÍ VYSTŘIHOVÁNKA

A aby toho stříhání nebylo málo, vyrobíte si ještě kobylku, saranče, motýla, včelu a vosu. K tomu jsme se ještě pořádně nedostali, protože jsme neustále pryč, ale hned, jak si je vyrobíme, doplním je do tohoto článku. Vypadají báječně a můžete si jimi vyzdobit dětský pokoj či nástěnku.



 

LUČNÍ KVĚTINY

Luční květiny jsou na pevné čtvrtce. Můžete si z nich vytvořit třeba plakát anebo kapesní přehled, podle kterého je v přírodě budete hledat. Mezi luční květiny patří kopretina bílá, zvonek rozkladitý, řebříček obecný, chrpa luční, chrastavec rolní apod.


 

ZKOUMÁME KVĚTY

Vezměte si lupu a vydejte se na průzkum letní louky .. můžete se kochat pestrostí tvarů a rozmanitostí barev květů. Dozvíte se, jak to má třeba pampeliška nebo kopretina. Také zjistíte, které rostliny mají pětičlené květy a jak je to s jetelem či zvonkem.


 

LOUKY ANEB JAK TO FUNGUJE V PŘÍRODĚ

Na kterých loukách nepotkáte téměř žádné kvítí a proč? Čemu pomáhá mozaikovité sečení? Jaký hmyz spatříte na květu kopretiny? Kdo je typickým ptákem venkovské krajiny? To se dozvíte na této krásné dvoustraně plné informací.


 

LÉTO MLADÉHO ORNITOLOGA

Léto je období mláďat, pelichání, shromažďování ptáků do hejn a přípravy odletu na zimoviště. A někteří ptáci už dokonce míří do svých zimních domovů. Co vše se děje v červnu, červenci, srpnu i září se dozvíte na této dvoustraně.


 

TIPY, NÁPADY A AKCE

Jak vyrobit pítka pro ptáky či secciho desku, jak pozorovat čapí hnízda nebo sledovat nemocné ptáky na krmítkách či sledování hnízdění rybáků obecných v přímém přenosu se dozvíte na této dvoustraně. A co se týče pítek, ptáci si v nich často i rádi čistí peří a koupají se.


 

ZÁVĚREM

A jsme u konce dalšího čísla plného informací o letním období v přírodě. 

Často se mě ptáte na doporučený věk a já vždy všem píšu aby nečekali do doby, než dítě doroste. Některá čísla pak už neseženete a byla by to ohromná škoda. Já dost bojuju i s tím do časopisů zasahovat, stříhat je, narušovat je, protože mi přijdou jako naprosto dokonalé záležitosti, které si chci zachovat jak nejdéle to půjde.

Přesně takový časopis na trhu chyběl a já se vždy těším na další číslo snad víc jak děti. Určitě ho kupujte dopředu, stojí za to a nebudete litovat.



Časopis Ahoj divočino si můžete předplatit za 320 Kč ročně (4 čísla). V ceně je, pro informaci, zahrnuto i poštovné. Objednávky posílejte zatím na e-mail obchod@ahojdivocino.cz. Cena jednoho výtisku je 89Kč + 20Kč poštovné.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat