19. července 2021

UČÍME SE: Bez vody to nejde - Encyklopedie pro školáky

Na podzim loňského roku jsem psala recenzi na knihu Jak se vyznat v klimatu, která je velikostně i stylem psaní velmi podobná této. Tématicky je z mého pohledu důležité dětem ukazovat co vše díky vodě máme, jak to s vodou je a že to bez ní opravdu nejde.

"Ráno si vyčistit zuby, přes den pít a jít si zaplavat, večer zalít zahradu a vysprchovat se. K tomu všemu potřebujeme vodu. Na druhou stranu děti stále slyší, že by měly vodou šetřit. Proč? Dá se vypotřebovat všechna voda? Odkud vlastně pochází? A co dělá vodu tak zvláštní? Komu patří? Kromě odpovědí na podobné otázky se děti dozvědí také o vodě v lidském těle, v přírodě, v historii, v hospodářství, o fyzikálních vlastnostech vody, o její souvislosti s klimatem."

Tak zní anotace knihy Bez vody to nejde, kterou považuji za stejně důležitou, jako knihu Jak se vyznat v klimatu a proto vám ji, ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, moc ráda přiblížím. Opět bude velké množství fotek a to jsem se docela krotila. Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-). 



O KNIZE

Stejně jako kniha Jak se vyznat v klimatu, ani tato nemá obsah jako takový, ale hezky postupně a přehledně plyne jako jedno velké povídání, jako jeden velký příběh vody. Textu je v ní akorát tak, aby to pro děti bylo zajímavé a ilustrace jsou chytlavé pro školáky.

Každý obrázek si mimo krátký text můžete rozebrat ještě zvlášť, pokud by dítě zajímalo víc informací a chtělo by zjistit ještě něco nad rámec. Ale na to, jak je kniha malá - v podstatě velikost A5, je v ní opravdu neuvěřitelné množství informací.

Sice je určena školákům formou encyklopedie, ale pokud máte doma předškoláka, kterého zajímá kde se voda bere, kam jde, na co všechno ji potřebujeme atd. určitě bych ji vzala třeba i předškolákům.


DETAILY KNIHY 

Bez vody bychom tu nebyli. To je jasná věc. Voda je základ všeho života a bez ní nejde nic. Den co den ji potkáváme všude kolem sebe a bereme ji jako naprostou samozřejmost. Což bychom asi neměli, že?



Denně spotřebujeme přes 90 litrů pitné vody ať už čištění zubů, vaření, koupání, praní, splachování ale také zalévání květin, mytí nádobí apod. To je teda číslo.



Bez vody v lidském těle nefunguje naprosto nic. Plíce potřebují vodu, abychom mohli dýchat, pocení slouží tělu jako klimatizace, ledviny také pracují s vodou, krev sestává z největší části z vody apod.



Na naší planetě je nejnápadnější množství vody. Dvě třetiny povrchu Země jsou pokryty vodou, která umožňuje život. Bez ní by nebyly rostliny ani živočichové a už vůbec ne lidé. Jak se ale voda na Zemi dostala? Kudy unikala a jakým způsobem? I to se v této encyklopedii dozvíte.



Lidé vždy vyhledávali blízkost vody. Kde je voda, tam je i potrava, protože tam mohou růst rostliny a proto si lidé často zakládali sví sídla u řek, jezer a moří. Voda byla a pořád je nepostradatelná, ale dokázala být i nebezpečná. Přitahovala totiž člověku nebezpečná zvířata.



Voda má zvláštní vlastnosti a může mít tři různá skupenství - pára, voda, led.



Na Zemi jsou různé druhy vod - slaná a sladká, tekoucí a stojatá .. jezera, moře, tůňky, potoky, řeky, rybníky, jezírka.



Voda je na Zemi rozdělena velmi nestejnoměrně - někde padají srážky průběžně během všech ročních období, jinde neprší celé měsíce, v tropických oblastech prší pro změnu pořád apod. Jak ale spolu souvisí voda a počasí? A na kterých místech vůbec nesněží ani neprší? I to se v této encyklopedii dozvíte.


 

Dříve byla spousta věcí jinak a mnoho míst už lidé silně změnili.



Na Zemi se vlastně žádná voda neztrácí. Voda koluje a vždy se nachází buď v půdě, ve vzduchu nebo ve stojatých a tekoucích vodách Země. Část vody není vidět, protože se nachází pod povrchem Země jako podzemní voda.



Ve vodárnách se voda upravuje na pitnou a v laboratoři se kontroluje, jestli je voda opravdu čistá. Může se někdy dál upravovat - chlorem, ultrafialovým zářením i třeba ozonem.



A co se děje se špinavou vodou? I to se v této encyklopedii dozvíte.



Nejvíce sladké vody se spotřebuje v zemědělství. Celosvětově asi 70% vody skončí na polích, protože tam, kde málo prší, se musí pole zalévat uměle a k tomu se často budují zavlažovací kanály, které spotřebují spoustu vody. A tam, kde prší pravidelně se spotřebuje mnohem méně vody.



Někdy spotřebovávají lide více podzemní vody, než jí zase může přitéct. Hladina podzemní vody pak klesá a to má špatné důsledky - často stačí pokles jen o několik centimetrů a rostliny s mělkými kořeny se k vodě nedostanou.



Komu voda patří? Občas taky dochází a cesta k ní může být velmi dlouhá. Mnoho lidí pije ni dnes vodu přímo z jezer, řek nebo kanálů a jiní používají vodu ze studny. Někteří pro ni často musí chodit několik kilometrů daleko. A více než dvě miliardy lidí nemají ani toalety - používají kadibudky nebo příkopy, které se během dešťů zaplatí a roznese se to všude. Pak se šíří různé nemoci.



Bez vody není možné se ani uživit. Všechno spolu souvisí a když není vody, nejsou ani životní podmínky a lidé si musí hledat nové místo, kde by mohli s rodinou žit v bezpečí.



Piráti se dříve často plavili pod falešnou vlajkou a až teprve těsně před napadením nahodili tu svou pirátskou. 



Nebezpečná může být ale také voda - obří vlny, tsunami, bouřlivý příliv, přívalové povodně, ledovka.



Lidé mění podobu moří. Spousta odpadu v nich končí a lidský vliv sahá až dokonce do mořských hlubin, kde i v nejhlubším příkopu jsou mikroplasty.



Klima se mění. Skleníkový efekt zesiluje. Sucha a bouře jsou čím dál silnější. Podzemní voda v některých městech klesla o dva metry za rok. Lidé přicházejí o úrodu kvůli nedostatku vláhy ale změna klimatu vede také k záplavám.



Sílu vody můžeme využít k výrobě čisté elektrické energie. I příliv s odlivem a činnost vln mohou vyrábět proud.

  


Mnoho povolání souvisí s vodou - instruktoři plavání, plavčíci, kanalizační technici, hasiči, rybáři, lodní kapitáni a mnoho dalších.


 

Doma musíme šetřit vodou a myslet na to, jakými způsoby by se to dalo praktikovat. Uvědomělé nakupování také šetří vodu - sezónní ovoce a zelenina, využívání knihovny, podpořit ekologické zemědělství, svačinové krabičky, bezobalové nákupy a mnoho dalšího.


ZÁVĚREM

Opět krásné předání informací malým školákům, kteří se zajímají o to, kde se bere voda a co se s ní děje anebo třeba sami s vodou plýtvají a chtěli byste jim vysvětlit, proč to není dobré a jak bychom se měli chovat. Líbí se mi, že je to stále zajímavé a záživné - čte se jedním dechem a když už dítě nezaujme text, zaujme ho ilustrace.

Pokud máte budoucí školáky nebo předškoláky a chtěli byste jim přiblížit něco víc o ekologii, moc knihu Bez vody to nejde doporučuji. Dozví se v ní naprosté základy i zajímavosti, které třeba ani nevíte vy dospělí. Z mého pohledu je to téma, se kterým by se měly děti seznamovat co nejdříve.

Pokud vás kniha Bez vody to nejde zaujala, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 221Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat