29. dubna 2021

ČTEME: Mapy mých pocitů aneb zkoumání našeho nitra

Tohle je jedna z těch knih, kde slova zdaleka nestačí. Koukáte na ni a jste v úžasu. Nemáte slov. Jen nasáváte to kouzlo a sílu, které z knihy vyzařují. Wow!

Když jsem si, ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, vybírala knihy na další pololetí, tato byla láskou na první pohled. Když si vzpomenete na recenzi Solfánků, tak jsem psala, jak mám ráda modro-žlutou kombinaci barev. Miluju akvarel, zajímavé ilustrace a modrá se žlutou jsou prostě mé.

Zajímavostí je, že kniha neobsahuje žádný text - pouze názvy různých míst. Recenze bude spíš fotorecenzí, protože obrázky řeknou mnohem víc, než slova. Je to přesně ta kniha, která je primárně pro děti, ale najdou se v ní i dospělí. 



OBÁLKA KNIHY

Už samotná obálka knihy stojí za zastavení a detailní prohlídnutí. Je to kniha, která zaujme až uchvátí na první pohled. Hned si ji vezmete do ruky a ponoříte se do hlubin příběhu, ze kterého si vezmete přesně to, co sami potřebujete a ze kterého bude každý číst svým způsobem.





OBSAH KNIHY

  • Země naděje
  • Země strachu
  • Země znechucení
  • Země radosti
  • Země hněvu
  • Souostroví studu
  • Padající hvězdy
  • Země úžasu
  • Země žárlivosti
  • Země smutku
  • Ostrov lásky


PŘÍBĚH A JAK KNIHU "ČÍST"

Hlavním hrdinou knihy je chlapec, kterého si můžete pojmenovat podle své fantazie. Jméno určené nemá. Vydává se na cestu do tajů svých pocitů. Zažívá jedno dobrodružství za druhým. Část knihy je tvořena malými obrázky poukazujících na příběh. Následují různé druhy zemí, ostrovu či souostroví, kde už budete putovat sami jako po mapě. Chlapec se dostává z jedné země do druhé, setkává se s novými lidmi a načerpává mnoho zkušeností.



ZEMĚ NADĚJE

Dobrodružné putování začíná v Zemi naděje, kde objevíte starodávný hrad Možná, údolí motýlů, přístav slibů, Ostrov touhy, Velké jezero myšlenek, Cestu, která vidí dál a hlavně Moře snů. Nádherné barvy, nádherná ilustrace, nádherné i jednotlivé části na mapě.




ZEMĚ STRACHU

Když chlapec odpluje ze Země naděje, dostane se do žluté Země strachu. Tam prozkoumáte Ledové pláně, Ostrov hrůzy, Velké jezero horor, zděšené křičící duby nebo například bezvýchodnou silnici. To právě strach nám dost často stojí v cestě a hlodá v nás.





ZEMĚ ZNECHUCENÍ

Další je Země znechucení, která už od pohledu vypadá dost nechutně. Tam vás čeká les klíšťat, Velká planina nevolnosti, Zvracející hory, Pohoří smradu nebo studna výkalů. Velmi zajímavá dvoustrana, na kterou by mě docela zajímaly reakce ostatních.





ZEMĚ RADOSTI

Rychle pryč ze Země znechucení do Země radosti, která má krásné pozitivní barvy a kde si dokonce můžete pronajmout křídla. Navštivte Město úsměvů, Jezero blaženosti, Hudební dělo, Hvězdný les úspěchu i Vrcholy dobré naděje.





ZEMĚ HNĚVU

Dobrodružství pokračuje a s radostnými pocity se dostáváme do Země hněvu, kde na chlapce promluví řvoucí hory a postaví se strážci Nedotknutelného pohyblivého hradu. Drápavé stromy, zříceniny Města míru, Ostrov sopek, Vlažné moře i balvany ostré jako nože na vás zde číhají.





SOUOSTROVÍ STUDU

Plujeme dál až doplujeme k Souostroví studu, kde začínáme v lese masek a setkáme se s obyvateli ostrova. Zde nás čeká například Sedm ostrovů červenání, Ostrov zahanbenosti, vězení chyb, Planoucí ostrov a také Smrtonosná řeka. 





POHLED NA PADAJÍCÍ HVĚZDY

Když chlapec odplul ze Souostroví studu, objevil horu se žebříkem, na který vyšplhal a zahleděl se na padající hvězdy. A když padá hvězda, musíme si něco přát :-).



ZEMĚ ÚŽASU

Další velmi krásnou zemí je Země úžasu, kde na vás čeká Cesta nadšení, Velké moře oblaků společně s létajícími loděmi, Sedm hradů nádhery, Údolí dinosaurů i třeba Pláž mistrovských děl. Ta barevnost celé knihy mě nepřestává fascinovat. Je naprosto kouzelná!





ZEMĚ ŽÁRLIVOSTI

Která země ještě nesmí chybět? Je to Země žárlivosti, kde prozkoumáte kanál sprostých slov (to nemá chybu! :-D), Malé jezero nedůvěry, Ostrov nejistoty, Palác tisíce zrcadel závisti i bludiště úzkosti. To jsou věci, co mysĺíte? 





ZEMĚ SMUTKU

Přes pláž kontroly se dostaneme na loď, která nás zaveze do Země smutku. Všimněte si, co tato země zobrazuje. Vidíte plíce? A věděli jste, že se smutek usazuje právě na plicích? Kdo by řekl, že kniha pro děti bude tímto způsobem zasahovat do psychosomatiky. Wow! Nešťastná cesta, prokletý most, Vesnice sklíčenosti, Údolí vyschlých řek nebo brána zklamání - to vše spadá do této země. 





OSTROV LÁSKY

Posledním místem, které navštívíme je Ostrov lásky, který zobrazuje srdce. Setkáte se s věčnými společníky i mazlivým drakem, projdete si Pláně objímání, Cestu lásky a zkusíte Pramen péče. To je ale krásné zakončené celé cesty.

 




ZÁVĚREM

Tato recenze je spíše fotorecenzí, abych texty a svými nápady či tipy neovlivnila váš přístup ke knize, který je potřeba mít opravdu vlastní, aby se z knihy načerpalo vše, co v ní je ukryto. Nečekala bych, že dětská kniha bude zasahovat i do psychosomatiky, což je něco úžasnýho, protože se právě psychosomatikou dá vyřešit mnoho problémů.

Úžasná, silná, přenádherně nádherná kniha, kterou ilustrovala Bimba Landmann - tu jsem musela začít okamžitě sledovat na Instagramu, protože mi její ilustrace neuvěřitelně sedly a ráda bych pořídila i další její díla, pokud na ně u nás narazím. Bimba je italskou ilustrátorkou a její knihy byly přeloženy do více než 20 jazyků.

Věřím, že si z ní každý vezme přesně to, co potřebuje a že si ji nebudete prohlížet pouze s dětmi, ale vezmete si ji na probádání i vy dospělí. Kniha je určena dětem od 4 let a je jen na vás, jakým způsobem se k ní postavíte a jak s ní budete pracovat.


 

Pokud vás kniha Mapy mých pocitů zaujala a já věřím, že vás zaujala, protože takovou knihu je potřeba doma opravdu mít, najdete ji na eshopu Nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 271Kč (původně 339Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat