21. dubna 2021

TVOŘÍME: Srdíčkový týden Radky Rubešové

Radku Rubešovou už ode mě musíte znát všichni a pokud ne, pohodlně se usaďte a omrkněte její web Radkarubesova.cz i její skupinu Tvoříme s prožitkem. Radka je výtvarná pedagožka, lektorka a arteterapeutka, která ráda experimentuje a vytváří nové výtvarné techniky.

Pravidelně pořádá různé výtvarné výzvy ať už zdarma nebo za poplatek. Je to neuvěřitelné množství jedinečné a originální inspirace, že nebudete vědět, co dřív. A velkou výhodou je hlavně to, že jakmile se do nějaké výzvy přihlásíte, je jen na vás, kdy se do ní pustíte. Vůbec nevadí, že začnete třeba až za měsíc a že nebudete stíhat s ostatními. Nestíhá většina :-).

V dnešním článku bych vám chtěla napsat o srdíčkovém týdnu, který probíhal v únoru. A přesně tady vidíte, že si můžete vše plnit svým tempem. Skupina a veškeré informace mám zůstanou trvale. Tak se pojďme podívat jak se nám zaláskovaně tvořilo.

 


 

O SRDÍČKOVÉM TÝDNU

Srdíčkový týden je přesně tou výzvou, která probíhala zdarma a byla určena pro děti ve věku 2-10 let, což je opravdu velkou výhodou pro rodiny, které mají děti v různém věku. Mohou tvořit všichni dohromady bez ohledu na to, co kdo zvládne. Tvoření si užije dvouleťák, který bude nadšeně míchat pastely a tvoření si užije i puberťačka, která u toho bude myslet třeba na Justina Biebera :-D.

Jakmile se přihlásíte, přijde vám na email seznam potřebného materiálu - většinou máte všechno doma, pokud máte alespoň základy na tvoření jako krepák, barevné papíry, lepidlo, nůžky, pečicí papír apod.

A zároveň vám přijde odkaz na facebookovou skupinu, která je zaměřena přímo na konkrétní výzvu a ve které budete sdílet vaše výtvory a nasávat inspiraci ostatních.


5 VÝTVARNÝCH NÁPADŮ SE SYMBOLEM SRDCE

Aneb celý týden na jedné fotce a přitom za každým výtvorem stojí jiný příběh. Jiný prožitek, jiný smích, jiná nálada nebo nadšení. A to mě na tom baví. Že to není jen "pojď, namalujeme srdce" ale je za tím ten celkový prožitek, který je u každého úkolu Radkou rozepsán. Vždy vám dá tipy a rady jakým způsobem se na tvoření naladit, o čem si povídat.

 


SRDÍČKOVÝ LABYRINT

Tenhle obrázek miluju. To je přesně to kouzlo, když dítě pustíte k barvám a ani jeden z vás neví, co z toho nakonec vyjde. A o tomto obrázku jsem povídala dokonce i v živém vstupu. Klaudinka tu vpíjela barvy, až se jí všechny slily uprostřed a vznikla dost ošklivá všehochuť barev. Já viděla, že už natahuje a chce se jí bulet. Napadlo mě vzít papírové utěrky a všechno do nich vsáknout. Wow! Kouzlo. Pak už jsem ji nechala jen dokončit stříkance okolo a nádherný obrázek je na světě.

 


 

SRDCE Z HLÍNY/PLASTELÍNY

Holky práci se suchými pastely milují, takže v tomhle případě stačilo říct, že jdeme malovat "křídama" a už byly nastoupené na místě. samotnou mě překvapilo, jak se pustily do míchání a jak se suchými pastely už umí obě pracovat. Nejvíc je baví samozřejmě matlat barvy, aby jich měly plné dlaně. Horní obrázek je 4 leté Sofinky, spodní 7 leté Klaudinky.

 

 

SRDÍČKOVÝ POLŠTÁŘEK NAPLNĚNÝ LÁSKOU

Tento tip je zároveň krásnou dekorací nebo dárkem pro blízké. Můžete ho naplnit kuličkami krepáků, můžete do něj vystřihnout obrázky všeho, co máte rádi. Cokoliv. Bude vypadat hezky i zavěšený třeba i okna, aby skrze něj prosvítalo sluníčko.

 


 

SRDÍČKOVÉ PEXESO

Pexeso jsme zvolili o rozměru 10x10cm, takže je spíš takové maxi pexeso a barevné papíry jsme vybrali pastelové, jemné. Původní plán a pokyny přímo z výzvy jsou trochu jiné, ale to je na tom právě skvělé, že si vše můžete zařídit dle svého nejen co se týče způsobu výroby ale i co se týče materiálu. Z druhé strany je bílý karton, který si pak Klaudinka sama různě dotvoří jako jednolitou zadní stranu celého pexesa.





OBRAZY A PŘÁNÍČKA Z KREPÁKU

Rozpíjení krepáku na papír je další naší velmi oblíbenou aktivitou a tohle je další z příkladů, kdy byly původní pokyny poněkud jiné, ale jakmile jsem ve skupině zahlídla inspiraci na girlandu, bylo jasno a přesně tohle jsem chtěla vytvořit na naší síť výtvorů. Místo girlandy můžete vytvořit i přáníčka třeba aktuálně zrovna ke dni matek. Zároveň si děti i procvičí míchání barev, protože zrovna tady se nám často prolíná růžová se žlutou.

 




 

ZÁVĚREM

Nedávno jsme konečně přidělali síť na výtvory, což bylo teda něco na moje nervy. Nejde totiž tak úplně hezky rozprostřít, takže to byl boj ale myslím si, že dobrý. Už se těším až bude díky Radčiným výzvám plná nádherných a jedinečných obrázků :-).

A vy určitě neváhejte a začněte se zapojovat nejen kvůli výtvorům, ale hlavně kvůli prožitku, který dá dětem mnohem víc, než že budou mít nějaký hotový obrázek. Neřešte, že nestíháte. Ono to neuteče a jednou určitě přijde čas, kdy budete rádi, že máte po čem sáhnout. Já osobně mám tolik inspirace, i pro babyclub, že mám alespoň na dvacet let vystaráno hahaha! :-D

I proto na blogu napřibývají žádné tvořící články. Vždy sáhneme po nějaké nádheře od Radky a vytvoříme si raději to, než abych něco honila po Pinterestu.



Byl by hřích nezapojovat se do takového "jiného" tvoření a opravdu se zaměřit na prožitek a ne na výsledek jako takový a zjistíte, že ty děti umí krásné věci, i když zrovna nenakreslí třeba perfektní postavu se všemi detaily. Ráda se s vámi ve skupinách uvidím a přeji vám, ať si společně s dětmi tvoření s prožitkem užíváte naplno.


Žádné komentáře:

Okomentovat