20. dubna 2021

UČÍME SE: Časopis Ahoj Divočino - Jaro 2021

Taky jste si časopis Ahoj divočino tak zamilovali? Už je to rok, co tento časopis vychází - tedy tohle je druhé jarní číslo, protože vychází s každým ročním obdobím jako čtvrtletník. A já musím smeknout, jak je vždy propracovaný a jak laťka s každým číslem stoupá. Celému časopisu moc fandím a děkuji za tuto parádní spolupráci!

Nejvíce se mi zatím líbilo asi zimní číslo zaměřené na vlky, to pro mě bylo TOP. Všechna starší čísla, mimo úplně prvního jarního, najdete ve starších recenzích v prokliku "Ahoj divočino".

V jarním čísle se naučíme spoustu zajímavých informací o ropuchách i cizokrajných žábách. Čeká nás zase mnoho zajímavého čtení i tvoření. Tak se na něj pojďme detailněji podívat.

 

 

SPOJ KVĚT S PLODEM

Na rozcvičku, hned v úvodu, časopisu budete mít za úkol spojit květ s plodem, který z něj uzraje. Tak schválně, jestli je poznáte všechny. Správné řešení najdete na konci časopisu a pokud něco nebudete znát, zkuste si to zapamatovat. Až budete venku na procházce vzpomeňte si a najděte odpovědi rovnou v přírod. Skvělý tip na venkovní pátračku.


 

CO SE DĚJE NA JAŘE

Na následujících stranách se dozvíte, co všechno se na jaře v přírodě děje. Co všechno kvete, raší nebo vylézá ze svých úkrytů. Zároveň se dozvíte i zajímavé informace, jako například to, že po jarní bouřce fialky nevoní - zkuste je někde ve vašem okolí najít a po bouřce zkontrolujte, jestli je to pravda. U potoků začíná zářit blatouch bahenní, začínají kvést ovocné stromy a můžete pozorovat i kosa, jak si staví hnízdo.


 

ŽABÍ PÁTRÁNÍ

Žabí pátrání je ve smyslu drobných detailů na konci stránky, které musíte najít na velkém obrázku - taková ta správná hledačka pro starší děti. To naší Klaudinku moc baví a pochvaluje si, že to není zas tolik jednoduché. Zároveň se dozvíte jednotlivé názvy konkrétních žabek.

 

 

MŮJ ROK V PŘÍRODĚ

Můj rok v přírodě aneb zkoumáme střídání ročních období a pozorujeme změny. Tohle je krásná aktivita, ke které patří i velký plakát o velikosti 4 těchto časopisů takže opravdu veliký. Můžete si do něj zapisovat veškeré pozorování a změny a můžete si ho třeba i vybarvit.



Pokud máte velkou nástěnku, jakože opravdu velikou, tak se hodí na ni anebo na dveře a byl by určitě moc hezký i v rámečku bez skla - aby se na něj dalo psát. A pokud jste učitelkami ve škole/školce, tak je naprosto dokonalou výzdobou do učeben i školek.



 

SLUNÉČKO SEDMITEČNÉ

Slunéčko sedmitečné, které děti znají spíš jako berušku, je určitě nejznámějších broukem. Svou výraznou barvou odrazuje nepřátele - ptáky, pavouky ale i mravence. Na této dvoustraně se dozvíte, jak se líhne, páří i jak přezimuje. Mně překvapilo, že když roztáhne křídla, je to docela ošklivý brouk hahaha :-D.


 

SLUNÉČKO VÝCHODNÍ

Další dvoustrana je zaměřena na slunéčko východní. Dozvíte se, odkud pochází, jak vypadá v porovnání se slunéčkem sedmitečným a kolik různých druhů ještě existuje. Ne všechna se živí mšicemi, ale některá dávají přednost rostlinné stravě.


 

ROPUCHA OBECNÁ

Hostem pro toto číslo je ropucha obecná, která neskáče ale chodí a leze. Dozvíte se o ní, že dokáže svlékat kůži podobně jako hadi. Většinu času žije na suchu a jakmile teploty v noci přestanou klesat pod 5°C, vyráží na přímou cestu k vodě. Některé ropuchy ujdou i dva kilometry. Dozvíte se dokonce i to, že existují dopravní značky, které upozorňují na žáby - pokud silnice vede skrze jejich cestu k vodě.


 

Na další straně je ropucha detailně rozepsaná a můžete ji porovnat se skokanem hnědým.


 

JAK HNÍZDÍ SÝKORKY

Krásná vystřihovánka budky s informacemi o tom, jak sýkorky hnízdí. Ještě jsme se do ní nepustily, ale jen co dokončíme novou nástěnku a úpravy v pokojíku, tak ji seskládáme :-). Naše Klaudinka má sýkorky ráda snad nejvíc ze všech ptáků.


 

ŽIVOTNÍ CYKLUS ROPUCHY

Informační list se životním cyklem ropuchy - přezimování, páření, vajíčka, pulci, malé žabky.


 

ŽABÍ RYBNÍČEK

Žabí rybníček jako velká omalovánka a zároveň dokreslovačka. Je do něj totiž potřeba dokreslit další žabí vajíčka, pulce i rostliny, aby ožil. Zároveň si opět procvičíte životní cyklus, který se o to lépe vtiskne do paměti.


 

KOUZELNÝ SVĚT CIZOKRAJNÝCH ŽAB

Cozokrajné žáby jsou jako z pohádky. Tak barevné, nádherné a hlavně přizpůsobivé. Některé se dokonce přizpůsobily i životu v poušti. Zajímavé informace si přečtete o pralesničkách, listovnici červenooké, vodnici posvátné, otylce nebo bezblance koki.


 

Zrovna vodnice posvátná vypadá jak z kouzelné pohádky. Ani nevím, jestli mě děsí anebo mi přijde svým vzhledem naopak roztomilá. Žije na jediném místě na světě. Wow!



JARO MLADÉHO ORNITOLOGA

S pozorováním ptáků je vhodné začít již v předjaří, kdy ještě nemají stromy a keře listy - pak je pozorování obtížnější. Na těchto (celkem 5) stranách se dozvíte, co přesně můžete pozorovat od března do června, získáte tipy jak ptáky podpořit, zjistíte jak to mají s hnízděním i vyváděním mláďat. Je to opravdu čtení jedním dechem :-).


 

MOJE POZOROVÁNÍ

Své pozorování si můžete zapisovat a když vyplněný list vyfotíte, můžete ho zaslat přímo do redakce časopisu Ahoj divočino.



ZÁVĚREM

To je zase paráda co? Já nikdy nevím, co do závěru psát. Jsem vždy tak nadšená a jsem celkově ráda, že takový časopis vůbec vznikl, protože na trhu chyběl a doufám, že bude velmi úspěšný. Doufám, že ho budou využívat nejen mámy pro své děti, ale také učitelé ve školách i školkách, dětské kroužky a prostě každý. Zábavná forma učení, zajímavé texty a tolik krásných obrázků, inspirace, tvoření.



Časopis Ahoj divočino si můžete předplatit za 320 Kč ročně (4 čísla). V ceně je, pro informaci, zahrnuto i poštovné. Objednávky posílejte zatím na e-mail obchod@ahojdivocino.cz. Postupem času se chystají webové stránky.


Žádné komentáře:

Okomentovat