7. dubna 2021

HRAJEME SI: Pohádkáři - Dobrodružné příběhy se zvířecími hrdiny

Pohádkáři jsou nádherně přenádhernou pohádkovou hrou, která během posledních dvou měsíců zažila takový boom, že se už chystá její dotisk. Zamilujete si ji na první pohled a kochat se budete už samotnou krabicí, která vzhledem připomíná velkou knihu - doslova jako z pohádky. Ilustrace jsou naprosto dokonalé a okamžitě zaujme i děti.

Ráda bych vám ji, ve spolupráci s 4kids.cz, detailněji představila a ukázala vám blíže, jak nádherná hra je. Já se nad ní kochám neustále. Rukou mi prošlo už tolik dětských knih i her, že bych to ani spočítat nezvládla, ale tato svými ilustracemi boří přední příčky.

Tak se na ni pojďme podívat :-).


 

BALENÍ HRY

Celkový design hry je dokonale vymyšlený. Hra vypadá jako silná kniha, ve které se schovávají drobná zvířátka, konkrétně mravenec, kobylka, včelka. Z každé strany knihy, tedy hry, je schované jedno.



 

VNITŘNÍ ČÁST HRY

Moc se mi líbí řešení vnitřní části hry - hlavně tedy žetonků, které jsou plastovou částí zajištěny, aby v krabici nelítaly. Všechno má své přesné umístění a to i kniha, u které se myslelo na kroužkovou vazbu.




 

OBSAH HRY

  • Návod ke hře 
  • 86 karet zvířecích hrdinů
  • 6 žetonů pro hráče (v 6 barvách)
  • 36 hlasovacích žetonů (6 setů v 6 barvách)
  • Hlasovací a bodovací stupnice (3 části)
  • 38 oboustranných příběhových karet
  • Kniha s průhlednými kapsami


 

NÁVOD

Návod s pravidly pro hru je rozkládací a oboustranný. Kromě přípravy hry, popisu karet, způsobu hraní, bodování a konci hry se také dozvíte jaké další varianty můžete hrát - kooperativní variantu, pro dva hráče nebo variantu pro nejmladší hráče.




 

HRACÍ ŽETONKY

Hrací žetonky jsou o velikosti přibližně 1,5cm a jsou celkem v šesti různých pastelových barvách - bílá, oranžová, fialová, růžová, zelená a modrá.



POHÁDKOVÉ PŘÍBĚHY

Pohádkových příběhů je celkem 10. Karty jsou oboustranné a příběhy různorodé. Každý si v nich najde ten svůj oblíbený. Výhodou je, že i když odehrajete všech 10 příběhů, můžete si je zopakovat s jinými hrdiny, který té atmosféře dají zase jiný nádech.

 

  • Honba za pokladem
  • Nejstatečnější rytíř
  • Začarovaná země
  • Dobrosrdečný král
  • Alchymistův učeň
  • Moudrý učitel
  • Hrdina a bestie
  • Čarodějnice ve městě
  • Zvířecí škola
  • Cesta kolem světa
 

 
 
Každý příběh se skládá z někola různých karet, které postupně vkládáte do knihy a vytváříte si tak kompletní pohádku se zvířecími hrdiny.
 

 
 
Na každé z příběhových karet je zvýrazněná část, pro kterou se budete snažit najít toho nejlepšího zvířecího hrdinu - zde například "citlivý hrdina".
 

 

KARTY SE ZVÍŘECÍMI HRDINY

Karet se zvířecími hrdiny je celkem 86, takže opravdu balík i když hrajete ve čtyřech. A i když odehrajete celou hru, můžete hrdinům přiřadit jiné role, takže budou vypadat zase úplně jinak a příběh bude i jinak vtipný. Jednou může být zkušeným kapitánem slon a pak třeba pavouk.


 
 
Zvířecí hrdinové mají různé výrazy dle kterých je můžete přiřazovat k tomu, co zrovna hledáte a mnohdy narazíte na vtipnou situaci, kdy holt na výběr nemáte a konkrétní zvíře se nehodí. Hodně se u hraní smějeme a kolikrát opravdu stačí jen pohled na ta zvířata a jejich výrazy.




 

POČÍTADLO BODŮ

Počítadlo bodů, které zároveň slouží jako hlasovací tabulka, je složeno ze tří částí, které k sobě složíte jako puzzle. V horní části je počítadlo bodů, po kterém postupujete svou figurkou (žetonkem) a do spodní části se vkládají vybrané karty u kterých se následně hlasuje pro zvířecího hrdinu. Opět krásně ilustrované, pohádkové, podle ročních období :-).






POHÁDKOVÁ KNIHA

Pohádková kniha je menšího formátu, vyrobena z tvrdého pevného kartonu. Následující strany jsou vždy o kus menší, než předchozí strana, aby na konci vznikly tzv. "schody".


 
 
Každá dvoustrana má jinou ilustraci a každá obsahuje dvě průhledné kapsy na karty - levá strana má kapsu na zvířecího hrdinu a pravá na příběhovou kartu.
 



 
 
Kapsa pro zvířecího hrdinu je označena stopou, kdyby se vám to náhodou pletlo. A kapsa pro příběhovou kartu je označena ikonou listu papíru.
 


 
 
Wilfred a Marie. To jsou dvě děti, které milují zvířata a dobrodružné příběhy. Jednoho dne našli kouzelnou knihu. Její hrdinové mohli pobíhat mezi příběhy a pokaždé mohli být někým jiným.
 


PŘÍPRAVA HRY

Otevřete knihu na první straně a polžote ji doprostřed stolu. Hned pod ni sestavte bodovací a hlasovací tabulku. Rozeberte si barvu, za kterou budete hrát - figurka i hlasovací žetony. Vyberte si příběh a každému hráči rozdejde 5 karet zvířecích hrdinů. Otočte vrchní kartu balíčku hrdinů a vložte do první kapsy - to je váš první hrdina. Do druhé kapsy vložte začátek příběhu a hra může začít.


 
 
PRŮBĚH HRY

Každý příběh je složený ze 7 karet anebo taky z 10, pokud je rozvětvený. Hra probíhá celkem na 5 kol kdy se přečte karta příběhu (zvolíte si vypravěče) a dle zvýrazněné části textu vybíráte konkrétního hrdinu. V ruce máte 5 karet, které nesmí nikdo jiný z ostatních hráčů vidět. Z nich si vyberete jednoho konkrétního hrdinu a položí obrázkem dolu před sebe.

Jakmile všichni svého hrdinu vyberou. Vypravět posbírá zvolené karty, zamíchá je a vloží do hlasovací tabulky - tím každý hrdina získá svůj symbol. Každý hráč hlasuje pro hrdinu, který se tomu konkrétnímu názvu (např. zkušený kapitán) podobá nejvíce - nesmí ale hlasovat pro toho svého.

Můžete hlasovat tak, že si hlasy odkryjete najednou anebo hlasujete rovnou žetonem na konkrétního zvířecího hrdinu. Ten, kdo má nejvíc hlasů vyhrává. Posune svou figurku o počet hlasů, kolik získal - ostatní hráči, pokud získali alespoň jeden hlas, tak se taky posunou. No a vítězný hrdina putuje do knížky. Zvývající hrdiny odhoďte stranou a pokračujte v příběhu.



 
 
Hra končí poslední příběhovou kartou, která už neobsahuje konkrétního hrdinu a vyhrává ten, kdo záskal nejvíce bodů. Celý příběh si následně můžete zopakovat. Na konci vidíte všechny hrdiny se svými názvy hezky pod sebou. 
 
 


DOPORUČENÝ VĚK

Na zahraničním videu je doporučený věk 4+, u nás je ofiko 5+. Já osobně bych se držela toho nižšího věku úplně s přehledem. Sofince je 4,5 roku a hrála opravdu skvěle. Někdy volila spí podle oblíbenosti, ale trefuje se víc než přesně a taky nás poráží. Klaudinka jako předškolačka už cíleně vybírá a zamýšlí se nad svou volbou zase jinak. Horní věkovou hranici si ale netroufám určit, i když si myslím, že první a druhá třída ještě půjde :-).


ZÁVĚREM

Pokud nás sledujete delší dobu, tak víte, že většinu her hrajeme spíš s Klaudinkou. Sofince se tolik zas nechce a když už se přidá, tak kolikrát v půlce odejde anebo se chce jen koukat. Musí mít náladu, aby hru dohrála do konce a má svůj oblíbený výběr. 
 
Ráda si zahraje Věž čarodejnic, Myško utíkej anebo si sama hraje se Zámeckými schody. Oblíbila si také hru Hurá do postýlky a příšerky ze skříně. Ale když jsme začali s Pohádkáři, tak jsem měla pocit, že to je hra přesně pro ni. Jako kdyby byla vytvořena Sofince doslova na míru. 
 
Pohádkáři jsou roztomilou, kouzelnou, pohádkovou zábavou, pro celou rodinu. Můžete si z hraní vytvořit takový rituál před spaním a hru si užijete celá rodina. Jsou první hrou u které od začátku do konce vydržíme opravdu komplet ve čtyřech hráčích - myšleno s oběma holkama a já jsem za to moc ráda. A snad Sofi hra bude motivovat a vydrží s námi i jiné hry.
 
No a kromě toho, že se chystá dotisk, tak je v plánu i rozšíření s novými zvířecími hrdiny. V rozšíření bude 6 nových příběhů, 30 dalších zvířecích hrdinů a 7 čistách karet pro tvorbu dvou vlastních příběhů - to na konci března oznámil přímo BlackFire na svém Facebooku.

Pokud vás tato nádherná hra Pohádkáři zaujala, najdete ji na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.
 


Cena: 549Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat