28. dubna 2021

LUŠTÍME: Kouzelné čtení - Interaktivní mluvící časopis (jaro 2021)

První číslo tohoto mluvícího časopisu vyšlo v zimě a recenzi na něj si můžete přečíst ZDE. Časopis je čtvrtletník a před pár týdny vyšlo jarní číslo, která vám představím v této recenzi. Nemám ho předplacený, výjimečně, ale každé číslo objednávám přes send.cz, kde si ho můžete zakoupit buď samostatně anebo si zařídit předplatné i s dárkem.

V tomto čísle se vydáte pod hladinu moře, dozvíte se informace o včelách a včelařích, zazpíváte si písničku plnou opaků, vypěstujete řeřichu, zacvičíte si jógu, pročtete si komixové dobrodružství, vyřešíte detektivní případ, zahrajete si hru, vystřihnete povolání apod.

Tak se na něj pojďme detailněji podívat - upozorňuji ještě, že bez Albi tužky nefunguje. Můžete do něj psát, kreslit, ale nesmíte překrýt tmavou barvou místa, která nejsou dle zadání na malování či kreslení určena. Pak může přestat fungovat.



VYSVĚTLIVKY IKON 

  • Kniha - Základní názvy a informace
  • Žárovka - Další doplňující informace
  • Bublina - Co kdo říká
  • Kostka 1 -Jednoduchý kvíz
  • Kostka 2 -Težší kvíz
  • Kruh - Opakování
  • Čtverec - Zastavení čehokoliv, co tužka říká
  • Tlačítko pro zapnutí
  • Zvuk - zvýšení/snížení
  • Trojúhelník - základní instrukce



OBSAH

I když má časopis přes dvacet stran, je plný akcí, aktivit, luštění, učení i tvoření a stříhání. Hlavní kapitoly jsou v každém číslestejné, jen se obméní konkrétní témata. 

Tužka přečte všechno, čeho se dítě dotkne, takže s časopisem může pracovat samostatně - co nedokáže přečíst, to mu tužka řekne. 

Na každé dvoustraně je v levém horním rohu kolečko s obrázkem - tím se dozvíte, co všechno máte na té konkrétní dvoustraně dělat a co vás čeká.


 

ZPÍVÁME SI 

Písnička o protikladech a řešení hudebních nástrojů, který mezi ně nepatří. Dotykem postav na obrázku uslyšíte, co říkají a kdo jsou. Pán, co ze všeho nejraději sedí a čte si a ze všeho nejméně cvičí. No a pani je úplným protikladem pána.



POD HLADINOU MOŘE

Albert a Ema se vydali na výpravu do hlubin moře. Všude je samá ryba nebo korál. Můžete poznat tvory, co tam žijí, poslechnete si básničky a vyzkoušíte kvíz.

 

Otázky z kvízu jsou například:

  • Najdeš zrcátko?
  • Ukaž siluetu ježíka
  • Kdo si osedlal kladivouna?
  • Najdi siluetu karety s kelímkem
  • Který živočich vylučuje inkoust?



KDO SNĚDL MIRKOVI SVAČINU

Detektivní příběh, ve kterém pomůžete klukům v pátrání po ztracené svačině. Text je větším písmem, aby se dobře četl i začínajícím čtenářům. Mirkovi někdo snědl svačinu. Měl ji v lavici v modré krabičce, ale pak odběhl. Zjistíte, kdo to byl?


 

ŘEŘICHOVÁ POMAZÁNKA

V minulém čísle byl recept na jogurtovou zmrzlinu a tentokrát si připravíte řeřichovou pomazánku, kdy se krůček po krůčku dozvíte celý postup tak, aby ji děti zvládly úplně samy. Tužkou se můžete dotýkat i obrázků vlčí rodinky.


 

PROTAŽENÍ SE ŽABKOU

Na zlepšení koordinace a protažení zad si vyzkoušíte cvičení se žábou Kuňkou. Vše si můžete poslechnout jak slovy vypravěče, tak i slovy žáby Kuňky.




VELKÉ VODNÍ PUTOVÁNÍ

Desková hra, na kterou potřebujete hrací kostku a figurky. Vždy se tužkou dotknete políčka, na které jste došli a pak zodpovíte odpověď. Někde si i dokonce budete dávat úkoly. No a vítězí ten, kdo se jako první dostane do cíle.

 



POVOLÁNÍ

Jaké povolání by se mohlo líbit rozárce a které Kubovi? Zkuste i popřemýšlet, děti, co by bavilo vás a co byste chtěli třeba jednou dělat. Stránku s postavičkami vytrhnete, vystřiháte čepice, můžete dokreslit obrázek pastelkami - protože jak vidíte, mají bílé oblečení. No a pak stačí přikládat jednotlivé čepice na postavičky a pomocí Albi tužky se dozvíte, k jakému povolání která čepice patří.




RYBY A RYBÁŘI

Jak nakreslit rybu? S tím vám pomůžou kamarádi Tolky a Kvído. Vezměte si tužku a můžete se pustit do kreslení. Pak si poslechněte příběh o tom, jak šel Matěj s tatínkem na ryby. Tužka vždy přečte jen část příběhu a pak je jen na vás, který obrázek do příběhu patří - ten zakroužkujete tužkou. Můžete si zahrát i jednoduchý obrázkový kvíz.



VČELKY A VČELAŘI

Zde se dozvíte vše o včelách a o práci včelaře. Omrknete vývoj včely, co vše se z medu vyrábí, jak poznáte včelu medonosnou, jak se dělí její tělo a mnoho dalšího. Své nově naučené znalosti si pak vyzkoušíte v kvízu.

 

Příklady otázek z kvízu:

  • Která včela může dát žihadlo víc, než jedenkrát?
  • Najdi vosu
  • Najdi včelí roj
  • Najdi sršně
  • Který hmyz opyluje květy jetele


CESTA ZA POKLADEM

Poslechněte si vyprávění o dobrodružství, které ema s Albertem zažili pod hladinou s moře a do bubliny v posledním políčku dokreslíte poklad, který by vás samotné potěšil. Když se dotnete tužkou noty, poslechnete si i všechny zvuky.



OPPOSITES

Poslední dvoustrana je opět zaměřena na angličtinu. V prvním čísle byly barvy a tentokrát jsou to protiklady. Ocitli jste se v dětském pokojíčku, kde se seznámíte se základními názvy a frázemi, dále si můžete poslechnout slova v delších větách a promluvách i a celé to završit kvízem. Součástí dvoustrany je také spojovačka, kde spojíte jednoduché protiklady.

 

Otázky z kvízu jsou například:

  • Do you see something closed?
  • Where is the old soft toy?
  • Who is fast?


BLUDIŠTĚ

Na stromě uvízlo bílé kotě, do koruny ale vedou čtyři cesty. Vezměte si tužku nebo pastelku a pomozte hasiči dostat se ke kočce a možná, že to půjde i více způsoby.



DOPORUČENÝ VĚK

Doporučený věk je oficiálně pro děti od 3 do 7 let. Stále si myslím, že to je pro tříleté brzy. Kdybych ho měla srovnat, tak bych ho věkově přirovnala k Tečce, takže spíše starším dětem, aby byl využit na maximum pořádně se vším všudy. Ideální věk mi přijde předškolní.

 

ZÁVĚREM

Předplácet se ještě nechystám, ale nejspíš budeme časopis kupovat pravidelně. Holky mají celkově Kouzelné čtení rády - s tužkou už krásně začíná i Olivka a věřím, že až do časopisu dozraje i Sofinka, tak ho budeme využívat ještě více. 

Jen stále nemůžu překonat to, že mi je škoda do něj stříhat a psát :-D. Já jsem na to hrozná. Takže spíš čteme tak, jak je a třeba se jednou překonám, abych zastřihla. I u Puntíka mi to trvalo dlouho ale možná je to i tím, že ho máme předplaceného dvakrát.

Pokud vaše děti Kouzelné čtení baví a zároveň je baví i časopisy, určitě objednejte třeba zatím jedno číslo na zkoušku. Je škoda, že není víc listů, protože je cena docela vysoká ale obsahuje přes 1000 zvuků a replik a z toho, co je za časopisy na trhu, tak po něm ráda sáhnu.

 

Cena: 149Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat