26. dubna 2021

HÝBEME SE: Rozhoupané karty k houpacímu prknu Utukutu

Prkno Utukutu máme už pár let. Bylo mým vytouženým a odnesla jsem si ho z vyhlášení MAMAblogu roku 2018 za třetí místo. Což bylo nejen nečekané, ale taky vtipné, protože jsme jeli metrem a docela na sebe strhávali pozornost :-D.

Rozhoupané karty vznikly pro inspiraci, co všechno na houpacím prkně můžete zkusit a zároveň jsou skvělým tipem do různých babyclubů, ve kterých se děti učí básničky a pohybem. Považuji je jako základní prvek v kombinaci s houpacím prknem a holky si je oblíbily.

Tak se na ně pojďme podívat blíž :-).

 

 

JAK S KARTAMI CVIČÍME?

V sadě karet je i tato úvodní, která vás informuje, jakým způsobem s kartami pracovat. Hlavní je si to užít, zasmát se a třeba i vymyslet něco nového :-).


 

KARTY DETAILNĚJI

Karet je celkem 13 o rozměru A5. Jsou oboustranné (z druhé strany je básnička) a z pevného papíru.

Vznikly spojením barevných ilustrací Karolíny Shipstead, rozhoupaných básniček a metodiky cvičení od Terezy Dědkové no a nakonec nesmí chybět voňavé dřevo z dílny Utukutu, pro které dýchá úžasná Gábina Hrdina.

Z jedné strany jsou tedy ilustrované cviky a z druhé strany krátká jednoduchá básnička a popis konkrétního cviku. Každá karta má svůj název - Meditace, Plachetnice, Strom, Postýlka, Kočka apod.

Karty jsou dostatečně velké, i písmo na nich, aby se dobře daly ukazovat skupině dětí a zároveň je dospělý snadno přečte ze zadní strany.

Některé cviky jsou i pro dvojice.




 

PŘÍKLADY CVIKŮ

S holkama jsme se vrhly na předvedení několika cviků a tohle je zrovna preclík. Ten baví snad každého a není nikterak náročný.


 

Druhý cvik je meditace - odpočinkový cvik, u kterého je ale potřeba držet záda rovná.


 

Cvik s názvem Stůl není zrovna jednoduchý, jak můžete i z fotky vidět. Je potřeba zvednout zadek pořádně nahoru do rovinky.


 

Opalovačka je super! Takové příjemné protažení podobně jako třeba na gymnastickém míči.


 

Plachetnice, protože je důležité mít v životě někoho, o koho se můžete opřít :-).


 

Strom považujeme za jeden z nejtěžších cviků, podobně jako Stůl, kde je potřeba opravdu zpevnit tělo a najít rovnováhu.


 

A posledním cvikem, který jsme do recenze vyfotili, je Hvězda pro rozvoj rovnováhy i koordinace.


 

ZÁVĚREM

Nechávám na fantazii holek, jakým způsobem si s prknem budou hrát. Ať už je to houpačka, stoleček, dráha pro auta, zátaras, schovka pro plyšáky apod. Když ale karty necháte někde poblíž dětem po ruce, mohou s nimi začát pracovat sami a budou tak aktivně nevědomky procvičovat a zpevňovat celé tělo.

Karty jsou vymazlené a jsou určeny dětem od 3 let a taky samozřejmě i dospělým, kteří si určitě rádi cviky vyzkouší. No a třeba někdy vznikne i pokračování, to by bylo fajn že?

Můžete je zakoupit přímo na eshopu Utukutu přímo ZDE.


Cena: 249Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat