27. dubna 2021

UČÍME SE: Big Book Of Colours

Pokud mě sledujete delší dobu, tak víte, že většinou dávám přednost reálným obrázkům, ale zároveň mám moc ráda knihy Usborne, které kupuju ale také dostávám díky dlouhodobé spolupráci s eshopem Booksforjoy.cz a tuhle knihu jsem prostě musela mít! :-)

Ilustrace jsou milé, jemné a sympatické. Zaujalo mě v ní otočné kolo barev, pevné listy a na konci je folie, díky které můžete měnit barvy na obrázcích. Děti tak mohou "kouzlem" barvy měnit a zároveň se učí, jaké barvy vznikají různým mícháním.

Kniha Big book of colour je tak krásná, že jsem ji musela nafotit celou. Ač to moc často nedělám. A ráda bych vám ji díky placené spolupráci s eshopem Booksforjoy.cz představila. Doufám, že se vám bude líbit tak, jako nám :-).

 

 

OBSAH

  • A world of colour
  • Blue
  • Green
  • Yellow
  • Orange
  • Red
  • Pink
  • Purple
  • Black
  • Grey
  • White
  • Brown
  • Mixing colours
  • Changing colours
  • Moods and meanings
  • All the colours


 

Knihu ilustrovala Sophia Touliatou, která pro Usborne ilustrovala i další knihy jako například Big Book of Nursesy Rhymes, Big Book of ABC, Big book of Numbers apod.

 


PEVNÉ STRANY

Strany knihy jsou silné, pevné, ale zároveň ohebné a pružné. Kniha by tedy měla být odolnější a určitě pod dozorem, zvlášť pokud máte malé likvidátory a pojídače. Každopádně mě ta pevnost a odolnost mile překvapila.


 

A WORLD OF COLOUR

První kapitola je o tom, že jsou tři základní primární barvy ze kterých vznikají ty ostatní a pak jsou sekundární. Barevné kolo zobrazuje studené a teplé barvy a můžete s ním otáčet a povídat si třeba i o tom, které barvy se k sobě hodí a které ne.



 

MODRÁ

Modrá barva a množství jejích odstínů - indigo, cerulean, azure, china blue, denim apod. A zároveň mnoho obrázků toho, co je modré.



ZELENÁ

Zelená barva a množství jejích odstínů - jade, lime green, sea green, grass green, sage. A stejně tak i obrázky všeho, co je zelené.



ŽLUTÁ

I žlutá barva má mnoho odstínů jako například - aureolin, saffron, mustard, canary yellow, vanilla. A i zde mnoho obrázků toho, co je žluté.



ORANŽOVÁ

Oranžová barva má odstíny například tangerine, ochre či russet. I zde je spoustu oranžových obrázků a dozvíte se i to, kdy začala být oranžová oficiálně barvou.



ČERVENÁ

Červená má odstíny například crimson, ruby, cerise, burgundy nebo vermilion a červená je mimojiné i barvou Vánoc. Opět je zde mnoho obrázků všeho, co je červené.



RŮŽOVÁ/FIALOVÁ

Růžová má odstíny deep pink, baby pink či například rose madder a fialová amethyst či mauve. Na této dvoustraně jsou tedy dvě barvy se spoustou barevných obrázků.



ČERNÁ/ŠEDÁ/BÍLÁ

Černá barva má odstín ebony a můžete s ní barvy ztmavit. Šedá barva má odstín lead nebo pewter. Bílá barva má odstín ivory či cream a narozdíl od černé barvy zesvětluje. Opět mnoho barevných obrázků ke konkrétní barvě.



HNĚDÁ

Hnědá barva má odstín raw umber či taupe ale taky třeba terracotta. Zde tolik hnědých obrázků není, ale třeba jich několik sami vymyslíte.


 

MIXING COLOURS

Na této straně je přehled o míchání barev a připomínka, že když přidáte černou, barva ztmavne a naopak s bílou zesvětlá.


 

CHANGING COLOURS

Tahle dvoustrana holky baví ze všeho nejvíc - a ano i nejstarší Klaudinku, které je 7,5 let. Je to pro ně zajímavý, kouzelný, potřebují to prozkoumávat a řešit. Sice to na první pohled není vidět, ale mezi touto dvoustranou je folie, kterou překlápíte na jednu i na druhou stranu a tím měníte barvy na konkrétních obrázcích.





 

MOODS AND MEANINGS

Předposlední kapitola je zaměřena na nálady a významy barev, protože každá barva je spojena s různou náladou, pocity i významem. Ke mně patří modrá, ale za poslednní rok se více přikláním ke žluté barvě, která je pozitivní, rozzářená, hřejivá.


 

ALL THE COLOURS

Poslední kapitola zobrazuje všechny barvy na jednom místě. Můžete si je s dětmi procvičit různými způsoby ve smyslu hry - najdi červenou, kde je zelená, ukaž modrou apod.


 

ZÁVĚREM

Kromě toho, jak je kniha velká, velkým plusem je i odolnost a pevnost. U jednotlivých dvoustran s barvou si navíc všimněte horní části, kde se barvy prolínají. Barvy jsou syté, výrazné, zaujmou na první pohled a dítě chce listovat a zkoumat. V knize je přes 130 různých barev. 

Pro malé děti je lákavá, na první pohled je zaujme barevnost a ilustrace jsou k věku naprosto parádní.

Kniha je zároveň i skvělým tipem na slovní zásobu ať už česky tak i anglicky a víte, jak moc angličtinu od malička podporuju :-). A to nejen na barvy a odstíny ale i na popisy konkrétních obrázků.

Doporučený věk bych viděla klidně i dříve, než se barvám vůbec začnete věnovat. Tím, že je pevná a bytelná tak bych ji klidně doporučovala kolem toho roka a půl. Záleží jak to máte u dítěte s okusováním a likvidací. Olivce je 15 měsíců a už si začíná krásně prohlížet - konečně.

Big book of colours najdete tedy na eshopu Booksforjoy.cz přímo ZDE.


Cena: 240Kč (původně 300Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat