11. dubna 2022

UČÍME SE: Můj sešit pozorování a aktivit - Čtyři roční období

Aprílové počasí si s námi hezky zahrává, tak či tak si ale určitě dokážeme mezi sněhovými vločkami a kapkami deště najít chvilku na to, abychom se zastavili a pozorovali svět kolem nás. Sešity pozorování a aktivit, které budu v následujících dnech sepisovat do článků, mám již víc jak rok (troufám si říct) ale jejich čas pro blog přišel až teď.

Dnes bych vám ráda detailněji představila první z nich, a tím je Můj sešit pozorování a aktivit - Čtyři roční období, ve kterém, kromě pozorování rostlin a zvířat v konkrétním ročním období, získáte také tipy na činnosti pro konkrétní roční období. Navíc je krásně ilustrovaný reálnými ilustracemi rostlin i zvířat, což já osobně velice vítám-.

Tak se na něj pojďme detailněji podívat :-).

 

 

OBSAH

Při pohledu na obsah zjistíte, kolik toho v tomto pozorovacím sešitu najdete. Hlavní kapitoly jsou rozděleny na jednotlivá roční období, které mají vždy další podkapitoly na druhy zvířat a na konci každého z ročních období nesmí chybět ani tip na činnosti.


 

ROČNÍ OBDOBÍ JARO

Každá kapitola ročního období začíná přehledně zvýrazněnou stranou. Seznámíte se s jarními ptáky, savci, obojživelníky, hmyzem, rostlinami, stonožkami, pavoukovci a dozvíte se, jak připravit špagety s fenyklem, jak zasít divoké trávy anebo jak vyrobit venkovní umělecké dílo.


 

Dozvíte se, že kukačka naklade v průměru 20 vajec do 20 různých hnízd. Že mláďata potápky jsou pruhovaná a během jejich prvního přemisťování sedávají na zádech své maminky. Že vlaštovky v zimě přebývají v Africe anebo že se hrdličky usadily po celém světě.


 

Dále si přečtete, že si jezevec vyznačuje své území bobkami v díře, že se kuna skalní schovává ráda na půdě farmy nebo domu a to i ve městech anebo že králík divoký požírá vlastní bobky, které mu pomáhají strávit rostliny dvakrát rychleji.


 

Skokan zelený umí být tak hlasitý, až si na něj lidé stěžují, a to bývá nejčastěji v době námluv. U hmyzu taková zednice rohatá nežije v koloniích a nevyrábí med. A třeba zrovna bělásek není moc oblíbený mezi zahrádkáři, protože schovává larvy na zeleninu.


 

Sekáči žerou od všeho trochu, proto někteří šplhají po rostlinách a jiní po korunách stromů. No a taková stonožka škvorová je masožravec, který má pod hlavou jedovaté zuby.


 

Prvosenka patří mezi první květiny, které kvetou na přelomu zimy a jara. Šeřík doslova zosobňuje jaro a svěžest. No a na fenyklu obecném je doslova závislý otakárek fenyklový, který by bez něj nepřežil.


 

ROČNÍ OBDOBÍ LÉTO

Přesouváme se do léta, kde se seznámíte s letními ptáky, savci, hmyzem, plazi, pavoukovci, rostlinami a dozvíte se, jak připravit slaný letní dort, jak vytvořit umělecké dílo s obilím anebo kdy zajít poslouchat troubení jelenů.


 

Rorýs obecný jako mladý žije dva roky doslova ve vzduchu aniž by se zastavil. Racek stříbřitý je slyšet na břehu vody a zvykne si na naši přítomnost tak, že žije přímo ve městech. Rybák obecný se potápí v rychlosti, aby svým zobákem nabodl kořist. A taková žluna zelená, když zrovna nemá v zimě co jíst, vyzobává včely z úlů.


 

Zajíc polní si staví úkryt přímo na zemi a díky své maskovací srsti je téměř neviditelný. Kamzík horský se dožívá v průměru 15 let a spásá rostliny v různých výškách. Svišť horský se přes zimní spánek vzbudí, aby se zahřál anebo vykonal potřebu .. hahaha :-D.


 

Užovka obojková pobívá ve vodě, kde loví žáby, pulce a někdy i ryby. Na souši útočí na myšice a rejsky. Ještěrka zední žije poblíž lidí a pohybují se přímo po zdech domu. Tento druh ještěrky je u nás vzácný.


 

Rosnička zelená není tak úplně obyčejná žába. Nežije ani ve vodě ani na souši ale ve výškách, v křovinách a keřích. díky své barvě je dobře schovaná. Pokoutník nálevkovitý okamžitě zakousne chycený hmyz svými jedovatými kusadly.


 

Vosa obecná je ze všech nejznámější. Před zimou všechny vosy umírají, až na samičky, které se schovají do úkrytu a na jaře si každá založí novou kolonii. Kudlanka nábožná se živí hmyzem, který chytne i za letu a opřádá ji mnoho legend. Samička kobylky zelené má na zadečku srp, který slouží ke kladení vajíček do země. No a chroustek letní v létě vylézá ze země v hojném počtu, proto letní.


 

ROČNÍ OBDOBÍ PODZIM

Překlenuli jsme se do podzimu, kde vás čekají podzimní ptáci, savci, obojživelníci, hmyz, žížaly, rostliny a dozvíte se jak připravit kaštanový krém, jak vytvořit venkovní umělecké dílo se šiškami a kaštany anebo že je potřeba v tomto období pomoct ropuchám přecházet silnici, protože se stěhují.


 

Červenka obecná na jaře šmejdí po lese, léto tráví v ústraní a zpívat začíná právě na podzim. Vrána černá u lidí nalézá potravu i materiál na stavbu hnízda. Straka obecná není žádná zlodějka, naopak se sbírání neznámých předmětů vyhýbá. Racek chechtavý hledá potravu podél řek a na polích, kde nalézají červy a hmyz.


 

Veverka obecná je bojácná a proto si ji nemůžeme dlouho prohlížet. Dožívají se přibližně 7 let. Jelen evropský se předvádí a hlasitě řve, dle toho si svého vyvoleného samička vybere. Mlok skvrnitý se dříve řadil mezi kouzelné bytosti. Ropucha obecná  se na podzim stěhuje na poklidné místo, kde by mohla poklidně strávit zimu.


 

Žížaly žerou spadané listy a další suché rostliny. Provrtáváním zem provzdušňují a ta je pak připravena pro naše sázení. Křížák pruhovaný  má pruhy, které ho chrání před sežráním ptákem či ještěrkou. Svou kořist nemusí sníst hned ale může si ji schovat i na později.  Pokoutník domácí žije často v domech a na podzim se vydává hledat samičku.


 

Šípky jsou nejlepší po prvních nočních podzimních mrazících. Jedlé kaštany se pečou v troubě anebo se používají k výrobě kaštanového krému. Vlašské ořechy dozrávají koncem léta a začátkem podzimu a dají se dlouho uchovávat.


 

Podzimní činnosti jsou zajímavé a jednoduché. Vhodné jak pro skupinu dětí ve školce či škole, tak i v domácím prostředí.


 

ROČNÍ OBDOBÍ ZIMA

Dostáváme se do poslední kapitoly a tou je zima. Seznámíte se se zimními ptáky, savci, obojživelníky, plži, pavoukovci, rostlinami a také si uvaříte smrkový sirup a vyrobíte přístřešek pro včely samotářky.


 

Čírka obecná opouští severské země, když je tam příliš sněhu a led jí překrývá potravu. V tu dobu se přesouvá k nám. Drozd zpěvný je hotový hudebník. V parcích nachází klid pro stavbu hnízda a v okolí pak zobákem chytá hmyz, pavouky či hlemýždě, které sní anebo s nimi krmí mláďata. Čejka chocholatá se shromaž´duje na polích a v bažinách. Hledá tam pavouky, hmyz a červy.


 

Zajíc bělák je na sněhu téměř neviditelný ale barvu srsti mění těsně před zimou. Plch velký se na celou zimu uloží k zimnímu spánku - hybernuje podobně jako medvěd. Myš domácí se bojí mrazu a proto se do svých úkrytů vrací vždy začátkem zimy.


 

Kozorožec horský má obří rohy, které dosahují délky až jednoho metru. Čolek hranatý je zčásti drak, zčásti žába, zčásti ropucha, mlok i ještěrka ale obecně se řadí mezu obojživelníky. Vylézá jen v noci.


 

Žluťásek řešetlákový tráví celou zimu v úkrytu před nečasem. Vylézá hned první jarní dny, aby nakladl vajíčka přímo na rostliny. Čmelák zemní vyhledává opuštěné nory, kde vybuduje hnízdo s malými pokojíčky z vosku. Bzučivka zední má nazlátlé chloupky nad hlavou a schovává se na půdě. Ruměnice pospolná je nejčastěji pod lípou, protože jim voní spadané plody.


 

Břečťan popínavý šplhá stále výš a výš a může obalit celou zeď i strom. V zimě neopadá a tak slouží jako přístřešek mnoha zvířat. Cesmína ostrolistá slouží jako ozdoba na štědrovečerní tabuli. Její listy neopadávají a zdobí zahrady celý rok. Vánoční stromek (smrk) v zimě neopadá a proto se stal symbolem znovuzrození.



VYSTŘIHOVACÍ KARTIČKY

Na konci pozorovacího sešitu jsou kartičky označeny vždy konkrétním ročním obdobím. Ty si můžete vystřihnout, rozdělit do obálek s nadepsaným ročním obdobím a následně je využívat venku na procházkách v přírodě či na táborech.



 

ZÁVĚREM

Kolik informací a krásných realistických ilustrací se vejce do cca 80 stran. A to jsem nenafotila zdaleka všechno. Pozorovací sešit je o klasické A4 velikosti s měkkou vazbou. Troufám si říct, že to je základ každého malého pozorovatele a doporučovala bych ho minimálně do každé školky. Za málo peněz hodně muziky a takové sešity se s rozjíždějícím se jarem rozhodně hodí :-).

 

Cena: 129Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat