7. dubna 2022

LUŠTÍME: Časopis Puntík - duben 2022

Prožijte barevné Velikonoce s dubnovým číslem časopisu Puntík!

Pokusíte se najít čtyřlístky, s Májou a Pípem rozpoznáte věci po hmatu, procvičíte si jarní počítání, opičce Maki pomůžete rozluštit záhadu zbaštěných vajec, spojíte neposedná vajíčka, najdete všechny nesmysly, s Olíkem a Lili vyzkoušíte foukací fixy, nazdobíte vajíčka, s průzkumníkem Žárovkou nakrmíte mláďátka, vyrobíte si ovčí rodinku, vytvoříte jarní obrázek a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. ČTYŘLÍSTKY PRO ŠTĚSTÍ

Puntík našel čtyřlístek pro štěstí a vaším úkolem je najít další tři a také nějaké můžete i nakreslit. Našli jste už někdy nějaký čtyřlístek? Jsou tak vzácné a měli bychom si jich vážit.


 

2. MÁJA A PÍP

Máju s Pípem jsem si oblíbila od první chvíle, kdy se objevili v časopise a vůbec bych se nezlobila kdyby i oni jednou měli svou vlastní knížku. Natrháte si s nimi kočičky a rozpoznáte předměty podle doteku. Můžete doma nebo venku prozkoumat i další věci a popovídat si o tom, které jsou měkké a které tvrdé.


 

3. JARNÍ POČÍTÁNÍ

Spočítejte, kolik je na stromě motýlků, listů i květin. Čísla následně zapište do kolečka na konci stránky a správný počet navíc vybarvěte. Takové počítání už baví Olivku, která se pomalu ale jistě začíná zapojovat do luštění časopisu Puntík.


 

4. OPIČKA MAKI PÁTRÁ

O velikonoční neděli se opička Maki chystala na koledu. Uvařila si vajíčka, dala je vychladnout za dveře a šla najít barvičky. Za chvilku byla zpět a z několika vajíček jí zbyly pouze skořápky. Někdo jí vajíčka snědl a vaším úkolem bude zjistit, jestli to byla kukačka, veverka nebo jestli to byl zajíc. Tohle luštění a pátrání bavíc doma nás všechny a vždy se těšíme, co nás s opičkou Maki dalšího čeká.


 

5. HLEDÁME NESMYSLY

To je zase zmatek! A po delší době (pokud si dobře pamatuju) je opět na celé dvoustraně! Což je paráda, protože čím víc zmatku, tím víc zábavy .. hahaha :-D. Tentokrát kromě hledání všech nesmyslů zkusíte najít také pět žab - to nebude nic snadného, protože často splývají s prostředím.


 

6. OLÍK A LILI

S Olíkem a Lili si zavzpomínáme na časy foukacích fix, na kterých jsem já osobně vyrostla a ráda na ně vzpomínám. Musím je někdy vytáhnout i s holkama, aby si taky užily kouzlo těchto fixek. S Olíkem a Lili si přečtete malovanou básničku a popovídáte si o tom, jaké tradice jsou o Velikonocích.


 

7. ZDOBENÍ VAJÍČEK

Hra je určena pro dva hráče a budete k ní potřebovat pastelky a kostku. První verze hry je vybarvovací a vítězí ten, který vybarví své vajíčko jako první. Druhá verze je obtahovací a v té vítězí ten, kdo jako první své vajíčko obtáhne. Je to moc hezká velikonoční aktivita a určitě se k ní budeme každoročně vracet.


 

8. PRŮZKUMNÍK ŽÁROVKA

Průzkumník Žárovka je můj miláček, to všichni víte. Tentokrát šel s Edisonem nakrmit mláďátka a vašim úkolem bude najít na obrázku jehně, sele, kachně, kůzle a říct, jak se nazývají jejich rodiče. Také nezapomeňte ovečce dokreslit kudrnatou srst a prosvítit obrázek z druhé strany ať víte, co se na něm ukrývá.


 

9. OVČÍ RODINKA

Ovčí rodinka je další krásnou vystřihovánkou z dílny Andrey Popprové, která bude zdobit váš dětský pokoj společně třeba s lesními zvířátky nebo slepičkami ze starších čísel. Když si vyzdobíte špachtličkami ještě krabičku od čaje, budou mít ovečky svůj úkryt. Jednoduchá vystřihovánka se kterou si děti užijí hodiny a hodiny zábavy.


 


 

10. PUNTÍKOVY NÁPADY

Puntíkovy nápady jsou opět parádní inspirací, ze které ráda čerpám a využívám dále například s dětmi v babyclubu. Tentokrát si můžete vytvořit jarní obrázek, ze kterého můžete vyrobit třeba rovnou přáníčko pro babičky, dědečky, tetičky apod. Anebo si můžete z modelíny ukoulet barevné kuličky a ozdobit s nimi vajíčko.


 

11. LUŠTĚNÍ PRO VĚTŠÍ DĚTI

Bludiště a labyrinty nás vždycky potěší a jsem ráda, že v závěru každého Puntíku je nachystáno luštění pro starší děti. Tentokrát je to právě labyrint, ve kterém sbíráte vajíčka s písmenky - ta vám vytvoří výsledné slovo, které zapíšete do tajenky.


 

12. PŘEKLAD PUNTÍKU PRO UKRAJINSKÉ KAMARÁDY

To, co se poslední týdny děje na Ukrajině se nedá slovy vyjádřit. Kolem nás se víc a víc objevují ukrajinské rodiny a děti si vytváří nové kamarády nejen ve školách ale také ve školkách. V časopisu Puntík se těmto dětem snaží usnadnit porozumění alespoň tím, že vytvořili zjednodušený překlad, aby porozuměli také kamarádi z Ukrajiny.


 

ZÁVĚREM 

Dubnové číslo časopisu Puntík je za námi. Holky si ho luští průběžně, dlouho si hrají s vystřihovánkami a i k vyluštěnému číslu se rády vrací. Proto všechna čísla schovávám a využíváme je i později, když třeba jednou za sto let marodí nebo není hezké počasí na to být venku.

Klaudinka z Puntíku pomalu vyrůstá, i když se jí osobně ještě moc nechce a prohlíží si ho mezi prvními, no a Olivka na něj naopak pomalu najíždí. Je hezký pozorovat, jak je to všechno přirozené a co opouští jednu, začíná zajímat druhou.

Můžete si ho předplatit na webu https://send.cz, kde mrkněte i na jednotlivé bonusy zasílané k předplatnému. Určitě doporučujeme předplatné už kvůli tomu, že chodí pohodlně do schránky a můžete využít sourozenecké předplatné společně s časopisem Tečka!

 

Cena: 49Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat