4. dubna 2022

HRAJEME SI: Kinetic Sand - Honba za pokladem

Kinetický písek u nás vládne už několik let. Máme malé sady i větší kufříky a holky si s ním neuvěřitelně dlouho vyhrají. Velkou výhodu má v tom, že nevyschne, když se náhodou nechá otevřený na stole. A další velká výhoda je to, že jakmile spadne kousek na zem, dá se snadno sebrat. Je ale potřeba mít opravdu Kinetic Sand a ne jiné značky, které mnohdy takto vůbec nefungují.

V dnešní recenzi bych vám, ve spolupráci s eshopem 4kids.cz, ráda představila Honbu za pokladem. Je to v podstatě truhla, kterou musíte otevřít klíčem a rozluštit mapu vedoucí k pokladu. Nástroje, které obsahuje se dají krásně využít více způsoby. Je skvěle tématická a moment překvapení, když děti objeví ukrytý poklad, je kouzelný.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

OBSAH TRUHLY S POKLADEM

  • 567g světle hnědého písku
  • 113g tajně uloženého třpytivě zlatého písku
  • Váleček s mapou
  • Lopata/Rýč
  • Tvořítko s chobotnicí
  • Pirátský meč
  • Tajný klíč na provázku
  • 5 plastových drahokamů
  • List s pokyny

 

LIST S POKYNY

Kromě základních informací o sadě jde v podstatě o návod, jakým způsobem se dostanete k ukrytému pokladu a také jakým způsobem využívat předměty z truhly. Mapa s pokladem je pro děti velkým lákadlem a napínavým dobrodružstvím, které chtějí opakovat stále dokola.



 

TRUHLA S POKLADEM

Truhla s pokladem je o velikosti zhruba 30cm a celá z měkčího plastu, který při větším zmáčknutí jen tak nekřupne ale je ohebný.


 

Když najdete klíč, pokusíte se truhlu "odemknout". S klíčem otáčejte opatrně, ten by se mohl ohnout a zlomit. Je také z měkčího plastu ale moc bych s ním nelomcovala. Spíš, než s ním otáčet jako s klíčem, je potřeba víc zmáčknout směr vpřed, aby se truhla otevřela.


 

Po otevření truhly ve víku najdete lopatu/rýč, kterým se snažíte vykopat další komponenty ukryté v písku, abyste mohli jít kupředu k pokladu.


 

Objevíte meč, váleček s mapou, tvořítko s chobotnicí a další nápovědu pro hledání tajné skrýše s pokladem, ke kterému se s každým krokem blížíte.


 

Je totiž potřeba použít váleček s mapou na otevřené tajné schránky. Jinak se k pokladu nedostanete. A holkám dlouho trvalo, než na to přišly. Já jim o tom vůbec neřekla a nechala je v tom ... hahaha. Takže si několik dní hrály pouze se základním pískem, než jim došlo, že tam musí být ještě někde něco ukryté. A to pak bylo teprve nadšení při hledání :-).


 

Nástroje jsou přibližně stejně veliké a každý můžete využít jako tvořítko na písek. S válečkem můžete vykrajovat, meč využijete na krájení plátků písku, rýčem/lopatou kopete a chobotnici můžete vyrazit do písku anebo s prstencem vykrajovat dlouhé pláty.


 

Pár momentek z hraní našich holek. Pak mě odstrčily, že jim překážím hahaha :-D. Olivku k písku ještě úplně nepouštím, ale holky si hrají kompletně samy. Jen je upozorňuju, aby udržovaly plochu na hraní, aby jim písek nepadal na zem a hlavně aby písky vzájemně nemíchaly.



 

Nejlepší je předložit truhlu před děti a nechat čistě na jejich fantazii, co vymyslí a jakými způsoby si s truhlou pohrají. Nijak jim do hry nezasahuju. Případně poradím nebo dám tip, ale jinak jsem zastánce volné hry, spolupráce a fantazie.



Válečkem můžete mapu vyrazit do písku anebo využijete přímo papírový plán. Tohle mi ale přijde geniální a moc se mi ten nápad líbí. Válením písku zjistit cestu k pokladu.


 

Kinetický písek je kouzelný v tom, jak příjemně protéká mezi prsty. Můžete ho mačkat, tvarovat, koulet, prohnětat, krájet, válet, cokoliv. A tím, jak je lepivý a v podstatě se nesype, ale opravdu doslova teče a v žádných formičkách nezůstanou kousky (jako například po modelíně).

Kouli můžete i koulet po stole, tak je pevná. Nezačne se rozpadat, dokud na ni cíleně nezatlačíte prstem. Do té doby drží pevně sama o sobě. Způsobů, jakými si s Kinetickým pískem můžete hrát, je nespočet. Vždy se ale najde někdo, kdo ho bude srovnávat s klasickým pískem v pískovišti, ok v pořádku. My jsme prostě nadšení a neskutečně nás baví.

Já se vždy těším, co dalšího holky vymyslí nebo co přijde dalšího na trh. Zatím se držíme více méně v klasické pískové barvě, ale určitě přijdou na řadu i pořádně barvičky :-).



 

TAJNÝ POKLAD

Jakmile váleček vložíte do dna truhly a lehce s ním otočíte, vyklopí se víko a objevíte poklad v podobě třpytivého zlatého písku a ukrytých plastových drahokamů. Tohle bylo u holek kouzelný podobně jako rozbalování dárků pod stromečkem :-D. A já se nedivím, sama tohle miluju!




 

Písek se krásně třpytí a je moc příjemný na dotyk. Má stejné vlastnosti jako klasický kinetický písek, jen má přidanou hodnotu v tom, že se třpytí a holkám se proto mnohem víc líbí. Schovává se v něm pět různě velikých barevných plastových drahokamů.




 

Snadno ho vrátíte zpátky do formičky a zaklapnete za ním opět spodní víko.

 


 

ZÁVĚREM

Jakmile vyzkoušíte opravdový kinetický písek, zjistíte, že to s klasickym pískem v pískovišti nemá (kromě vzhledu) nic podobného. Do doby, než jsme ho poprvé vyzkoušeli v iQ PARKu, tak jsem si taky myslela, že to je blbina, kterou nechápu kdo kupuje. Ale tam se pro něj nadchla i mamka .. a to je opravdu co říct.

Líbí se nám tyto tématické sady, u kterých holky vydrží hodiny ale i kdyby měly jen několik kilo kinetického písku s formičkama, vyjde to úplně nastejno. Jakmile je venku teplo, mnohem raději se cachtají ve vodě, než aby si hrály s pískem a doma tento kinetický tahají stejně často, jako keramickou hlínu - kvůli které v podstatě úplně zazdily klasickou Play Doh.

Pokud vás Honba za pokladem zaujala a chtěli byste ji svým malým dobrodruhům pořídit, najdete ji na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.



Cena:  689Kč (původně 899Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat